Scudo Sports

Bisikletçi nasıl beslenmeli yardım

Ramazan ÇELİMLİ

Aktif Üye
Tepki
34
Merhaba arkadaşlar 16 yaşındayım 58 kg'yum 169 boyundayım ama şuan gelişme dönemindeyim 10 sınıf başında yeni yeni gelişmeye el verdim kendimi biraz zayıf görüyorum fazla yemek yemiyorum ondan olsa gerek günlerdir forumda bisiklet ile ilgili sabahtan akşama bir çok konu okuyorum bazen aynı konuyu tekrar okuyorum bisiklet sürmekten anlatamayacağım şekilde zevk alıyorum bisiklet kullanmayalı 3 yıl oldu ve ilk defa vitesli bisiklet kullanacağım ben Rize de dağlık yerlerde kullanmayı seven bir bisiklet severim başım ağrımaya başladı şu beslenme işinde çok okudum ama aklım fazla el vermedi hep karışık karışık konular aklım allak bullak oldu benim biraz dengesiz bir yapım var mesela çoğu zaman sabah kahvaltı yapmam arada bir su içerim suda fazla içmem bazen hiç bir şey yemeden direk akşam yemeği yerim sadece canım hiç yemek yemek istemiyor bazen su içerken bile yeterince su içmiş hissi geliyor zor içiyorum ama halbuki hiç su içmedim uzun zamandır ama son zamanlarda biraz daha özen göstermeye başladım çok konuştum sıktım sizi tam olarak asıl konuya geçeyim

Arkadaşlar ben bisiklet kullanırken kilo vereceğim ama gelime dönemimde olduğum için fazladan besin almam lazım yani kısacası sabah öğle akşam yani nasıl besinler almam lazım hem bisiklet kullanırken veridiğim kiloyu alıpta hemde fazlasını yani bisiklet kullanırken kilo almayı başarabilirim yanlız ben çok yemek seçerim bundan dolayı yemek yemem pek özellikle her derde deva yoğurt en büyük düşmanımdır sofraya konduğunda burnuma kokusu gelinde yakar burnumu kaçarım çok çalıştılar bana yedirmeye ama yediremedir yemek seçmemin nedeni küçüklüğümdeki maddi durumlardı beyaz peynir de yemem onlar dışındaki şeylerde zorlarım kendimi yerim, ıspanak pırasa gibi tarzı karışımları pek haz etmem bana bu konuda her türlü en ufak yardımı dokunanların bile duacısı olurum 5 vakit namazımı da kılıyorum her duamda bana her türlü yardım edenlere dua da ediyorum duacınız olurum yani lütfen yardım edin çok yazdım özür dilerim okumaya tenezzül etmessiniz tenezzül edipte yardım eden kişinin elleri dert görmesin Allah ona yardım etsin Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Scudo
sanırım aramızda 1 yaş var.ben 176 boyundayım.kilom 76.şu an ne cok cılızım nede cok kilolu.tam olması gerektiği gibiyim.senin kilon biraz az kaçıyor.bence biraz kilo almalısın.ama şu anda kendini yağlı hissediyorsan o ayrı.vücut geliştirme yap bence

• Beğen
Tepkiler: Ramazan ÇELİMLİ
Yok kardeş bende yağ fazla yok dışarıdan bakıldığında çok belli olur kaslı bir yapım var kas çalışması yapmadım ama sadece çok vücudumu zorladım o kadar

İlk olarak yeme alışkanlığını düzeltmelisin, neyi ne kadar yemen gerektiğini öğrenmekten önce. Okul zamanı mecburen uykun için belirli bir düzen varmıştır ama tatil dönemine giriyorsun, bu uyku düzenini bozma. Yattığın ve kalktığın saatler şaşarsa yemek yeme konusunda daha fazla sıkıntı yaşarsın. Yemek yediğin saatler ve uyuyup kalktığın saatleri sabitlemeye çalış. Üç öğününün saati belli olsun ve bu konuda ailenden destek al ki yemek hazır olması için. Eğer öğün araları atıştırıyorsan abur cubur tarzı şeylerle bunları bırak. Başta zorlayacaksın kendini mecburen, kendini bu konuda telkin etmeye çalış sanki bu senin başarmak için koyduğun bir hedefmiş gibi. Hiç haz almadığın, seni rahatsız eden yemeklerden uzak dur başta, ama geri kalanlardan ne olursa ye. Zamanında denediğim başardığım yöntem budur tamamen kendimi telkin etmem ve hedef olarak görmem. Şimdi şaşkın bakışlar arasında ne olursa tabak tepeleme doluyken götürüyorum :) Belirli bir süre sonra zaten vücut alışıyor, rekleks oluyor ve vücudun kendisi istemeye başlıyor. Son olarak vücud sürekli efor sarfederken açlık hissi azalıyor, bu durumda sakın öğün atlama. Bırak biraz vücudun soğusun, açlık hissemeye başlarsın 30, 45 dk sonra. Yemeğini öğün saatinde ye. Bu yüzden kışın dağda hastalandıydım, 12 saat hiç yemek yememiştim, açlık hissetmediğim için sonra da üç gün kendime gelememiştim.

Ek : Gerçi boy kilo oranın normal, kilo alacaksın diye fazla zorlamana gerek yok. Ama tabi gıda alımını düzenli hale getirmen sağlığın için önemli.

• Beğen
günde 3 öğünde 2şer tabak yiyorsan: öğün sayını 6 yap ama 1 er tabak ye ;) ve mutlaka yağdan uzak dur.kaliteli kilo almak istiyorsan karbonhidrad tüket

• Beğen
Teşekkür ederim söylediklerinin faydalı olacağını düşünüyorum ben yemek seçerim yani aşırı besleyici vitaminli yemeklerin çoğunu yemem ben bana özel yemek yapılır haşlanmış soğanı sevmem dilime gelince kusarım haşlanmış soğan olan yemeklerden çekinirim öğüttürürüm o yemekleri çoba gibi ve ben abur cubur sevmem yemem ben düzensiz şekilde sadece çoğunluk şöyle besinler yerim mercimek çorbası ,kuru fasulye ,bulgur pilavı, pilav bazen dışardan döner alıyoruz 1 sene önce her hafta 2 kere yerdim şimdi ayda 2 3 kere dediğin gibi düzene sokacağım ama bana tam bilgi lazım sabah bisiklet sürmek için antremana başlamadan önce nasıl bir kahvaltı etmeliyim antrenmandan 2 saat önce yemek yenmesi gerektiğini biliyorum okumuştum antremandan sonra ne yemem gerekir yani bana şöle sıralaya bilirseniz sevnirim yok sabah bal pekmez di reçeli kaşar peynirdi şöyle antremandan sonra böyle bölye tam yemek adı değilde şöyle diyebilirsiniz sabah proteinli şeyler antrenman sırasında karbonhidrat vs öğle şöyle akşam şöyle şu kadar uyumalısınız böle bilgileri detaylı yazarsanız memnun olurum tekrar teşekkür ederim size

Size de teşekkür ederim parça parça olsa da yavaş yavaş bilgileniyorum yorumu yazdıktan sonra gördüm sizin yorumunuzuda :)

bisiklete binmeden yaklaşık 1 saat önce enerji vermesi için karbonhidrat al.antreman sırasında ise susamasan bile 10 dk da bir birkaç yudum su iç.

• Beğen
Yardımın için teşekkür ederim medetkerem daha fazla bilgi lazım hadi beyler yardım tam anlmıyla herşeyi anlatacak biri olsa ne güzel olurdu kısa yazanlarında hakkını yemiyelim faydası oluyor işime yarıyorlar

slm ramazan kardeş 9 yıldır fitness antranörlüğü yapıyorum fakat beslenme uzmanı değilim fakat işin içinde olduğumuz için sana tavsiyelerde bulunabilirim.Öncelikle 16 yaşında olduğunu görüyorum yani gelişme çağındasın bu yüzden beslenmene çok daha özen göstermelisin haftada en az birkere kırmızı et iki kere balık tüketmelisin bunun yani protein alımın yeterli olmalı kilo başına günlük en az 1 gr protein(eğer ağırlık çalışıyorsan 2 gr ) bunun yanında meyve sebze tüketimini ihmal etmemelisin özellikle sabahları süt ve süt ürünlerini bol tüketmelisin(not:kalsiyum büyüme hormonunu yavaşlattığı için akşam tüketimi tavsiye edilmez) en önemlisi yapay şeker ve şekerle yapılan tüm ürünleri hayatından çıkarmalısın bunlar sende gereksiz yağ depoları oluşturur ve kas gelişimini engeller araştırmalara göre şekerin sigarayla aynı zararda olduğu tespit edilmiştir son olarak sana bir spor salonuna yazılmanı varsa kötü alışkanlıklardan vazgeçmeni ve en geç saat gece 12 de uykuda olmanı tavsiye ederim aslında yazacak çok şey var fakat buralara sığmaz sağlıcakla kal...

• Beğen
Çok teşekkür ederim abi ama yazarsan ne iyi olacak var ya çok makbule geçer benim kötü alışkanlıklarımı bırakalı 2 yıl oldu kötü alışkanlıklar derken sağlıkla ilgili olan tek şey abur cubur kızartma cips gibi zararlı şeyler he fazla tatlı sevmem başımı ağrıtır şeker sevmem kötü yanım çok tuz kullanıyorum onuda kısmaya çalışıyorum birden olmuyor her şeyi zamanla değiştiriyorum ben zaten astım bronşitim ki olamsam bile sigara içmem kötü arkadaşlarım çok oldu zorladılar ama içmedim alkol kesinlikle içmem abi ben sadece hayatımı düzene sokmaya çalışıyorum şimdi biraz aşırı dine kaçmaya başladığımı farkettim ortalarda durmaya çalışıyorum okul bitene kadar hayatımı tam anlamıyla düzene sokarım diye düşünüyorum benim tek amacım beni yaratana yakışır olmaya çalışıyorum bu dünya gelip geçici gözümde tekrar çok teşekkür ederim abi Allah(c.c.) yolunu açık etsin

He abi bide gece 12 de yat mı dedin ben mi öyle anladım ben saat 10 da yatıyorum bazen 11 e kaçıyor o kadar sabah 6 da kalkıyorum haftanın 4 günü diğer günleri bünye alışkın olduğu için en geç 9 oluyor normalde 7 civarı kalkıyorum

Merak ettiğim şeyleri aldım ama sadece biraz ayrıntılı bilgi iyi olur dedim

kan şekerini dengelemek için yapay meyve sularına baş vurmana gerek yok cebinde taşıyacağın demirce zengin bir avuç kuru üzüm kan şekerini dengelemek için dengelidir ve ramazan saat 12 den kastım en geç 12 demek istedim tabiki saat 10-11 civarlarında yatıp erken kalkman çok daha iyi saat 23:00-04:00 arası kesintisiz uyku çok önemli hele bizim gibi sporcular için sana hayırlı geceler diliyorum izlediğin yoldan sapmaman dileğiyle

• Beğen
strongyücel'in söylediklerine ek olarak, sabah kahvaltıda karbonhidratlı yiyecekler tüket ki gün içinde sarfedeceğin efora enerji depoların dolsun. Vücut geliştireceğim dersen farklı bir diyet uygulaman gerekir, strongyücel çok daha iyi bilir o konuyu ama sadece bisiklet kullanacağım diyorsan her öğününde dengili bir şekilde protein alman yeterli. Profesyonelce düşünmediğin sürece öğünde şunu şunu yiyeceğim diye çok katı kuralların olmasın, sıkıcı olabilir belirli bir süre sonra. Ama öğün saatleri konusunda ciddi ol. Makarna, pilav karbonhidrat için; baklagil, etler protein için her öğünde tüketsen, öğünde çeşidin 2 ve fazla olduktan sonra yeterli olur. Sebze yemeklerini de es geçme. Maksat herşeyin faydasını almak. Kilo kaybediyorsun kaloriyi arttır ve tersi. Kasların küçülüyor, proteini arttır.

besinler.net sitesinde yiyeceklerin besin değerlerini aratabilirsin. (aratırken mesela kaşar peyniri, beyaz peynir diye aratma, kaşar veya peynir diye arat. Arama sistemi google vesaire gibi çalışmıyor, sonuca ulaşmak için eki olmadan tek kelime kullan, listeden bulursun. Yoksa sonuç alamayabilirsin)

• Beğen
Çok teşekkür ederim arkadaşlar çok büyük yardımınız oldu ohoo saat 11 e geliyor ben yatıyorum sabahtan beri forumda dolanıyorum zaten hadi iyi geceler çok büyük bir yardım ettiniz bana inşallah size de zor durumunuzda yardım ederler

Arkadaşlar, bu konuya ben de ufak bir ilave yapmak istiyorum. İbni Sina'nın beslenmeyle ilgili çok kısa ve öz bir tavsiyesi var, ben bunu kendime uygulamaya çalışıyorum ve çok faydasını gördüm. Gerçi bu direk bu konuyla ilgili değil. Daha çok günümüzde çokça rastlanan obeziteyle ve sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili. Ama şuna inanın arkadaşlar beslenmeyle ilgili yapılan yanlışlar akla gelmeyecek birçok hastalığa kapı açıyor. Neyse bu çok uzun bir konu.
İbni Sina şöyle diyor;
"Yediğin zaman rahat sindirebileceğin kadar ye (fazla yeme). Ve bir kere yedikten sonra daha 3-5 saat başka şey yeme. Yemek üstüne yemek nefse en ağır gelen şeydir, zulümdür."
Burada şunu söylemek isterim. Yemek yedikten bir iki saat sonra başka şeyler yemek yarı sindirilmiş şeylerin üzerine sindirilmemiş gıdalar karıştırmak demektir.
Ayrıca farklı grupların sindirimi de farklı enzimlerle olur. Mesela protein veya k.hidrat ağırlıklı bir yemek yediniz, üzerine hemen meyve yemek sindirimi bozar. Aradan minimum 3-4 saat geçmesi lazım.

Ramazan kardeşim, arkadaşlar güzel şeyler yazmışlar.
Özellikle sabah kahvaltısını sakın ha ihmal etme. Unutma vücut herşeye alışır. Senin canın istemese de kahvaltı yap, belli bir süre sonra kahvaltıya alışacaksın. Çok enerji harcadığın zamanlarda protein ve k.hidrat ağırlıklı beslen, en basiti yumurta. Bu senin deforme olan kas hücrelerinin tamiri için gerekli. Ve harcadığın kadar enerji almazsan kasların erimeye başlar, bu da hiç iyi bir durum değil.

Geri