Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Dişli Maşa Borusu Kısaltma

Burçak Erbil

Forum Bağımlısı
Tepki
2.665
Merhaba arkadaşlar,
Bisikletime şu maşayı almak istiyorum.
(link)
Bu furş bağlantısı dişli olan eski tip maşalardan. Ancak sorun şu ki furş borusu benim kadro için çok uzun. Yine de borudaki dişi aşağıya kadar pafta ile ilerletip, boruyu kesip, arkadaki boyuna kanalı freze ile uzattırırsam bu maşayı kullanabilirim diye düşünüyorum.
Ancak bunu daha önce yapıp da sorun yaşayan var mı? Teorilerden ziyade bu işi denemiş yapmış arkadaşların fikrini almak istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Burçak.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa8867
Scudo
Fursun catala vidalanan kapagini catala takin. Daha sonra düzgün bir sekilde keseceginiz boydan kisaltiniz. Daha sonra vidaladiginiz parcayi cikartiniz, bu sayede bozulan disler düzelecektir. Daha sonra capaklari bir miktar temizleyin, güle güle kullanin.

Halil,arkadaşın anlatmak istediği maşa şaftındaki paftalı bölümün kadro için fazla kısa olduğu sanırım.

Paftayla dikkatli bir şekilde dişi ilerletmek mümkün.Fakat önce o ölçüde bir pafta bulmanız gerekiyor ki pek kullanılmayan standart dışı bir ölçüde bu pafta,bulurum diyorsanız gerisi kolay.

• Beğen
Tepkiler: Burçak Erbil
Haklisin, biraz daha dikkatli okumam gerekiyormus ;).

Dogru klavuz ile dis acilabilir, cok zor degil. Özellikle Istanbul'da merdiven altinda bisiklet üreten atölyeler bu konuya yardimci olabilirler. En azindan böyle ise yararlar...

Teşekkürler.
Diş açma kısmını illa ki bir şekilde halledebilirim gibime geliyor. Bu italyan bisikletlerin dişleri Metric standartta olmuyor mu? Yoksa italyanların tamamen kendine özgü bir diş standardı mı var?
Beni asıl zorlayacak olan arkadaki kanalı açmak.. Bunu frezede açtırmam lazım, ama adam düzgün sıfırlayamaz veya yanlış bişey yaparsa zaten ince olan boruyu delebilir.. Bu arkadaki kanal ne kadar işe yarıyor biliyor musunuz?? Furş pulunun oraya geçen dişini eğe ile götürsem ne olur acaba?? Diğer bisikletimden bir baksam belki ben de çözerim ama şimdi işteyim, neyse akşam bakarım artık..

diş açtırma ile ilgili deneyimimi aktarayım size..

Eğer ki maşa şaftı aluminyum ise şaftta gördüğünüz dişi presleme ile yapıyorlar (üretirken)...

ben tornada diş açtırdım ve torna bıçağı o kadar ince olmasına rağmen çok güzel bir diş olmadı!.
Vidalayabiliyorum ama sanki biraz fazla sıkarsam diş atacak gibi bir durum söz konusu...

• Beğen
Tepkiler: Burçak Erbil
@Ercan Bayram

Evet, doğru söylüyorsunuz. O zaman çok kötü olur.. Zaten o durumda borunun düz kısmının çapı da dişüzeri çaptan daha küçük olacaktır.
Fotoğraflarda boru aluminyum gibi gözüküyor, ama dişler çok anlaşılmıyor..

• Beğen
Tepkiler: gabalı
Eğer henüz diş açtırmadıysanız bende size başka bir tavsiyede bulunayım
elinizdeki maşaya uygun vidasız furş takımı mevcut rıtchey marka aluminyum sıfır kutusunda.
adaptörlede 1.1/8 boğazı bağlayabilirsiniz üstüne

@deore79

Tabii ki bu en garantili çözüm olur, ama benim maşayı takacağım kadro 1980 senelerinden kalma bir Alan. Parçalar da orjinal olsun istiyorum.
Bu arada başka fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla dişler normal işlemeyle açılmış. O yüzden pafta ile diş açmanın problem olacağını sanmıyorum.
Sadece pafta bulmak zor görünüyor. Ebay'de bir tane buldum, ancak maşadan daha pahalı :rolleyes:

26 1 3/8 Bisikletimin maşasi kirildi (teker gobegindeki mile gecen kisim) bir maşa buldum boru uzun geldi...kessem yine olmaz disli acmam gerekecek yada eski masanin borusunu kesip yeniye kaynatmak saglikli olurmu.

aluminyum şaftlı karbon maşa aldım. retro çelik kadronun havasını bozmasın diye yine eski tip ''quill'' denen boğaz ile kullanacağım. yani dişli sistem olarak kullanmam gerekiyor. ama aluminyum olduğundan tornada açtırırsam dişlerin ömründen şüpheliyim. eğer dişler zamanla eğilir (şimdiye kadar aluminyuma kılavuzla açtığım dişi dişler hep yalama oldu) ve iş görmezse sonra dişsiz sisteme de geçemeyeceğim ve o kadar para çöpe çıkacak. dişleri talaşsız imalat yöntemiyle (diş aralarını ezerek diş oluşturma) açtırırsam ömründen biraz daha emin olacağım.

bildiğiniz yer var mı bunu yaptırabileceğim?

diş açtırma ile ilgili deneyimimi aktarayım size..

Eğer ki maşa şaftı aluminyum ise şaftta gördüğünüz dişi presleme ile yapıyorlar (üretirken)...

ben tornada diş açtırdım ve torna bıçağı o kadar ince olmasına rağmen çok güzel bir diş olmadı!.
Vidalayabiliyorum ama sanki biraz fazla sıkarsam diş atacak gibi bir durum söz konusu...

Geri