Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Chain Reaction Cycles

Evet risk ama sorumluluk paypal'a ait. Eğer kart numaram çalınıp uygun olmayan harcama yapılırsa itiraz edip geri alabilirim. Bugüne kadar paypal'la ilgili bir tek sorun duymadım. Uzun yıllardır paypal kullanıyorum. Kendi bankamdan daha fazla güveniyorum.

Scudo
Arkadaşlar hiç dikkat etmemiştim ama paypal'de şöyle bir durum var bende:
Hep yüksek kurdan geri dönüş yapıyorlar ekstreye..Bankaya şikayette bulundum henüz birşey çıkmadı.
Bu yıl 8 alışverişim olmuş hepsinde neredeyse %6 lık bir fazlalık söz konusu!

Dolar,Sterlin,Euro tüm alışverişlerimde aynı..

@Murat.K

Kurdan geri dönüş yapmak ne demek biraz daha açık yazar mısın?

:)

Alışveriş yapılan günde kur (TCMB efektif satış) diyelim 1,81 TL ancak extreye 1.92 TL den dönüyorlar!
Sadece USD değil GBP yada EUR da da durum aynı..
Banka, Visa nın %1 komisyonu oluyor ama benim kart Gold olduğu için o da yokmuş, ee neden ozaman bu %5-6 fark diyorum henüz yanıt yok.

@Murat.K

Eğer ödeme yaptığınız kredi kartının para birimi gönderdiğiniz para birimi ile aynı olursa hiçbir ek ücret ödemiyorsunuz. Fakat para birimi çevirilmesi gerektiğinde PayPal çevirimi alış veya satış fiyatı üzerinden yapıyor (tma emin değilim, hangisi daha pahalıysa ondan=)) ve üzerine bir de çevirim ücreti alıyor. Dediğiniz fark bu yüzden oluyor.

Paypal'ın Türkçe yardımında yok ama İngilizce yardımında şöyle yazıyor;
"If your transaction requires a currency conversion, we will use a retail exchange rate. The retail exchange rate is our wholesale cost of foreign currency (determined by an outside financial institution) plus a currency conversion fee."

Yani
"Eğer işleminiz para birimi değişimi gerektiriyorsa, satış döviz kuru üzerinden yapmaktayız. Satış döviz kuru, kullandığımız döviz kuru (bağımsız bir finansal kurum tarafından belirlenen) ve kur değişim ücretini kapsamaktadır."

Eğer ödeyeceğini tam fiyatı öğrenmek istiyorsanız hesabınıza giriş yapıp Kullanıcı Profili > Param > Para Birimleri 'ndeki Kur değiştiriciyi kullanabilirsiniz..

@Murat.K

Bunun Paypal'la ilgisi yok. Bankanın yaptığı bir uygulama. Yurt dışı harcamalarda TL'ye çevirirken en yüksek kurdan çeviriyorlar. Paypal bazen yerel para biriminden ödeme kabul ediyor. Ama o zaman kendisi bir kur belirleyerek TL'ye çeviriyor. O kur da banka kurlarından düşük değil.

Paypal ile harcamamış da kendin gidip Pariste bir dükkandan alışveriş yapmış olsaydın aynı kurlardan TL'ye çevrilecekti. Merkez bankası kurları bu tip işlemlerde dikkate alınmıyor.

@muratcolakoglu

Konunun aslında tamamen PayPal'la alakası var.. PayPal Türkiye pazarına 2009 yılında girdi (Aslında 2009 yılında altyapısını hazırlamış olmasına rağmen, 2011 yılından itibaren aktif olarak işlemeye başladı) Bu yüzden o tarihten beri kredi kartınızdan veya hesabınızdan yabancı kurla para çekmiyor. Kur çevrimini kendi içinde yapıp, çıkan sonucu TL olarak sizin hesabınızdan çekiyor.

Yerel para birimi yada döviz cinsinden ödemeyi seçenek olarak veriyor. Hangisini seçersen sana kalmış. Ama döviz cinsinden ödeme yapılmışsa (arkadaşın durumundan öyle anlaşılıyor) yüksek kurları banka hesaplıyor. Paypal'la alakası yok.

Eğer tam tersi yapılmışsa da bu sefer Paypal tarafından hesaplanıyor ve ek ücret alınıyor..
Yani konu tamamen bankayla alakalı olmayabilir. Aynı fazla ücretler PayPal tarafından da alınmış olabilir..

Arkadaşın yazısında döviz cinsinden ödeme yaptığı anlaşılıyor. Zaten TL cinsinsen ödeme yapmış olsa kur farklarından bahsetmez.

@muratcolakoglu

Zaten yurt dışında başka türlü ödeme imkanı yok.. Dediğiniz seçenek sadece kur çeviriminin paypal tarafından mı yoksa banka tarafından mı yapılacağı konusunu kapsıyor.
Eğer sizin dediğiniz gibi ödeme yaparsa kur çevirimi bankanın döviz kuru üzerinden yapılır ve karşı tarafa atıyorum 100$lık bankanın belirlediği fiyat ne ise o geçer.
Kredi kartı ekstrenizde 100$ yazmaz, TL karşılığı ne ise o yazar..

@muratcolakoglu
TL cinsinden ödeme yaptığında karşı tarafa ücret TL cinsi olarak geçemeyeceğinden illa ki bir kur çevirimi gerekecektir.
Bu şekilde ödeme seçeneği olursa, Paypal kur çevirimini kendi bünyesinde yapar ve kartınızdan kendi hesabına göre çıkan TL'yi çeker..
Masraf çekmemesi ancak Türkiye içinde bir dükkanda Paypal kullanırsanız geçerli olacaktır.

TL cinsinden ödeme yaptığında Paypal kendi kurundan TL ye çeviriyor ve ekranda ne ödediğini görüyor. Ne ödediğini gören insan kur farkından şikayet eder mi?

"Alışveriş yapılan günde kur (TCMB efektif satış) diyelim 1,81 TL ancak extreye 1.92 TL den dönüyorlar!"

Efektif satış ile ödediği arasındaki farkı sormuş beyefendi..

O soruyu sorduğu için yabancı para cinsinden ödediği anlaşılıyor. TL cinsinden ödese zaten ne ödediğini biliyor.

Edip Dinçer Paypal kullanarak yaptığın bir yurt dışı alışverişi PayPal sitesinden TL olarak ödedin mi hiç?

Anlaşamıyoruz sanırım..
TL cinsinden ne ödediğini bilse de,

Paypal için 100$ şu an itibari ile = 188TL
Fakat normal kura bakarsanız 100$ = 180TL

O aradaki fark niye oluyor diye sorulmuş.. Cevabı da Paypal'ın çevirim yöntemi ve aldığı çevirim ücreti (exchange rate fee)...

Arkadaşın durumunda Paypal TL'ye çevirmiyor. Banka TL'ye çeviriyor.

@siretsiret

Yurt dışı tüm alış verişlerimi pay pal ile yapıyorum. Sanal kart tanımlı onda da, kaç liralık ürün alacaksam sanal karta o kadar para aktarıyorum, bugüne kadar hiç problem olmadı.

@Ertuğrul Mengi

Bugün kredi kartı detaylarıma baktım da, hediye çeki dışında birde ürünün bedelini geri ödemişler.. :)

Yurtdışından TL ile ürün alamayız ki zaten, konuyu Edip Bey doğru anlamış.
Sonuçta ebay,crc,evans,hibike falan alışveriş yaptığımız yerler. Duruma göre USD,GBP ve EUR oluyor hep aldığımız ürünler..
Banka ile görüştüm banka kur dönüşünü yapmıyoruz diyor. Paypal yapıyor sanırım bunu, ama banka diyor ki, dövizli bir kredi kartı hesabınız olsun o zaman dönüşü biz yapalım diyor. İşte o zaman o günkü kur neyse ondan dönecekler.
Kur hiç bir zaman 1.92 TL olmadı ki zaten banka o kurdan dönsün..

• Beğen
Tepkiler: Edip D.
Geri