Scudo Sports

İnceleme Carraro Sportive 327 İncelemesi

Daytona

Üye
Kayıt
9 Ağustos 2020
Mesaj
61
Tepki
114
Yaş
50
Şehir
İstanbul
İsim
Cüneyt Çatıkkaş
Başlangıç
2002—03
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Carraro'nun şehir bisikleti sınıfındaki giriş üstü modellerinden biri.
Elimden geldiğince detaylı aktarmaya çalışacağım hakkındaki bilgi ve izlenimlerimi.

Yıllarca kullanıp pek eskitemediğimiz çift amortisörlü çelik mtb miz şehir şartlarında ağır gelmeye başlayınca daha hafif bir şehir bisikleti arayışına girdik.

Sabit maşalı mı ön amortisörlü mü tereddütü yaşadıktan sonra sabitte karar kıldık.
2020 modelini yaz sonuna yaklaşırken Kadıköy Bike&Outdoor dan liste fiyatı gibi bir fiyata (2.750 TL) kardeşim için aldık.

Modelin görseli ve fabrika verileri şöyle.

_20201130_022907.JPG
_20201130_021647.JPG

Önceliklerimiz;
sabit maşa,
Yokuşa uygun vites yapısı,
Nispeten dik, konforlu sürüş pozisyonu,
Zamanla tura da uygun alt yapı,
Temel parçalarda değişim gerektirmeyecek nitelikte kalite, uygunluk idi.
Tamamen kişiye bağlı görsel beğenilirlik etkisiyle de beraber 327 de karar kıldık.

Ürün kurulumunu Kadıköy Bike&Outdoor daki çalışan arkadaş yapmış. Sonradan gayet iyi kurulmuş olduğuna kanaat getirdik. Gerek alım esnasında, gerek kullanım ve sonrası için güzel bilgilendirme ve tavsiyelerde de bulunulmuş. Takdir ediyoruz, teşekkürler buradan.

Ürüne bakacak olursak;
Göz dolduran, bize 26" lik mtb den sonra heybetli gelen bir model oldu. 44 kadro olmasına rağmen.
Boya, detaylar, işçilik, malzeme kalitesi gayet yerli yerinde gibi.

Kadro boyası, renk:
Modelde sadece bir renk konfigürasyonu var 2020 olarak; mat lacivert kadro - açık mavi maşa konfigürasyonlu.
Çekimleri gece ev ortamında yaptığımdan biraz ışık eksikliği ve karanlık mevcut. Tam doğru renkler çıkmamış olabilir.

DSC_0099_2.JPG

Boya kalitesi ve dayanıklılığı kendini zamanla gösterecek ama ilk bakışta gayet güzel, mat. Maşa renginin farklılığı bisikleti tekdüzelikten çıkarıp bir miktar farklılık oluşturmuş. Gövdede çok iri puntolarla Carraro yazısı mevcut ama bu bir çıkartma veya boya değil. Kabartma aluminyum. Dolayısıyla marka hem göze çarpmıyor hem de kolaylıkla belirgin olmuyor. Kadroyu yekpare tek renk olarak görüyorsunuz neredeyse birkaç detay dışında. Sadelikten hoşlananların beğeneceği bir tarzda. Bazı kablolar kadro içinden geçiyor.

Sele:
Selle Royal gibi makbul bir markanın Shadow modelini koymuş üretici.
Dokusu, üzerindeki ince bir tabaka yumuşak zemin haricinde altta sert. Biraz da dar gibi. Genişliği kalça kemiklerini kapsamada kafi gelmiyor.
Biz hiç rahat edemedik. Bir saatlik sürüşlerin devamında rahatsızlığı hissettirmeye başladı. Üç saatin devamında eziyet haline geldi. Evet seleye zaman sürecinde alışılabiliyor ama çoğunluk bizim gibi değiştirme, kendi kalça yapısına göre bir sele arayışına girme eğiliminde olacaktır sanırım.
Haricinde ileri geri, aşağı yukarı ayarı kolaylıkla yapılabiliyor selenin. Sele altında bulunan alyan vida ayarı ile.
Sele borusu aluminyum ve kadro içine sürtünmeden boşça girip çıkıyor. Hatta bu durum istediğiniz boyda ayarlamada biraz zorluk çıkarıyor eğer mandalı hafif sıkıp da boruyu çizmekten kaçınıyorsanız.

DSC_0101_2.JPG

Gidon:
Bisikletin nitelikli aksamlarından biri.
Gidon hayli geniş Xlc marka aluminyum. Hatta bize fazla geniş geldi. Yanlış hatırlamıyorsam 62 cm ölçmüştüm.
Tam T gidon değil, hafif boynuzlu bir kıvrıma sahip.
Dört kişilik asansöre dikerek sığdırmakta zorluk yaşadık. O derece geniş. Bu açıdan sıkıntı yaratıyor. Bir miktar kesmek düşünülebilir tecrübeli kullanıcılar açısından. Onun dışında bu genişlik istikameti düz tutmada kolaylık.

Elcikler hayli kaliteli. Avuç içi destekli, ergonomik ve yumuşak denebilecek yapıda. Uzun kullanımda bile gerek titreşim yansıtma gerek uyuşukluk yapma adına sıkıntı yaratmadı.

DSC_0107_1.JPG
DSC_0106_1.JPG

Gidon Boğazı:
Bisikletin en kullanıcı dostu artılarından biri.
Xlc marka ayarlanabilir gidon boğazına sahip.
Kadro boyunu, sürüş pozisyonunu kendinize göre ayarlamada büyük esneklik sunuyor. Muadili pek çok modelde bulunmayan bir özellik. Agresif veya dik bir sürüş pozisyonu arzu ederseniz +60 ile - 60 dereceler arası açılandırabiliyorsunuz. Böyle bir parçanın fabrika çıkışlı gelmiş olması bir avantaj.

DSC_0103_1.JPG

Jantlar:
Carraro'nun kendi jantları.
Hafif yüksek profilli 6061 aluminyum jantlara sahip.
28" etrto ölçüsü 622x21
Sibop yuvası kalın oto siboplarına uygun genişlikte.
Hem ön hem arka jant günümüzde pek çok bisiklette olduğu gibi qr mandallı, kolay söküp takmaya uygun. Mandalları çok hafif, biraz narinmiş gibi hissettirseler de mukavim.

DSC_0086_2.JPG

Lastik:
Schwalbe Delta Cruiser Plus 700x38c lastikler. 5. Seviye gibi yüksek zırh içeriyorlar. Bu durum ağırlığa olumsuz etki ediyor tabii, lastiklerin çifti 1700 gr.
Açıkçası performansa çok da düşkün olmayanlar için iyi zırhlı bir lastik güzel bir işlev. Patlama, yolda kalma gibi risklerden, iç lastik değiştirme, yama yapma gibi dertlerden oldukça korur nitelikte.
Lastiğin asgari - azami basınç aralığı 50-85 psi değerleri arasında. Kalın oto siboplu iç lastiği mevcut. Bu da akaryakıt istasyonlarında falan pratik lastik şişirebilme kolaylığı sunuyor.

Lastik genişliği 38c. Mtb ölçü birimine göre 1.50 lik lastikler.
Mtb mizdeki 1.75 lastik alışkanlığı sonrası açıkçası pek bir konfor düşüklüğü yaşatmadı. Hatırı sayılır miktarda şoku ve titreşimi emebiliyor. Tabii mtb lerdeki gibi kaldırımlardan pervasızca atlayamıyorsunuz. Üç beş cm lik kaldırım setleri yavaşlamadan aşılabilir. Daha yüksekleri için yürüyüş hızına düşmek gerek gibi kabaca.

Lastikler slick yapıda değil, yağmur kanalları mevcut ama tutunma, yol tutma performansları hakkında yeterli kanaatim oluşmadı henüz.
Lastik içi jant şeridinin varlığını, durumunu henüz gözlemleyemedik. Tecrübesi olanların yardımıyla bu kısmı zamanla doldurabiliriz.

Lastiklerdeki bir güzellik de reflektörlü şerite sahip olmaları. Gece farkedilebilirlik açısından faydalı.

DSC_0091_2.JPG

Fren:
Fren kolları Shimano ama bacaklara dikkat etmemişim, fotoğraflamamışım da. Montajda iyi ayarlanmış olmasının da etkisiyle müthiş tuttuklarını söyleyebilirim. Biraz fazla sıktığınızda tekeri kilitleyip bisikleti olduğu yere mıhlama eğilimindeler. Daha uzun fren kollarına sahip olmasını, daha tok bir metal hissi vermesini tercih ederdim.
Şu an neden disk fren değiller dedirtmiyor.

DSC_0105_1.JPG

Maşa:
Aluminyum sabit maşa, carraro ürünü.
Açıkçası mtb alışkanlığımızdan dolayı, başta da üzerinde durduğum gibi sabit maşalı mı tercih edelim konusunda biraz tereddüt yaşamıştık. Özellikle forumdaki kullanıcı arkadaşların kahir ekseriyetinin, bu seviyelerde amortisörlü maşaların hem iyi iş görmediklerini hem de gereksiz ağırlık yaptıklarını okuyunca sabitte karar kıldık. Sonrasında da İstanbul içi kullanım şartlarında doğru tercih yaptığımıza kanaat getirdik. Lastik basıncı yüksekçe olduğunda taş Arnavut kaldırımı zeminler etkiliyor tabii sürüş konforunu, düzgün döşenmiş parkeler problem değil. Ama bu tür zeminlerde fazla vakit geçmediğinden, kısa bir süre sonra asfalta ulaşıldığından pek memnuniyetsizliğimiz olmadı sabit maşadan. Maşa üzerinde bagaj delikleri mevcut. Arka bagaj delikleri de diğer delikler gibi minik lastik tıkaçlarla pasa, korozyona karşı korunmuş.

Göbekler:
Göbekler Shimano'nun hem ön hem arkada. Akıcılar. Qr mile sahipler. Bilindik bir marka göbek içermesi iyidir, göbek modelini bilmesek de.

DSC_0109_1.JPG

Vites, aktarım sistemi:
3x9 vites
Ön değiştirici shimano altus m370
Arka değiştirici shimano deore m591
Aynakol: shimano m371 48x36x26t
Ruble: shimano hg200 11x34t
Vites kolları: shimano altus m2010

Orta yokuşlu bir bölgede bulunduğumuzdan önem verdiğimiz bir konuydu bisikletin yokuş performansı. Dizler de, bacaklar da narin sayılır bir yandan.
Benzeri pek çok şehir bisikletinde 48x38x28 aynakol, 11-28 veya 11-32 ye kadar ruble kullanılmışken bu modelde 26/34 lük bir aynakol/ruble oranı mevcut.
Sınıfında bu yokuş rahatlığı imkanı sunan başka bir model pek görmemiştik. Bu açıdan çok tatminkar. Bu rahat çevrim oranı yüklü turlar düşünüldüğünde de çok ferahlık sağlar, ruble aynakol değişimi gerektirmeden tura elverişli gibi şimdiden.

DSC_0096_2.JPG
DSC_0093_2.JPG

Pedal, Park Ayaklığı:
Bisiklet pedal ve park ayaklığı ile birlikte geliyor. Makul metal alaşımlı çerçeveli, reflektörlü pedalları mevcut. Mtb pedallarına benziyor.
Ayaklık ortada, bisikletle birlikte gelmesi güzel oldu. Çok pratikçe üzerindeki düğmeye basılarak kademeli ayarlanabilir bacağa sahip. Hafif sayılır. Yerine sertçe ama sağlam oturabilen bir yapıda. Yolda sarsıntılarda yerinden oynamayacak gibi. Sevdim keratayı.

DSC_0111.JPG

Ağırlık:
Bisiklet arzu edilen hafiflikte değil.
Pedal ve ayaklık ile birlikte tam 13 kg. kadar. Fiyat seviyesinde ulaşılabilir 12 kg veya biraz altında modeller var gibi. Ama carraro modelleri genelde muadillerinden bir parça daha ağırlar. Bu modelde aradaki ağırlık farkının çoğunu zırhlı lastikler oluşturmuş gibi.
Bizim emektar 19 kg.lık çelikten geçiş yapınca 13 kg.da bize kuş gibi hafif geldi tabii.

Sürüş Hissiyatı:
Selesinin rahatsızlığı dışında sürmesi, hakim olması kolay, rahat diklikte oturuş pozisyonu sunması, lastiklerin de nispeten konfor katkısıyla keyifli bir model. 622x21 ölçüdeki jantlarına daha başka hangi ölçülerde lastikler takılabilir bakmak lazım, baktığımda eklerim buraya alternatifleri. Geniş vites oranlarına sahipliğini de kullanıcı dostu buldum.
Usta biniciler gidon boyunu fazla bulabilir, yeni başlayanlar için çok iyi.

Genel malzeme, donanım kalitesi sele harici hep belli seviyede. Sınıfına göre vasatın altına düşen, malzemeden çalınmış, fiyattan kaçınılmış denecek donanımlar içermiyor. Maalesef bu tür alicengiz oyunlarına, satıcı hilelerine kimi üreticiler kimi modellerde başvurabiliyor.
Alıcı da bu donanım dengesizliği durumunu farkedemeyebiliyor. Bu açıdan da Carraro'nun dengeli donanımla donattığı bu modeli almış olmaktan mutlu oldum. Kandırmaya yeltenilmediğini hissettim. Sonradan ''Aa bunun göbekleri shimano değilmiş ya" falan dedirtmesin bize.

Elimden geldiğince objektif olmaya gayret ettim. Yeni ürünün defoları elbette çoğunlukla ilk vakitlerde ortaya çıkmaz kolay kolay. Uzun kullanım neticesi ortaya çıkacak farkındalıkları da buraya eklerim nasipse.

Herkese çok daha iyileri nasip olur inşallah, hayırlı günler şimdilik.
 

Dosyalar

  • DSC_0102_2.JPG
    DSC_0102_2.JPG
    376,2 KB · Okunma: 49
Son düzenleme:
Scudo
Yazınız için teşekkürler,
Bende ikinci el olarak 1 ay önce aldım. Benim boyum uzun olduğu için geniş gidon ve bisikletin büyük gövdesi gerçekten bana çok keyif verdi. Tur bisikleti ile gezmenin verdiği keyif gerçekten başka bir bisiklette yok.
327 modeli de ağırlığına rağmen çok akıcı geldi bana ,vites sistemi de 105'ten sonra kullanıyor olmama rağmen çok memnun etti beni, bazen ne gerek varmış 105'e diyorum bile :)
Herkese iyi sürüşler...
 
Öncelikle bisikletiniz hayırlı olsun. Güzel bir seçim yapmışsınız. Yazınızdaki jant ve lastik uyumluluğu kısmına cevap olarak , jant setinizin lastik kullanımındaki alt limiti 30mm - üst limiti 46mm. Ama alt ve üst sınırın ortalamasında kalan lastik ölçüleri jant için en ideali oluyor genelde. Ki bu yüzden 700x38 lastik kullanılmış bisiklette.
 
Hayırlı olsun bisikletiniz halen memnun musunuz? Var mı aynı modeli düşünenlere öneriniz?
 
13 kg olarak verilen ağırlık pedallı, park ayağı takılı, zırhlı lastiklerle birlikte verilen ağırlık. Muadili bisikletlerin çoğu ağırlık bilgilerini daha hafif fabrikasyon lastikler ile birlikte pedalsız ve aksesuarsız olarak veriyor.
Şöyle ki bu bisiklet için;
1000 gr lastik farkı
360 gr pedal ağırlığı
350 gr park ayağı ayarlığı
durumu söz konusu.
Yani carraro bu bisiklete 500 gr'lık lastik takıp ağırlık bilgisini 11.5 kg olarak girseydi eğer kimse neden? demezdi. Ama carraro ağırlık konusunda yemin etmiş gibi ser verip sır vermiyor web sitesinde.
 
Hayırlı olsun bisikletiniz halen memnun musunuz? Var mı aynı modeli düşünenlere öneriniz?
Bisiklettten oldukça memnunum, tur yapmadığımı belirtmek isterim. Şehir içinde işe gidip gelmek için kullanıyorum. Ayarlanabilir gidon boğazı olması epey işime yaradı. Genel olarak sorunsuz ve işlevsel bir bisiklet olarak bende izlenim bıraktı.
 
Merhaba höncelikle hayırlı olsun, iyi pedallamalar. Birkaç sorum olacak.
Kadro 44 cm tercih etmişsiniz. Boyunuz kaç?
Amotisörsüz düz maşa konfor ve yol tutuşunda ne kadar etkiledi?
 
Selamlar,
Bisikletim iki yaşına yaklaşıyor. Sürüşte tıkırtılar gelmesi sebebiyle;
1- Furş takımını söküp, gresledim. Neredeyse hiç gres kalmamıştı. Bisiklet monte edilirken az sürülmüş olabilir.
2- frenleri de aynı şekilde kontrol ettim, birinin ayar vidası düşmüş, yerine vida uydurdum. Düşen ayar vidasının yuvası genişlemiş gibi geldi bana.
3- orta göbeği söküp bakayım dedim. Sol kolu söktüm ama göbeği sökemedim çünkü uygun aletim yokmuş, elimdeki uymadı.
FEIMIN BC1.37x24T
4- bu kadar sökmüşken, kadro kulağının da bir fotosunu alıyım dedim.

Birkaç güne de ön ve arka göbeği de kontrol etme planım var.
 

Dosyalar

  • 20241221_212918.jpg
    20241221_212918.jpg
    99,5 KB · Okunma: 8
  • 20241221_212909.jpg
    20241221_212909.jpg
    92,9 KB · Okunma: 8
  • 20241221_211042.jpg
    20241221_211042.jpg
    81,6 KB · Okunma: 8
  • Beğen
Tepkiler: templeos
Geri