2016’da verdiğim cevaba ekleme yapayım
Biliyorsunuz SPD ayakkabıların farklı türlerde bağlanan versiyonları mevcut ve bu ayakkabılar birer performans ürünü oldukları için tüm mesele ayağınızı çok iyi kavrayıp, ayağınıza çook iyi oturup, ayağınızla tam bir bütün oluşturmaları. Ayakkabılar pahalıdan ucuza gittikçe, bağlanma teknolojileri açıkça değişiyor, en alt modeller cırt cırtlı yani ayarlaması en zor model. Bir üst model kelepçeli, nispeten daha iyi ayarlayabiliyorsunuz ayağınızı tam sıkacak ve kavrayacak şekilde, daha üst modeller ise bildiğiniz gibi ipli ve ip ayağınızın üzerini tamamıyla sardığı için mükemmel kavrıyor, eh fiyatı da ona göre
Bu duruma bir de SPD ayakkabıların çok sert tabanlı olmalarını ekleyin. Ortaya ayak için çok rahatsız edici ve aslında konforsuz bir durum çıkıyor.
İlginç bir detayı daha hatırlatayım, evden çıkarken ayakkabıyı ayağımıza göre sıkıp bisikletin üzerine atlıyoruz. Daha yataktan yeni kalkmışız
ayağa doğru drüst kan bile gitmemiş, içine çekilmiş durumda zaten ayak. Pedallamaya başlayınca ayağa kan gidiyor,tamam bu kan tekrar kalbe geri dönüp dolaşımı tamamlıyor tabi ama sonuç olarak ayak bir miktar şişiyor, bunu hepimiz tecrübe etmişizdir. Ayağımız bisiklet üzerin çıkınca bir miktar hacim kazanıyor yani özetle.Ama biz evden çıkarken tam ayağımıza göre bağlamıştık? Ne olacak? Sürüş sırasında ayarlama yapmak, çok az gevşetmek bizi gerçekten rahatlatabilir.Fakat yine ne kadar ekmek o kadar köfte durumu oluyor, çünkü alt seviye, cırt cırtlı bir ayakkabıyı sürüş sırasında ayarlamak farklı, bir de en üst seviye, ipli ayakkabıyı ayarlamak var, çok kolay oluyor. Bisiklet üzerinde zaman zaman sırtımızı, tayt bölgemizi, bileklerimizi, boynumuzu, dirseklerimizi sallayıp/pozisyon değiştirip, silkelememiz gerekiyor, bu çok da etkili oluyor. Aynısını ayakkabı için de yapmak gerekli diye düşünüyorum.
Cavendishin bir videosunda görmüştüm, sprintten hemen önce son hazırlıkları yapıyorlar, ayakkabılarını daha da sıkıyorlar! Bakın dikkat edin adamlar 3 saatlik yarışta bu kadar sıkmıyor ayakkabılarını, çünkü aşırı sıkı ayak uyuşur. Sprint zaten 1 dakikalık olay, yarışın sadece son 1 dakikası çok aşırı sıkı kullanıyorlar ayaklabıyı.
Tamam bikefit, kal ayarı, açılar, dereceler, hepsi bilimsel şeyler ama insanı en iyi kendisi tanıyor
Kendi kendimizin doktoru olmak lazım diyorum ve bile fit furyasının fazla şişirildiğini bir kez daha söylüyorum