Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Alkol ve Spor

Tepki
331
Merhaba arkadaşlar benim bir arkadaşım var ve ona tıpbi gerçek bilgilerle yardımcı olmak istiyorum. Bu konularda bilgi birikimi olan arkadaşlarımızın yardımlarıyla... Arkadşımız iyi bir insan olup aynı zaman yaz kış demeden işe bisikletle gidip gelen birisi ancak çeçitli pisikolojik nedenlerden dolayı ne kadar efor sarf etse ve kendini yorsa bile geceleri uyuyamıyor ... Örneğin toplamda gidiş ve dönüş 120 km mtb ile yol yapıp 12 kğ kamerayla 2.5 saat canlı yayında aktüel kamera kullanıyor ve evine geldiğinde uyuyamıyıp kendini alkole veriyor... Arkaşımız sağlığına düşkün birisi ama ikna edemiyorum bisikleti çok seviyor... Kısacası sürekli alkol alan birisi aynı zamanda bu sporla uğraşırken bu alışkanlığı onda nasıl etkiler yaratır ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Scudo
Ne yaparsa yapsın,hatta hiçbişey yapmasa bile alkol daima zararlıdır,uzak durulmalıdır.
Bu konu vesilesiyle birşey daha ifade etmek istiyorum;toplum olarak veya sivil toplum örgtleri olarak nedense hep sigaraya yüklenilir,onun zararlarından bahsedilir,yasaklanır, vs
Halbuki içki aklı gideriyor ve insanı hayvandan da aşağı bi konuma sokuyor,sigaradan da daha beter yani!

@stratus

Alkol kullanmasam da, özel günlerde, kutlamalarda, arkadaş toplantılarında alkol alan birisi olarak, bu güzel anlarda hayvandan aşağı bir konuma düştüğümü reddediyorum arkadaşım. Ayrıca aklım da gitmedi asla. Alkol zararlıdır, zararlarını sayıp dökersin ama alkol alanları hayvandan aşağı olmakla suçlayamazsın.

Ben ve o arkadaşımda alkolun kesinlikle zaralı olduğunu biliyoruz... Forumda benim anlatmak istediğim bu konuda vakıf arkadaşlardan o alkol alan arkadaşımı bu alışkanlığını bırakmasına vesile olacak alkolun zaraları konusunda tıbbi geçek bilgiler edinmek ve bu bilgilerin ışığında o ve onun gibi arkadaşlarımıza yardımcı olmaktı ve o arkadşımın dediğiniz gibi inasiniyet dışı bir halini görmedim...

@Juanito.Laguna

Anlamı kapalı ifade ettim, anlamı açarsak; her içki içen o konuma gelmez ama içki içenin aldığı alkol miktarı,o anki ruh hali,sarhoşluk derecesi vs gibi bazı parametreler insanı bu hale gelmesine zemin hazırlıyor,elbetteki az miktar içenle çok miktar içenin hali,kafasının dumanı bir olmaz. Nitekim haberlerde alkoliklerin trafikteki hem komik hem de düşündürücü görüntüleri hala yayınlanmakla beraber,yine aynı şekilde çeşitli basın ve tv organlarında alkolik kimselerin topluma ve ailelerine verdiği zarar ve facialar hala geçmektedir,işte Yeşilay gibi kurumlar bunlar için var...
Ben bunu demek istemiştim,yanlış anlaşılma olmasın,her içki içen o konumdadır demek istemedim...

İlk mesajınız çok irrite ediciydi, düzeltmeniz iyi olmuş.

@stratus

Sağlığına düşkün diyorsunuz ama alkol alıyor! O halde gerçek anlamda sağlığına değer vemiyor demektir,çünkü sağlığını tehlikeye atıyor!
Eğer ileri boyuttaysa AMATEM 'e başvurulabilir veya bu konuyla ilgili doktora gidebilirsiniz, uyuyamadığında alkol alıyor dediğinize göre acaba sadece bu zaman diliminde mi alkol alıyor?
O zaman sorun uykusuzluk,çünkü eğer uyumayı başarabilirse büyük olasılkla alkolu almayacak veya azaltacak,onun için öncelikle uyku sorununu çözmek lazım belki uykusuzluğun ta kendisi tüm bunlara sebep oluyordur..

@pedaltutkunu

Selam ,

Arkadaşınız her günmü Mtb ile 120 km yol yapıp sonrada 12 kg lık kamera ile 2,5 saat canlı yayında aktuel kamera kullanıyor ? Sonrasında da uyuyamadığı için kendini alkole veriyor şeklinde yazmışsınız . Arkadaşınız tüm bu faaliyetleri yaptıkdan sonra ne kadar alkol alıyor ? 1-2 biramı içiyor yoksa gecede 1 ufak rakımı götürüyor . Eğer ki her gece 1 ufak götürüyorsa düzenli olarak o bahsettiğiniz aktiviteleri her gün tekrarlaması zor gibi gözüküyor . Ha sadece 1-2 bira akşamları içiyorsa da zaten kendini alkole vermiyor sadece geceyi veya akşam yemeğini zevkli hale getiriyor diyebiliriz . :)

Alkol ve spor bağdaşmaz diye bir şey yoktur . Sadece bu aktiviteleri ne sıklıkla ve hangi dozda yaptığınız ile ilgili olarak hayat içerisinde tercih yaparsınız bazen . .

Düzenli alkol almak yada düzenli spor yapmak sonrasında mutlaka bir alışkanlık riski vardır . Alkol antrenmanı yaparak her gün dozajı arttırırsanız belli bir zaman sonra yetmez sabahları içmeye başlarsınız , ve ben alkolik değilim dersiniz . Ama aslında alkolik olmuşsunuzdur . Bisiklete binmeye başlarsınız belli bir zaman sonra artık mesafeler az gelir abartırsınız .

Hayatta dengeli olmayı başarabilen insanlar hiç bir zevk aldıkları faaliyeti abartmadan yaşarlar .

Arkadaşınızda hiç bir problem yok , o yaptığı aktiviteleri her akşam düzenli alkol alarak yapamaz .

Bol oksijenli bol pedallı günler dilerim .

Saygılarımla,
Tolga Gürgün

@Gürgün

Günlük aktiviterinin sonunda Değiniz gibi 2 bira şeklinde oluyor ancak hava koşulları aktiviteleri için uygun olmayıp bisiklet sürmediği zamanlarda dozajı artıyor bunun önüne geçmek için tranin hediye ettmeyi düşünüyorum...

• Beğen
Tepkiler: Tolga Gürgün
bence ,
arkdaşınızın iyiliği için ona tatlı yoldan yaklaşıp bir doktor kontrolüne götürmekte fayda var.
Çünkü bu gibi durumlar yani aşırı yoğunluk ve uyuyamamak sinirsel bir durum olabilir.Bizler hiç kendimize konurmasakta panik-atak etrafımızı sarmış oluyor.Doktor kontrolu altında bitkisel sakinleştirici ilaçlar var.
Bir doktora gözüküp yayrlı olacağını düşünüyorum.

Günde 2-3 biradan kimseye zarar gelmez. Hatta böbreklere faydalı bile denebilir.

@Barış Kılınç
Sadece bu mesajla, bu mesajı okuyan insanları alkole teşvik ettiğinin farkında msısın? Alkolun damlası dahi zararlıdır; 40 gün vücutta kalıyor,atılamıyor. Ayrıca böbreklere iyi gelen nice besinler var; bira,alkol halt etmiş! Tabi bu bilgi ne kadar doğru orası muamma! Ben rastlayamadım,rastlayan varsa bilemem...

@stratus

Biraz abartı olmuş gibi geliyor bu değerler,
bilgileri tıbbi kaynaklardan aldığına emin misin??

İçen kişi, zil zurna sarhoş olup etrafına zarar vermiyorsa,
orda burda sızıp kalmıyorsa, kendine hakimiyetinden kaybetmiyorsa,
tepki göstermenin anlamsız olduğu kanısındayım.

Kendisine en fazla nezaket kuralları dahilinde öneride bulunursunuz o kadar.
(Tabi, az veya çok alkol alanları elinde sırıkla kovalama hayalleri kuranlara
söyleyecek bir lafım yok ne biliyorlarsa onu okusunlar :D)

Ciddi ve düzenli spor yaparken bir bira bile ertesi günkü enerji seviyemi çok belirgin bir şekilde düşürdüğünü gözlemledim. Bazı arkadaşlarım da aynı şeyleri belirttiler, aslında bu gayet normal çünkü alkol vücuttaki oksidasyonlara oldukça zarar veriyor.
Alkol şekerin fermente halidir, daha basitçe bir terimle şekerin çürüyüp bozulmuş halidir, ve insanafizyolijik olarak bir faydası yoktur (zararları vardır tabii), sahip olduğu çok yüksek kalori kullanılamaz bile vücutta, tabii çoğu insan duygusal veya sosyal nedenlerden dolayı alkol alabiliyor. Anthony Robbins elindeki bilimsel raporların eşliğinde şöyle diyor " bir yudum alkol bile beyninizdeki oksijen seviyesini düşürür"
Elbette her zaman insanlar alkol içmek için bahaneleri vardır, rahatlamak, daha iyi uyumak, daha iyi cinsel performans gibi ama aslında genelde bu beklentiler ters teper.
Size şöyle bir hikaye anlatarak mesajımı sonlandırayım, Bir alkoliği huyundan vazgeçirmek için doktor şöyle bir yöntem denemiş, onu yanına çekmiş, önüne iki kavanoz koymuş ve demişki bu kavanozların birinde su var diğerinde alkol, sonra bir kurtçuk almış ve suyun içine atmış, kurtçuğa bir şey olmamış, sonra alkolun içine de bir kurtçuk atmış, tabii kurtçuk hemen ölmüş. Doktor alkoliğe dönerek demişki, alkolün ne kadar öldürücü olduğunu gördün şimdi kararın nedir? demiş, adam biraz düşünüp demişki, evet alkolü içmeliyimki içimdeki kurtlar, mikroplar ölsün" :) ;)

şu kurtçuk hikayesinden sonra aklıma bir film geldi.
daha doğrusu şu eskilerden meşhur "alacakaranlık kuşağı" dizisinden bir bölüm.
alkol bağımlısı biri bu durumdan kurtulmak için doktora gidiyor. Doktor kendisine bir hap veriyor. Tek bir hap seni iyileştirecek diyor.
Hastamız bir süre sonra müthiş acılar çekmeye başlıyor ve tekrar doktora gidiyor. Ve doktor bir kavanoz çıkarıp gerçeği açıklıyor. Kavanozda dev bir böcek var. İşte diyor, ben sana bunun yumurtasını verdim. Ve bu böcek alkol ile beslenir. Sen onu alkol ile beslediğin sürece sana zarar vermez ama büyümeye devm eder. Alkol almazsan, bir süre büyük acılar çekersin ama sonunda o ölür ve kurtulursun. :eek:
sonunu hatırlamıyorum ama sanırım irade galip gelmişti ve adam kurtulmuştu.

@stratus

Emin değilim ama gerçek olması kuvvetle muhtemel, ben de NilGün'ün kişisel gelişim cd lerinden birinde dinlemiştim hatırladığım kadarıyla. Açıkçası alkol almak isteyen kişinin böyle bir bağlantı kurmasını hiç de garipsemem, zira buna benzer bahaneleri çokça duymuşumdur :rolleyes:

gerçi gazetelerde çıkan sağlık haberlerine güvenilmez. bakın yumurta bir gün kara, bir gün ak.
ama yine de gazetede okuduğum ve inandığım bir bilgiyi paylaşayım.
gazetede düzenli köşesi olan doktorumuz diyor ki: "Biraz şarap faydalıdır derler. Hayır değildir. Biz kesinlikle alkol önermiyoruz. Ama illa alkol alacağım diyorsanız, tercihinizi en azından kırmızı şaraptan yana kullanın diyoruz."

ben burnuma ve dilime güvenirim arkadaşlar.
sonuçta bu organlarımın amacı budur. benim için iyi ve kötü olanı ayırt etmek.
kokusu ve tadı güzelse faydalıdır, değilse zararlıdır. (bunun istisnası şekerdir. çünkü onu artık eski doğal hayatımızdan çok daha fazla üretip tüketebiliyoruz, amacını aşmış bir durum sözkonusu yani).
tamam, alkolün bir zaman sonra keyfine vardığınızda ve tadına da alıştığınızda içimi size hoş gelebilir. Ama ilk başlardaki kokusunun ve tadınının hiç hoş olmadığı muhakkak, hele ki diğer doğal besinlerimizle kıyaslandığında.
Yani bence alkol gayet zararlı.
Çok denedim, hem de farklı türlerini. Şaraptır, rakıdır, votkadır, biradır, şampanyadır, vesairedir. Bir iki yudum da değil, zorladım bi hayli içtim. Ama yok, olmuyor.

Diğer taraftan en iyi arkadaşlarım hep biraz alkol seven ve içmesini bilen kişiler olmuştur. Genel bakış açılarımız uyuşuyor, sohbetleri normal zamanlarda dahi pek tatlı oluyor. Eh, Trakya'da olunca da böylesi bol bulunuyor :)
Bir de ben içmeyi becerebilsem dediğim çok olmuştur yanlarında. Utanıp türkülere eşlik edememek, çıkıp iki göbek atamamak fena oluyor :)

Geri