Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet ve kıl dönmesi

akifberkant

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2010
Mesaj
1.234
Tepki
1.545
Şehir
-Kırklareli-İstanbul
Bisiklet
Salcano
Merhaba Dostlar,

Bu konu forumda daha önce tartışıldı, - kıl dönmesi - BisikletForum - ben de araştırdım ama içim rahat etmedi. Bu korkudan bu yıl bisiklete başlayamadım, bisikletlerim garajda duruyor, benimse içim gidiyor.

Ben de buradan sizlere, bilgisi olan arkadaşlar varsa danışmak istedim. Böylece konu hakkında bilgisi olmayanlar da bilgi edinebilir, diye düşündüm.

Kısaca, kıl dönmesi genellikle kilolu, kıllı insanlarda görülüyor.Saç ya da sırt bölgesinden dökülen bir kıl, kuyruk sokumunda, deride bir gözenek bulup deri altına giriyor ve o açılan gözenekten, zamanla başka kıllar da girip ilerliyor ve bir süre sonra, bulundukları yerde hapsolduklarından apselere sebep oluyorlar. Çözümü ise ameliyat oluyor. Farklı operasyon yöntemleri geliştirilse de, ameliyatı basit olsa da iyileşme süreci zorlu ve ağrılı oluyor.

Bu hastalığa yakalanmamak için tavsiyeler, kuyruk sokumu bölgesinin temiz tutulması ( günde 3 kez silinmesi), yine kuyruk sokumu ve diz- göbek arası bölgesinde kıl varsa tıraş edilmesi, temizliğe önem verme yanında kilo varsa kilo verilmesi gibi şeyler.

Hastalığın daha çok ata binen, bisiklet kullanan, araç kullanan ve uzun süre oturan insanlarda görüldüğü söyleniyor. Özellikle düzgün oturmamak, öne doğru ya da geriye yatarak ' kaykılık oturmak ' bu hastalık ihtimalini arttırıyormuş.

Tabii ki her bisiklet kullanan, ata binen, araç kullanan ve uzun süre oturan insan kıl dönmesi olmuyor. Ama benim başıma bir kez geldi ve ameliyattan sonraki iyileşme süreci çok sancılı oldu, 1,5 ay sürdü. Bu kış bir antreman sorası bu belirtiyi hissettim,( temizlik tedbirlerine ve kiloma sürekli dikkat ediyorum, pedli tayt kullanıyorum) kalçada yine abse benzeri sivilceler çıktı, bisikleti bırakınca geçti. Bahar geldi geçti, yaz da geçecek, bisiklet kullanmak istiyorum.

Ne yapsam, bu konuda ne dersiniz? Bilgi ve fikirlerini paylaşan olursa sevinirim.
 
Scudo
Kısa süreli antremanlar yapın. Tayt bir nebze ağrıyı azaltabilir ama bunda selenin de büyük bir payı var.
 
  • Beğen
Tepkiler: akifberkant
@akifberkant güzel bir konuya değinmişsin:)
ben 4 senelik motorcuyum ama geçen hafta motorumu sattım ve bisiklet aldım .....neden ?
kalçamda birkaç sene önce başlayan kuyruk sokumu ağrımdan ve en son sivilce gibi bir yaradan sonra geçen sene doktora gittim ve kıl dönmesi teşhisi kondu. hemen ameliyat dendi ve ameliyat oldum.. ameliyat sonrası iyileşme sürecini söylememe gerek yok hayatımda görebileceğim en berbat anlar.
allah kimseye yaşatmasın :(
sürekli oturduğum bir işim var (ofis işi ) ve sürekli de motosiklet kullanıyordum...büyük bir ihtimalle ikisinin eseriydi kıl dönmesi..
özellikle 30 dakikanın üzerinde motosiklet sürüşlerinde kuyruk sokumumda ağrı olurdu ve geçenler de yine olunca doktora gittim. birşey çıkmadı temiz tut ve kuyruk sokumunu ağrıtacak şekilde oturmayın dedi...
ve bende motorumu sattım bu yüzden...(tabi değişik nedenlerde var)
motor dışında hem keyif almak , hem hafif spor yapmak ve gezmeyi de içine katabileceğim bir uğraş ararken bisiklet aklıma geldi ve bisiklet aldım..
açıkcası şunu belirtmeliyim bisiklet selesinin kıl dönmesine etki edecek hiç bir yanı yok...çünkü oturduğun yer direk kuyruk sokumuna hitap etmiyo..
(neden kuyruk sokumu , çünkü en tehlikeli ve en berbat kıl dönmesi vakası kuyruk sokumundadır)
aksine bisiklet selesinde oturduğun kısım bedenin tam altında denk geliyo... hele hele ortası boş seleler alırsan daha da iyi olur.
bende bunu çok düşündüm ve birkaç günlük bisiklet sürüşümde anladım ki iyi bir seçim yapmışım...


ofiste sürekli oturmak , motosiklet kullanmak (race motor hariç) kaykılarak oturmak , bölgedeki kılları almamak , temiz bırakmamak ; bunlar kıl dönmesine etki eden şeyler ama bisiklette ben bunun olacağını düşünmüyorum.
son olara kıl dönmesi ameliyat olsan da, bütün temizlik ve bakımlarını yapıp oturup kalkmana dikkat etsende tekrar nüksetmeyeceği kestirilemeyen bir durum
bu yüzden gönül rahatlığıyla bisikletini sür... fazla takmamak lazım :)
 
42 yaşındayım, 6 sene önce kıl dönmesi ameliyatı oldum. bildiğin ceviz büyüklüğünde bir parça aldılar :). 3 yaşında ilk üç tekerli bisikletime binmeye başladım. 16 yaşına kadar devam ettim bisiklete . tabii; ilk, orta ve lise yıllarım da düz tahtaya oturarak geçti. çok kıllı biri değilimdir, normal standartlardayım. niye mi yazıyorum bunları? bilmem :) hıı şuan rahat mıyım? evet, varsa sizde aldırın :)
 
@leadguitar , öncelikle geçmiş olsun, İnşallah bir daha bu olayı yaşamazsın , kimse yaşamaz. Son iki gündür yavaş yavaş ben de bisiklet kullanmaya başladım tekrar, sıkıntı yok. Yakında yine turlarımı yaparım.
Belirttiğin gibi fazla takmamak lazım.

Bence bisikletteki risk sele kaynaklı değil, bacakların şanzıman gibi çalışması. Yani bacaklar yukarı aşağı hareket ettikçe, kalçalarla birlikte kuyruk sokumu da hareket edip terliyor. Bu duruma o bölgeye düşen bir kıl, bu hastalığı başlatabilir diye korkmuştum. Ama başından beri anlattığımız gibi, kıllardan arındırma, temiz ve kuru olmasına sürekli dikkat etmeyle sanırım bir sorun çıkmaz. Olacağı varsa zaten oluyor:)

Tekrar teşekkürler, bol pedallar.
 
  • Beğen
Tepkiler: leadguitar
Doktor değilim ve hiç Başıma gelmedi ama gele. Arkadaşım oldu kilolu ve aşırı kıllı değildi. O Arkadaşımın doktoru ziyarete gittiğimizde topluca bulmuşken durumu Anlattı.
1 kıl Dönmesi baskı ve kapalı alanda kalan bölgelerde bir kılık Kökten ve Köke yakın yerden kopması ile oluşur. (Öyle başka yerden kopmuş gelmiş kıl Dönmesi olmuş hiç duymadım) baskı altında kıl Kökten koparsa tekrar büyüme evresinde deriden dışarı değil etin içinde topak oluşturacak şekilde büyür.
2 traş etmek, koparmak ağda gibi yöntemler kıl dönmesine davetiye çıkarır. Kıl kökünden kopunca 3 hafta kadar aynı Kökten kıl çıkmaz bu esnada kök pislik ve baskıyla tıkanırsa kıl ucu yönünü kaybeder ve etin içinde büyümeye devam eder bu arda iltihap kaparak büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar.
3 kirden kasıt mikrop, pislik ter yada hava almama değil sadece. Banyoda sabun kullanırsanız yine başınız dertte. Sabun deriyi kurutur ve geride çok kalıntı bırakır. Siz sabunun verdiği kayganlık gittiğinde durulandı sanarsınız ama geride parçalanmış ölü deri ve birçok kimyasal kalır. Mutlaka duş jeli veya bebe şampuanı kullanılmalı vücut için. Duş jeli dırulanmamış hissi yaratır ama aslında duş jelinden geriye kalan yumuşatıcı kremdir. Sağlıkla kalın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Muad dib
Geçen hafta salı günü ameliyat oldum.Kuyruk sokumunun altından bıldırcın yumurtası büyüklüğünde kıl dönmesinden dolayı oluşan apseli kitle alındı.Operasyon bölgesi dikilmedi açık bırakıldı.Bir hafta antibiyotik ve ağrı kesici kullandım.Günde iki defa Batikon ve gazlı bezle tampon yapılıyor.Bu tedavi bir ay sürecek.İyileşme süreci ise 6 ay.Temmuz ayında yapmayı düşündüğüm turu yapabilir miyim açıkçası bilemiyorum.Şu anda şiddetli ağrım yok.Ameliyat bel altından lokal anestezi ile gerçekleştirildi.Bir gün serum bağlanarak hastanede yattım.Başlama süreci sanki iç çamaşırı içinde adeta bir gül dikeninin batması hissi ile başlıyor.Kırmızı bir kitle oluşuyor.Önceleri renksiz bir sıvı salgılanıyor.İhmal edilirse ileriki safhalarda bu sıvı kanlı ve iltihaplı bir şekilde akıyor.Erken teşhis ve müdahale iyileşme sürecini ve oluşacak ağrıyı azaltıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: akifberkant
@akifberkant kıl dönmesi tanımına biraz şaşırdım ben de @Zekeriya Çab nın dediği gibi olduğunu biliyordum. Sonuçta o kıl nerden içeri girerse girsin zaten deri yenileniyor kendiliğinde dışarı atılır. Eğer ki derinin içine uzuyorsa bu hastalık oluşuyor diye biliyorum, hatta böyle vücudun içinden dolaşıp beyine kadar gidebiliceğini de duymuştum. Son söylediğim şehir efsanesi olabilir. Bi diğer takıldığım şeyse bisiklet üzerindeyken kuyruk sokumu seleye hiç temas etmez ki ? Hatta öyle ki benim tam şortumun arka-ortasında cep var orda telefon taşıyorum. Traş etmenin hastalığın zararına olcağını düşünüyorum, burda da çıkış noktam, günlük traş olan insanların yüzünde kılın uzama yönünün değişmesinden dolayı yüzünde ufak çapta yaralar oluşur, cımbızla alınır falan filan.
 
@Ozan Cansel @Zekeriya Çab @aybars10 ;

Bu konuda genellikle bilinen, Zekeriya Çab'ın anlattığı durumdur. O türde olmaz demiyorum, ama ameliyatla sonuçlanan, benim bahsetiğim, aybars10'un başına gelen olay.


Ben kendim de yaşadım, doktorumla da çok konuştum, çok ta araştırdım. Bir kıl, bir gözenekten içeri giriyor. Sonra o gözenekten başka kıllar da girip ileri doğru hareket ediyor, bir yerde hapis oluyorlar. Bu da abse ve kist oluşumuyla birlikte bahsettiğimiz hastalığa sebep oluyor; sonuç ameliyat.

Tüm vicudumuz gibi kuyruk sokumu da temiz tutulmalı, çok kıl sorunu varsa traş edilmeli.

Aman diyeyim, özellikle sağlık konusunda kulaktan dolma bilgilerle uygulama yapmayalım, mutlaka araştıralım.

(link)

(link)

Selamlar.
 
Bu arada arkadaşlar traşdan kastımız tüy Dökücü ile alınması...doktor bana öyle tavsiye etmişti..normalde traş edilecek bir yüzey alanı o kısımda pek yok zaten ameliyat sonrası epey bir değişim yaşanıyor o bölgede
 
  • Beğen
Tepkiler: akifberkant
Bende 2008 yılında kıl dönmesi ameliyatı oldum. Standartın biraz üzerinde kıllıyım denebilir. Bisiklet sürmeye yeni başladım. Doktor " dikkat et, tekrarlama olasılığı çok yüksek" demişti. Şu ana kadar birşey olmadı ama hep tedirginim.

umarım bisiklet kullanmak tetiklemez.
 
  • Beğen
Tepkiler: akifberkant
@mersault


İnşallah hiçbirimiz için sorun olmaz, hiçbir sağlık sorunu ya da talihsizlik yaşamadan bisiklet kullanırız.
 
  • Beğen
Tepkiler: mersault
ilk kıl dönmesi aeliyatımı 2012'de oldum ikincisini 3 gün önce olacagı varsa temizde tutsanız oluyor nasıl oldunu defalarca okudum o kadarda kıllı biri değilim ama 1 ay kadar daha uzak durucam bisikletimden yeni almıştım halbuki :/
 
Geri