Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Covid-19 aşısı olacak mısınız?

Konu hakkında çeşitli fikirler beyan edilmiş. Aşı geliştirilmesi, uygulanması, bilimsel çalışmalar ve bunların yapıldığı yerler çok basit alalade yerler değiller. Aşılar sürekli geliştirilir tüm biyolojik ürünler böyledir. Medyada ve toplumun çoğuna sirayet eden aşının milliyeti varmış gibi düşünerek bunun kalitesi etkinliği duyarlılığı hakkında kanaat oluşmuş. Hepsine saygım sonsuz. Geleneksel yöntemle üretilen edilen aşı ile virusün mrnasını kopyalayarak etkinlik sağlayan yeni metod aşı mevcut şu anda. Her 2 sininde + ve - vardır bu olağandır en nihayetinde aşı geliştirme işlemleri devam etmektedir. (Örneğin 40 sene önce kuduz aşısının göbekten yapılırken bugün kas içi yapılması gibi.)
Sağlıklı ve esenlikli günler dilerim.
Saygılarımla..

Scudo
Herkes kendi sağlığından sorumludur. Aşı olmak istemeyen olmasın. Hele ki herkese yetecek aşı yokken ısrar etmek son derece gereksiz. Olmayanların yerine aşı olmak isteyen başka kişiler mutlaka bulunur.
Belki hastalık bir süre sonra kendi kendine yok olacak ve aşı olanlar aşı olduğu ile kalacak. Belki de ağır covid19 geçirenler bir süre sonra böbrek, kalp, damar hastalıkları gibi başka sorunlarla uğraşmaya başlayacaklar ve aşı olmadıklarına pişman olacaklar. Bunların hiçbirini şu anda bilemeyiz ama en başta da söylediğim gibi herkes kendi sağlığından sorumludur.
Son olarak başlıktaki soruya cevap vereyim. Ben sıram gelirse koşa koşa aşı olacağım.

Herkes kendi sağlığından sorumludur.
Hah işte, bütün gürültü bundan kopuyor.
Pandemi durumunda herkes toplum sağlığından da sorumludur. Bu sorumluluğu almak istemiyorsa da kendini toplumdan izole etmek zorundadır. Lahanayı yerken kıtır kıtır, sapına gelince me.
Olmuyor.

Şuan hasta olmayan bir vatandaşın izole olması gerektiğine istinaden bir yasa bir karar yok. Geçen gün dolmuşa bindim HES kodu olmadan almıyorlar. Maskesiz bakkala bile giremiyorsun. Berbere gittim peşimden zabıta geldi kontrol etti Hes olmazsa şehirler arası otobüse bile binemezsin...

Şuan yasa bu, yasa böyle bir zorunluluğu vermediği sürece siz "zorundadır" deseniz ne ifade eder? Siz bunu ancak dileyebilirsiniz, isteyebilirsiniz, amenna..Ama mesela beni yolda durdursanız, aşı odun mu diye bile soramazsınız, beni kolumdan tutup götüremezsiniz, polise vs şikayet edemezsiniz...Aksini ben yapabilirim ama, rahatsız edildiğim için..
Yasal zorunluluk yok.
Sizinki "tebliğ ediyorum" la başlayıp "işid" le biten bir "kör sevda", davaya baş koymak, aşı fanatizmi...
Sonuç olarak olay hala kişisel tercih aşamasındayken, insanlar hür iradeyleriyle bunun kararını verebiliyorken, sizin ısrarla "öyle olmalı" dayatmanız "en azından benim için" çok anlamsız..🙂..Bence siz pudra şekeri kullananlarla ilgili teatilerde bulunun, o da toplumsal bir yara, oysa ilginçtir pudra şekeri bile bazı avrupa ülkelerinde serbest. O bile serbest olabiliyor toplumun köküne kibrit suyu dökmeye eş değer olsada...Yasal oralarda...
Sizin yaptığınız dayatma, despotluk tan öte gidemiyor yasanın öngörmediğini zorunluluk olarak anlatmak nedir? Yenişafak misali..😁..Yarına zorunluluk olursa ilk sizleri anacağım..😁

Oradaki zorunda kelimesi aklın ve bilimin gereği anlamındadır. Yasa, dayatma veya baskı ile alakası yok. Toplumsal bağışıklık diye bir kavram var. Anlamak için basit matematik bilmek yeterli.
İnsanın hür iradesi ile alacağı kararlarda toplumsal faydayı da gözetmesi medeniyet seviyesi ile alakalıdır. Sokağa çöp atmamak mesela.
Ve asıl fanatizm akla ve bilime karşı cephe almaktır.

Sokağa çöp atmamak mesela.
Bu yasada var bildiğim kadarıyla..Hocam hatta emisyon yaptırıyoruz araçlara havayı kirletmekte yasaya tabi.Hatta katı atıklarımız için bile devlete su parasıyla beraber para ödüyoruz. hepsi yasada var. Sigara mesela kapalı ortamda içemezsin diyor, cezası ağır.Maske takmayana 900 tl ceza var..Yani öyle istediğim gibi topluma zarar veririm yok. 18 yaşın altına içki satışı yok mesela. Lafın özü şuan aşı olmamak yasal. Bilim aslında görecelidir. Bir tarihte kesin gözüyle bakılan bir teoriyi başkası gelip çürütebilir. Dünyanın düz olmadığını söylediğinde itiraz edenler mahalle bekçileri değildi. Onlarında kendilerince ispatları vardı dimi, düşmüyorlardı mesela üzerinden..🙂..Bir ilaç üretilir, 40 yıl sonra kanserojen olduğu anlaşılır. Sigara bile ilk kullanılmaya başladığında zararsız adlediliyordu. Sanmıyorumki o dönemde sigara fabrikalarında hiç mühendis kimyager olmasın. Asbest mesela değilmi, yıllarca kullanıldı. Şimdi dokunan çıkmaz. Vs vs vs..
Yarın ola hayrola..Acelesi yok...🙂

Henüz erken;

ABD'de Johnson&Johnson'ın tek dozluk aşısını olan 74 yaşındaki Richard Terrell, birkaç gün içinde kabusu yaşamaya başladı. Terrell aşı olduktan dört gün sonra vücudu kızarıklık ve ağrılı döküntülerle kaplandı.

Başka haber;

"Kanada hükümeti Covid-19'a karşı geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısını "kan pıhtılaşmasına" neden olduğu gerekçesiyle 55 yaş altı kişilere uygulanmasını askıya aldı."

Son düzenleme:
Bu yasada var bildiğim kadarıyla..Hocam hatta emisyon yaptırıyoruz araçlara havayı kirletmekte yasaya tabi.Hatta katı atıklarımız için bile devlete su parasıyla beraber para ödüyoruz. hepsi yasada var. Sigara mesela kapalı ortamda içemezsin diyor, cezası ağır.Maske takmayana 900 tl ceza var..Yani öyle istediğim gibi topluma zarar veririm yok. 18 yaşın altına içki satışı yok mesela. Lafın özü şuan aşı olmamak yasal. Bilim aslında görecelidir. Bir tarihte kesin gözüyle bakılan bir teoriyi başkası gelip çürütebilir. Dünyanın düz olmadığını söylediğinde itiraz edenler mahalle bekçileri değildi. Onlarında kendilerince ispatları vardı dimi, düşmüyorlardı mesela üzerinden..🙂..Bir ilaç üretilir, 40 yıl sonra kanserojen olduğu anlaşılır. Sigara bile ilk kullanılmaya başladığında zararsız adlediliyordu. Sanmıyorumki o dönemde sigara fabrikalarında hiç mühendis kimyager olmasın. Asbest mesela değilmi, yıllarca kullanıldı. Şimdi dokunan çıkmaz. Vs vs vs..
Yarın ola hayrola..Acelesi yok...🙂

Henüz erken;

ABD'de Johnson&Johnson'ın tek dozluk aşısını olan 74 yaşındaki Richard Terrell, birkaç gün içinde kabusu yaşamaya başladı. Terrell aşı olduktan dört gün sonra vücudu kızarıklık ve ağrılı döküntülerle kaplandı.

Başka haber;

"Kanada hükümeti Covid-19'a karşı geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısını "kan pıhtılaşmasına" neden olduğu gerekçesiyle 55 yaş altı kişilere uygulanmasını askıya aldı."
Siz sokağa yasak diye mi çöp atmıyorsunuz, yoksa doğru olmadığı için mi?
Ya da şöyle sorayım; Almanya'da mesela, çöp atmak yasak olmaktan çıksa, piknik yerleri bizdeki gibi çöplüğe döner mi?
Olayın özünü kaçırıyorsunuz. Her şey yasa değil. Benim bireysel özgür seçimimin başkasının sağlığını riske atma ihtimali varsa, sorumlu davranmam gerekir. Bireysel özgürlüğün sınırı da tam orasıdır zaten. Ben hasta olmazsam hastanede bir yatak boşa çıkar. O yatağı bekleyen o kadar çaresiz insan var ki. Aslı Özkısırlar'ı duydunuz mu? 25 gün yatak bekledi, dün vefat etti. Gencecik kadın.

Mesajların bir çoğunu okudum. Çıkardığım en net sonuç şu: Hastalığı geçirenlerin geneli aşı olacağım demiş. Hastalığı hiç geçirmemiş olanlar ise olmayacağım....

Ben de hastalığı ailesiyle geçirmiş (hafif diyorlar ama bunun en hafifi bile epey ağır!) biri olarak sıram geldiği gibi aşı olacağım. Tuzu kuru arkadaşlarım için temennim umarım hastalığı hiç geçirmezler. Yoksa fellik fellik aşı sırasının kendilerine gelmesini bekliyor olurlar. Ekim ayında 8 ve 12 leri okula çağırdıklarında daha ilk hafta bitmeden hasta oldum. Aileme de bulaştırdım farkedene kadar. Çok şükür büyüklerimize bulastırmadan farkedip karantinaya aldık kendimizi. 4 yaşındaki kızım ve biz ne çektiğimizi biliriz sadece. Dediğim gibi inşallah geçirmezsiniz hastalığı. Saygılar...

Son düzenleme:
Hah işte, bütün gürültü bundan kopuyor.
Pandemi durumunda herkes toplum sağlığından da sorumludur. Bu sorumluluğu almak istemiyorsa da kendini toplumdan izole etmek zorundadır. Lahanayı yerken kıtır kıtır, sapına gelince me.
Olmuyor.

Bana göre de gürültü aşının ne amaçla yapıldığının bilinmemesinden kopuyor.
Şu anda uygulanan aşıların bulaşıcılığı engelleyip engellemediği bilinmiyor. Mevcut durumda aşıların yapılma amacı aşılanan kişinin covid19 dan ölmesini engellemek. Zaten bu sebeple aşılar öncelikle yaşlılara, kronik hastalığı olanlara ve riskli kişilere yapılıyor. Eğer sizin dediğiniz gibi bulaşıcılığı engelliyor olsaydı öncelik toplumla iç içe olan market kasiyerleri, toplu taşıma araçlarının sürücüleri, kargocular vs.. gibi kişilerde olurdu.
Hal böyle olunca ve aşı olanın başkasına bir faydası olmadığı düşünülürse herkes kendi sağlığından sorumludur yaklaşımı bana göre doğru.
Yarın bulaşıcılığı engelleyen yeni aşılar bulunur veya bu aşıların bulaşıcılık üzerindeki etkisi ispatlanırsa durum değişir tabi.

Bana göre de gürültü aşının ne amaçla yapıldığının bilinmemesinden kopuyor.
Şu anda uygulanan aşıların bulaşıcılığı engelleyip engellemediği bilinmiyor. Mevcut durumda aşıların yapılma amacı aşılanan kişinin covid19 dan ölmesini engellemek. Zaten bu sebeple aşılar öncelikle yaşlılara, kronik hastalığı olanlara ve riskli kişilere yapılıyor. Eğer sizin dediğiniz gibi bulaşıcılığı engelliyor olsaydı öncelik toplumla iç içe olan market kasiyerleri, toplu taşıma araçlarının sürücüleri, kargocular vs.. gibi kişilerde olurdu.
Hal böyle olunca ve aşı olanın başkasına bir faydası olmadığı düşünülürse herkes kendi sağlığından sorumludur yaklaşımı bana göre doğru.
Yarın bulaşıcılığı engelleyen yeni aşılar bulunur veya bu aşıların bulaşıcılık üzerindeki etkisi ispatlanırsa durum değişir tabi.
Haklısınız. Aşının ne işe yaradığı konusunda tam bir bilgilendirme eksikliği var. Ya da biz gözden kaçırıyoruz. Mantıken şöyle düşünüyorum: Eğer aşı antikor üretmeyi sağlıyorsa, vücuttaki virüsleri de yok etmeye yardımcı oluyor demektir. Bende virüs azalırsa, başkasına bulaştırma ihtimalim de azalır.
@Mert E. bunu da açıklasın. 😆

Çok yakın arkadaşımın babasını virüsten kaybettik. Doktordu. Aşıya yetişemedi. Aşılansaydı belki kurtulacaktı... Ateş düştüğü yeri yaktı ama biz yakın olunca sıcaklığı hissettik...

Önce babam sonra da annem sırası gelince aşılarını oldular. Ne yalan söyleyeyim az da olsa bir rahatlama geldi. Aşı sırası bana gelir mi bilmem. Muhtemelen benim yaş kuşağım 2022 başında parası ile bir yerlerde yaptıracağız. Bu süreçte tek dikkate aldığım TTB ve onlarda aşınızı olun diyorlar. Benim için yeterli...

Maalesef aşılamanın başarıya ulaşması için toplumun %70'inin aşılanması lazım. Aşılanmayı ret eden bireyler toplum sağlığı için tehdit haline gelme ihtimali var. Bu durumda muhtemelen batı ülkelerindeki gibi yaptırımlar gelecektir. Şimdi kavganın anlamı yok.

Bana ne zaman sıra gelecek ya? Yaş 57. Bunu öğrenebileceğimiz bir yer var mı? E-nabız bilgi vermiyor.

Bana ne zaman sıra gelecek ya? Yaş 57. Bunu öğrenebileceğimiz bir yer var mı? E-nabız bilgi vermiyor.

Merhaba, şu anda 60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlıkları olanlar aşılanıyor. Siz de bir sonraki grupta aşılanacaksınız sanırım. Muhtemelen nisan ayı çıkmadan ilk doz aşınızı olursunuz.

Evinde risk grubunda hastası olanlara yada 65 yaş üzeri aşı olan eşi olanlarda aşılama yapılıyor. Dayım risk grubu hasta olduğu için 59 yaşındaki yengem. Babamda 66 yaşında aşı olduğu için annemde(58) aşı oldu. Bu şartları sağlıyorsanız sizde şuanda aşı olabiliyorsunuz. Eğer değilse yakın dönemde size de gelecektir diye düşünüyorum. Ben 2. doz aşımı 13 Şubatta oldum şükür her hangi bir yan etki veya bir durum yaşamadım. Aşı olup covid geçiren arkadaşım da var. Çalıştığım bölümde dün aşı olan bir personele de biontech aşı uygulanmış. Açıkçası biontech aşısını olmayı isterdim bunun sebebi olarak Çin aşısına güvenmeme durumu değil, Avrupa ve Amerika ülkesinin Sinovac aşıyı tanımaması. Şu ekonomi ile baktığımda kendi adıma bir yurt dışına çıkış çok olası olmasa da ola ki iş için gidecek olsak belki vize çıkmayacak oluşundan. Fırsatım vardı aşı oldum, bu fırsat elimde olmasa o günün gelmesini de beklerdim. Birde medikal anlamda teknik bir bilgiye sahip değilim "aaa aşı olduğu halde covid olmuş, o zaman aşı olmayalım" demek bence yanlış. Standart grip aşısı olunca da gribe yakalanıyorsunuz, ama süreci daha hafif atlatıyorsunuz.

Aşı durumunda herkes olacak şeklinde bir zorlama olmamalı ama sırası geldiği halde veya imkanı olduğu halde yapmayana da bir yaptırım uygulanabilir. Bu asalım keselim vs değil de, önceki mesajlarda bir örnek vardı "sigara içen ile içmeyenin sigorta farkı" tarzında bir şeydi buna benzer bir örnek olabilir. Bir örnek daha bazı Avrupa ülkelerinde işine bisikletle giden ve sigara kullanmayan çalışanlara teşvik olarak ekstra ücret veya izin uygulanıyor buna benzer bir durum. Son olarak kimsenin hayatına karışamayız ama birisi kendi sağlığını hem de başkasının sağlığını bilerek riske atıyorsa yaptırımı olmalıdır.

Sayfadaki son mesajımdır. Son zamanlarda herkes bir birine saldıracak yer alıyor. Foruma kafamız dağılsın hobimizi yapalım saygı ve sevgi çerçevesinde fikir beyan edip bilgi alış-verişi yapalım diye gelip daha da stresli bir şekilde ayrılıyoruz yada ayrılıyorum. Yani ekşi sözlük gibi olsa küfür edip hakaret edilecek her halde. İyi forumlar.

@MakRo
Bence en yapıcı yorum olmuş. 👍

• Beğen
Tepkiler: MakRo
“Zararları yararlarından fazla olan bir aşı” diye bir şey olmaz. Söylediğiniz şey tıbbi tedavinin metodolojisine ters.

Cidden inanılmaz. Ne demek daha izole edimemiş? Hiç öyle şey olur mu? İzole edilmeyen virüsün aşısını nasıl geliştireceksiniz zaten? Bir yerleden bir şeyler duyuyorsunuz, yarım yamalak fikir yürütüyorsunuz sonra.

Covid virüsü elbette izole edildi (ki aşılar da bu sayede geliştirildi)
(link)
Bu habere siz inanıyormusunuz yani, haber nisan 2020 tarihli madem izole ettiler neden aradan 1 yıl geçmesine rağmen türk aşısı vurulmaya başlanmadı. Bilim kurulu üyesi 5 yıldan önce kimse aşı bulunacak diye beklemesin dedi mümkün değil dedi şimdi yalan mı söyledi.:kötü:

Ananem ve dedem çin aşısı oldu, sırası gelen babamda biontech aşısı oldu. Şahsen ben biontech aşısı yeni bir yöntem olduğu için çin aşısını tercih etmek isterim ve zamanı geldiğinden aşı olurum.

Bu habere siz inanıyormusunuz yani, haber nisan 2020 tarihli madem izole ettiler neden aradan 1 yıl geçmesine rağmen türk aşısı vurulmaya başlanmadı. Bilim kurulu üyesi 5 yıldan önce kimse aşı bulunacak diye beklemesin dedi mümkün değil dedi şimdi yalan mı söyledi.:kötü:

Virüsün izole edilmesiyle aşı geliştirilmesini aynı şey mi sanıyorsunuz siz?

HIV virüsü 1983'te izole edildi, hala etkin bir aşısı bulunmamakta.

Aklım almıyor artık bu kadar bilgisizlikle bu kadar önemli konuda bu kadar iddalı fikirleri..

edit: "Kimse 5 yıldan önce aşı beklemesin" diyen bilim kurulu üyesinin açıklamasını şuraya link atar mısınız? Görelim bakalım yalan mı demiş..

Son düzenleme:
MS hastası kardeşime aşı çıkmış. Randevuyu aldık, yarın ilk dozu vurulacak. Sadece Biontech mi Sinovac mı kararsızlığı yaşadık. Biraz araştırma sonucu Sinovac'ı tercih ettik. Doktoruna sorduğumuzda o da Sinovac'ı tavsiye etti. Bağışıklığı baskılayan ilaç kullanan ve kronik alerjisi olanlara Biontech pek önerilmiyormuş, mesela Ms'te atakları tetikleme riski bulunuyormuş. Ancak sağlıklı bireylerde ise Biontech'in daha etkili olduğu söyleniyor. (Sadece okuduklarımı paylaştım, kendi fikrim değil.)

ABD'ye baktığımda ise MS hastaları için Sinovac'ın ismi bile telaffuz edilmemiş; Biontech önerilmiş. Bunda siyasi nedenlerin de etkili olması kuvvetle muhtemel tabi.

Bana ne zaman sıra gelir bilmem, ilk başlarda epey ön yargılıydım Sinovac aşısına. Medyada çıkan haberler malumunuz, hâlâ da bir şeyler söyleniyor. Tercih imkânı sunulursa Biontech olabilirim.

Geri