çadırlar hakkında tüm gerekli bilgileri doğa sporlarıyla ilgili sitelerden ya da alışveriş sitelerinden zaten elde edebilirsiniz. boyutları, ağırlıkları, malzemeleri vs vs ile ilgili herşey nette mevcut.
ancak nette olmayan ve kullanıcının kendi deneyimleri ile öğrenilen bazı bilgiler de var. çok ucuz çadırlar alıp çok memnun olan tanıdıklarım olduğu gibi, pahalı çadırlar alıp pişman olanlar da var. benim vereceğim bazı tavsiyelere de şimdi bazı arkadaşlar katılmayabilir.
örneğin, bagaj kısmı geniş olursa iyi olur derler. bagaj kısmını dış tente oluşturur. yazları çoğu zaman dış tenteyi de kurup, hele bir de bagaj oluşturacak şekilde çadır girişinin önünü kapatırsanız sıcaktan boğulmanız işten bile değildir. ben genelde prensip olarak dış tenteyi mutlaka kurmama rağmen, bagaj oluşturmayacak şekilde o kısmı içe katlıyorum ki biraz daha hava girsin. yani bagajım yazları olmuyor. pek gerek de olmuyor. ama kışın lazım.
hafiflik önemli bir ayrıntı. ancak özellikle iki kişiyseniz iç tente ve dış tenteyi ayrı ayrı taşımak 3 kiloluk yükü 1,5 kiloya indirir. bu da iyi birşeydir. tek başına taşıyacaksanız da iç ve dış tenteyi ayrı ayrı paketleyerek taşımak hem yerden tasarruf, hem de yük dengesi sağlar. hafif ve sağlam çadırlar çok pahalı, hafif ve ucuz çadırlar genelde dandiktir. ortalama 3 kilo civarındaki çift tenteli çadırlar ideal sağlamlık ve fiyattadırlar genelde. istisnalar bunu bozabilir. zaten bu bir kaide değildir.
çadırın tipine, görüntüsüne bakılarak yapılan alışverişler hüsran yaratabilir. çok beğenerek aldığınız askeri yeşil bir çadır, güneşin katkılarıyla yaz sonunda sonbahar yapraklarına dönebilir. ilk rüzgarda polleri kırılabilir. ilk yağmurda da akvaryuma dönebilir.
önemli olan hem boyutudur hem de işlevidir. iki kişilik bir çadırda iki kişi yatacaksanız, eşyalarınız allaha emanettir. 2+1 kişilik daha iyi olur. iki kişilik bir çadırda tek başınıza, eşyalarınızla birlikte krallar gibi yatarsınız. 3+1 kişilik bir çadır, yaz kampları için fuzuli yük demektir. bir çadırda üç kişi yatmak gibi bir niyetiniz yoksa tabii.
çoğu yaz kampında ya çadırınızı ya da uyku tulumunuzu boşuna taşıdığınızı farkedeceksiniz. o sıcakta çadırda tulumla yatarsanız sabaha birkaç kilo vermiş olarak uyanabilirsiniz. ikisinden birini bırakın. ama yine de tedbir tedbirdir. şimdiye kadar kendi küçük, hafif ve rahatsız matımı da kullandığımı hiç hatırlamıyorum. gittiğim yerlerde hep daha rahat birşey bulmuşumdur. bir keresinde kamp sahibi altıma döşek bile sermişti. yine dağda bayırda lazım. taşımak iyi fikir. bisikleti çadıra koyup, kapı önünde uyku tulumuyla uyumak da bisiklete verdiğiniz değer oranında mümkün tabii.
kaliteli çadırlarda genelde çift tente olur. iç tente nefes alabilen bir malzemeden, dış tente ise su geçirmez malzemedendir. sabaha kadar ağzınızdan çıkan buharın çadırın içini su dolu bir fanusa çevirmemesi için arada muhakkak bir havalandırma boşluğu olmalıdır. bu boşluk sizin en değerli hazinenizdir.
ayrıca iyi çadırların girişi yer seviyesinden yaklaşık bir karış daha yukarıda başlar. bu çadıra tozun pisliğin girmesini nispeten önlediği gibi, haşarat girişini de nispeten önler. yani kesin bir önlem değildir. dikkati elden bırakmamak lazım. içeriye sızmayı başaran bir akrep, çadırdaki kısıtlı alanı kullanma konusunda ummadığınız kadar kıskanç tavırlar sergileyebilir.
iyi çadırlarda kapıyı oluşturan fermuarlı parça da çift katlıdır. tamamen kapatabileceğiniz gibi, sineklik modunu da seçebilirsiniz. bazı çadırlar çift girişlidir ve çift bagajlıdır. iki yanında da kapısı bulunur. yaz kampları için gerekliliği tartışılır.
özetle, yazın sırt çantası ya da bisikletle kamp yapmaya gidecekseniz, çadırınız çantanızda az yer kaplayan, su geçirmeyen, polleri sağlam, çift tenteli, 2 ya da 2+1 kişilik, olabildiğince 3 kiloyu geçmeyen, orta kalitede bir çadır olsun. 3 mevsim çadırlar ideal. kamp yapmaya arabayla gidenlerdenseniz, alın yayla gibi bir çadır, gerine gerine uyuyun. ama yine de şunu unutmamak lazım; çadırla tatil, her türlü rezilliği göze almaktır. yoksa başka ne keyfi var ki...