Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

2012 Londra Olimpiyatları

biyolojik yatkınlıkla alakalı bir yazı okumuştum bilim teknikte sanırım 2005 sayılarından biriydi. Kenyalı uzun mesafe koşucuların neredeyse tamamı aynı kabileden kan bağıyla bağlı yani aynı gen havuzundan. Kalf yapılarıda 500 gr daha az kas olması(kütlesel değil yapısal olarak) onlara uzun mesafede avantaş sağlıyomuş. Sprittede kuzey doğu-batı afrikalılar avantaşlı olduklarından bahsediyordu. nitekim jamayika T&t amerika dakı siyahi sporcular zamanında buralaradan getirilmiş köle olarak kullanılmış kuzey d-b kökenli afrikalılardır.
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Scudo
@Çagatay Çimşit

Performans değerlendirilmesi?Bu tip sıra dışı bir durumda sanırım ölçülmesi ya da karşılaştırılması çok güç bir durum.
Doğuştan iki fibula kemiğinden yoksun bir insan mekanik bir parça, deyim yerindeyse 'aparat' kullanmak zorunda.Karbon fiber bu ekipman hayli tartışılmıştı hatırlarsanız.Uluslararası atletizm federasyonu 'kendisine avantaj sağlayan bir ekipmanla hiç bir atlet olimpiyatlarda yarışamaz'ilkesine sıkı sıkıya bağlı kaldı bir süre.Konulan bu kural ile Oscar'ın hayalleri de 2008 Seul'e katılamaması ile suya düşmüştü.
Sonrasında Oscar Pistorius yılmadı ve davasını CAS'a taşıdı.
CAS'taki davasında, kullandığı protezin avantaj değil, özellikle start anında kendisine dezavantaj yarattığına dikkat çeken Oscar Pistorius'un savunması haklı bulundu. CAS, Güney Afrikalı atlete uygulanan yasağı kaldırdı. Çünkü yapılan araştırmalar, protezin bacağa göre hafif olsa da, normal bir atlete göre kalça hareketini sağlamak için ortalama dört kat daha fazla enerji harcattığını ortaya çıkarmıştı.
Gelinen noktada başta da değindiğim gibi bir karşılaştırma yapmak çok güç ve bu ikilemde tartışmalar uzun zaman sürecek gibi.
Dolayısiyle 'başkalarının hakkını yeme' gibi bir düşünce, bunca davadan ve alınan kararlardan sonra bu değerli insana biraz insafsızlık olur gibi geliyor.
Sağlıcakla...
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar
kimlerin spor yaparak gelişme sağlayacağını öğrenebileceğimiz günler yaklaşıyor.biyo-mekanikçiler, genetikçiler, spor alanında uzmanlaşan hekimler, labratuvarlar araştırma kapasitesini geliştiriyor..performans sporu kadar kişiye özel sağlık reçeteleri de bekleyebileceğiz.

kenyalı sporcuların calf ( alt baldır) kaslarında daha az kas lifi olması da ilginç mesela.bu ülkelerden bir koşucuyla yan yana geldiğinizde daha iyi anlıyorsunuz.kalem gibi, üzerinde hiç kas göstermeyen bacaklar, biz orta doğu/akdenizlilere göre 5-10 santim daha uzun bacak boyu, el sıkıştığınızda size bambu hissi veren kemikler. kısaca, yarışmanıza olanak bulunmayan bir anatomi.yüksek yerlerde yaşayan insanların uzun sürede geliştirdiği belirgin vo2max kapasitesi.koşuda olağanüstü avantajlar sağlayan bu fizik kalite bisiklete çıkınca ekstra bir kolaylık sağlamıyor anladığım kadarıyla. buna rağmen eurosport'ta afrika'da bisiklet potansiyeli yüksek olan kişileri arama konusunda birilerinin faal olduğunu konuşmuşlardı.
 
@Okan Örs

Sprint yarışlarında adım sayısı yani kadans en önemli başarı kriterlerinden birisidir. İki bacağının dizaltından olmaması nedeniyle bacakları çok daha hafif (toplamda 6 kg) ve kadansı daha yüksek. Bir araştırmada eğer bacakları olsa 12 saniye daha yavaş olacağını hesaplamışlar. Abartılı olsa bile 50 saniye altında biten bir yarışta yine de büyük rakam.

Yarışabileceğine dair alınan kararlarda oksijen tüketimi değerleri diğer atletlerden farksız olduğu için kendisine izin verildi diye biliyorum.

Benim için alabileceği madalya değil azmi herşeyin önünde geliyor. Ama dediğim gibi normal bir atletik performanstan bahsetmiyoruz.
 
@Cem Unden



Dünya sampiyonu olarak bisiklet sporuna veda eden Vinokourov, Monaco' da yapilan bir kriteryum yarisinda, futboldaki gibi bir jübile yapti. Resimde görülen arkasindaki yarisci Jan Ullrich.

http://l2.yimg.com/bt/api/res/1.2/TwQUer0HnAw89u2eOJ3EHA--/YXBwaWQ9eW5ld3M7cT04NQ--/http://media.zenfs.com/de-DE/blogs/jan-ullrich/Ulle-und-Wino.jpg

50 turluk kriteryumun ilk 10 turunda Vino' nun cocuklari da yaristilar. Yarisa katilanlar arasinda Christopher Froome, Vincenzo Nibali, Philippe Gilbert, bütün Astana takimi, gelmis gecmis en büyük sayilan Eddy Merckx, Jan Ullrich, Jacky Durand ve Richard Virenque de vardi. Cocuklar yaristan ciktiktan sonra gercek bir yarisa döndü. Tabii ki Vino. Gilbert ve Nibali' nin önünde birinci oldu.:):):)
 
Selamlar gecenin bu saatinde geçmişe baktım yorumlara göz gezdirdim ne yapmışım ne yapmam gerek diye düşünürken..Öncelikle şunu söylemeliyim ki herkes şunu anlamalı ki alınan sonuçlar bence bu kadar imkanlara göre iyi bile neden mi? Pro yılda 60-70 start alırken belki daha fazla ben olimpiyata ilk defa o yıl 35 start aldım ki bu en yüksek sayı idi hayatımda buda sadece o yıl olması fazla bir yarar sağlamaz yıllar önceden çalışmak gerekir. Ve o yıl içerisinde yok klup kapandı yok yarış iptal oldu sorunlarla boğuştuk. Bunlardan ziyade sizleri bilgilendirmek adına söylüyorum çünkü herşey dışardan gözüktüğü gibi gerçekten değil.Neler le uğraşıyoruz bu ülkede spor yapmak için yok okul sorunu yok maddi sorun vs vs.. Yine iyi sonuç diyorum ben Emin başkana söz vermiştim finih çizgisini görecem diye onuda başardım belki kimse bilmiyor yarışı bitiremediler diyor yorumlarda ama son 10 km de bulundugum grupla birbirimize sarıldık yarışı bitirebildik diye yavaş yavaş gittik oda sınırda time limit olarak klasmana geçti yani ben sözümü tuttuğuma inanıyorum. Saate karşıda ise 3. Kez nir tt bike a binişim di bırakın tunel çalışmasını..
Şimdi ise hedef akdeniz oyunları.Peki kimse şurdan birkaç ay kaldığı halde bile soruyormu halimizi sezonun bu vaktine gelmişim kap yarışlarından başka birşey görmemişim oda malum 30 kişiyle.. Ne bir klubum var nede maddi bir desteğim kendi imkanlarımla eski antrenörüm Luka Zele nin gönderdiği programlara çalışıyorum o kadar bunun da verimini göreceğiz Akdeniz oyunlarında şayet katılabilirsem. Diyeceğim o ki, herkes yorum yapmadan önce bir düşünsün empati yapsın ort. 44.9 tempo vermiş çok kötü wiggo dan diyeceğine. Fark açık değilmi abi? Türkiye şamp. Da 30 km de düz parkurda ort. Aynı olduğuna unutmayalım.Aynı değerler aynı imkanlar verildikten sonra biz sporculardan daha iyi sonuçlar çıkacağına eminim lütfen sporcuları eleştirmek yerine destek verelim! Teşekkürler
 
@Ahmet.Akdilek Kusura bakma , Ahmet . Ben kendi adıma özür dilerim . Ekrandan ancak bu kadar gözüküyor . Kolay gelsin
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@Ahmet.Akdilek

wiggonun yaptığı idman ve teknik imkanlar sizlere verilse o altın gelir buraya.. ama devlet yıllar önce kapattığı bakanlığı tekrar açarak bir hareketlenme yaşadı.. sağlık sorunlarınızı dün atılan protokolla çözüme kavuştu. emininm ki eğitim bakanlığı ilede bir protokol imzalanır.. belki siz sporcu olarak değil ama bu yaşadığınız zorlukları görerek bisiklet veya diğer amatör branşlarda teknik ekipte yer alır ve o altınları getirmeye başarırsın... tabi ki dopingsiz.. halterin ve atletizimin durumu ortada.
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar
@Ahmet.Akdilek

Sevgili Ahmet Akdilek,
Önce merak ettim bu topigi nicin geriye hortlattilar diye! Sonra da bastan sona kadar tekrar okudum:
Bu forumda, özellikle yol bisikleti ile alakali topiklere yazi yazan insanlarin büyük cogunlugu, hemen hemen hepsi diyebilirim, bisiklet sporunun özünü anlamaya calisan veya anlamis insanlardir. Zaten genel kullanicilar arasinda kücük bir azinliktir. Hic birisinin amaci ne bir kimseyi kötülemek, ne kücük görmek, ne asagilamaktir. Bazi noktalarda, ifade tarzimiz, belki biraz kiriciymis gibi gelebilir, ancak bütün ifadeler belirli verilere dayali, belirli olaylari anlamaya, kiyaslamaya yöneliktir. Sahsim icin sunu söylemek isterim ki, bir bisiklet yarisinda sporculardan ileri, bisikletleri temizlemekle görevli insanlardan tutun, yolun kenerinda elinde bayrakla saatlerce durup seyircileri sporculari ikaz eden insanlarin da payi oldugunun bilincindeyim.

Her yarista mutlaka bir birinci, bir de sonuncu olacaktir. Bunu engellemek mümkün degildir. Bizler yarislari seyrederken yarisi sadece bireyler icin degil, tamami icin seyrediyoruz. Aksi taktirde yarisin bir esprisi zaten olmazdi. Birakin Cancellara' yi, gitsin Compiegne' ben baslasin Roubaix' deki velodroma kadar gitsin tek basina!:)
Ama bir yarista ülkemizi temsil eden sporcular oldugu zaman, ister istemez bu yöne daha cok odaklaniyoruz. Özlemlerimiz, acilarimiz daha bir öne cikiyor.
Rahmetli babam yillarca bir futbol takimimizin bir Italyan takimini yenecegi bekledi ve göremeden bu dünyadan ayrildi. Ben Avrupa sampiyonu takim görebildim.
Bisiklet konusunda gözlerimiz yollarda, bir Fransa Turu' na katilacak bisikletci bekliyoruz. Ama sonuncu olur, ama bitiremez, belki kazanir, belki görürüz, belki göremeyiz. Siz kendinizi bu evrimin, bu gelismenin parcasi görün, gönlünüzü ferah tutun, hakkinizi kimse yiyemez.
Gözümüz üzerinizde, bu konuda hic süpheniz olmasin!
 
@ihtiyar

Emin olun ; Eritreli Daniel Teklehaimanot geçen sene İspanya Turunu bitirince kendi memleketimin evladı bitirmiş kadar sevindim . Hele Kosta Rikalı Amador Bikkazakova'nın 2012 İtalya Turunda kazandığı etap tüylerimi diken diken etti . Belki bir gün bir Türkiyeli bu zaferleri kazanır diye hayal ettim hep.
 
@ihtiyar

Şu dikkatimi çekti . Monako gibi küçücük bir ülkede yada şehir desek daha iyi , dünyanın bütün zenginlerinin bulunduğu bir yerde , yol kapatıp , bisiklet yarışı yapmak ve bu yarışın Kazak bir sporcunun jübilesi vesilesiyle yapılması oldukça ilginç bir olay . Bizde olsa zengin takımı , Ferrari'leriyle ortalığı gaza boğar , yarış alanını protesto ederdi .
 
@Cem Unden

Abim,geçtim zenginleri;Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu İstanbul etabındaki şikayetleri duysanız.İstanbullular pek istemiyorlar.Ben hala neden İstanbul'a zor ediyorlar anlamıyorum.İstanbul'un 1/10-1/20(hatta Elmalı'daki seyirci sayısını görünce sevincimden ağlayasım geldi) büyüklüğündeki illerimizde seyirciler,İstanbul'daki nüfus yığınından daha fazla ilgililer.Türkiye'nin İstanbul'dan ibaret olmadığını anlamalılar artık.

Türkiye'de İstanbul'dan çıkacak bisikletçi sayısını,15'e katlayacak ama nüfus bakımından İstanbul'un 1/100'ü olan yerler biliyorum.Bu ülkede ne cevherler var.Gezmek lazım.Haftasonları yapılan 3-5 km ile anlaşılacak şeyler değil.Yatırım,yatırım,yatırım.Bu devlet öyle bekler sporcu çıkmasını,çıkar!
 
@Sertaç EKİCİ

Evet , hatırladım . Bağdat Caddesi'yle ilgili şikayetler gelmişti . Birkaç sene öncede turun İstanbul Etabı ile üniversite sınavı aynı güne gelmiş , yollar kapanmış ,kimileri de helikopter sesinden rahatsız olmuştu .

Elmalı etabında finişte birde seni görmüştük galiba :) :) Sporcu yetiştirmeye gelirsek ; hem olimpiyat düzenlemek için son altı olimpiyata aday ol , hem de daha bir velodrom sahibi olma , bir çim hokeyi takımın olmasın , kano-kayak yapmak için tesislerin olmasın .

Sanırım olimpiyatlar Tokyo'ya verilecek . İspanya'ya pek şans vermiyorum . Bize vermeleri , dünya spor kültürüne saygısızlık olur. Tokyo'nun tek dezavantajı ise birkaç sene önce oluşan nükleer sızıntı . Hala devam ediyor mu bilmiyorum ama radyoaktif yoğunluk muhakkak normale göre yüksektir.

Japonlar , olimpiyatta madalya kazanan sporcularını böyle karşılamıştı
http://i2.mirror.co.uk/incoming/article1270663.ece/ALTERNATES/s615/Japan+held+its+first+Olympic+parade

http://sports.inquirer.net/files/2012/08/japan-olympic-parade.jpg
 
Ha yaşa Cem,hep kafamda aslında tv de olimpiyat reklamlarının döndüğü sıralar.
Olimpiyatların İstanbul'a, aslında Türkiye'ye yakışmaması ancak bu kelimelerle anlatılır.
''Olimpiyatların bize verilmesi,dünya spor kültürüne saygısızlık olur''...

Sağlıcakla...
 
Peki bir şeyi yapmadan nasıl o kültürün oluşmasını bekliyorsunuz.Olimpiyatlarla birlikte spor kültürümüz gelişecek.
 
1 İnsanı Değiştirmek Elbise Değiştirmek Kadar Kolay Olsaydı Keşke Ama Değil Olimpiyatları Geçtim Ben Cumhurbaşkanlığı Makamını Şerefle Temsil Eden Bir Yarış Düzenleniyor Bu Ülkede Tam 49 Yıldır ( Bu Sene İle ) İnsanlar Hala Yolların Kapanmasından Helikopter Sesinden Kısacası Kıldan Yünden Nem Kapıyorlar Üstelik Bu Yarış Senede 1 Gün Ve Topu Topu 6 Saat Civarında Ya Arkadaş En Az 150 Kanal Seyrediyor Bu Yarışı Dünyanın Gözü Kulağı Ülkemizde Oluyor Binlerce Sporcu Geliyor Oteller Doluyor Taşıyor Ekonomi Canlanıyor Ülkemizin Kilometre Kilometre Tanıtımı Yapılıyor Sen Neyin Derdindesin Demezlermi Adama ?
Ben Dedim Mesela Geçen Yılki İzmir Etabında Yarış Alanına Gelirken Sırf İnsanlık Adına Otobüs Duraklarında Bekleyenleri Uyardık Tek Tek Bilgilendirdik Söylene Söylene Gittiler Devam Edin Dedim Böyle Bir Spor Müsabakasına Bile Tahammül Gösteremiyorsunuz Fazladan 100 Metre Gideceksiniz Diye Laf Söylüyorsunuz Bu Adamlar 200 Kilometre Pedal Çeviriyorlar 40 Derece Sıcakta Ama Sen Ne Anlarsın Dedim Bana Eleştiride Bulunabilirsiniz Bende Eleştiriyorum Hepimizin Hakkı Bu Ancak Böylesi Önemli Organizasyonlara Bile Burun Kıvırıyorsak Bizden Cacık Olmaz Sözünü De Söylerler Adama
Ne Demişler EĞİTİM ŞART !
 
@Emre GÜLEN

İzmir'deki Üniversite Yaz Oyunları ve Erzurum'daki Kış Oyunları sonrası tesislerin durumu belli . Sırf iş olsun diye Erzurum'a curling , hokey salonları yapmakla ; İzmir'de varoşun içinde tenis kortları yapmakla olmayacağı belli oldu bu işlerin . Sen gerçekten spor kültürümüzün böyle gelişeceğine inananlardan mısın? :)

Kel başa , şimşir tarrak ; Erzurum'da Curling Salonu- Kaç sporcumuz var acaba? 10-15
http://www.draftdaysuit.com/wp-content/uploads/2011/02/olympic-curling.jpg
 
Bazı şeylerin oluşması,benimsenmesi uzun bir süreç.
Hiç bir şey tepeden inme olmuyor,olduğunda ise süreç işliyor,su akarken yolunu buluyor.
Farklı bir örnek Türkiye'de uzun saç ki hala belli bölgelerde yadırganır.Bunlara öncü Metallicaların,Black sabbat'ların dinlenmesiyle değil,Barış Manço'ların,Cem Karaca'ların bir çok şeyi göze alıp,saçlarını uzatmasıyla,kah dayak yiyerek kah sövülerek oldu.
Bizim insanımızda bir şeyin benimsenmesi için önce en yakını olan çevresinde o şeyin 'yapılıyor' olması gerekiyor bence.
Ben, kızımı ilkokula başlayınca-sağlık durumum el verdiği sürece-bisikletle getirip-götürüp bisikleti hayatın içine sokmayı,,onunla yaşamayı planlıyorum.
Sırf kızım için değil kesinlikle;tüm çevresi,arkadaşları,öğretmenleri,çaycısı,çorbacısı vs. görsün ve bilsin diye.
Biliyorum ki önce gülünecek,eğlenilecek,dalga dümen geçilecek.
Ne zamanki okulun girişine bisiklet park yeri için doğal bir yer yapılacak,işte o zaman benim ülkem de Olimpiyat için boğazdan havai fişek atmakla vs. bu işlerin olmadığını idrak etmiş olacak.

Sağlıcakla...
 
2012 Londra Olimpiyatları' nda Türkiye' nin gerisinde kalan bir kaç ülke sayalım. Kanada, İsviçre, Norveç, İsveç, Arjantin, Yunanistan, Finlandiya, Portekiz....
Koyu işaretlediklerim de, olimpiyatlara ev sahipliği yapmış ülkeler.
Yazdıklarınızda neyi kastettiğiniz çok iyi anlıyorum. Fakat yukarıda verdiğim bilgilere dayanarak olaya yaklaşan insanlar, sizlerin yazdıklarınıza doğal olarak tepki gösterebilirler.
Adaletsizliğin, işsizliğin, eğitimsizliğin....... büyük boyutlara ulaştığı bir ülkede olimpiyatlara adaylık istemi, sadece "Biz yaptık" diyebilme arzusunda olan insanların eseridir, tabii ki "kel başa şimşir tarak".:(
 
Geri