Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Doktor, lisans için Sağlık Raporu vermedi.

Kayıt
14 Haziran 2008
Mesaj
67
Tepki
6
Şehir
Ankara
Bisiklet
Sedona
Merhaba arkadaşlar,

Lisans almak için bildiğiniz üzere sağlık raporu gerekiyor. Bunun için Ankara'da aile hekimime gittim. Muayene bile etmeden kendisinin bu raporu veremeyeceğini hastaneye gitmem gerektiğini söyledi. Aile hekimleri bisiklet sporu için rapor verme yetkisi gerçekten yok mu? Bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?
 
Scudo
Işgüzar bir hekime denk gelmişsiniz.Yürürlükteki mevzuata göre pratisyen hekim olan aile hekimi kadrosundaki zevatlar bu sağlık raporunu veriyorlar.Ya ilk kez bu durumla karşılaşmış ya da başından savmış.Vatandaşa yardımcı olmayan bu hipokrat yeminli memuru bağlı olduğu il sağlık müdürlüğüne bildirin,başkalarının canını sıkmasın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Wasabie
tam teşekküllü hastane tarafından verilmesi gerek diye duymuştum ama emin değilim. efor testi filan yapılması gerekiyor olabilir. google'da çıkar muhtemelen (üşendim aratmadım).
 
@cazci aile hekimi asistanıyım, ben profesyonel bisikletçideki sunumumu inceleyin sporcu sağlık raporunun" altı üstü bir imza" dan ibaret olmadığını anlayın, algılayın. umarım bilinçli hastalar bize gelir, sporcularda ani ölüm nedeni ihss hastalığıdır , insidansı yüzde 1 civarıdır. Bu hastalık yüzeyel fizik muayene ile saptanmaz. Sağlık raporu verilen hasta ölür ise, hekim TAKSİRLE adam öldürmek suçundan yargılanır.
 
Kurumlar arası futbol müsabakası için aile hekimimden sağlık raporu istediğimde tarafıma gösterilen yazı.
(link)
 
Forumda genel bir konu taraması yapıldığında sağlık ocaklarından alınacak raporların üzerinde "ne için alındığı" bölümü vardır.Buraya yapılacak spor türü yazılır.Hekimin böyle bir yetkisi olmasaydı neden standart raporlarda böyle bir ibare olsundu?

Yapılan paylaşımdan görev çıkarıp bir meslek grubunu temsilen tepki vermek, konuyu başka boyutlara taşımak gibi bir demogojiye götürür.

Daha mesleğinin ilk yıllarında bir kişinin tanımadığı bir kişiyi saygıya davet etmeden önce kendi meslek pratiğini arttırıp,yazılanların doğruluğunu sorup soruşturup haddini bilerek yazı yazması beklenir.

Aşağıya sözünü ettiğim,her yıl yenilerken de aynı prosedürü uygularken aile hekiminin doldurduğu rapor örneğini ekliyorum.
 

Dosyalar

  • Örnek Sağlık Durumu Raporu.xls
    18,5 KB · Okunma: 24
  • Beğen
Tepkiler: hibayraktar
@metinnitem1 Yazı çıkmamış. Görüntülenemiyor. Rica etsem mail adresime gönderme imkanınız olur mu? hibayraktar@hotmail.com

@Wasabie Öncelikle asistan olarak burda olmanız çok güzel bir tesadüf ve cevap yazdığınız için de teşekkürler. Ben şunu merak ediyorum. Aile hekiminin bisiklet sporu için sağlık raporu verme yetkisi var mı yok mu? Yetkisi varsa bu yetkiyi kullanmama hakkı var mı? Yani arkadaş ben bu raporu sana vermek istemiyorum diyebilir mi? Sonuçta benim bilinen bir hastalığım yok. Bunu aile hekimim bilgisayarından kayıtlardan görebiliyor. Bu rapor işi o kadar çetin olmamalı diye düşünüyorum. Şimdi her sene hastaneye gidip onca sıra bekleyip ekk vs mi çektireceğiz? Aile hekimin muayene şartları belli. Bu şartlar altında verdiği raporda sporcu ölürse neden hekim suçlanıyor? Adam bariz kalp hastasıdır. Ve buna kalkıp rapor verir de sporcu ölürse o zaman suçlansın hekim.
 
Bu Form yetkiyi vermiş,kullanmayan var ise kişisel bir tercih yapmıştır.
 

Dosyalar

  • Saglik_formu.pdf
    256,9 KB · Okunma: 23
  • Beğen
Tepkiler: hibayraktar
@hibayraktar ben şahsi olarak fiziki muayene ediyorum, ekg çekiyorum şu an üniversitede olduğum için birkaç daha test yaptırıp,kendi altta yatan hastalığı olmadığı dair kendi beyanını alıp veriyorum. 18 yaşından küçük olursa kesinlikle altta yatan hastalığı olmadığına dair aile beyanı olmadan vermiyorum. Ama birçok arkadaşım pimpirikli çünkü canı yanan var yüzde 1 ihtimal olsa dahi gözükemeyebiliyor anlatsam size roman olur burada..Malum Türkiye koşulları.. Milli takım bazında olan birçok takım hastane konsültasyonu istiyor tam teşekküllü adam gibi.
Ayrıca sağlık raporu olayları için ülkemiz bokunu çıkarıyor, satranç turnuvası oluyor, sağlık raporu almaya geliyorlar. Şimdi bu adamda beyin yok diye rapor mu vereceğim..
 
@Wasabie Kardeş bu işin şahsisi mahsisi yok. Bakanlığın koyduğu kurallar var, yetkiler var. Bunları soruyorum. Onca şey yazmışsınız ama sorduğum iki soruya bir cevap vermemişsiniz. Bu işi doktorun şahsi kanaatine bırakırsanız vay milletin haline. Silahlara karşıyım deyip yivsiz av tüfeği için sağlık raporu vermeyen doktorlar var. Ben bu tarz doktorların vatandaşa ızdırap olmaması için bir yol arıyorum, araştırıyorum.
 
@hibayraktar her hekimin yetkisi var, önemli olan tabip. Ben aile hikayesinde veyahut fiziki muayenesinde şüpheli bir bulgu olduğunda hastaneye sevk ediyorum . Ama bir arkadaşım kesinlikle en ufak bir şey dahi gözden kaçmamalı diyip sevk edebiliyor. Bu biraz bakış açışı ve ben o riski alıyorum ve muayeneme güveniyorum, bazı arkadaşlarım en ufak pürüz dahi riski atlamak istemiyor, bu bakış açısı yargılamıyorum, her meslek grubunda böyle insanlar var olduğu için mesleki bir bakış açısı diyeyim.
Yivsiz av tüfeği raporunu için pskiatri sevki ya da muayene ediyosun, 600 soruluk bir testi var, ben bi 15 dk sohbet edip ve asistanlığım sürecinde pskiatrik muayene nasıl yapılır doğru düzgün bir şekilde öğrendiğim için az çok anlıyorum yüzde 99 kimseyi sevk etmedim şu ana kadar. Bu iş prensibi gibi birşey, sizlerinde iş konusunda en ufak bişeyi atlamak istemeyen patronlarınız olduğu gibi biraz daha rahat davranıp güvenli olanlarınızda vardır, ben 2.gruptayım.
2.sorunuz içinse maalesef hocam türkiyede saçma sapan kurallar oluyor, biz mesleki sigorta ödüyoruz riskimize göre. Rapor isteyenler bile bazen niçin rapor istediğinin farkında değil(Satranç örneğinde verdiğim gibi)

@cazci beyfendi, ben ilçe sağlık müdürlüğü ve dışarıda farklı görevlerde bulundum, bir kişinin direk red etmesi farklı, sevk etmesi farklı. Ben hekimin her hangi bir muayene yapmadan direk ben vermiyorum diyip göndermesi yanlıştır, fakat sizi hastaneye sevk etmesi hekim kararıdır. Saygı duyarım, 1. örneğimde olursa sağlık müdürlüğü uyarıda bulunabilir, bunun için de resmi kanallardan şikayet ve önerilerinizi bildirebilirsiniz(184 ve yazılı bildirimler gibi), 2.grupta ise hekim görüşüdür saygı duyulur kapanır, bu her meslekte böyledir.. Şahsen üye olduğum klübün sporcularına sağlık raporunu bizzat ben verdim. Fakat en kısa zamanda ayrıntılı tetkiklerden geçmeleri gerektiğini de söyledim. Bu şekilde uyardığım bir arkadaşımın asd si çktı, yoğun tempo gerektiren spor yasaklandı, fizik muayenesi olağandı, 20 km maraton koşucusu idi, şimdi çıkmaz 10 sene sonra çıkar ben hasta için konuşuyorum. Yoksa bir iki imzadan ibaret olsa idi, herkes sorunsuz verirdi.
 
@Wasabie Ben sizle farklı düşünüyorum. Bir hekim sağlık raporunu veriyor diğer hekim bir sürü teste sokuyorsa bu iş prensibiyle açıklanamaz. Özel işlerde herkes kendi tarzıyla çalışabilir. Ancak aile sağlığı merkezi devletin bakanlığına bağlı bir kurum. Kendi prensibini mesleğine uygulayamaz. Düşünün bir polis canının istediğine ceza yazıyor istediğine yazmıyor. Veya yoldan geçen tüm arabaları durdurup trafiği de kitleyip kontrol yapamaz özel bir durum yoksa. Böyle bir prensip olamaz. Bu işin kuralları, yetkileri var. Bu kurallar yetkiler içerisinde polis görevini icra eder. Aynı şeyin sağlık sektöründe de olması gerekir. Sağlık raporunu verme yetkisi aile hekimine verilmişse aile hekiminin yapabileceği muayeneler ile sınırlandırılmış olmalıdır. Eğer ki bu muayeneler esnasında şüpheli bir durum görürse bir üst basamağa sevk etmelidir. Gelen hastaya direk hastaneye git rapor al demesi yanlış. Tavsiye edebilir ama zorlayamaz. Yaptığı muayene sonucu tespit edemeyeceği bir hastalıktan sporcu zarar görmesi halinde de kimse doktoru suçlayamaz. Kendine güvenmeyen doktorların, yaptığı muayeneden şüphe eden doktorların da zaten bu tarz kurumlarda çalıştırılmaması gerekir.
 
@hibayraktar

aynı şeyi söylüyoruz, da işte abicim bazı insanların şüpheciliği farklı boyutta oluyor, fazla olan insanlara bile antidepresan ilaç başlıyoruz :) işin ucu öyle bir noktaya çıkıyor :)
 
@Wasabie hocam söylediklerinize aynen katılıyorum. Rapor işi çok basite indirgeniyor maalesef ülkemizde. Diğer profesyonel bisikletçide asemptomatik astım konunuzu da okudum takdir ettim doğrusu rastgele rapor vermemek lazım. Malum sporcu ölümlerini sıkça duyar olduk. Sahada kalp krizi geçiren futbolcular sağlık raporlarını ciddiye alıp yapılsaydı böyle sonuçlar doğmazdı.
 
Bugün aile hekimimi değiştirdim. Yeni aile hekimimden bisiklet için sağlık raporu istedim. Bilinen bir hastalığım olup olmadığını sordu. Beni muayene etti. Kalbimi dinledi. Sonra raporu yazdı verdi. Diğer hekim de sağlık ocaklarının bu raporu veremeyeceğini söylüyordu. Demek ki verilebiliyormuş. Soluğu ilçe toplum sağlık merkezinde aldım. Başkana durumu anlattım. Dilekçe yazmamı söyledi. Dilekçede de konunun disiplin yönünden incelenmesi amacıyla halk sağlığı müdürlüğüne iletilmesini yazmamı söyledi. Dediği gibi dilekçemi yazdım verdim. Bakalım sonuç ne olacak.

@ozansefer Rapor işinin basite alınmasını konusunu açalım. Hekim önüne gelene hiç muayene etmeden direkt raporu sağlam diye yazıp veriyorsa burda bir basite indirgenme var evet. Ancak ülkemizde bu tarz raporlar hastanelerin de yükünü azaltmak amacıyla 1. derece sağlık kuruluşlarında verilir şeklinde bir yönetmelik var. Bu yönetmeliğe hekimlerin uyması gerekmektedir. Öyle bence bu rapor hastaneden alınmalı demekle olmaz bu iş. Zaten yönetmelik illa raporu vereceksin demiyor. Muayenesini yapar gerek duyarsa hastaneye detaylı tetkik için sevk edebilir. Ama benim aile hekimimin hiçbir muayene yapmadan direkt bu raporu hastaneden alacaksın demesi beni başından savmaktan başka bir şey değildir. Bu tarz hekimler hekimlik mesleğinin saygınlığını aşağı çekmekten başka bir işe yaramıyor malesef. Kendince farklı düşünüyor olabilir. Ama kurallarının nasıl işlediği belli olan bir kurumda kendi düşüncesiyle hareket edemez. O hekime verilen yetki ve sorumluluğun gereğini yapması beklenir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Wasabie ve cazci
Hocam size verilen kağıtta Spor Lisansı mı işaretliydi? Konuyu hortlatcam ama :D Benimde aynı durum başıma geldi ben Bağcılar'da ikamet ediyorum Çınar aile sağlığı merkezinde ki hiç bir doktor sağlık raporu vermiyor bende Sancaktepe mahallesi aile sağlık merkezinde verdiklerini öğrendim ve oraya gidip oradan aldım amma velakin spor lisansı seçili değil ama kararda bisiklet sürmesinde engel yoktur yazıyor neyse aldım kurtuldum :D Bizde dilekçe yazıcaz rapor vermedikleri için.
 
Nasıl yapılacağını herkese anlatayım faydam olsun ki bo konu üzerinde uzun zamandır bende sıkıntı çektim ama bunun bir prosedürü var o da şöyle iyi dinleyin 'Lisans Alıp Yarışlara Katılmak İsteyenler' Öncelikle yakınlarda dışarıya çıkıp özel hastahanelere veya devlet hastahanelerine içeri girip 'Eko ve Ekg' muayenesi yapılıyor mu diye bir sormak gerekiyor çünkü her yerde bu sistem yok, eğer yapılıyorsa da bunun muayene fiyatı 60 * 70 Tl arasında değişiyor, bunu yapan bir hastahaneye girin gişelere gidip yetkili bay, bayan'a 'Sporcu lisansı için eko raporu almak istiyorum' deyin ve size hemen bir randevu ayarlasın bahsi geçen odaya gidin ve içeride ki doktora da sprocu Lisansı almak için bu raporu almanız gerektiğini söyleyin ve o anlayacaktır ve ona göre bir belge verecektir herneyse siz uzanıyorsunuz ve kalbiniz de olan biteni izletiyor size doktor sporcu kalbi var mı diye bakıyor 'Kalbin büyüme durumu' sonra eğer herhangi bir sıkıntı yoksa muayeneyi bitirip sizi 'Ekg' ye yolluyor (Unutmayın gişelerde randevu alırken sadece 'Eko raporu' alacağınızı söyleyeceksiniz aksi taktirde 'Ekg' de derseniz ayrı bir ücret talep edebilirler) Ekg ye gittiğiniz de içeride bir kısım kalp ile ilgili olan kablolar takılıyor göğsünüze ve kalp atış hızınız ve vücudun diğer aksamlarında bir sıkıntı var mı yok mu ona bakıyorlar sonra kabloları çıkardıktan sonra Ekg hekimi size kalp atışlarınızı gösteren bir belge veriyor ve o belgeyi alıp sonra tekrar 'Eko' hekimine gidin o odadan çıktıktan sonra o belgeyi ve fişi de birlikte alın unutmayın 'Eko' odasına girdikten sonra son işlemler için Eko hekimi 'Ekg' raporunuza bakıyor ve daha sonra size bilgisayar çıktısından bir kağıt veriyor üstünde şöyle yazması gerek 'Bisiklet kullanmasında bir sıkıntı yoktur' (Farklı bir dilde de yazabilir bu hatırladığım kadarı) Herneyse tüm belgeleri aldınız Eko hekiminin verdiği o izin belgesine bir o birde siz imza attıktan sonra sizi hastahane veznesine yönlendirecek ve hastahane veznesi de o kağıda mühür bastıktan sonra ver elini Aile hekimi, şimdi buraya kadar geldiniz ve Aile hekimine gittiniz bu raporu ona veriyorsunuz o sırada onları kontrol edip bilgisayar da size yeni bir izin belgesi çıkarıyor kendi imzasını atıyor mührünü basıyor ve artık sağlık raporunuz hazır! :) Arkadaşlar bunu sadece bu şekilde yapabilirsiniz böyle yapmayıp alan şanslı arkadaşlar da var ama prosedür bu neyse beğenmeyi de unutmayın artık :) Açık anlatmaya çalıştım
 
Geri