Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

diyabet ve bisiklet sporu

M4A1

Üye
Kayıt
23 Temmuz 2008
Mesaj
9
Tepki
3
Şehir
dünyanın başkenti ANKARA
arkadaşlar forumu yaklaşık 1 aydır dışarıdan takip ediyorum ve 1 aydır günlük ortalama 20 km bisiklet sürüyorum.Çok ileri seviyelerde olmasa da tip 2 şeker hastasıyım.Açlık kan şekerim 130-140 arasında ve Hemoglobin a1c değerim 6.2.
180 cm boy 68 kiloyum.Bu bilgiler ışığında size bir kaç sorum olacak.Bisiklet sürmeye başlamadan önce ve sürdükten sonraki süreçte nasıl beslenmem gerektiğini az çok biliyorum.Ancak bilmediğim ve merak ettiğim,bir şeker hastası olduğumu da varsayarak,uzun turlar esnasında nasıl bir beslenme yapmalıyım.1 saatin üzerindeki bir sürüşte kan şekerim ne kadar düşer.Bu düşüş tehlikeli midir? Düşen kan şekerini yükseltmem gerekir mi,gerekirse ne yapmalıyım?
forumdaki araştırmalarım sonucunda;sürüş esnasında jel/muz/powerade tarzı şeyler tüketmenin faydalı olduğu söyleniyor ancak önerilen gıdalara baktığımda şeker muhtevası çok yüksek ürünler.Diyabetli birisinin de ,sürüş esnasında bunları tüketmesi sıkıntı olur mu acaba? önerilerinizi bekliyorum.
şu an işlerim yüzünden doktora gitmeyi ihmal ediyorum.İlk fırsatta gidip yetkili bi ağızdan öğrenmecem ama gidene kadar da olsa sizin vereceğiniz bilgiler ışığında kontrollu bi şekilde bisiklet sürmek istiyorum.
Şimdiden teşekkürler.
 
Scudo
bu konularda doktorunuz ile konusun oncelikle derim ve tip 1 hastasi olan bir genc ile iki yil uzun ve sert turlar yaptigimdan izlenimlerimi anlatayim.

oncelikle arkadasim hem spor akademisi okudugundan hemde tip 1 oldugundan metabolizmasina ve hastaliga cok hakimdi.nerede ne kadar ve ne sekilde beslrnecegini ne zaman ne kadar inusilin ignesi vurmasi gerektigini cok iyi biliyor ve uyguluyordu.

bu bilgiler esiginde pek cok amator bisiklet kullanicisinin yapamayacagi veya cok daha yavas tamamlayacagi yuksek performans gerektiren turlari cok rahat cikariyordu.tabi bunda antreman duzeyinin iyiligi ve sporcu olmasinin da etkisi cok buyuktu.

genel olarak toparlarsak her seker hastasinin kendi metabolizmasina uygun diyeti vardir ve bunu en iyi kendi bilir.sizde doktorunuz ile konusarak ve kendinizi takip ederek en uygun beslenme seklinizi bulabilirsiniz.sonucta baslangic asamasi ve tip 2 cok daha guvenilir bir durum benim arkadasa gore.
 
bir endokronoloji uzmanı ile detayları görüşebilirsiniz. ancak izmirde tanıştığım forumdan bir abi, bisiklet olmasa diyabet ile çoktan terk-i diyar edeceğini, bisiklete çok şey borçlu plduğunu söyledi bana. bende de gizli şeker tanısı kondu. bisikleti boşlamamın hediyesi.
 
  • Beğen
Tepkiler: Murat B. ve M4A1
@Ufuk Arıcı

jel/muz/powerade gibi gıdaları asla tüketmemelisin. Zaten bunları şeker hastası olmayanlar bile tüketmemeli. Bahsettiğin gıdalar kan şekerini aniden yükseltip aniden düşüren gıdalardır.

Yapman gereken bisiklete bineceğin günlerde normal olarak günlük aldığın gıdaların miktarını arttırmaktır. Bunu deneyerek kendin bulabilirsin.
 
@Ferhat Köse :çok teşekkür ediyorum cevabınız için
@Mehmet Levent : 1 aydır aktif olarak bisiklet sürüyorum.Bisikletin bana çok iyi geldiğini hissediyorum.Gerek fiziksel gerek ruhsal olsun beni kendime getirdi diyebilirim.
 
Ferhat bu konuda yazilabileceklerin en önemli kismini güzel bir örnekle izah etmis. Ben etrafimdaki tanidiklarimdan edindigim deney ve bilgilerle sunlari ekleyebilirim:
Bisiklet sürerken harcanan enerji miktari pek cok faktöre baglidir. Herseyden önce kisinin kendisine, kilo, antrenman durumu, cinsiyet,... vs. Daha sonra nasil kullanildigina , hangi arazide kullanildigina .....vs baglidir. Sportif kullanan birisinin harcadigi kcal cinsinden enerji miktari saatte 500- 900 kcal arasi degisebilir. Buradan da anlasilacagi gibi, günde 3 saat antrenman yapan kisi hemen hemen hic insulin enjekte etmeden kan sekerini normal seviyede tutabilir. Bundan sonrasi tamamen kendi tecrübenize kalmis bir seydir. Özet olarak bisiklet sporu, seker hastalari icin bu acidan oldukca kolaylik saglayan bir spordur.
 
ileride sorunlara sebep olmaması için, içki ve sigara gibi, özellikle çocukları hedef alan ve içeriğinde glikoz şurubu ve işlenmiş şeker olan tüm ürünlerin bilhassa reklamlarının yapılması yasaklanmalı. çocuk televizyon kanallarında bile, özellikle işlenmiş gıda reklamları büyük yer tutuyor.

maalesef yararlı şeylerin reklamı yapılmıyor. kamu spotları gibi, devlet istese, televizyonların en çok izlendiği zamanlardada, bisiklet ve spor ürünleri ile ilgili ücretsiz reklamlar yayınlanabilmeli; sağlıklı ürünlere dair kısa bilgiler verilmeli. evet biraz fazla uçuk bir düşünce ama, obezite ve erken yaş şeker hastalığı çocuklar arasında hayli yaygın.
 
Diabetin faydası bisiklete başlamam oldu, yoksa haftasonları yan gelip yatıyordum :p

Beslenme konusunda beslenme uzmanından görüş almalısınız, bunun içinde öncelikle tahlil yapılması gerekiyor. Uzman kişi size vücuttaki eksileri ve artıları, neler yeyip neler yememeniz gerektiğini söyleyecektir.

Kendi adıma söyleyeceğim. Bisiklete başladığımdan beri aldığım besin miktarı fazlalaştı, canım ne istiyorsa onu yiyorum, dolayısıyla vücuda giren mineral ve vitamin miktarında da ciddi artış var. Dolayısıyla vücut daha randımanlı çalışıyor ve denge sağlanıyor.

Enerji içecekleri konusunda arkadaşlar haklı, ama bunların tamamen alınmamasına şahsen karşı değilim, powerade neticede resmi bir sporcu içeceği, içinde çok değerli mineraller var (reklam gibi oldu ama), spordaki beslenme tümüyle bunlara bağlanmamalı. Sadece bunlarla spor yaparsanız, birden kukla gibi yere yığılabilirsiniz.
 
hortlatma vakasıyla karşı karşıyasınız evet doğru.
yeni diyabet tanısı konmuş bir insan olarak ilk önce bisiklete etkisi ne olacak diye araştırmaya başladım. yazılanları okuyunca şimdilik korkulacak bir şey yok gibi duruyor çok şükür. an itibariyle çözüm üretemediğim tek husus uzun turlarda hava da sıcaksa insülini yanımda nasıl taşıyacağım? pille çalışan veya şarj edilebilen ufak soğutucu gibi bişey var mı acaba piyasada? yoksa bisikletin arkasına minibar bağlayıp çekeçem mecbur :D


@ihtiyar sanırım tip 2 diyabet için yazdınız. tip 1de şeker hücreye giremediği için yakılamıyor da. sokmak için de insülin mecburi. sporla insülin seviyesi azaltılabiliyor diye okudum ama çok da emin değilim.
 
@fatihİ.10 sorunuza cevap degil ama bu ayki Cyclist Türkiye yalnızca diyabetli bisikçilerden oluşmuş Team Nova Nordisk takımına yer vermiş. Bu konuya uğrayan arkadaşların ilgisini çekebilir.
 
bende tip2 diyabetim yanimda cok yiyecek tasiyorum ve 4+5 saatlik antrenmanlar yapiyorum,sadece bir kez antrenmanda yakalandim,seker komasina giricek gibi oldum yanimda sadece su var idi, petrol istasyonuna kadar geldim.orda kendime geldim markete ne varsa elime gecen aldim cok dikat etmeniz lazim.iyi bir doktor şart yoksa cok riskli.
mutlaka kuru incir kuru kaysi ve simit mutlaka sirtimda bulunduruyorum,faydasini cok goruyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: fatihİ.10
Ben tip 1 diyabetim. Sırt çantamda mutlaka şeker ve çikolata bulunduruyorum. Spora başlamadan yemeklerden önce 28 birim insülin kullanırken şu an 5-6 birim yeterli oluyor. Kan şekerimi tokluk 100 seviyesinde tutabiliyorum. Uzun turda bir defa şeker düşmesi yaşadım onda da biraz çikolata tükettim, bisikletten inme ihtiyacı bile duymadan devam ettim. Endokrin doktoruna danışmak en doğrusu.
 
doktorlar sporla çok ilgili değiller gibime geldi(ilgililerse de ilgilisine denk gelmedim). sordum aslında 2 doktora. spordan önce sonra şekeri ölçmek ona göre davranmak gerekiyor falan dediler. normalde 4 veya 6 ünite insülin kullanıyorum sizinkine kıyasen ünite düşük @therkut sizinki baya bi düşürmüş benimki sıfıra inmez değil mi?:)
@azzurro dergiyi alayım bakalım faydalı bilgiler vardır eminim teşekkür ederim.
@mutlu07 cevap için teşekkürler hocam. yanımızda taşıyacağız şekerli bir şeyler artık kaçarı yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: tırıvırı.
Konuyu tekrar hortlalım o zaman. Ben de 9 yıldır tip 1 diyabetliyim.Ben de gerçekten bisiklete çok şey borçluyum. Beslenmemi iyi yaparsam turlarda ve antrenmanlarda hiçbir sıkıntım olmuyor.
 
Yukarda arkadaşım da bahsetmiş.
(link)

Novo Nordisk bir UCL takımı ve takımın tamamı tip1 diyabet hastalarından oluşuyor. Amaç diyabet için bir farkındalık yaratmak.
 
Merhaba doğru başlıkta mıyım bilmiyorum ama, ben 5 yıldır tip 1 diyabetliyim insulin kullanıyorum, ferdi lisans alınmasıyla ilgili bilgisi olan var mı acaba? Herhangi bir engel teşkil ediyor mu?
 
@clavary

Ben sorduğumda sadece takip eden doktorum tarafından imzalı kağıt istemişti spor yapabilir diye.
 
Geri