Scudo Sports

Elcik nasıl takılır

felis911

Forum Bağımlısı
Tepki
839
elcik veya elcek tam olarak ismini bilmiyorum ama ikisi de kullanılıyor. Merak ettiğim değiştirirken çıkarmanın ve hatta takmanın pratik bir yolu var mı?
görüşleriniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim

• Beğen
Tepkiler: ceyhunozcelik
Scudo
Sabunlu suyla ıslatabilirsin içini veya tükürükleyebilirsin(biraz iğreç ama güzel yöntem:D) Kolay gelsin

bak al eline şırıngayı kolonya doldurup takılı elcigin içine sık birz yumuşattıktan sonra kolaylıkla çıkar yeninin içinede azıcık birazcık kolonya dok ondan sonra tak ve iyice oturduguna emin ol kolay gelsiiiiiiiiin

• Beğen
Tepkiler: Semih_ÇELİK
Boşuna kolonya ziyan etmeye lüzum yok. Aynı şey suyla da oluyor... Takarken ise WD40 sıkarsanız, taktıktan sonra ileri geri kaymasını önlemiş olursunuz. WD40 uçtuktan sonra çok sert tuttuğu söyleniyor.

fikileriniz için teşekkür ederim ben de bugüne kadar sıvı sabun kullanıyordum ama dönmeye sebep oluyor amacım onu engellemek yenifikirleri dinlemeye açığım herkesin tecrübelerine ihtiyacım var

1 sökmenin pratik yolu:fren kolunuda gevsettikden sonra fren kolu ile elcek i çok rahatlıkla sökebilirsiniz.
takerkende bulasık detarjanı ile süngeri köpürtüp gidona sürerseniz çok rahatlıkla takabilirsiniz

@Sercan

WD 40 bir çeşit yağdır.. Kapalı ortamda uçmaz.. Alkolle karıştırmayalım sakın..
Ben 20 senedir böyle bir şey duymadım.. Ayrıca aklıma da yatmadı.. Bence denemeyin. Elcik elinizde kalabilir..Bu işin doğrusu şırıngaya 1 çay kaşığı alkol ya da olmadı kolonya ya da rakı koyun.( Nefrett yazmış zaten) Basın elciğin içine olsun bitsin.. (Şırınga her eczanede 1-2 YTL ye satılır..)( Alkol bu tür malzemeyi kayganlaştırır. Uçunca da bir şey kalmaz..Şırınga yoksa elciğin açık tarafından yıldız tornavidayı (şiş vb.de olur) içeri ittirin, aralanan yere alkol(kolonya vb) damlatın . Sonra o tornavidayı bir tur çevirin. Elcik gevşeyecektir..Bu sökme yöntemidir. Takarken de 1-2 damla alkolu elciğin içine akıtın. Diğer ucu açıksa parmakla tıkaç yapın ve o 1-2 damlanın içine yayılmasını sağlamak için tıkalı haldeyken elciği sallayın. İttirin yerine .. Hepsi bu. İlk başta alkol uçana kadar gevşek kalaır. Sonra sabitlenir.(Bir kaç dakikada)

Diğer takma yöntemi saç spreyi kullanmaktır. Önce kaygandır . (takarken), sonra da kurur ve elciği gidona yapıştırır..Saç speyi yoksa Bally sürün. Çok kurumasını beklemeden takın..Sonra 1-2 tur döndürün, çıkarıp sokun, kurumaya yakın yerine ittirin..

Suya maruz kalan bazı elcikler (Yağmurda falan) gevşiyorsa her iki uca "zip tie" (kablo kelepçesi, ince olanından) sıkın.. Su girmesini ve dönmesini engellerseniz.. Bazı elciklerde bu kelepçeler için oyuk vardır..

LÜTFEN BAŞKA BİR TAKMA YÖNTEMİ ÖNERMEYELİM ARKADAŞLAR...(ÇÜNKÜ TEHLİKELİ!!)

Suyla falan her zaman olmaz..(Sıkı bir elcikse)
Sabunlu su vb. kesinlikle olmaz,TEHLİKELİ!!!!.. (özellikle uçlarda boynuzlar yoksa )Çünkü su uçar ama sabun kalıntısı kalır.. Yağmurda elciğin içine su girdiğinde kuru sabunla su birleşince ne olur dersiniz??:) Ama ille de "bu güvensiz yöntemleri kullanacağım" diyen varsa, kesinlikle boynuz takmasını önermekten başka bir yazacağım yok..

@nuriaktürk

Bu yöntemi ben de kullanıyorum son derece etkili ;). Teşekkürler
Takarken de saç spreyi kullanabilirsiniz. Kuruyan saç spreyi elciğin gidona muazzam bir şekilde yapışmasını sağlıyor. Aynı zamanda geri ıslattığınızda tekrar kayganlaşarak çıkmasını kolaylaştırıyor ;).

@gürsel

çok teşekkür ederim nedenleri ve sonuçalrı ile gayet tatminkar bir açıklama

WD40 ile ben deneme yapmadım. Dikkatli okunduysa iyi tuttuğu ''söyleniyor'' dedim. Link vermek yasak olmasa, nerede söylendiğini de gösterirdim. Söyleyen kişi oldukça memnun olduğunu söylüyor, şahsen ben denemedim, zaten elciklerimi takarken hiçbirşey yapmamama rağmen çok sıkı tutunuyorlar.

@Sercan
Bazı elciklerin arkası kapalı oluyor. (ya da çok minik bir delik oluyor. Bu tiplerde bazen hiç bir şey sürmeden hava yastığı sayesinde elcik kolayca girebilir. (Elciği gidona yerleştirip arkasından avucun içiyle vurdunuz mu yerine yerleşebilir. Tabi diğer taraf tıkalıysa bu rahat olur. Ama her zaman (elciğin yapısına göre değişebilir) Yerinde sağlam durur. (Çünkü kayganlık yapan bir madde yoktur)

Şu WD 40 olayını yazan yeri özelime yollarsan sevinirim Sercan..

Madem herkes bir teknik sölemiş, bende söliyim.

Çıkartırken şırınga ile elciğin iç tarafını mümkün olduğunca ıslatın. Sünger ve benzeri elcikler suyu emdiği zaman biraz daha kayganlaşacaktır. Biraz ucunu çıkarttıktan sonra hava pompası ile ucunu kapatıp kendnize doğru çektiğinizde araya giren hava balonu gibi boşluk yapıp çekmenizi kolaylaştırır.Ucu açık olmayan elciklerde ise, ucuna çok ufak şu topları şişirmek için kullanılan iğne şeklinde siboopları kullanırsanız aynı etkiyi yaratabilirsiniz.

Takarkende benzer bir durumu uygulayabiliriz. Kapalı olanlarda top sibobu ile takmak çok çok kolay. Ne bir yağlama ne de ıslatmaya gerek var. Ama sokarken kayganlığı arttırmak için yinede su veya benzer bir malzeme kullanabiliriz. Ucu açık olanlarda ise ucunu azıcık büzüp havayı bastıkmı sokmak çok kolay.

Bir yöntem daha var ki bu biraz ateşle oynamayı gerektiriyor ve biraz da tehlikleli. Bu yöntemi yazmayacam ama ilk teknik her zaman kolay ve işe yarıyor.

Selam Sercan..
Yazıları okudum. Onu yapan (WD-40 kullanan) kişi sonlarda diyor ki: "Elle zorlayınca dönüyor". İyi tutmuş bir elcik ne kadar zorlarsan zorla dönmemesi lazım.. Allah sonunu hayır etsin..Baştan oldu diyor ama sonra dönüyor diyor.. Bende bisiklet mekaniği hakkında bir yığın "Kutsal Kitap" var. Onların hiç birinde böyle bir şey yazmıyor.. Ayrıca bu durum elcikten elciğe değişir. Bazı elcikte işe yarıyor olabilir. Ama yaramayan elcik olursa işte o zaman felaket:)

Bunun en iyi yolu kadınların saç spreyi. Bir "fıs" yapın, takın yerine, kuruyunca sapasağlam tutar.. Japon benzeri yapıştırıcı olmaz.. Bally bir ihtimal idare eder..

Arkadaşlar işleri büyütmeye gerek yok:Herkesin evinde hava kompresörü yok.. El pompasıyla da uğraşılmaz. Anlamsız olur..
Sökerken: İnce yıldız tornavidayı ittirin elciğin arasına, aralanan yere 3-5 damla su ya da kolonya damlatın, tornavidayı gidon etrafında 1 tur döndürün, çekin çıksın elcik..Ya da şırıngaya 1 çay kaşığı alkol (vb) koyun, iğne yapar gibi 1-2 damla alkol girsin içeri tamamdır..Elcik direnmeden çıkar..Bunu yapmak yazmaktan daha kısa sürüyor inanın..

Takarken de ya alkol ya da saç spreyi kullanın. Amerika'da, Avrupa'da en çok saç spreyi kullanırlar..Ucuz bir saç spreyi herhalde yüzlerce elcik takar..

Hava ile yani şişirme yöntemiyle takılan elciklerde içinde hava kaldığı için oynama yapabilir.Bunu önlemek içinde elle kapatılan taraf önce açılırsa içerde kalan hava boşalacaktır.Bu yöntemle takılan elcikler hiç bi şekilde oynama yapmaz.

hort :)

Yeni elcik aldım, bisikletimden elcikleri çıkartayım dedim ve acayip bir enerji harcamadım ama ancak birtanesini çıkartabildim. Arkadaşlar ne sprey nede sabun gibi şeyler denedim, en doğru şekilde elcikleri nasıl çıkartabilirim ? ve sağlam bir şekilde yeni elcikleri takmak istiyorum, bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

Elcikleri çıkarmanın en sağlam ve güvenilir yolu;İnce bir tornavidayı normal motor yağ içerisine batırın ve sonra elciğin açık olan ucundan elciğe zarar vermeden içeriye doğru sokun.Bu işlemi 10-15 sefer yaptığınızda elcikle gidon arası yağlanır ve sizde en son elciği döndürerek çıkarın.

şırınga ve kolonya..bu ikili sayesinde hem zara görmeden hemde rahat şekilde çıkartılıyor...elceğede sizede gidonada zarar vermeden uçup gidiyor... kolonyaya yazık diyenler vada sudan sonraki en ucuz sıvı kolonya..:D

Geri