Burada neredeyse her 1.000 kilometrede zincir, aynakol, ruble, göbek vs. değiştirilmesi gerektiğini yazanlar çoğunlukta. "Zinciri en çok 2.000 km. kullanabilirsin. Ruble en fazla 3.000 km. gider. Göbekler 4.000 km. dayanmaz." Bu nedir yahu? Bisikletler ne kadar dayanıksız üretilmeye başlamışlar. Kontrola kesinlikle karşı değilim. Mesela zincir kontrol edilebilir, uzadıysa ruble ve aynakola zarar vermemesi için değiştirilebilir. Ancak; vites geçişlerinde bir sorun yoksa, bisikletin akıcılığı yerindeyse, kısaca herhangi bir sorun yoksa neredeyse en pahalı parçaları kafadan değiştirmek doğru mu? Yaklaşık 20 yıllık belki de daha eski bir dağ bisikletimiz var, sanırım bu kadar hor kullanılmış bir bisiklet daha yoktur. Bizim ailenin tüm fertlerince kullanılmıştır. Şimdiye kadar ön jant göbek bilyeleri dışında değişeni yok. Lastik, fren pabucu gibi şeyler doğal olarak değiştirildi o kadar. Hiçbir zaman adam gibi bir bakıma sokulmadı. Uzun süredir jant teli kırık. Tüm bunlara karşın işimizi görmeye devam ediyor. Son bisikletimi de 8.000 km.dir kullanıyorum. Nihayet geçenlerde jant göbekleri ile orta göbeğin bakımlarını yapabildim. Ön jant göbeğinde çok az yağ kalması dışında hiçbir sorun yoktu. Vites sisteminde hiçbir sorun yok. Şimdi benim en azından zinciri, rubleyi ve aynakolu değiştirmem mi gerekiyor? Bu konudaki tecrübelerinizi paylaşır mısınız? Kimler sorgusuz sualsiz km. doldu diyerek parça değiştiriyor? Ben zinciri değiştirmedim ruble ve aynakol bitti, olayını yaşayan var mı? Ben 20.000 km. bindim hiçbir olumsuzluk yaşamadım, diyen var mı? Ya da hiç kimsenin başına gelmedik şeyleri yaşadığını, söyleyen var mı?
Kafama yatmayan şeylerden birisi de her bisikletçiye ücretsiz olarak verilmesi gereken "Zincir Ölçme Aleti"nin fahiş fiyatlara satılması. Oysa herkeste bu aletten olsa müthiş bir zincir alım-satımı olmaz mı? Bu işten zincir üreticileri ve bisikletçiler karlı çıkmazlar mı? Öyleyse bu küçücük alet neden bu kadar pahalı?
Kafama yatmayan şeylerden birisi de her bisikletçiye ücretsiz olarak verilmesi gereken "Zincir Ölçme Aleti"nin fahiş fiyatlara satılması. Oysa herkeste bu aletten olsa müthiş bir zincir alım-satımı olmaz mı? Bu işten zincir üreticileri ve bisikletçiler karlı çıkmazlar mı? Öyleyse bu küçücük alet neden bu kadar pahalı?