Aşırı bisiklet sürüşü ya da kardiyo, insana yağ yanında kas yakımına da sebebiyet verir(haftada 5-6 gün). Uzun mesafe koşucularının vücudu bu sebeple kassızdır. Bir anda yüksek kilo kayıplarının en büyük sebebi başta yakılan karbonhidrat ve yüksek miktarda sudur.
Yüksek güç gerektiren kardiyo esnasında suyu tutan karbonhidratı yakmış olursunuz, üstüne bir de terleyince su kaybedip ani kilo düşüşleri görülüyor fakat o esnada yağlar tam anlamıyla yakılmıyor. Haliyle kısa sürede eski kiloya dönülüyor. Bu sebeple 25 dk üstünde bisiklet sürme gerekiyor ki ilk 25 dk mevcut glikojen kaynakları tüketilsin fakat günlük 1,5-2 saatin üstüne de çıkmamanız gerekiyor ki kaslar kendini toparlayabilsin, katabolik reaksiyon olmasın. Bunu önlemek için protein esaslı beslenmek ve 2 saatin üstü yoğun sürüş yapmadığınız sürece karbonhidrat tüketmemeniz en mantıklı çözümdür. Bu sayede yoğun olarak birikmiş yağlarınızı yakar, kasları korursunuz, karbonhidrat almadığınız için su kaybınız da sadece terleme ile doğru orantılı olur. Örneğin 1 saat sürdünüz, 400-450 kal. kaybettiniz, ciddi su kaybettiniz, sonraki 1-2 saati çıkartabilmek için biraz karbonhidrat ve bol su tüketilebilir, aksi halde devam etmeniz zor olur.
Zayıflamak istenirken yapılan en büyük hata da az yiyeyim, tek tür yiyeyim(hatta yemeyeyim), habire bisiklete bineyim, off hemen kilo veririm yanılgısı. Beslenme düzgün olmazsa, yeterli protein ve yağlar alınmazsa verilen kilo üstte belirttiğim şekilde olur ve 2 ay sonra aynı kilolar geri gelir, üstelik daha sağlıksız, kas kaybetmiş halde olursunuz.
Kaba bir tavsiye vermek gerekirse; protein esaslı ve doymamış yağ destekli olarak beslen, karbonhidratı yoğun spor yapmadığın sürece tüketme(şeker, ekmek, aşırı-makarna, tatlılar vs.). Haftanın 7 günü yoğun antrenman yapma ki kaslar toparlanabilsin. Toparlanmayı sağlayanın protein olduğu unutulmamalı. Yani yetersiz protein ile kaslarınız parçalanmaya devam edecektir ve vücudun direnci ve yapısı kötüleşecektir.