Scudo Sports

Cep uygulamaları arasında kalori tutarsızlığı

serdar g

Üye
Tepki
0
Arkadaşlar merhaba ,

Nabız ölçer gögüs kemeri ile beraber kullandığım aşağıda bilgisini verdiğim iki cep uygulamasında kalori bilgileri birbirinden çok farklı sonuç veriyor.

1 saatlik 20km bisiklet sürüşü sonrası ortalama nabzım 150bpm ortalama hızım 16.5km.
Heart Zone bilgilerim : %24 -70-80 cardio , %41 80-90 cardio , %3 >%90 cardio.

Decathlon Coach : 1021kcal
Samsung Health : 580kcal

Metabolizbam normalden biraz hızlı çalışıyor. Kalp ritmim dinlenme esnasında bile biraz yüksektir.

Sormak istediğim ; bu değerlerden hangileri daha tutarlı ,hangi uygulamaya güvenelim ?

P.S. Benim tutarlı olmayan fikrim , samsung healthin kalori hesaplarken nabzı hesaba katmadığı :)

iyi bayramlar herkese.

Scudo
@serdar g 1020 kcal 1 saatte zor yakılır ben de road bike kullanıyorum cepte ortalama 1 saatlik turda 400 civarı harcadığımı yazıyor ama ne kadar gerçek :) ama şunu söylüyeyim 1 saat te 1000 kcal zor gibi

Wahoo da yurt dışında yaygınmış, deneyebilirsiniz.

@serdar g

"1 saatlik 20km bisiklet sürüşü sonrası ortalama nabzım 150bpm ortalama hızım 16.5km."

Rampa tırmandıysanız bu değerler tutarlı aksi takdirde tutarsız. Hafif bir rampa veya düz yolda 16.5 km ortalama hız ile 150 ortalama nabız bana tutarsız geldi. Yani yüksek bir değer. Aletleriniz yanlış ölçüm yapıyor.

150 ortalama nabız ile bir saatte 1021 kcal olabilir bir değer.

Eğer nabız ve kalori değerlerinizi doğru ölçmek istiyorsanız kaliteli saatlerden kullanın. Suunto veya Polar saat gibi.

@muratcolakoglu Murat Bey merhaba. Evet , 16.5km 150 nabız tutarsız bir değer gözüküyor muhtemelen. Fakat bilgisini verdiğim üzere nabzım normalden yüksek atıyor. Her sene kardiyoloji doktoruna gidiyorum ve kontrol oluyorum. Kalpte bir sıkıntı gözükmüyor. Fakat atım sayısı fazla. Dideral kullanıyorum arada sırada.
Nabız yüksek olduğu için fazla zorlayarak bisiklet süremiyorum.

Bu kalori yakımı içerisinde dik yokuşlar da var. Muhtemelen 1000kcal yakıyorum gibi gözüküyor. Samsung neden nabız bandı ile 500 gösteriyor onu anlamış değilim.

Belki fikir olabilir evde trainer eşliğinde bisiklet sürerken şöyle bir tablo tutuyordum. Nabız saatine ve sürüş süreme göre yakılan kalori miktarı

1c2991285149.jpg

• Beğen
Tepkiler: serdar g ve Ozicu
@Emrah Özşahin Emrah Bey çok yararlı bir karşılaştırma oldu. teşekkür ederim. Benim 1 saatlik yol sürüşümde nabzım 10dk 120bpm 20dk 150bpm 30dk 160+bpm.
Bu tablo ile 1000 kalori yaktığım doğru gözüküyor sanıyorum :)

Yakılan kaloriyi etkileyen en önemli faktörlerden birisi kilonuz, bunu bilmeden yapacağımız yorumlar pek doğru olmaz. Ancak, bisiklete binerek 80 dakikada 1000 küsur kalori yakmak hiç de kolay değil. Saatte 700 kaloriye yakın enerji harcayan birinin ürettiği güç de 200-250W civarı olur; bu da ortalama hızınız ile de, nabzınız ile de pek tutarlı değil. Samsung'un verdiği değer daha doğru geliyor bana.

Decathlon Coach'un neden bu kadar yüksek değer verdiğini bilmiyorum, koşu modunda kullanıyor olamazsınız herhalde...

• Beğen
Tepkiler: HasanTiçır
@Murat B. Merhaba Murat Bey. Kilom 73. Uygulamaların ekran görüntülerini paylaşıyorum. durum bu :) saygılar.

Bu arada sport bölümünde MTB dışında Touring BIKE diye bir seçenek de var decathlonun uygulamasında. Ben MTB yi seçmişim. Bir de Touring BIKE seçip deneme yapalım.

Dosyalar

• decathlon.jpg
    decathlon.jpg
    36,4 KB · Okunma: 77
  • samsung.jpg
    samsung.jpg
    38,5 KB · Okunma: 75
  • HR.jpg
    HR.jpg
    60,3 KB · Okunma: 64
  • Altitude.jpg
    Altitude.jpg
    59,9 KB · Okunma: 55
Arkadaşlar organizma vücut ağırlığının her bir kilogramı başına sadece 1 metre ileri hareket edebilmek için 0,2 mililitre oksijene ihtiyaç duyar. Yani 60 kg. bir sporcu 3 km. bisiklet sürecekse;

0,2 x 60 x 3000 = 36 litre oksijene ihtiyaç duyar. Bu da demek oluyor ki;
36 x 4 = 144 veya 36 x 9 = 324 kcal enerji açığa çıkar.

4 ve 9 nereden geldi derseniz;
1 gr karbonhidrat = 4 kcal
1 gr yağ = 9 kcal

Bunun yanında tabi sporcunun yaşı, cinsiyeti, antrene durumu, uyguladığı diyet programı, antrenmanın şiddeti ve yoğunluğu vb. gibi değişkenler de yakılan kaloride etkili olmakta. Yani şu kadar süre şunu yaparsan şu kadar kalori harcarsın mantığının çıkış noktası yukarıdaki koyu yazılan metin.

• Beğen
Tepkiler: Hibrit insan
@Adem Tırpancı
yüklenme dozajı yok mu...? yani düz yol ile yokuş yukarı oksijen ihtiyacı aynı mı...? Bu üretmiş olduğunuz formüllerin kaynağı nedir...? sizin hesabınıza göre 85 kg luk ben 100 km gidince 15.100 k/cal harcıyorum. Oysa benim 100 km de harcadığım kalori 3500 k/cal civarındadır. Ayrıca egzersiz esnasında ihtiyaç duyulan kalori vücut kaynaklarından kullanılır. Bu kalori nereden karşılanırsa karşılansın sonuç değişmez, karşılanamıyorsa duvara çarparsınız...Ayrıca gerçek kalori harcama miktarı ancak laboratuvar ölçümlerinde bulunur.

@yalnız kurt Tabii ki değişkenler arasında düz veya rampa olması da var. Koyu renkli yazının kaynağı Önder Akgün'ün "Sağlığa Adım At" isimli kitabından.

Bu formül koşucular için hazırlanmış olsa gerek, çünkü bisiklet sürücülerine matematiksel olarak uymuyor...:)

Sizin paylaştığınız VO2max la ilgili, ama yukarıda söylediğiniz bu değil...neyse boş verin konuyu uzatmaya gerek yok...:)

Huawei Health için konu açtım ama iki gündür onaylamadilar.
Burası uygun sayilabilir belki.
Ortalama hızım genelde 17-18:kms
Huawei Health verilerini altta paylaşıyorum. Honor nabız bandı kullanıyorum. Band almadan öncesinde 10 km kadar suruste (30-35 dk süren) 300 kalori civarı çıkartıyordu. Band aldıktan sonra aynı 10 km de 500 kalori demeye başladı. 20 km lik bir suruste 1000 -1050 kalori yaktigimi söylüyor. Boyum 1,80 kilom 116 yaşım 36. Sizce Huawei Health verilerinin doğruluğuna güvenilir mi.

sporthealth-0-20191011-231557.jpg

Saatte 1000 kalori hem de 133 nabızla imkansız. Olması gerekenin tam 2 katı gösteriyor gibi

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Saatte 1000 kalori hem de 133 nabızla imkansız. Olması gerekenin tam 2 katı gösteriyor gibi

Acaba kg faktörü ile olabilir mi. Uygulamadaki kg bilgisini 80 yaptığım zaman kalori bilgisi 1000 den 600 e düşüyor. Acaba kg bu kadar etkiler mi. 116 kg az bir kg değil sonuçta. 80 kgluk insanın yorulmadan sürdüğü yolda mahvoluyorum ben.

Alttaki de bugün oğlanla parkta yaptığımız 7 yaşında sipaya ayak uydurdugum sürüş. 1 saat 15 dk sürüş sonunda 170 kalori diyor. Ben bu değerlerinden doğruluğundan emin olamıyorum acaba doğru mu hesaplıyor merak ediyorum. Kesin doğru ölçen bir tavsiyeniz var mıdır acaba.

sporthealth-0-20191013-191358.jpg

Son düzenleme:
Geri