Scudo Sports

8 Madde Altında; Neden Power Metre ile Antrenman Yapmalıyız?

Onur Ali İmren

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ekim 2012
Mesaj
999
Tepki
764
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Kron
Forumda kendini geliştirmek isteyenlere,yardımcı olması dileği ile. Bu yazı Tucker Olander tarafından 31 Ağustos 2015 tarihinde, TrainingPeaks sayfasında yayınlanan yazının tamamen yorumsuz çevirisidir. Orjinaline (link) ulaşabilirsiniz.

http://www.top100cycling.com/wp-content/uploads/2014/09/cycling.jpg

Dayanıklılık/ performans sporları, teknolojinin şaha kalktığı ve yayıldığı bir dönemden geçiyor. Teknoloji o kadar iyi ki, bazı durumlarda akın akın gelen dağ gibi verilerin şifrelerini çözmek zor olabilir. Bazı teknolojilerden masraf, kullanım kolaylığı gibi nedenlerden ötürü kaçınılabilirken bir power metre sahibi olmak bütün sporcular için işe yarayan ve faydalı bir seçenek olabilir. Bugüne kadar buna direnmiş kişiler için bir power metre satın almanın sekiz sebebini aşağıda bulabilirsiniz.

http://home.trainingpeaks.com/TrainingPeaks/media/Images/Resource%20Articles/Creative%20Finished/700x394x12012-Blog-Main-700x394-best-bike-split-coach.jpg,qwidth=700,aheight=394,aext=.jpg.pagespeed.ic.gudmFmcUdt.jpg

1. Daha Kesin Antrenman Ölçümü
Kalp atış hızını kullanmadan önce, pek çok antrenör antrenman programlarını mesafe veya hıza dayanarak hazırlarlardı. Ancak zamanla bu metodun oldukça hatalı olduğunu fark ettiler. Zaman içerisinde Antrenörler ve Sporcular nabız ile yapılan antrenmanların da hatalı datalar verdiğini keşfetti.. Nabız ile yapılan antrenmanların 3 ana kusru vardır. Öncelikle kalp atış hızınızı arttırabilmek için müthiş bir efor gerekir fakat bu seviyeyi korumak için aynı çabaya ihtiyaç yoktur. Halbuki power metre, sizin gerçek ve kesin / hatasız değerinizi anında gösterir ve dolayısıyla daha istikrarlı bir profil ortaya koyar. İkincisi, kalp atış hızının belli bir seviyeye tırmanması için biraz zaman gerekir ve vücudunuz interval bitmeden tepki veremeyeceği için bu, interval antrenmanlar için faydasızdır. Son olarak, kalp atış hızınızı etkileyen çok sayıda dışsal faktör vardır. Bu faktörler, stress, uyku miktarı ve kalitesi, hidrasyon, kafein alımı ve diğer faktörlerdir. İşte bu aynı efor süresi bile olsa karşılaştırma yapmayı oldukça zorlaştırır.

2. Antrenman Yükünü Ölçmek
Günlük değişen antrenman yoğunlukları ve hacimleri ile, antrenmanlar arasındaki psikolojik stresi karşılaştırmak oldukça zor olabilir. Antrenmanlarınıza power da eklediğinizde, antrenman stresini en iyi şekilde nasıl hesaplayacağınız konusunda donanımlanmış olacaksınız. Bu stresi bir kere ölçtüğünüzde, o zaman Performans Yönetim Tablosu (PYT) ‘nu zaman içinde zindelik ve yorgunluk durumunuzu ve formunuzu takip etmek için kullanabilirsiniz.

3. Antrenman Özelliği
Belli bir yarışma parkuru için antrenman yaparken, Sporcular yarışma parkurunun spesifik özelliklerine göre çalışmak isteyecektir. İnterval antrenmanlar kusursuz olmalıdır ki başarılı olmak için yaptığın dataları parkurada daha önce yapılanlan datalar ile kıyaslayabilmelisin. Örneğin, bir yarışı tamamlayan bir bisikletçi varsa, ben orada daha önce başarılı bir şekilde bulunmuş sporcuları bulmaya çalışırım ve üzerinden geçmek ve analiz etmek için onların power datalarını görmek isterim. Ondan sonra sporcumu hazırlayabilmek için kritik noktalarda kilogram başına belirli watt (w/kg) kullanan bir anttrenman programı hazırlamak üzere sondan başa doğru çalışabilirim.

http://1.bp.blogspot.com/-Wd-dZD-6eEA/UrdJ-LOPY8I/AAAAAAAACTk/ezFONnXhnwY/s1600/3.png

4. Antrenman Verimliliğini ve Kalitesini Arttırmak
Bir Antrenör olarak, sporcuların başka işleri, aileleri, arkadaşları ve diğer yükümlülükleri ile meşgul olduklarını anlayışla karşılıyorum. Bu yüzden, emeklerinin karşılığını en iyi şekilde alabilmeleri için antrenmanlara ayırdıkları vakitteki kazanımı maksimuma çıkartmak istiyorum. Sporcuya antrenmanda power kullanımını hayata geçirerek, “çöp” milleri/kilometreleri elimine etmek istiyorum ve bu sayede yüksek kalitedeki antrenmanlara odaklanabilirim. Bu antrenmanlar genel olarak, gereksiz yorgunluğu biriktirmeden bir adaptasyon ağı örerek atletin vücudunayüklemeyapankısa intervalleriiçerir. Bu idman, gelecek için gelişme alanları bulmak adına post – aktivite olarak analiz edilebilir.

5. Zamanla Gelişimi Ölçmek
Kalp atış hızları zamanla küçük dalgalanmalar gösterdiği için bu metodu kullanarak gelişimi takip etmek ve idmanın nasıl ilerlediğini tayin etmek çok zor olabilir. Bunu yerine, Power, kullanıcıya gelişimin belirli sürelerde tespit edilmesini sağlar. Daha da ötesi, çok kesin ve net ve uygulanabilir antrenman yüklenme şiddetlerini hesaplamak adına birisinin Functional Threshold Power ( FTP ) untest edilmesi için de geçerlidir. Bu prensip aynı zamanda, hangi antrenman tekniklerinin, bir bisikletçi için, yıldan yıla maximum kazançlar sağlaması için uygun olacağını ölçmek için de kullanılabilir.

6. Güçlü ve Zayıf Noktaları en iyi şekilde Belirlemek
Bir bisikletçi, antrenmanlarında ve yarışlarında bir kere power uygulamaya başladığında, güçlü ve zayıf noktalarını daha iyi belirleyebilir duruma gelir. Güç olmadan, bir bisikletçi en zayıf hissettiği yeri / zamanıen iyi şekilde bilir ama nedenini anlamaz. Bir atlet, Power Profili Tablosu’nu güçlü ve zayıf yanlarını farklı müddetlerde gözünün önünde canlandırmak, antrenmanlarına onlara göre ince ayar yapmak ve uyumlamak için kullanabilir. Power, bir antrenörün gelecekteki antrenman seanslarında / bloklarında neye dikkat edilmesi gerektiğini kesin olarak söyleyebilmesine izin verir.

7. Yarış Günü Planlama ve Tahmin
Bir power metre kullanılmadan, zamana karşı yarışları ve triatlonlar için hedefe göre yarış zamanı tahmin etmek imkansıza yakın olabilir. Değişken arazi, rüzgar ve sıcaklık derecesi vs gibi belirleyiciler altında, belli bir hızın ve kalp atış hızının altında gitmek kendinize adil davranmak olmayacaktır. Anca, bir power metre ve En İyi Bisiklet Zamanı Hesaplama (Best Bike Split) bir binicinin, yarış için kesin ve net bir zaman hedefi ile hazırlanmasını ve yarış gününe en iyi şekilde giriş yapmasını sağlayacaktır. Bu yeni ve hedef belirleyici teknik, binicilere, kendi adlarına iyi bir yarış olup olmadığını dürüstçe tespit ederek peformanslarının üzerine derinlemesine düşünmelerini de sağlayacaktır.

https://home.trainingpeaks.com/TrainingPeaks/media/Images/Resource%20Articles/Creative%20Finished/12012-Blog-List-162x162-best-bike-split-coach.jpg?width=162&height=162&ext=.jpg&requiredtype=image&defaultfilepath=/App_Themes/Default/Images/TrainingPeaks/media/Images/162x162-image-template.jpg&maxsidesize=162

8. En Gelişmiş Modellerin Kullanımı
Daha iyi derecede bilim ve daha fazla kaynak, dayanıklılık sporlarına daha önce hiç olmadığı kadar yüksek seviyelerde katılmaya başlandı. Bundaki menfaat, tabii ki, bu bilimsel modellerin artık her yerde bu sporcuların kendi antrenmanlarına ve yarışlarında uygulayabilmeleri için parmakların ucunda olmasıdır. Bu bilimin içerdikleri, Best Bike Split ( En İyi Bisiklet Zamanı Hesaplama ) aracılığıyla yarış tahmini yapılmasınıTrainingPeaks ‘nde zindelik durumu ve form ölçümü veya WKO4 ‘DA (Güç Süre Eğrisi ve modellenmiş FTP (mFTP)) yeni modellerin sayısı bunlardan birkaç tanesidir. Buna ragmen, bu modeller teknolojik trend takip eder ve antrenman yapan ve yarışanlara en iyi şekilde (bazen dışarıdan da uygulanabilir) bir power metre ile uygulanır.

http://www.dcrainmaker.com/images/2013/09/PowerMeters.jpg

Bazı koçlar ve atletler kalp atış hızı antrenmanı taraftarları olsa da, çok daha iyi seçenekler mevcuttur. Bundan önce, bu birimlerin masrafları pek çok atlet için yanına yaklaşılmaz olsa da son yıllarda bu meblağlar gittikçe düşmüştür. Tabii ki, bir power metre sahibi olmak sadece yolun yarısıdır – gerçek faydalar, aktivite sonrası analiz ve derinlemesine düşünce ile gelir. Biniş verilerinizi toplayıp analiz ederek, bütün potansiyelinizi serbest bırakabileceksiniz ve bu sporda en büyük aşamaları kaydedebileceksiniz!

Kaynak: (link)
 
Scudo
contador bile kullanmıyor. hislerinle sürmek en iyisi
 
Bencede gerek yok buna. Tamam kadans,nabız sensörü gerekli ama. Powermeter çok uçuk bir şey 3 bin liraya powermeter gördüm,inanamadım :eek:
 
Power metre cihazını insan beyninde inşa etmeli, bu daha iyi olur ve sadece bacaklarımızı geliştirmeye yönelik olmuş olmaz. Bisikletle bütünleştirir ve onun üzerinde zekamızı kullanmamızı sağlar. Fakat bunu yapabilmek için önce duygusal değil mantıksal düşünme sistemini benimsememiz gereklidir.
 
oo bilim insanları gelmiş :D

hisleri ile mi sürüyor : )))))))))))))))))) o yetkinliğe gelin de ondan sonra deyin böyle şeyler. ne kadar antrenmandan sonra oluyor o işler acaba.

nabız bandı ile yeterince antrenman yaparsanız,ortalama hangi bölgede olduğunu bakmadan dahi anlayabilirsiniz

europcar sigma rox10 kullanıyor sanırım. onda aslında güç ölçer özelliği var ama.. hemen her takım her yarışta kullanmıyor benim gördüğüm kadarı ile.
 
  • Beğen
Tepkiler: Serrchi
@Onur Ali İmren

Bilim insanları gelmiş ithamınız öncelikle çok yanlış.

Ben kendimden örnek vereyim km saati aldığımdan beri etrafıma bakamaz oldum. Froome gibi önüme,saate baka baka gidiyorum ve çevremi göremiyorum. @Derya Keçeci'nin de çok güzel bir yazısı vardı bu olayla ilgili.

Bazen km saatimi söküp atmak istiyorum o dereceye geliyoruz ki bu powermeter işi son derece lüks ve görmemişliktir.
 
  • Beğen
Tepkiler: taner07
@Tolga Çelebi Ben de nabız ölçer bile yok ama özellikle tırmanış ve zamana karşı gibi giderken gözlerimi ayıramıyorum bir de nabız veya power metre olsa kafamı kaldırabileceğimi sanmıyorum :komik::komik: Contador sever biri olarak onun gibi sürmek isterdim ama imkansız gibi, ayağa kalkarak tırmanış çıkmak için çok çalışmak gerekiyor, nabız çok ani yükseliyor, kontrol edemiyorsun. Froome'u pek sevmeme rağmen onun stiliyle tırmanış çıkarken kendimi çok daha rahat hissediyorum, al bu da ayrı bir trajikomik olay ;) Sen Contador izlersin ama bisiklet üstünde Froome'u taklit edersin :ckskc:
 
Çok gelişiyor pedal şeklinde power metreler 300 € civarlarında ki verilebilir rakamlar. Ayrıca pioneer bir ayna kola takılan iki karşilikli sensör ve bir ekrandan oluşan kit hazırlıyor iyi bir tahminle 180€ civarı olacak. Yani gittikçe ucuzlayacak daha çok satıp sürümden kazanıyorlar ayrıca
Standart Kullanıcı sadece pedal sitilini geliştirene kadar powermeter a ihtiyacı olur sonuç itibarı ile spor olsun diye yapan zaten belirli bir performansta belirli parkurlarda gider. Klüpler gruplar 3-5 arkadaş toplanıp alıp 1-2 senede pedal sitilini oturtup sonra satarak az zararla iş biter.
 
  • Beğen
Tepkiler: tırıvırı.
@Tolga Çelebi gülücük atmıştım aslında bilim insanı derken...

eğer ki hobi kullanıcısı iseniz tabi fazla. Elitler ile bir tutmaya gerek yok herkesi.

bende idman yaparken olabildiğince veriye ulaşmak isteyenlerdenim. tabi kim olduğumu unutmayarak :)
 
Powermetre ve kadans ölçer zaten ihtiyacınız olan iki şey. Hız, ortalama hız, kalp atışı falan bir fikir vermez çünkü rüzgar var susuz kalmak var kafein var aç kalmak var vs vs... Bunlar hızı ve kalp atışını etkiler. Ama watt çıplak gerçektir. Yokuşta Chris froom düştü diyenler yokuşun sonunda hep bozuluyor ya işte bunlar hep powermetre.
Ben alüminyum şasili tiagralı bisiklet bakıyorum ama ilk upgrade olarak jant değil powermetre düşünüyorum. Giderek ucuzluyor ve hafifliyorlar. Stage veya g3 power tap gayet mantıklı.

Yok siz zaten ne yaptığınızı bilmek istemiyorsanız, o zaman hız ölçer almayın veya strava kullanmayın. Strava ve hız ölçer alıp da powermetre gereksiz diyenler bir kaç sene sonra yanıldıklarını görecek. Çünkü 1kg daha hafif diye bir bisiklete 5000 Tl fazla para verenler 1000tl'lik powermetre takılı giriş seviyesi bisikletlilere geçilecekler.
 
açık konuşmak gerekirse power metre biraz abartı son kullanıcı için , tabi ben de istemez miyim bir power metrem olsun her sürüşten sonra değerlerimi inceleyeyim isterim tabi. Ancak mevcut fiyatlarla bu iş çok zor ve power metredeki verileri mantıklı derecede değerledirebilecek bir bilginiz/altyapınız yoksa çok bir işe yaramaz açıkcası.

ayrıca belirtmek gerek , nabızı etkileyen rüzgar powermetredeki watt değerini de etkiler.

örneğin torku şeker sporda yeni yeni power metreye geçti , bunun sebebi power metre alacak parayı yeni bulmaları mı? hayır. Bu verileri okuyacak , anlayacak ve nasıl geliştirilebileceğini bilen adamlar yorumlayacağı için power metre kullanmaya başladılar.

isteyen alır power metresini yokuşlarda ortalama watt değeriyle çıkar , power metresi olmayanda bacağında hissettiğiyle çıkar. Çok mu önemli? bence değil ama tabiki bunu karşılayacak maddi imkanı varsa insanın bence gayet mantıklı bir alet ( kullanılması bilindiğinde).
 
Son iki yıldır antrenman teknikleri ve performans bisikletçiliği konusunda bulabildiğim tüm kaynakları inceliyorum. Şu an okuduğum iki kitaptan biri Joe Friel'ın Fast After 50'si, diğeri Jesper Medhus'un Time Effective Cycling Training'i. Joe Friel'ı zaten bilirsiniz, Medhus ise Danimarka ulusal bisiklet takımının sağlık danışmanı. Her ikisi de, özellikle Medhus, power metre olmadan yapılacak yarış antrenmanlarının yetersizliğinden bahsediyor. TrainingPeaks'teki yazı haliyle doğru tespitler içeriyor. Özellikle 4. madde Medhus'un kitabının ana konusu (az zaman ayırarak kaliteli antrenman yapmak; Atatürk'ün dediği gibi az zamanda çok büyük işler başarmak). Ancak işin bir de maddiyat kısmı var. Amerika'da Avrupa'da yaşayanların alım güçlerine göre kıyaslandığında power metreler ulaşılabilir seviyede ancak bizim duruma bakarsak iş komik oluyor. Giriş seviyesi bir yol bisikleti 1000 TL, giriş seviyesi bir power metre 2000 TL. Yılların bisikletçisi giriş seviyesi bir bisikletin kendisi için ne kadar yetersiz olduğunu bilir, aynı şey giriş seviyesi power metreler için de geçerlidir. Yani doğru bir power metre için 3000-3500 TL'yi gözden çıkartmak gerekiyor. Zaten önce nabız ölçer/kadans ölçer kullanarak antrenman yapmayı öğrenmek, bundan verim almak, yetmediği noktada power metreye geçiş yapmak son çare olmalıdır.

Nabız verileriyle güç verilerini kıyaslamak her zaman hatalı olur. Güç verileri bisiklette ne kadar başarılı olduğumuzun mutlak göstergesi, nabız verileri ise ne kadar efor harcadığımızın kişiden kişiye değişen göstergesidir. Örneğin kaslar geliştikçe, kılcal damarlar çoğaldıkça, kalp güçlenip, mitokondrilerin sayısı arttıkça daha düşük nabızla daha fazla güç üretebiliriz. Power metre olmaksızın ne kadar güç ürettiğimizi bulmanın belki de en nesnel yolu 2-3 km'lik kriteryum türü düz bir parkur bulup, burada bir saat antrenman yapmak olabilir. Böylece rüzgar faktörü ortadan kalkar. Antrenman programına başlamadan önce bu parkurda ortalama hızımızı ve nabzımızı bulup, 3-4 haftalık antrenman programı bittikten sonra aynı testi tekrarlayarak öncekiyle sonraki güç üretim farkını tespit edebiliriz. Ben bu şekilde yapıyorum.
 
@Ozan k.
ekleyecek birşey kalmamış.

amatöre lazım değil, prolar bile kullanmıyor, lüks vb tartışması aslında olmayan bir tartışma. Zira bisiklet denen ve binbir çeşidi olan bir aleti öyle ya da böyle kullanan herkesin aynı kefeye koyulması sonucu çıkıyor bu tartışmalar.
Bırakın bisikletiyle gezmeye giden bir adamla pro tour yarışan bir adamı, aynı yarışa giren insanları bile bir kefeye koyamazsınız. Bir yarışta iyi sonuç almak için çırpınan adamla olabildiğince eğlenmek için gelen sporcu çok farklı dünyaların insanları. Aynı çizgide 2 metre arayla çıkış alabilirler ama birbirleriyle alakaları yoktur. Hangisinin ne donanım kullanacağı hiç belli olmaz ama. Yine kimin daha hızlı olacağı da belli olmaz. Tek belli olan ileri antrenman teknikleri ve malzemelerinin ilkine yardım ederken ikinci için sadece dikkat dağıtıcı bir gürültü olmasıdır. İkinci tipte birinin sadece zamanını ve parasını çalar bu yatırımlar. Performans gelişimiyle işi olmayanın zaten konunun varlığından bile haberi olmaması lazımken dahil olup gerek yok çünkü diye başlaması da kuru gürültü.

Performans gelişimine önem verenler için:
Gelecek powermetrede demiyorum zira 10 sene önce bu devrim oldu zaten. Şimdi moxy vb gibi kas içi oksijen satürasyonunu ölçen cihazlar yayılıyor. Kısa zamanda gerçek zamanlı olarak şeker, oksijen ve tansiyon gibi veriler herkes tarafından kullanılmaya başlanır. Şimdiki gibi antrenman seviyelerini 20-60dk performans testleriyle belirlemeye çalışmak ve hep yaklaşık değerlerle çalışmak tarihe karışacak. Mesela bir antrenmanın amacı karbonhidrat depolarını tamamen bitirip depolama kapasitesini ve yağ yakma kabiliyetini artırmaksa sporcu bunu tam olarak ne zaman başardığını görecek. İntervalleri yaparken ne kadar kapasitesi kaldığını ne zaman gerçekten tükendiğini ve interval aralarında tam olarak ne zaman toparladığını bilecek. Zira kandaki oksijen ve şeker miktarını izleyebilecek. Şimdi 4x4dk 320w arada 4dk dinlenme + 3x2dk 340w arada 2dk dinlenme gibi verilen bir program yakında oksijeni 20 mm/l'ye kadar indir, 80 mm/l'ye çıkana kadar dinlen, 30 mm/l altına indiremeyecek kadar yorulunca bırakıp eve git şeklinde verilecek. Hedef sistem veya kabiliyet tam olarak yakalanıp tam anlamıyla sömürülecek. Bir sonraki devrim bu ama bizler için zira bu teknikler bütçesi ve gücü olanlara açıktı yıllardır. Şimdi taşınabilir cihazlar ve ciddi zenginleşen teknoloji şirketleri sayesinde hepimize ulaşabilecekler. watt vb bu resimde önemli bir yer tutuyor ama artık başrolde olmayacak.

Bütçe belirleme kullanma konusunu şöyle özetleyeyim: Bu işte bir powermetre alınır, üstüne de geri kalan paranın alabildiği en iyi bisiklet koyulur.

Contador pm kullanıyor elbette, yarışta kullanmaması ve gelenekler vb diye söylenmesi ikincil bir şov. PM çoğunlukla bir antrenman aracıdır, zamana karşı veya çok değişken eğimli parkurlarda yarışırken çok faydalıdır ama onun dışında kullanılmayabilir. Mesela sabiteğimli bir yokuşta vam veya hız değeriyle üretilen güç çok yaklaşık tahmin edilebilir. Atıyorum uzun bir tırmanışa başlayan Contador orayı ve benzeri yokuşları binlerce defa pm ile çıktığından ve koçu da o etabı yüzlerce kez hesapladığından ne kadarlık eforla nasıl gittiğini iyi bilir. Atıyorum 1500 vam = 6.1w, 1600vam 6.3 w vb gibi. Kendi kapasitesini de iyi bilir, 6.3w 33dk, 6.1w 47dk hassasiyetinde. ama zamana karşı gibi gücü tahminin zor olduğu ve eforu iyi ayarlamanın gerektiği durumlarda pm'siz gitmenin affı yoktur. Aynı şey vam veya hızdan hesabın şaştığı kısa aralıklarla değişen eğimli etaplarda da geçerlidir. 10dk altı eforları doğru tutturmak çok zordur. Kazara 5dklık kaldırılabilir limiti olan atıyorum 470w yerine 520w sürerse etap sonunda akıllı ve iyi gözlem yapan bir rakibin atağıyla tüm turu kaybedeceği bir fark yiyebilir.

Performansa önem veriyorsanız ve zevkiniz buysa sizin gibi sürmeyen insanlarla tartışarak veya fikirlerini dinleyerek zaman kaybetmeyin. Bugün pm olamadan geçireceğiniz 3 yılı bir daha geri alamazsınız. İmkanınız varsa alın, kullanın. Ama nasıl kullanacağınızı da öğrenin. Çeviri yaparak bilgi aktarımını kolaylaştıran insanları takip edip destek olun. Yoksa her açtıkları konunun altında lüks, özenti, sonradan görme, gereksiz diye yorumlar görürlerse bıkıp o vakti kendilerine harcamaya başlarlar.

Bir de pm kullanmaya başladıktan sonra o hissiyat dediğiniz şeyin ne kadar tutarsız olduğunu göreceksiniz. Bir de bu dünyadaki yerinizi tam olarak göreceksiniz. İyi mi kötü mü size kalmış artık.

@Bahadır Gürel

Hocam giriş seviyesi powermetreler de gayet iyi iş görür. Sıkıntılı olan birkaç yeni firma ve model var ama onun haricinde sağlam tekniği olan, güvenilir ve giriş seviyesi fiyatlı ürünler de var. Mesela Powertap göbekler giriş seviyesi fiyattalar ama son derece güvenilirdirler.
 
Anıl bey tam anlamamış olabilir, PM değerlerine sürüşten sonra incelemek başka, asıl sürerken bakacak. Çünkü mesela 5 dakika boyunca 500 watt koyabildiğini öğrenecek ve etrafındakilere aldırmadan kendi temposunu ayarlayıp PM'ye bakarak 500 Watt'a sabitleyerek çıkacak ve yokuş sonunda hisleriyle çıkan arkadaşlarını silkelemiş olarak. PM'nin olayı budur. PM size gerçeği söyler, ayrıca rüzgardan de etkilenmez :) siz rüzgarlı günde de rüzgarsız günde de aynı watt değerlerini yakalayın yeter, hızınıza bakmayacaksınız etkilenen şey hızınızdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Fiyat konusunda da biraz daha beklemek gerektiğini düşünüyorum.
Fiyatlar yavaş yavaş düşüyor güç ölçerler piyasasında. Eskiden tek tük markada olan ve 1.500€'dan başlayan güç ölçerler artık 300-400£'a bulunabiliyor. Muhtemelen 2-3 sene içerisinde fiyatlar iyice düşecektir.

Bu arada güç ölçerler ile alakalı olarak en detaylı bilgiyi @Hüseyin Çelebi verebilir diye tahmin ediyorum :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Maalesef benim bilgim "yiyici" kategorisinde. Ben de başkalarının yazdıklarını okuyarak donanım tarafında neler olduğunu takip ediyorum.
mesela bu arkadaş çok iyi, birisi yazdıklarını çevirse çok faydalı olurdu. En azından yakında hazırlayacağını söylediği güncel satın alma rehberini çevirmek lazım:
(link)

Fiyatlar düşüyor, daha da düşecek. Avrupa'da da fiyatlar amerikaya göre yüksek seviyede ama kurlardan dolayı Türkiye ve benzeri ülkelerde fiyatlar yerel kurla fırlamış durumda. İmkanı olan için en kolay yöntem yurtdışından alıp vergi iadesiyle fiyatı biraz da olsa düşürmek. Diğer bir yöntem yine yurtdışından ikinci el almak ama organizasyonu biraz daha zor.


Bütçe kısıtlı iken beklemek mantıklı zira bütçe çok zorlanınca pm'yi kullanacak büyük turlar ve yarışlar için geri para kalmaz. Bütçesi olan içinse güvenilir bir model alıp 3-4 sene kullanmak ve ardından yeni nesillere güncellemek daha mantıklı. Zira elde hiç pm yok iken kaçan zaman çok değerli. Bu eski model bilgisayarı değiştirmek için yeni nesil beklemeye benzemiyor zira elde hiç bilgisayar yok.
 
contador kullanıyor, sadece yarışta bazı durumlarda hislerine güvenmeyi tercih ettiğini söylüyor. antrenmanlarında falan değerlerine çalışıp eforunu ölçmeye çalışıyordur.
 
  • Beğen
Tepkiler: taner07
@Hüseyin Çelebi,@Bahadır Gürel bey pınoneer markasının ürettiği iki bacağın ürettiği gücü ayrı ayrı ölçebilen, ve pedalın hangi konumunda bacakların ne kadar güç ürettiğini göstererek ölü noktalardaki kaslarımızı çalıştırmamız için fikir veren power meter modeli çok iyi bir yenilikmiş, zira bu pazarda diğer ürünlerin piyasasını benzer bir model çıkarana kadar düşürebileceğini düşündüğüm mantıklı bir istatistik sunuyor..


Buda dc rain maker incelemesi
(link)

MVI_1501-2_thumb.jpg
 
Ucuz olan modellerde bunlar oluyor heralde bugünün fiyatıyla 389 dolar + kargo, ürünün kutusunda sky takımının kullandığı ve özelliklerinde ise %2 hata payı olduğu yazıyor doğruysa anladığım kadarıyla

(link)
 
Geri