Benzer problemi yaşadım.Yaklaşık 5-6 ay bisiklete binememiştim. Bisiklete binmek için kendini zorlama, dizini daha kötü hale getirebilirsin. Dizinin iyileşme sürecinde nasıl olduğunu en iyi insanın kendisi bilir. Birisi der 3 ay birisi der 6 ay sonra bisiklete bin diye, dizinin durumunu en iyi şekilde kendin bildiğin için buna sen karar vereceksin.
Bacak egzersizleri bacaklarındaki kasları geliştirerek dizine daha az yük binmesi için veriliyor.Ancak bu hareketleri yaparken aşırıya (özellikle aşırı ağırlığa) kaçmamak lazım, dizinin durumuna göre buna yine sen karar vereceksin.
Bisiklet konusuna gelince, bisiklet kullanırken dizime daha az yük binmesini sağlamak için yaptıklarım.
Bisikletim xcm amörtisörlü bir dağ bisikletiydi. İlk olarak sele borusundan seleye, gidondan gidon boğazına, amörtisörden zile aynaya kadar tüm parçaları söküp aldığım basit mutfak tartısı ile tek tek tarttım ve uygun fiyatlara daha hafifleri ile değiştirdim.
En önemli değişiklik ise amörtisörü çıkarıp, yerine düz maşa takmam oldu. Yaklaşık 1.7 kg hafifledi bisiklet. 2. sırada ise , kullandığım 2 tip lastik vardı. 1.si dişli dağ bisikleti lastiği, 2. si ise her biri 900 gr gelen Continental Touring Plus lastiklerim. Bu lastiklerden vazgeçtim. Yerine tanesi 15 tl olan 490 gr gelen CST 26x1.15 lastikleri taktım. 1.15 demeyin arazide de kullanıyorum. Tavsiye ederim.
Sırf bu iki değişiklik ile bisikletim yaklaşık 3kg hafifledi. Bunların maliyeti de inanılmaz düşük oldu.
Bunun faydasını dizlerimde gördüm. Hem bisiklet hafifledi hem de çok dar olan bu lastikleri kullanmamdan dolayı çok daha az yoruluyorum, dizlerime az yük biniyor,
Bisiklet hafifletmenin tek olumsuz yanı ise, çok az enerji harcattığı için kilo vermeye değil, neredeyse kilo almaya başlıyorsunuz. Bisikletim 15 kg iken kaybolan göbeğim, (neredeyse baklava göbek çıkacaktı
) , göbeğim bisikleti 4 kg'a yakın hafiflettikten sonra eski haline döndü ve gittikçe büyüyor
Ülkemizde yol bisikleti kullanan arkadaşların neden hep göbekli pehlivan gibi olduklarını şimdi anlıyorum, altlarındaki yol bisikletleri hafifliğinden ve dar lastiklerinden dolayı enerji harcatmıyor. Eeee birde haftada 1-2 gün az km ile yol bisikleti ile dolaşırsanız insan oluyor pehlivan maşallah
En önemli konulardan birisi yüksek kadans olayı. İster yokuş çıkın ister düz yolda gidin ama her zaman yüksek kadansla gidin. mümkünse rubleyi yokuşlarda dizi korumak için 11-34 hatta 12-36 11-36 gibi bir ruble ile değiştirin.
Geçmiş olsun.
Unutmadan, seleyi birazcık dahi olsa öne ya da geriye doğru almanız dizleri etkiliyor. Seleyi geriye doğru kaydırdığımda dizlerde problem oluyordu