Bisiklet sporuyla ilgilenmeyen bir arkadasima bu doping vs. mevzularini anlattigimda onun tepkisi de tam olarak bu olmustu, yani madem kontrol altina alinamiyor serbest biraksinlar gibi bir sey demisti. Yani mantiksiz degil, butun yollar cikmaz olunca artik insanin aklina bu geliyor.
Bisiklet sporu on yillardir bu kokusmuslugun icerisinde maalesef. Son donemlerdeki olaylardan sonra ise artik gercekten hakkiyla bir basari elde eden bile cok kolay lekelenebiliyor. Mesela EPO denilen meret kanda bulunan bir madde degil, belli hucrelerin sayisi "normal belirtilen" degerin uzerinde cikmissa sporcuyu "kendi sagligi icin" 15 gun uzaklastiriyorlar. Ve bir sekilde recete ayarlayabilirseniz ulkemizde bile 600 kusur liraya temin edebiliyorsunuz, en azindan ben arastirdigimda bu rakamlari gordum.
Ispatlanmasi mumkun olmayan suruyle teknik var. Bunun onune gecmek icin uluslar arasi duzeyde yarisan sporculari rutin kontrollere aliyorlar, takim otobuslerini devreden cikarttilar ki buna isyan edilse de bence mantikliydi. Zamansiz kontroller yapiyorlar vs.
Dile getirilmeyisine sasirdim, Froome bu yilin baslarinda kontrollerden birini kacirmisti. Daha dogrusu dinlenme doneminde esiyle otelde kalirken doping testi icin gelen ekibe otel calisanlari musaade etmemis, otelin politikasi geregi musterileri rahatsiz etmelerine izin vermiyorlarmis. Froome bu konuda otel calisanlarini suclayip kendisinin de hatali oldugunu kabul etmisti. (link). Bence suphe ile yaklasildiginda bu da bir soru isareti.
Benzer sekilde gectigimiz yillarda -hangi tur oldugunu hatirlamiyorum- Froome rahatsizlanmis (grip-nezle gibi bir seydi) ve Team SKY izin alip yaris esnasinda ilac kullandirmisti. Bu ilacin bile bir pozitif etkisi olamaz mi? Bu da elestirilmisti.
Bu mesele maalesef dipsiz kuyu.