Kaskınızı garipseyenlere motorlu taşıtlardaki hava yastığını örnek olarak gösterebilir, bunun görünüşle değil can güvenliği ile ilgili olduğunu söyleyebilirsiniz. Ölümcül kazalarda kaskın tıpkı hava yastığı gibi hayat kurtardığını söylerseniz -eğer çok kalın kafalı değilse- ikna oluyorlar.
Benim çevremde de en çok fiyatı ve nereden aldığım soruluyor. Fiyat konusunda gelecek tepkileri cevaplamak istemiyorsam düşük bir değer sallıyorum ya da kaba bir fiyat aralığı veriyorum. Komşularım ilk başta çok yadırgayarak, gizli ya da aleni istihza ile karşıladılar ama şimdilerde hem alıştılar hem de özenip merak ediyor, bilgi alıyor, kendileri de niyet ediyorlar. İletişimi sürdürmekten vazgeçmemek lazım, bilgilendikçe kendileri de bu kültüre dahil olmak istiyorlar. Özellikle sağlığa katkısı vurgulandığında yüzlerindeki ifade hemen onaylayıcı bir hâl alıyor.
Ailelerinin hafife alan tepkileriyle canları sıkılan genç arkadaşlara tavsiyem, bilhassa orta ve üstü yaştaki insanların bisiklete hayatlarında ne kadar geniş yer ayırdıklarını örneklerle göstermeleri olsun. Annebabalar çocuklarının derslerden geri kalması, hayat kavgasında geriye düşmesi endişesiyle bazı etkinliklerin geçici ve engelleyici olduğu kanaatini taşıyorlar ama bence biraz sabır ve iletişim gayretiyle ikna edilmeleri çok kolay. Endişelerinin yersiz olduğunu, kanaatlerinin yanlış olduğunu mümkün olduğunca bilgilendirerek ve örnekler göstererek gidermek mümkün.
Yaşadığınız şehirlerdeki bisiklet derneklerine ve gezi gruplarına katılarak da ailelerinizin size güvenmesini sağlayabilirsiniz. Bu dernekler 18 yaş altındaki gençleri aile izinleri olmadan gezilere kabul etmemekte, bu tutumlarıyla ailelere de güven vererek bilinçli bir faaliyet içinde olduklarını ispatlamaktalar. Ailelerinizi bu derneklerin yöneticileriyle iletişime geçirerek süreci hızlandırabilirsiniz. Unutmayalım ki yerel topluluklar yerel yönetimler ve eğitim kurumlarıyla da yakın ilişki içindeler ve ortak etkinlikler düzenliyorlar. Bu bütünleşme aileleri de memnun edip faaliyete çekmekte.