Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

El yapımı arka flaser :)

Burak B.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2013
Mesaj
751
Tepki
1.956
Yaş
37
Şehir
İzmir
İsim
Burak
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Oncelikle kendimi tanitayim. Adim Burak Ozel hastanede BIyomedikal teknikeriyim ve End.Elektronik mezunuyum. 2013yilindan beri turlara katildim, ise hergun bisikletle gidip geliyorum. Mesaiye kaldigim zamanlarda magicshine mj816 1400lumen far kullaniyorum. Fakat arka isik 2 kucuk ledden olustugu ve yetersiz geldigi icin daha guclu flasor yapma geregi duydum. Gunduzde-aksamda herzaman flasorleri kullaniyorum, Soforler pek dikkatli degilIMG_20171010_164830.jpg IMG_20171010_142413.jpg ler.

Malzemeler:
:22 super parlak kirmizi led
1 flasor fener devresi (kisik-orta-parlak sureklilik, floser ve S.O.S modu)
1 delikli plaket
1 ucuz yollu (3ledli 5metreden oteden gorulemeyecek sekilde yanan) arka isik
Bilimum malzemeler

En son olarak guckaynagi magicshine icin yedek guc kaynagi kullanicagim. Icinde 4 adet 18650tipi li-ion pil mevcuttur. Bu flasore standart pil dayanmaz :) isik gucu tam gucte yaklasik 5watt veriyor. Lumen olcumu yapan cihaza denk gelirsem daha net olcum alirim.

Toplam maliyeti bilmiyorum cunku ledleri 2 yil once cinden getirttim ve floser devreside yedek akude oyle. Arka isik ise btwin katlanir bisiklet alirken hediye gelmisti. Diger elektronik malzeleri meslegim sayesinde ucretsiz temin edbiliyorum :)

Gelelim fotograflara:
 

Dosyalar

  • IMG_20171010_174732.jpg
    IMG_20171010_174732.jpg
    153,6 KB · Okunma: 244
  • IMG_20171011_085152.jpg
    IMG_20171011_085152.jpg
    77 KB · Okunma: 251
  • IMG_20171011_085220.jpg
    IMG_20171011_085220.jpg
    53,3 KB · Okunma: 247
  • IMG_20171011_085238.jpg
    IMG_20171011_085238.jpg
    131,4 KB · Okunma: 236
  • IMG_20171011_091610.jpg
    IMG_20171011_091610.jpg
    123,4 KB · Okunma: 249
Scudo
Eline sağlık hocam. Teknik bilgi ve tecrübe gerektiren bir kendin-yap projesi olduğu için pek ilgi görmemiş sanırım. Ben de az buçuk ilgiliyimdir elektronikle. Bisiklet üzerine bir arduino bağlayıp, ufak çaplı bir bisiklet bilgisayarı yapmayı düşünüyorum geniş bir vakitte. Yazılımcıyız mâlum, kafa o meseleye gidip duruyor.
 
Maşallah çok güzel olmuş ama ben daha çok 'acaba ne ola ki bu flaser?'' diye geldiydim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak B.
@selmansamet

Tesekkur ederim.. ve arduino meselesine gelirsek ne gibi ozellikle koymayi planliyorsun? Piyasada hazir kucuk boyutlu yol bilgisayarlari var :) vites yukselt indir, hava durumu, yol kaygan uyarisi gibi ozellikler eklenebilirse gelistirilebilirse cok orjinal olur.
 
@Burak B. Açıkçası henüz proje taslağını ortaya koymadım, aklımda şimdilik far yönetimi, navigasyon gibi bisiklet üzerinde halihazırda bulunabilecek bileşenleri yönetmek var. Fakat hepsinden önce devreye gerekli akımı sağlamak gerekiyor. Bunun için de öncelikle güzel bir dinamo yapmak lazım. Daha önce saç kurutma makinesinden söktüğüm bir DC motoru dinamo olarak kullanmak için evde bir kaç test yaptım, fakat aksaklıklardan dolayı yolda test edemedim. Daha farklı dinamo çeşitleri de var, zincirden, tekerlek göbeğinden gibi. Doğru dinamoyu bulmak gerekiyor.

Akım sağlandıktan sonra akla gelebilecek bir çok şeyi yapmak mümkün. Elektronik bileşenler tamamlandığında, gerisi en sevdiğim kısma, kod tarafına bakıyor. :islik:

Arduino dedim ama raspberry pi ile çalışmak var aklımda. Üzerinde halihazırda bulunan bileşenler ve modülerliliği arduino'ya göre daha avantajlı olur. Aynı işlevler arduino üzerinde de sağlanabilir tabi, fakat gerekli modüllerin bulunması ve kartların üstüste bindirilmesi, hacim olarak yer kaplayabilir. Haliyle bisiklet üzerinde duracak devre.

Bu iş için kolları tekrar sıvadığımda bir konu açar, sizi de etiketlerim. Kodları da açık kaynak olarak githubta yayınlarım. Fikir alışverişi yapabiliriz. :harika:
 
@selmansamet konuyu saptırayım, raspi ile arduino arasında kalan stm32f1 gibi ufak tefek hem az güç çekecek hem de güçlü işlemciler de var, tabi kodlaması daha ağır oluyor raspi'de rahat ettiğiniz herhangi bir dille yazabilirsiniz ama embedded programlama öyle değil. PocketBeagle gibi birşey de olabilir aslında. Öte yandan Pi Zero yeterli gelirse hem yaygın bulunur ucuz olur hem de avantajı çok.
 
Vay canına 8051 ve PIC den sonra ortalık karışmış. Uzak kalmışım.:(:(:(
 
  • Beğen
Tepkiler: TC_Meric
@ekranci Low-level programlama ve işlemciler konusunda pek tecrübem yok, dolayısıyla söylediğiniz işlemciyi daha önce hiç duymadım. Kardeşim şu sıralar assembly (x86) ile uğraşıyor, yaptığı işler dışında bir yandan mikroişlemcileri kavrayama çalışıyor. Onun yaptıklarına dahil olup bir şeyleri tecrübe edebilirsem kesinlikle söylediğiniz işlemciye de bakacağım. Bu arada Pi Zero modeli elimde var ama inceleme fırsatını henüz bulamadım.

@Çağdaş78 Yeni jenerasyon hocam bunlar. :okyrm:
 
bu işlerden anlasam hiç düşünmeden bende yapıcam ama olmuyor malesef :(
 
Bende RGB Led Şeriti Sele boruma dolayıp kullanmıştım bir ara, iyi bir kontrolör ünite ile istediğiniz renkleri kullanabiliyorsunuz. Enerji olarak da 4 adet kalem pili birbirine soğuk punta ile lehimletip 4.8 v kullanıyordum, sonradan led şerit dayanamayıp dışında çatlaklar oluştu bende söktüm. Ancak batarya ömrü olarak süperdi 50 cm led şerit 4 adet 2800 lük pil ile herhalde temiz 10-12 saat sürüşte kullanılıyordu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak B.
@Burak B. Üstad proje efsane olmuş. Aradan aylar geçmiş ancak yeni gördüm maalesef. Keşke bu projeyi biraz daha ileri götürseniz. Ya da forumdan birkaç kişi bi ekip kurarak bisikletçilerin ışık ihtiyaçlarını değerlendirip yeni bi tasarım ortaya koysanız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak B.
RGB şerit led güzel goruntu oluşturmuştur :) Dedğin gibi dış silikon kaplama dayanıklı olmuyor. Güneş gördümü sararıp çatlar, Gece görünmek için mercek gerekiyor, dagınık ışık pek işe yaramıyor yalnız :D Az enerji tüketiyormuş 12saat.. Benimki 3-4 saate kalmadan bitiveriyordu 8amperlik 8.2v pil ile :)

@Yusuf Ziya Aktaş Aslında düşündüm fakat ekipman yetersizliği var 3D yazıcı ile yeni tip ışıklandırma yapılabilir fakat Aliexpresste binlerce çeşit ışıklar var ve fiyatları birbirinden çok ucuz. Kısacası bizim yapacagımız ışık maliyeti yüksek olur ve satış fiyatıda yüksek olur. Anca proje olarak kalır tıpkı youtubede gordugumuz gibi icat yapıp destek bekleyen adamlar gibi :D
 
Kendi elinden çıkan fabrikadan çıkandan değerlidir. Hobi nede olsak nasıl çeşnilendirirsek o kadar tatlı olur. Ben kendi yaptığım ön farı kullanıyorum. Yapımını sizin gibi paylaşamadım tembelliğimden. Ama en kısa zamanda paylaşacağım. ;) Stop fark yapımına hazırlanıyorum ufaktan. İvme sensörü ile frene basıldığında stop yakması gibi bir fikrim var aslında.
 
@maksim
Hocam bu fikir bende de vardı. Ancak bu parçaları istanbulda nerede bulacağımı bulamadım:islik:
 
@Yusuf Ziya Aktaş Ben işim gereği sıkça perpa da bulunuyorum. Oradan alıyorum malzeme.
Pek parçayı da buradan alıyorum (link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Ziya Aktaş
@BF Okuru

Değerli meslektaşım aynı düşünce bende de var, halihazırdaki kablolu bisiklet bilgisayarımı wireless modül ile kablosuz hale getirmeyi düşünüyorum. Hayali olarak da torku yüksek bir servoyla elektrikli vites sistemi olmaz mı diye düşünmüyor değilim. Tecrübelerinize talibim. Saygılar.
 
Geri