Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

150 Km'lik tur için ne kadar çalışmalıyım? Önerileriniz neler?

@MehmetAliB.

Sen ne anlatıyosun ya? Bakalım ben senle çalışmak istiyor muyum :) şaka gibi ya. Ben burdaki insanlardan bana hocalık taslamalarını değil tecrübelerini yansıtmalarını istedim. Senden de bir şey istemiyorum

Scudo
Şimdi tekrar okudum da abartılı yazmışım, yanımdaki problemle uğraşırken hatlar karışmış:bsmagryr::) Ard arda günlerde 150+ yapmışlığım var ve o bakımdan konuya girmiştim aslında. Eyvallah

120. 130 km yolu 5.6 saatde gidiyorum.dogru durust kondusyonumda yok. Ayrica cok zorlaninca nefesim kesiliyor bayirlarda falan. Nefes darligimi var kalpmi var nedir cozemedim

Ben tek seferde 20 km/h ortalama ile 50 km'yi çıkarmakta çok zorlanıyorum(tek sefer derken su için 3-5 defa durmak da dahil). Bisikletim 15 kilo civarı. Düz maşa dağ bisikleti. 20 ortalama özellikle yoruyor beni.

Acaba bu konuda bisikletin ağırlığı nasıl bir etken? Strava sonuçlarını paylaşan arkadaşlara bakıyorum ve 25 ortalama üzerinde 100+km yapan baya var gibi.
Ben kötü sürücü müyüm yoksa bisikletim mi çok ağır, yoksa ikisi de değil mi?

cevap veren arkadaş olursa sevinirim.

Benim bisiklet yol bisikleti. Dag bisikleti ile daha yavas olur. Birde ne kadar rampa var. Gidiyorum dedigin mesafe gidis donus olarakmi tek yonmu

@vela2016
Bende aynı durumdayım, ama benim ki tur bisikleti. Daha yeni olduğum için böyle diyerek kendime moral veriyorum :D

@MehmetAliB. Tam olarak böyle bir tur planlarken ben sorularınıza cevap verip konuya dahil olmak istiyorum.

Nabız ölçerim yok.

Bisiklete Nisan ayının sonunda başladım. Ağustos'a kadar haftada 50 - 60 km (günde 10 km 6 gün) şeklinde sürdüm. Ağustos ayını ise haftada 100 km'yi aşarak tamamladım. Şu an düzenli antrenmanlar şeklinde sürüyor olmasam da haftalık 150 km'yi görmeye çalışıyorum. Haftanın 7 günü sürüyorum diyebilirim ancak sadece iki günü uzun mesafeler yapıyorum. Birisi gezi şeklinde, diğeri performans. Şu an 1078km'deyim toplamda.

Antalya'dan Isparta'ya gitmek istiyorum. Anayol rotası oldukça tenha ve araç trafiği açısından yoğun 120km, köylerden geçen ise daha hareketli araç açısından rahat. Hazır olduğum zaman diyebilirim.

Benim durumumda dinlenmeden 150 km zaten imkansız olduğu için bu soruya cevap vermem gereksiz herhalde.

150 km surmek azimle alakali bir de ortalama kacla gittiginle. 30-35 yapayim diyorsan kondisyon lazim. 20 yapayim yeter ki bitsin dersen bence isteyen herkes yapabilir, ama yapmaz, yemez :D çıkın bi görün kendinizi baktiniz olmuyor geri dönün ne olacak, yolda kalacak halini yok ya :D

Hocam öncelikle merhaba. Gidilecek mesafeyi geliştirmek nasıl bir düzende bisiklete bindiğinize ve bu işi başarmayı aklınıza ne derecede koyduğunuza bağlı. Kimseden bisiklete başlar başlamaz 150-200 km yol gitmesi beklenemez. Öncelikle bisiklet türü, nabız, kadans ölçer, yol eğimi gibi teknik detaylardan evvel mesafenizi ortalama hız kaygısı olmadan nasıl arttırabilirsiniz ona bakmak lazım. Diyelim ki dağ bisikleti veya treking bir bisiklete sahibiz. Ben şehir bisikletine sahiptim o dönemde. Kendimden örnekle ilk zamanlar 40 km cıvarı mesafeler gidiyordum. Bu mesafeyi 1 aylık zaman zarfı içerisinde düzenli bir şekilde bisiklet binerek 60-70 km civarlarına taşımaya başardım. Sonrasında 90-120-130 km şeklinde basamak basamak ilerledim. Yalnız bu mesafelerde ortalama hız gibi bir derdim yoktu. Sonra yaptığım turlara baktım ve ben km yapmayı seviyorum dedim. Dolayısıyla yol bisikleti almaya karar verdim. Yol bisikletini aldıktan sonra sırasıyla 150-180-200-230-250-300 km gibi mesafeler almaya başladım. Yine basamak basamak yükselttim mesafelerimi. Tabi şunu da söylemek lazım. Bu mesafelere çıkmadan önce kendimi mental olarak da hazırlamıştım.

150 km üstü mesafelere çıkmaya başladığımda yol bisikletinin de verdiği avantajla kendime ortalama hız hedefleri koymaya başladım. Örneğin 303 km gittiğimde 28-29 km/h ortalama hedefi koymuştum kendime ve 30.1 ile tamamlamıştım. Hedef koymak lazım kesinlikle. Hedef koymadan geliştiremiyorsunuz kendinizi. Tur öncesinde, eğimleri de dikkate alaraktan bir rota çizilmeli, ya km ya da toplam tırmanış hedefi koyulmalı.

Bu arada yol bisikletine geçtikten bir süre sonra nabız saati edindim. Sonraki süreçte nabız ve kadans ölçerli bir sayaç edindim. Şuan Gps kadans ve nabız özellikli bir sayaç kullanıyorum ve turlarımın strava kayıtlarını alıp performansımı değerlendiriyorum. Onlarsız kendimi yolda kör sürüşteymişim gibi hissediyorum.

Son olarak insan vücudunun sınırları tahmin ettiğimizden çok yükseklerde. Tek derdi kafada bitirmek ve çalışmak:harika:

@S.Çal

Çok teşekkürler hocam yazdığınız her kelime kafamda yer etti.

• Beğen
Tepkiler: S.Çal
@furkantrojka
Bu durumda molasız 150 km için antrenman yapmaya hazırsınız demektir.:)Bisiklet sporuna yeni başlayan biri için antrenman yapmak hemen verim vermez. Önce serbestçe km yapmak iyidir.

Öncelikle söyliyeyim. Hedefinizi 4 ay gibi kısa sürede yapabilirsiniz. Uzun mesafe yapmak ne yiyecekle ilişkilidir ne de psikolojiyle. Bunlar elbette lazım ancak bunlardan önce asıl çalışmak gelir. Antalya'da olduğunuza göre bilirsiniz: Eğer psikoloji, yemek, mental hazırlık vs yetseydi daha önce Hisarçandırı'na tırmanıp Kemer'e indikten sonra Antalya'ya bisiklet üstünde dönebilirdim ama yapamadım. Madem spor amaçlı bisiklet sürüyorum, bu işi neden bilimine göre yapmıyorum diye düşündüm. Araştırdım. Sadece 6 ay kadar planlı antrenmandan sonra bunun 3 katını bile yaptım. Afyon'dan Antalya'ya 320 km. Açtığım konularda vardı bakabilirsiniz. 6. aydan sonra devamını işten dolayı getiremedim ama kondisyonumu halen koruyorum. Daha fazlasını da yapabilirim.

Bu forumda önceden antrenman pek konuşulmazdı. Bildiklerini kendine saklamayan, başkalarına yardımcı olmak amacıyla paylaşmaya çalışan biriyim. Ancak görüyorumki insan yanlış anlaşılabiliyor.

Antrenman demek sadece bisiklet sürmek ve km artırmak değildir. Rastegele yapılan kilometreler değildir. Sürekli kendini zorlamak değildir. Bu işin bir çok yönü var. Tek bir sayfada açıklanamaz. Ayrıca bir kaç aylık hazır reçete antrenmanlar da yetersiz kalır. Çünkü antrenman kişiye ve hedefe özel yapılır. Belirli bir planlama, periyotlama gerektirir.

Bu konuda internette araştırma yapın. Parçalı ancak bolca döküman bulacaksınız. Bahadır beyin yazılarına bakın. Türkçe üç tane kitap var. Hazır reçete antrenman içeriyor. Bazı yerleri yanlış çeviri yapılmış. Nasıl antrenman hazırlandığını öğretMİyor. Eksik ama işte bilgi veriyor ve hazır kalıpları var, uygulanabilir. Onlara da bakabilirsiniz. Yabancı kitaplar var, daha dolu içerikli. Tavsiye ederim. Ben bir büyüğümden yardım almıştım, size de zaman zaman yol gösterebilirim.

Bütün bunları hissederek sürme denen çalışma şekliyle yapmayın. Çünkü öyle bir şey yok. Gücünüz, bunu antrenmanlarda nasıl kullanacağınız, metobilzmanın gösterdiği tepkileri görmek gibi nedenlerden dolayı nabız ölçere ihtiyacınız var. Antalya'da olduğunuza göre Eşik değerinizi bulacak testleri öğretebilir, hatta net bulacak şekilde FTHR, FTP testinizi yapabilirim.
Nabız ölçer aldıktan sonra özelden görüşürz diyeyim

• Beğen
Tepkiler: gokhaan
60km ile başlayıp 20km 20km artırın derim. Bu arada güçlenirken beslenme+sıvı tüketimi+sabit tempo gibi konularını da oturtmaya dikkat etmek lazım... Nabzı çok değiştirmeden (yorma kısmını HR monitor olmadan da hissedebilirsin) sabit kadans ve tempoya alışmaya, zorlanmadan hızlı gidilebilecek (rüzgar, eğim) yerleri kullana kullana hem mesafe hem de ortalama hız kolayca artıyor. Burada önemli etken süreklilik...

• Beğen
Tepkiler: nevzatsercanoktay
ben gün içinde 240 km yaptım. istanbuldan kartepe arası gidiş-dönüş. saabat 5:30 da çıktıgım eve akşam 20:30 gibi geldim. buradak çoğu arkadaş kadar tecrübeli ve bilgili bir bisikletçi değilim. kadans saymıyorum ve nabız ölçer kullanmıyorum. 29 yaşındayım 10 yaşından beri spor içinde olan biriyim. hafta içi spor salonunda oldugumdan hafta sonu bisiklet kullanabiliyorum.

2 senedir bisiklet kullanıyorum ve bu zamana kadar hep kendim turladım. eğer iyi bir eşiniz yok ise kendinizin turlaması en iyidir. ilk zamanlar osmanbey-pendik yaptım bu tur yaklaşık 70km ediyor. sonra yazın çınarcıka gittim.

forumda @Kudret Kurtcebe abinin topiclerini hep takip ettim ,uzun turlarda nelere dikkat edilir, ne giyilir ,ne yenilir onlara baktım.

sonra bir gün kafama esti ben niye kartepeye çıkmıyorum dedim , tecrübeli arkadaşlardan rota bilgisi aldım ve yola çıktım. bisiklet üzerinde 12-13 saat çılgınca geliyor olabilir , olay kafada bitiyor. eğer beyninizi bunu yapabilceğinize şartlandırırsanız o iş oluyor. tabiki b planım da vardı eğer yapamasaydım geri dönecektim ama başardım.

şimdi 1 ay sonra edirneye gideceğim. oda 250 km cıvarı ediyor. daha düz bir yol , hedefim molalarla beraber 10 saatin altında almak , bakalım yapabilecek miyim?

güvenlik konusunu sakın es geçme ilk zamanlar istanbul sahil yolunu kullanabilirsin. mesela floryadan- pendik güzel bir tur olabilir.

• Beğen
Tepkiler: nevzatsercanoktay
Geri