Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

dizlerimdeki problem geçer mi ?

klat lames

Üye
Kayıt
31 Ocak 2010
Mesaj
12
Tepki
10
Şehir
izmir
arkadaşlar ben amatör bisikletçiyim, en son 3 ay önce, yanlış sele konumumdan ve yokuş yukarı kendimi aşırı zorlamamdan dolayı dizlerimde bi problem meydana geldi, ben de sizler gibi bisiklet aşığıyım ama o günden beri, bisiklete binmiyorum en çokta bu koyuyor, ilk önce minüsküs zanneettim doktora gittim kıkırdak dejenerasyonu gibi bişi yazdı, emar filan çekildim doktor bi ilaç ve egzersiz hareketleri verdi, bilmiyorum gerçeketn işe yarıcakmı yoksa yalandan oyalamak için mi verdi hiçbi fikrim yok, geçen tekrar ufak bi kordon gezisi yapıyım dedim bakalım nasıl olmuş diye denemek istedim, ama bir süre sonra diz uçlarımda acı başladı, burada yazılanları da okudum, bi arkadaşta da olmuş aynısı
onu merak ettim aslında o mesaj 2010 da filan göndetrilmişti acaba mesaj sahibi sıhhatine kavuştu mu ? deneyimli arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var üç aydır spor yapmıyorum kilo filan almaya başladım tabi morelmen de insan etkileniyor
 
Scudo
Öncelikle geçmiş olsun.

Diz olayının binbir türlü çeşidi var. Anlayan doktor sayısı az. Sporcu doktorları yada futbolcularla ilgilenen doktorları bulmak gerek. Araştırma yapıp bu konuda sağlam işler çıkarmış doktorları bulmak yada en az 3 farklı doktora gitmek gerek. Bu mesele çok girift. Buradan uzman bir doktor bile sana hiçbirşey diyemez. MR bile bazen yetersiz olabilir. Hiç bisiklet binmeyip egzersiz yapmaman doğruda olabilir yanlışda. Dizin durumuna göre tam tersine küçük seviyeler ile üzerine gitmen de gerekebilir duruma göre sadece egzersizleri sayı ve sürelerine göre uygulaman da gerekebilir. Bu olay doktorların yaşadığı tecrübelerle senin dizindeki sorunu tam teşhis ederek net tedavi yöntemini söylemesi ile olur.

Benim tek söyleyebileceğim evde oturup kilo alma ve uzman 2-3 doktora görün. Olayı net bir şekilde izah et ve bisiklet sürmek istediğini vurgula. Egzersizleri ve protein takviyelerini doğal yollarla almayı kesinlikle ihmal etme. Kilo alma ve hatta ver. Hiçbirşey yapmayarak sadece kiloları ile yürüme sonucubile menisküs meydana gelebilir. Kilo hiçbir zaman iyi değildir.

Sağlıklı günler dilerim...
 
bende de benzer bir sorun var ayak tam dik konumdayken ön tarafı acıyordu. Fizik tedavi uzmanına gittim. Dizlerde kireçlenme varmış. Ayrıca başka bir sorun daha vardı ama unutum yerleşim bozukluğu gibi birşey ya diz kapağında ya menisküste.

doktor bisiklet kullanma dedi, arada sürüyorum ama pek kullanmayacağım uzun süre en azından zayıflayana kadar daha sonra iyi bir doktora gidip dizleri yine kontrol ettireceğim. Şimdi 15 kilo fazlam var. Dahiliyeye gittim insülin direncim varmış bana bir diyet önerdi şimdi onu yapıyorum. 1800 kalorilik diyabet diyeti.

Ancak içim pek rahat etmedi açıkcası yabancı sitelerde doktorların kireçlenme tedavisinde bisiklet önerdikleri gibi şeyler okudum. Neden benim doktor yasakladı bilemiyorum.
İyi bir doktora görünmek gerçekten iyi olacak gibi.
 
Bisiklet kullanırken diz problemi oluşturan önemli etkenlerden biri sele yüksekliği ise diğeri de bence yanlış vites kullanımı. Büyük viteslerde bacakları zorlama yerine küçük viteste yüksek kadanslı pedal çevirmek gerekir. Yüksek kadansın faydaları bu forumda sanırsam paylaşılmıştı. Hem dizlerdeki ağrıyı gideren, hem bacakları kuvvetlendiren "küçük viteste tempolu pedal çevirme" prensibini uygulamanızı öneririm. Birkaç senedir bunu uyguluyorum ve uygulamaya başladığım günden beri diz ağrısı çekmedim.

Umarım dizinizde önemli bir sorun yoktur ve kısa zamanda bisikletinize tekrar kavuşursunuz.
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar ve tt2000
Bende uzun yürüşler yapıyordum geçen yaz başı.Dizlerimde ağrı başladı.İlk gittiğim doktor ilaç , krem verdi bende sporu bıraktım ağrılarım geçti.Bir süre sonra yine başladı bu sefer daha uzman bir doktor bulup ona gittim muayne etti , röntgen çekti.GNC'nin kıkırdak güçlendirici bir ilacı var onu verdi ve bunu kullan bisiklet sür , koş , yürü fark etmez dedi.Bir buçuk aya yakın hem spor yaptım hem ilacı kullandım dizlerimde ki ağrı falan kalmadı.
 
benden sana tavsiye, mutlaka doktorun verdiği egsersizleri yap, 2 ay bisiklete binme, fazla diz çökme, kilona dikkat et, piyasada kıkırdak hapı diye bilinen hapları dene ve üst bacak kaslarını yeterince kuvvetlendirmeden çok uzun yol yapma ve fazla yüklenme. ayrıca mutlaka ama mutlaka bisiklete ilk bindiğinde en az 4-5 km. düşük vites ile ısın.
 
@yucel gulesenoglu

Evet isabetli öneriler. Çok benzer durumu yaşadım. Kısaca şöyle: 2010 Ekim'e kadar 10 yıl kadar hafta sonlarında Belgrad'ta koşuyordum, ayrıca 4 yıl Avrasya 15 km'ye katıldım. Ancak kilomun fazlalığı ve arazinin engebeli olması nedeniyle dizlerimde ciddi sorunlar başladı. Yere oturduğumda bir iki dakika sonra diz kapaklarım ağrıyordu, kalkmak işkenceydi çünkü sesler geliyor ve zorlanma yaşıyordum, tutunarak kalkabiliyordum. Koşuyu bıraktım ve bisiklet sürmeye başladım. Diz ağrılarım geçti, çünkü bisiklet sürerken fazla yüklenmiyordum ve yüksek kadans uyguluyordum. Bisiklet süreli 2 yılı geçince diz üstü kaslarımda gelişme oldu ve kuvvetim arttı. Şu an düşük kadans veya yüksek kadans farketmeden kuvvetimi yerine göre yola aktarabiliyorum, diz veya bacaklarda bir sorunla karşılaşmadım.

İlginç bir durum da koşu yaptığım yıllarda sol bacağımın arka diz altı kısmında çekme sorunu yaşıyor olmamdı, özellikle nemli ortamlarda ve akşam yatağa yattığımda ağrı çekilmez oluyordu. Romatizma diye düşünmeye başladım. Askerliği Ankara'da yaptım. İstanbul'a geldiğimde ağrı başlıyor, Ankara'ya gidince geçiyordu. Bu sorunu yaşarken Şişli Halide Edip'te oturuyordum, sonra Maltepe Zümrütevler'e taşındım ve koşuyu bırakıp bisiklete başladım; bir anda bu çekme sorunu bitti, gerçekten de aniden gitti. Şu an oturduğum yerin Kayışdağı orman havası bunda etken oldu sanırım, çünkü Şişli'deki hava çok farklı.
 
@recep çiçek

Öyle onun bunun tavsiye ettiği kocakarı ilaçlarını , hapları falan kullanma

Gittiğin doktorlar kim bilmiyorum ama İzmir'de bu konularda dünyaca ünlü 2 hekim var . Mutlaka onlara gözükmen de fayda var.

PROF. DR.BÜLENT ZEREN Özel Spor Hekimliği Ortopedi Ve Travmatoloji Merkezi - İZMİR KARŞIYAKA (KSK klübünün doktoru aynı zamanda)

PROF. DR.Veli LÖK - Ortopedi Uzmanı (Doktorların Hocasıdır - Dünyaca ünlü) - Kahramanlar tarafında - Yardımcısı da Göztepe'nin doktoru :
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Merhabalar. Bende amatör sayılırım bisiklet sürmeye geçtiğimiz yaz başladım çok severek sürüyordum bu zamana kadar karlı yollarda bile sürdüm şimdilerde üniversiteye bisikletle gidip geliyorum ama sanırım son 1 haftadır sağ diz kapağımda pedalı çevirdiğim an kıtlama gibi bişey oluyo ilk başta takmadım ama şimdi rahatsız edici duruma geldi. Ağrı olmadan önce aşırı yokuşlar çıkıyodum bilinçsizce keyfi kafamın estiği yerlere yorulsam bile gidiyodum acaba o yüklenmelerden dolayımı oldu bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca sol dizimde hiçbişey yok sadece sağ dizde oluyor.
 
Merhaba,

Motosiklet kazası, aktif futbol koşturmacasında yanlış ayakabı seçimi ve kişisel bir takım atraksiyonlardan sonra dizim yeter artık dedi.

Şuan dizimde vida ve bilimum platinler var. Şimdi başın ağrısa şunu al geçecek deriz ama bu durum çok ciddi. Afedersiniz ama adam tuvaletini yaptırmaz.

Birşeyler hakkında bilgi almak şahane ama vakit kaybetmeden ehil kişileri bulmaya çalışın. Bir süre ara verip dinlenmeye bırakırsınız, kas zayıflar, ödem olur, kireçlenme olur sonrada bunlarla uğraşmak zorunda kalırsınız.

(Allah daha beterinden saklasın)Hayatımın en berbat 6 ayını yaşadım diyebilirim. Umarım cerrahi bir durum olmazda egzersizle atlatırsınız.

Bırakın bisikleti falan bisiklet kolay kolay çürümez, çürüsede size derman olmaz. İyileştikten sonra gönlünüzce binersiniz. Ayağınızın iyileştiğini bisikletle test etmeyi bence bırakın.

İstanbuldayım ama Veli LÖK ismini çok duydum. Bence vakit kaybetmeden uğrayın. Gerekirse varsa muayenehanesine gidin.

Ha birde mümkünse yüzünnnn..

Geçmiş olsun.

(Bu arada günlük 50 km bisiklet kullanıyorum,Secdede namaz kılabliyorum, saatlerce yürüyebiliyorken deli dana gibi koşabiliyorum. Sadece sabır ve ciddi özveri)
 
Bende de sağ dizin hafif sağ üstünde ağrı oluyordu turun 50-60. kilometresinden sonra. Önemsemedim tabi baştan ama 2 ay zarfında 4-5 turdan sonra hiç iyileşme olmayınca gittim ISOM ortopedi merkezine. Herşeyi anlattım, nasıl bisiklet sürdüğümü, ne zaman sorun olduğunu, kaç günde geçtiğini bilmemne. Röntgen çektirtti, röntgende sorun yok dedi, MR istedi. MR sonuçlarını götürdüm. Doktor bana spor yapıyor musun falan diye sordu. Bisiklet dedim işte, anlatmıştım dedim. Ha, doğru sen bisiklete biniyordun değil mi dedi.

Bırakın benim hangi koşullar altında nasıl bir sürüş yaptığımı hatırlamayı, ona uygun önlem, tedavi, tavsiye önermeyi, vatandaş bisiklete bindiğimi bile not almamış, unutmuş. Röntgen'e MR'a bakıp ordan 2 iğne, bir hap yazdı. Kortizon bilmemne.

Dünyanın parası, zamanı, çöpe gitti yani. Yazık. İğneleri yaptırmadım bile zaten. İlaçtan da 2 gün aldım, kalanını attım çöpe.

Sonra kendim internette gezine gezine benimkine benzer sorunlar yaşayanları buldum. Internet araştırmaları benim için doktordan çok daha faydalı oldu. Esneme hareketleri uygulamışlar. Ağrıyı başlatacak kadar uzun sürüşler yapmamışlar. Tepelerden, zorlamalardan kaçınmışlar. Sürüşü bırakmamışlar. Yavaş yavaş tempo artırmışlar falan. İyileşmişler. Bu adamlara kendi doktorlarının tavsiyeleri falan çok akıllı, mantıklı, detaylıydı yani. Tabi odun olmayan doktorlar da var haliyle.

Ben de son bir, bir buçuk aydan beri zorlamalardan kaçınıyorum, tavsiye edilen esneme hareketlerini yapıyorum, uzun tur da yapmıyorum. İyileşiyormuş gibi de hissediyorum. Tabi uzun tur yapmadan iyileşti mi iyileşmedi mi bilemeyeceğim ama hissiyatım olumlu en azından. Havalar da ısınıyor, sağlam dizle gireriz inşallah yaza.
 
@Ahmet sarı, hocam geçmiş olsun. Sizin diz kapağıda dağılmış durumda mıydı? oralardan mı bu aşamalara geldiniz? Bisiklete binmeyi çok seven, ancak geçirdiği bir kazadan ötürü diz kapağı parçalanan ve ameliyatla toplanan bir arkadaşım var. En son bir umut tekrar doktora gitti ama doktor tavsiye etmemiş bisikleti. Toparlanan diz kapağı zarar görürse ameliyatla yapay kapak takılıyormuş o da bir süre sonra yenileme istiyormuş. Yaşadıklarınızı bir anlatsanız
 
Arkadaşım merhaba, geçen yıl bende benzer bir diz rahatsızlığı geçirdim benimki şöyleydi diz kapağımın hemen altında ufak bir kemik çıkıntısı çıkmıştı ve neredeyse dokunulmuyordu öylesine acıyordu ayağımın üzerine basarken sürekli dikkat ediyorum

Sonra doktora başvurdum ve bana şunu söyledi futbol, basketbol v.b sporlar yapıyomusun diye sordu bende çok basketbol oynadığımı söyledim ve bana şunu söyledi :

Bu yaşlarda(15 yaşındayım) boy uzaması ve kemik gelişimi olur ve vücut gelişirken bu tarz zıplayarak veya koşarak kemiklere baskı uygulayaca bir spor yaparsan bu tarz ağrılar oluşabileceğini söyledi, bende merak ettiğim için :

Acaba bisiklet sürmemin bir sakıncası varmı diye sordum ve aldığım cevap - Bisikletin sürmenin doğrudan dize temaz etmediği için çok zorlamadan sürmenin bir sakıncası yok fakat basketbola bir süre ara vermem gerektiğini anlattı ve herhangi bir ilaç yazmadı sadece çok ağrın olursa diye ağrı kesici ve akşamları buz uygula dedi

Basketbolu bıraktım ve 6 ay gibi bir süre sonra ağrı ve kemik çıkıntısı kayboldu şuanda herhangi bir problemim yok

Seninde yaşın 12-20 aralığındaysa ve bacaklarını çok zorlayacak hareketlerde bulunuyorsan bunlara ara ver fakat biraz sabretmen gerek bunun geçmesi zaman alabiliyor örneğin benim 6 ay sürdü kimisinin 1 yıl kimisinin 2 ayda geçer belli olmaz

Yardımcı olabilmişimdir umarım..
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Ç.
benim dizimde sorun başladığında gittiğim ilk doktor ''ne yaptın sen o kadar km. bisikletmi kullanılır, ben Konya'da iken 12 km.lik yol giderdik ve bize çok uzun gelirdi'' diye başladığında tamam dedimki bundan bir şey çıkmaz... daha sonra gittiğim doktor bana sadece egzersiz yapmamı ve 5 hafta sonra yavaş yavaş binmeye başla ancak ısınmayı iyi yap demişti. kıkırdak dokuyu destekleyici haplara gelince kendisine sordum ve bunlar reçete ile verilmiyor para ile satın alabilirsin, faydasınıda görebilirsin demişti. haa İzmir'de ki şu meşhur doktorlardan birinden randevu denemiştim ancak 2-3 aydan bahsediyorlardı :D bu arada ne olursa olsun gittiğin doktor sporu sevsin yoksa başından savmak için spor yapma iyileşirsin diyor, demiyorki şu şekilde spor yaparsan en az şekilde etkilenirsin diye.
 
Arkadaşları hep uyarmaya çalışıyoruz . Core Stability , Fitness ve Ağırlık Çalışmaları yapmadan bisiklet sporu olmaz . "Biz profesyonel miyiz" diyorlar ? "Arkadaşım profesyonel değilsen neden bir günde 160 km yol sürüyorsun " diyorum ? :) İlla para mı kazanmak gerekli :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Core Stability , Fitness ve Ağırlık Çalışmaları bunlar nedir?
 
@Ozan Dönmez

Eyvallah, Ön çapraz bağ, menisküs yırtığı, dizkapağı zedelenmesi(bununla birlikte ciddi sıvı kaybı) literatürdeki eklemle alakalı birtakım oluşumlar bende mevcuttu. Yukarıda yazdığınız duruma ramak kalmışken operasyon geçirdim. Açıkçası yürürken, merdiven çıkarken bile dizim dönüyordu, kopan bağ menüsküsün arasına girdiğinden dizimden doğuruyorum etkisi yaratıyordu!!! Şimdi bu yazdıklarımın sizinle alakası olmadığını düşünüyorum.

Asıl söylemek istediğim, çok severek yaptığın şeylerden, kestiremeyeceğin süre kadar uzak kalmamak adına vakit kaybetmeden hekime görün demekti. Operasyon çok iyi geçer, fizik tedaviyi etkili yaparsın atlatırsın. Ama tedavi öncesi "iyileştim lan galiba" deyip tekrar baskı yaptınız mı, hayati önem taşıyan dizdeki sıvı kaybı olduğunda "geçmiş olsun" dileklerinden daha fazla şeye ihtiyacınız olabilir!!

Hemen her yerde haykırdığım şey, kaval kemiğiniz 14 yerden de kırılsa bir şekilde toparlıyor ama eklemler için üzgünüm. Giydiğiniz ayakabı, yediğiniz yemek, yatağınız, yerden kaldırdığınız bir cisim, gerekli esneme yapılmadan yapılan aktiviteler, aşırı sıcak soğuk teması, blu çağında hızlı büyümekten diz çekirdeği gerilmesi, yanlış uyuma şekilleri, çok çalışmaktan dolayı kireçlenme vesair ağrı sebebi olabilir...

Kişiden kişiye değişsede eklem problemlerinin tam anlamıyla geçmesi diye birşey duymadığım gibi, eskisine nazaran belli seviyeye gelmesi ise uzun sürelere ihtiyaç duyulacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: ERDEM0619
arkadaşlar değerli cevaplarınızı takip ediyorum, herbirinize ayrı ayrı teşekkürler, egzersizleri ciddiye alacğım ve bahsi geçen doktoru muhakkak bulmam gerekiyor
aynı nedenden dolayı benzer sıkıntılar yaşayan arkadaşların olduğunu görmek, garip bi duygu uyandırdı bende, birbirimize destek olabiliriz, bulduğumuz alternatifleri birbirimizle paylaşabiliriz.

@ahmet arkadaşm senin yazdıkların çok dokundu, sağlığına kavuşmanı en az kendiminki kadar istiyorum, sporu seven insanlar bu şekilde kaza belalarla boğuşmamalı, allah herzaman yanında olsun, umarım o vidalara demirlere rağmen eskisi gibi hatta eskisinden daha çevik, sağlıklı bi hale gelirsin

aldığımız her nefesin kıymetini bilelim, ve dediğin gibi, sevdiğimiz şeyleri yapmaya yoğunlaşalım, çünkü bunun gerçekten iyileştirci etkisi var
 
Benzer problemi yaşadım.Yaklaşık 5-6 ay bisiklete binememiştim. Bisiklete binmek için kendini zorlama, dizini daha kötü hale getirebilirsin. Dizinin iyileşme sürecinde nasıl olduğunu en iyi insanın kendisi bilir. Birisi der 3 ay birisi der 6 ay sonra bisiklete bin diye, dizinin durumunu en iyi şekilde kendin bildiğin için buna sen karar vereceksin.
Bacak egzersizleri bacaklarındaki kasları geliştirerek dizine daha az yük binmesi için veriliyor.Ancak bu hareketleri yaparken aşırıya (özellikle aşırı ağırlığa) kaçmamak lazım, dizinin durumuna göre buna yine sen karar vereceksin.
Bisiklet konusuna gelince, bisiklet kullanırken dizime daha az yük binmesini sağlamak için yaptıklarım.
Bisikletim xcm amörtisörlü bir dağ bisikletiydi. İlk olarak sele borusundan seleye, gidondan gidon boğazına, amörtisörden zile aynaya kadar tüm parçaları söküp aldığım basit mutfak tartısı ile tek tek tarttım ve uygun fiyatlara daha hafifleri ile değiştirdim.
En önemli değişiklik ise amörtisörü çıkarıp, yerine düz maşa takmam oldu. Yaklaşık 1.7 kg hafifledi bisiklet. 2. sırada ise , kullandığım 2 tip lastik vardı. 1.si dişli dağ bisikleti lastiği, 2. si ise her biri 900 gr gelen Continental Touring Plus lastiklerim. Bu lastiklerden vazgeçtim. Yerine tanesi 15 tl olan 490 gr gelen CST 26x1.15 lastikleri taktım. 1.15 demeyin arazide de kullanıyorum. Tavsiye ederim.
Sırf bu iki değişiklik ile bisikletim yaklaşık 3kg hafifledi. Bunların maliyeti de inanılmaz düşük oldu.
Bunun faydasını dizlerimde gördüm. Hem bisiklet hafifledi hem de çok dar olan bu lastikleri kullanmamdan dolayı çok daha az yoruluyorum, dizlerime az yük biniyor,
Bisiklet hafifletmenin tek olumsuz yanı ise, çok az enerji harcattığı için kilo vermeye değil, neredeyse kilo almaya başlıyorsunuz. Bisikletim 15 kg iken kaybolan göbeğim, (neredeyse baklava göbek çıkacaktı :D) , göbeğim bisikleti 4 kg'a yakın hafiflettikten sonra eski haline döndü ve gittikçe büyüyor :)
Ülkemizde yol bisikleti kullanan arkadaşların neden hep göbekli pehlivan gibi olduklarını şimdi anlıyorum, altlarındaki yol bisikletleri hafifliğinden ve dar lastiklerinden dolayı enerji harcatmıyor. Eeee birde haftada 1-2 gün az km ile yol bisikleti ile dolaşırsanız insan oluyor pehlivan maşallah :p
En önemli konulardan birisi yüksek kadans olayı. İster yokuş çıkın ister düz yolda gidin ama her zaman yüksek kadansla gidin. mümkünse rubleyi yokuşlarda dizi korumak için 11-34 hatta 12-36 11-36 gibi bir ruble ile değiştirin.
Geçmiş olsun.

Unutmadan, seleyi birazcık dahi olsa öne ya da geriye doğru almanız dizleri etkiliyor. Seleyi geriye doğru kaydırdığımda dizlerde problem oluyordu
 
Geri