Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Değişik bir gümrük vergisi durumu

Okan Örs

DALGACI DENİZ AYVALIK
Tepki
827
Bisiklet
Focus
Her yıl,Almanya'da yaşayan ablam, kızım için içerisinde ufak tefek çocuk hediyelerinin olduğu bir paket hazırlar ve ptt ile yollar.
Biz de seviniriz.
Bu sene de yine yolladı.Farklı olan,50.20 TL vergi!!! çıkmış olması.Paket gümrüğe girmiş ve içindekilerin fişi olmaması nedeni ile bu tutar uygun görülmüş anladığım.
Gönderilenler bir iki not defteri,stikır vs. değer olarak da 22 euro bile etmeyecek şeyler.
Film bundan sonra başlıyor.Önce meramımı dillendirmek için muhatap aradım,uzatmayayım, bulamadım.
Bende cimer'e dilekçe yazdım.
Özetle,bunun herhangi bir yerden yapılmış alış-veriş olmadığını,ablamın yolladığı bir hediye paketi olduğunu,bu verginin bana neden kesildiği öğrenmek istediğimi.
İki gün sonra gümrükten aradılar :) elimde gönderilen hediyelerin fişleri olup olmadığını varsa onlara ulaştırırsam sorunu çözebileceklerini söylediler.
Tekrar olacak ama ben yine ısrarla o parçaların ufak tefek hediyeler olduğunu vs. yine anlattım.
Memur bu sefer de ablamın postayı verirken ona bir belge düzenlenmiş olabileceğini(anduan dedi sanırım)o belgede kutu içeriğine ait bir değerlendirme yapılmış olduğundan bu ödemenin çıktığını bunu öğrenirsem olayın netleşebileceğini söyledi.Pazartesi tekrar arayacak.
Durum bu.Ben bu işin tamamen gümrükte işgüzarlık nedeniyle yapıldığını düşünüyorum.Baktılar orta boy bir paket (30*40 cm. yarım kilo bile değil),içinde ıvır zıvır ama fişlri yok,giydiriverdiler.
Açıkçası ne anduan için, Almanya'yı arayıp ablayı üzmek ve yanlış anlaşılmak istiyorum ne de haksız yere kesilen bedeli içime sindirmeyi.
Sizce mevzuat böyle mi işliyor?Kim haklı ve adil?
Yurt dışından bir arkadaşım bana bisiklet parçası hediye alıp yollasa ona da hep vergi mi ödeyeceğiz.
Nasıl olacak?187308

Scudo
Ablanız muhtemelen hediye diye işaretlemedi, yada hediye olarak işaretledi ama tutar kısmına 50 euro yazdı. Normal yani her ülkede oluyor böyle şeyler. Amerikadan Fransaya yılbaşı hediyesi gönderen yaşlı kadın, hediyeye mebla söyleyin diyen memura 100 dolar deyince Fransa da elemana güzel bi vergi çıkmış mesela.

• Beğen
Tepkiler: Okan Örs
Yurtdışından gelen eşyanın hediye veya bedelsiz (numune, promosyon, vs.) olması gümrüğe tabi olup olmamasını değiştirmiyor. Paketin içeriğinin değerini belirten hiç bir belge olmayınca memur da kafasına göre bir bedel belirleyip (40€ sanırım), o değer üzerinden vergi tahakkuk ettirmiş.

Bu şekilde vergi alınması bence işgüzarlık, ama mevzuata uygun.

• Beğen
yurt dışından alışveriş yapıp satıcı ile anlaşıp hediye gibi düzenletenleri duyduğum için yaptıkları uygulamayı garipsemedim ama vergilendirme yapmadan iletişim bilgilerinden teyit istenebilir diye düşünüyorum.

• Beğen
Geri