Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Ayak üşümesi ve çorap önerileri

belki de kalleriniz yanlıştır, bike fit yaptırın ondan sonra bir şikayetiniz olmaz :)
Kaller yanlış ölçüde olunca, ayakta farklı yere baskı yapıyor ise pedala bastığınızda buda uyuşmaya neden olabilir..

Scudo
Geçmiş olsun. Isınma gerdirme hareketleri önemli olabilir bu konu için eğer dikkat etmemişseniz. Ayrıca kalpiyeli pedal da kullanabilirsiniz tercih ederseniz

İç bacak boyunuza göre yüksek sele yüksekliği kullanıyorsanız ondan da olabilir. Bende de oluyordu, seleyi 5cm aşağı indirince düzeldi.

piriformis kası içinden siyatik sinirin geçtiği ve kısalığında siyatik sinire bası yapan bir kastır. germesi pek bilinmeyen ama bence önemli bir egzersizdir. sizin sorununuz bundan kaynaklanmıyor da olabilir ama ben yine de bu egzersizin faydasını göreceğinizi düşünmekteyim.

ek olarak selenin yaptığı bası da buna sebebiyet veriyor olabilir.

Dosyalar

• piriformis.gif
    piriformis.gif
    5 KB · Okunma: 95
Bugün bendede oldu o olay ama pedaldan ayağımı çekip boşluğa bir iki sallayınca geçiyor. Ama sebebini bende merak ediyorum. Ama şöyle anlatayım normal turladığımda 30-40 km arasında mesafeler gidip geliyorum hiç bir sıkıntı olmuyor. Ne zaman kendimi zorlayıp 80-90 km yol yaptığımda aynı durum bende de oluyor. Bu arada bende kilitli pedal kullanmıyorum en kisa zamanda geçeceğim.[emoji2]

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Taxonera
Aynı sıkıntıyı bende yaşıyorum benim bisikletim katlanır bisiklet kondüsyon durumuma göre ne kadar fazla km sürüyorsam ayak uçlarımda ve popomda uyuşma hissediyorum o yüzden sürmeyi bırakıyorum sürmeye devam etmeye çalışırsamda uyuşan bacağıma kramp giricekmiş gibi oluyor var mıdır bu sorunun çaresi ?

Bende olmuyor, gerçi garip alışkanlıklarım var bmx ten kalma, tek pedal üstüne yüklenip, bacaklarmdan birini sele üstüne alıp kısa bir süre devam etmek, sele üstünde iken hafif yer değiştirmek, ayağa kalkmak, pedal baskı yerimi değiştirmek gibi o_O eskidik galiba bizim zamanımızda pedli tayt mayt yoktu, plastik sele vardı bisikletimde :kahve:

Karıncalanma hissi, uyuşma gibi hisler dokuların KAN SIZ kalması neticesinde gerçekleşen olgulardır. En basit ve akla ilk gelen şey ayak damarlarına baskı yapılmasıdır ki bunu arkadaşlar zaten yazmış ayakkabınızı gevşetin diye, evet ilki bu.
2. konu sinirsel sorunsallar ki bu stres faktörleri ile başlayan en yüzeysel ve basit olgu ile bel fıtkı na kadar giden sinirsel bozukluklardır mutlak suretle Hekime gidilmesi gerekir.
3. sü ise kalp damar sistemi bozukluklarıdır ve Hekim ziyareti mutlak suretle zaruri bir gerekliliktir. Bazı dolaşım yetersizlikleri ve düşük tansiyon gibi olgularda dokular yeteri kadar beslenemediği için vücut hayati organlara kanı pompalar iken perifer( kalpten uzak organlar ) organlara yeteri kadar kan pompalayamaz ve uyuşma hissi oluşur.

Bu sebeptendir ki, özellikle 30+ arkadaşlarımın ve/veya yukarıda sayılan hastalıkları olan arkadaşların daha dikkatli, seviyeli ve planları olmaları mutlak bir zaruriyettir.

Şahsıma ben yüksek tansiyon hastasıyım ve kendimi çok fazla yoramıyorum, düzenli ilaç kullanıyorum ancak kalp ritmi, nabız gibi olgulara çok dikkat etmek zorundayım. Bu sebeple Xiomi bileklik aldım ancak yetmediği düşüncesi ile bir sporcu saatine terfi ettim.

Sizlerde kronik bir hastalığınız var ise doktor tavsiyesi ile, yok ise de kontrolü elden bırakmadan bisiklet sporuna devam etmeniz gerekmektedir.

Birde başımdan geçen bir şey, bisikletimi değiştim, SPD leri sökmeye üşendim 1-2 hafta normal pedal ile kullandım bisikletimi, ayak altında müthiş ağrı oldu, ancak SPD ye geçince ağrım kalmadı Allahtan.

Saygılarımla

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Sorunu halen yaşamaktayım. Sanırım şu "wider toe box" dedikleri ayakkabı modelleri rahatlama sağlayabilir.

bont-shoes-pair.jpg

Fikri olan var mı?

Sorun devam ediyor. Bir güncelleme çekeyim, eminim birilerinin işine yarar bilgiler olacaktır.

Şu uygulamadan ayak tabanının açısını ölçtüm. Tam olarak düz olmadığı için pedala uyguladığım güç ayağa yayılmıyor gözüküyor. Bu sebeple uyuşma sorunları yaşanabiliyor (youtube videodaki kişi bahsediyor)

Uygulama (link)

Güncelleme

4.jpg

12.jpg

Videodaki kişi güzel anlatmış.

Türkiye'de kallerin altına wedge/shim dedikleri şey satılmıyor. Videodaki adamın yöntemi uygulanabilinir ya da ayakkabı içine konulan shim de olabilir, en azından o Türkiye'de var.

(link)

yumuşak tabanlı ayakkabı ile sürüş yapıyorum. aynı sorunu yaşıyorum. pedala basma açımı değiştirince uyuşma geçiyor.

@Şeffaf

Yumuşak tabanlı ayakkabı ile bu sorunu yaşama ihtimaliniz kat ve kat artıyor. Gerçi benim ayakkabılar karbon sert tabanlı olmasına karşın sorunu çözümlemiyor.

@Furkan TK
Açıklamalarınız çok aydınlatıcı. Ben bu konuyu bilen biri l olduğunu pek sanmıyordum. Siz nasıl çözemediniz bunca bilgi birikimine rağmen?

Ben bazen duz yolda yururken bil uyusuyor1-2 dakkalik, kilitli pedalda genelde 1-2 saatden sonra uyusurdu, ama bel fitigim var bilegime giden damarlari etkiliyormus, doktorumdan ogrenmistim.

Herseyden once bi doktora basvurun, sizde de fitik olabilir

Bende de var bu sorun yanma gibide oluyor

Ayakkabı modeli, kallerin pozisyonu çok önemli faktörler. Ben de aynı sorunu yaşıyordum hem ayakkabımı hemde kallerin yönünü değiştirdim (MTB kali) şuanda 200 km sürüşte sıfır uyuşma oldu.

• Beğen
Tepkiler: CaliCaga
Kallerde 2-3mm'lik bir hata bile dizlere ve ayak bileğine büyük zarar verebilir. Bu sebeple kallerinizi doğru ayarladığınıza emin değilseniz bilen birinden yardım almaya çalışın derim. Hele uyuşma gibi bir şikayet varsa müdahale zamanı gelmiş gidiyordur.
Aktif Pedal'da bikefit yapan Barış ile görüşüp kal ayarı için profesyonel yardım alabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
2016’da verdiğim cevaba ekleme yapayım :)
Biliyorsunuz SPD ayakkabıların farklı türlerde bağlanan versiyonları mevcut ve bu ayakkabılar birer performans ürünü oldukları için tüm mesele ayağınızı çok iyi kavrayıp, ayağınıza çook iyi oturup, ayağınızla tam bir bütün oluşturmaları. Ayakkabılar pahalıdan ucuza gittikçe, bağlanma teknolojileri açıkça değişiyor, en alt modeller cırt cırtlı yani ayarlaması en zor model. Bir üst model kelepçeli, nispeten daha iyi ayarlayabiliyorsunuz ayağınızı tam sıkacak ve kavrayacak şekilde, daha üst modeller ise bildiğiniz gibi ipli ve ip ayağınızın üzerini tamamıyla sardığı için mükemmel kavrıyor, eh fiyatı da ona göre :)
Bu duruma bir de SPD ayakkabıların çok sert tabanlı olmalarını ekleyin. Ortaya ayak için çok rahatsız edici ve aslında konforsuz bir durum çıkıyor.
İlginç bir detayı daha hatırlatayım, evden çıkarken ayakkabıyı ayağımıza göre sıkıp bisikletin üzerine atlıyoruz. Daha yataktan yeni kalkmışız :D ayağa doğru drüst kan bile gitmemiş, içine çekilmiş durumda zaten ayak. Pedallamaya başlayınca ayağa kan gidiyor,tamam bu kan tekrar kalbe geri dönüp dolaşımı tamamlıyor tabi ama sonuç olarak ayak bir miktar şişiyor, bunu hepimiz tecrübe etmişizdir. Ayağımız bisiklet üzerin çıkınca bir miktar hacim kazanıyor yani özetle.Ama biz evden çıkarken tam ayağımıza göre bağlamıştık? Ne olacak? Sürüş sırasında ayarlama yapmak, çok az gevşetmek bizi gerçekten rahatlatabilir.Fakat yine ne kadar ekmek o kadar köfte durumu oluyor, çünkü alt seviye, cırt cırtlı bir ayakkabıyı sürüş sırasında ayarlamak farklı, bir de en üst seviye, ipli ayakkabıyı ayarlamak var, çok kolay oluyor. Bisiklet üzerinde zaman zaman sırtımızı, tayt bölgemizi, bileklerimizi, boynumuzu, dirseklerimizi sallayıp/pozisyon değiştirip, silkelememiz gerekiyor, bu çok da etkili oluyor. Aynısını ayakkabı için de yapmak gerekli diye düşünüyorum.
Cavendishin bir videosunda görmüştüm, sprintten hemen önce son hazırlıkları yapıyorlar, ayakkabılarını daha da sıkıyorlar! Bakın dikkat edin adamlar 3 saatlik yarışta bu kadar sıkmıyor ayakkabılarını, çünkü aşırı sıkı ayak uyuşur. Sprint zaten 1 dakikalık olay, yarışın sadece son 1 dakikası çok aşırı sıkı kullanıyorlar ayaklabıyı.

Tamam bikefit, kal ayarı, açılar, dereceler, hepsi bilimsel şeyler ama insanı en iyi kendisi tanıyor :) Kendi kendimizin doktoru olmak lazım diyorum ve bile fit furyasının fazla şişirildiğini bir kez daha söylüyorum :snzdglsn:

Ayağınızın zemine basış ısı haritası da çok önemli ben dışa basıyorum yani ayağımın içinin desteklenmesi gerekiyor shim ler de olur bir de tabanlıklar var bu işi gören flo mağzası ücretsiz ayak analizi yapıyor ve ayağınızın basış ısı haritasına göre tabanlık veriyor. Bu da yardımcı olabilir. Bisikletçinin düz taban olması avantaj.

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
@Serkan Mıstınoğlu, Konuyu 2016'da açmışım fakat ben o tarihin de daha öncesinden beri sorunu yaşıyorum Serkan hocam :) Konuya görüşünü yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Bu süreç boyunca yurtiçi, yurtdışı forumlarında detaylı araştırmalar yaptım. Özellikle yurt dışı bisiklet forumlarında benimle aynı sorunu yaşayan çok fazla kişi olduğunu gördüm. En kapsamlı bilgilere de yabancı forumlardan eriştim. Zaten bu süreç boyunca amatör bir kişinin kendine yapabileceği en hassas bike fiti deneme yanılma ve bilimsel parametrelerin eşliğiyle uyguladım.

2015'den beri 4 yol bisikleti ayakkabısı değiştirdim.

1- Shimano yol ayakkabısı
2- Sidi Wire karbon yol (çift boa)
3- Sidi Mega Genius 7 composit taban (geniş kalıp)
3- Nortwave karbon tabanlı yol (çift boa)
4- Bont riot road+ composit taban (boa)

Kiminde çok kiminde az yanma/uyuşma sorunu yaşadım. Tamamen uyguladığım güce orantılı değişiyor. Zaten ayakkabıyı çok sıkınca uyuşma sorunu çok daha fazla artıyor. Fakat söyle bir durum var ayakkabının sıkılaştırma mekanizmaları gevşek dahi olsa yanma/uyuşma sıkıntısı ortadan kalkmıyor.

Neler denedim?
* Farklı marka yol ayakkabıları
* Tabanlıklar (Specialized BG SL Tabanlık, Superfeet İnsoles)
* İnce çorap
* Sıkılaştırma mekanizmalarını gevşek ayarlama
* Kaller ayarını en doğru yerde konumlandırma (geriye alma, sağ-sol açısal tüm denemeler)
* Sele boyu, ileri geri ayarını en optimum ayarda kullanma.

İstisnalar

Yokuş çıkarken uyuşma olmuyor. Bunu yurt dışı forumlarında da okudum. Yokuş çıkarken ayak tabanım ayakkabının tabanı ile tam olarak öpüşüyor. Böylece sanıyorsam güç dağılımı tek bir noktaya değilde ayağın bütününe yansıyor. Fakat düz yolda sürerken bu hissiyatı yaşayamıyorum ve özellikle sağ ayakta yanma/uyuşma başlıyor ve ayak baş parmaklarıma vuruyor.

Bu bu yöntemle işi çözüyoruz gibi

4.jpg

12.jpg

@sadi imren Evet bende aynısını düşünüyorum. Bu Flo mağazasını öğrendiğim çok iyi oldu bi gideyim ben en iyisi. Teşekkür ederim ilginize.

@Smyrni Evet yanma/uyuşma şeklinde oluyor.

@BerkEvren Kallerim olması gereken en doğru ayarda. Farklı konumlandırmalar da yaptım sonuç alamadım. Eğer şu kallerin altına koyduğum shimlerden sonuç alamassam bike fite sadece uyuşma sorunu yüzünden gitmeyi düşünüyorum.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Geri