Scudo Sports

Emekli Olunca Yurt Dışında Yaşamak

Talha Ateş

Forum Bağımlısı
Tepki
593
Bisiklet
Bianchi
Değerli arkadaşlar, benim için çok önemli olan bir konuda yardımlarınızı bekliyorum. Allah'a çok şükür emeklilik evraklarım geldi. Fakat biraz yaşı bekleyip 8-9 ay sonra maaşa bağlanacağım. Çocuklar ise okullarını bitirdiler ve kendi hayatlarını kurdular. Eşim şu an için özel bir kurumda çalışıyor ve onun emekli olmasına 7-8 yıl var aslında primini doldurdu ama yaşı bekleyecek.

Emekli olunca yabancı bir ülkeye yerleşmek istiyorum. Eskiden beri hayalim İskandinav ülkeleri-Kanada-Avustralya-Yeni Zelanda ülkelerinden birinde yaşamak üzerineydi. Yeni kanuna göre Türkiye'de emekli olan bir kişi artık yurt dışında çalışırsa maaşı kesilmiyor. Ben ve eşim üniversite mezunuyuz. Hiç sabıkamız yok ve yurt dışına çıkmak için hiç bir kısıtlayıcı durumumuz yok.

Yasal yollardan en kolay nasıl vize alırım?
Gittiğim ülkede oturma izni veya çifte vatandaşlık nasıl alınır?

Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.

• Beğen
Tepkiler: gmfaruk
Scudo
Tavsiyem İngilizce olan ülkeler dil açısından ama ingilizceniz hali hazırda yoksa bence de iskandinavya güzel olacaktır.

Tam emin olmamak ile beraber sadece size bir fikir vermesi açısından şöyle bir yorumda bulunabilirim @Talha Ateş

Geçen sene Ekim ayında Macaristana gitmiştim, Budapeşte çevresindeki kırsal bölgelerde(Kırsal dediğim köy gibi değil sadece şehirin 20-30dk uzağında kasabalar diyelim.) Çok sayıda satılık ev ilanları görmüştüm, evler çok güzel bahçeli göz alabildiğine yeşillik içinde yer alıyordu, öğrendiğim kadarı ile Türk vatandaşı olarak sizde oradan ev alabiliyorsunuz.(Fiyatları bireysel olarak sormadım ama Türkiye piyasasına göre gayet uygunmuş.) Orda bir mülkünüz olunca avrupa birliği vatandaşı olmamanıza rağmen mülkünüz olduğundan dolayı direk geçiş ve konaklama hakkınız oluyormuş galiba. Sonraki süreçlerde belki vatandaşlık söz konusu olabilir, dediğim gibi emin değilim sadece orda bulunduğum süreç boyunca duyduklarım bu yöndeydi araştırmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Macaristan, özellikle Budapeşte çok hoşuma gitmişti, hemen hemen herkes spor yapıyor yürüyüşler, bisiklet, çoğu yerde bisiklet yolu var ve herkes saygılıydı buna :)

İkinci olarak Kanada bildiğim kadarı ile vatandaşlık alımlarını bir oyunda puan toplarmış gibi alıyor yanlış bilmiyorsam. Mesela yaşınız ne kadar genç ise yaştan bir puan alıyorsunuz. İşte İngilizce yada Fransızca biliyorsanız ona göre bir puan alıyorsunuz. Mesleğinize göre ayrı bir puan alıyorsunuz vs. vs. Sistem hakkında tam detaylı bir bilgim yok ama alım yapıyor galiba.

Umarım hayal ettiğiniz gibi olur, gönlünüzce olması dileği ile :)

• Beğen
Tepkiler: Talha Ateş
@tameryc Çok teşekkür ederim. Yurt dışından mülk edinme konusu önemli. Bu konuyu detaylı olarak araştıracağım.

• Beğen
Tepkiler: tameryc
@Talha Ateş Öncelikle hayırlısı olsun...Yalnız şunu belirtmeden geçemeyeceğim, bir müddet sonra inanılmaz özleyeceksiniz ülkemizi...5 sene önce ben bu hayalimi gerçekleştirdim...Ukrayna Odessa' ya yerleştim...Buradaki tüm işlerimi tasfiye ettim ortağıma devrettim...Fakat bir sene sonra dayanamayıp geri döndüm...Maddi gelirim çok iyiydi, hele ki orada para Türkiye ye göre 1/4 oranında değerliyken bildiğiniz ağaydım orada...Evim çok güzeldi, lüx bir arabam vardı, bir sürü arkadaşım vardı, bunların haricinde iyi bir mağaza açtım gayet tıkır tıkır işliyordu anlyacağınız kendi kendime oh be işte bu diyodum...Ama aradan 3 ay geçince film değişti...Herşey iyi olmasına karşı bişeyler hep eksik gibiydi...İnsanlar iyiydi ama aynı frekansta değildik...Kültür farklıydı ve ne kadar ağa gibide olsam ben yabancıydım...Aidiet duygum yoktu...İnanım kuru fasülye pilavı bile özlemiştim...Ve bir sene durabildim...Evi kapattım arabayı sattım işi de aslında iyi bir karşa bir Rus işkadınına devrettim ve ülkeme ait olduğum yere geri geldim...Bence acele etmeyin...Birkaç ay kalın sonra karar verin...

@Anonim Tamamen katılıyorum. Çünkü yaklaşık 3 yıldır dünya milletlerini ve bütün yurt dışı gezginlerin araştırma raporlarını inceledim. Dünyada hiç bir ülke bizim ülkemiz gibi değil. Ne kadar zengin ve gelişmiş olsa dahi o ülkelerde yaşayanların tamamı hem fikir...

Ben ülkemden tamamen ayrılıp gitmeyeceğim. Zaten traktörüm-ekipmanlarım ve arazilerim var, emekli olsam da hem ülkem hemde kendim için çalışmaya devam...:)

Ukrayna dünyadaki cennet diye anlatılır. Fakat ne yazık ki orada da savaş çıktı. Son durum nedir bilmiyorum?

Ulkeni ozlersin fikri bence kisiden kisiye degisir, iskandinav ulkeleri degilde yeni zellanda gibi biyere giderseniz eminim tatiller haricinde gelmek dahi istemezsiniz. Tabi genede yasayacaginiz yere daha onceden gidip 1-2 ay kadar kalmaniz sizi psikolojik olarak dahada rahatlaatabilir. En kotu ihtimalle tatil yapmis olursunuz.

@Kubilay Koparan Kubilay benim daha çok maceram var ;)
@kronik Doğru ama oran olarak %70 benim bugüne kadar gördüğüm...Ha bu arada eski komşum Yeni Zelanda Wellington dan geri dönmüştü :)

@tameryc
Satılık emlak sitelerinde çok sayıda yurt dışından satılık arsa-ev-fabrika ilanları var. Macaristan'dan ilan veren Türk yok şu an için. Almanya'da Türkler muazzam yerler satıyorlar. Fakat buralar aşırı yüksek fiyatlı...

En ucuz şu an için Bulgaristan, hatta köy ve kasabalarda 15-20.000 euro arası bahçe içinde ev almak mümkün görünüyor. Tabi bu evler yeni ev değil.

Arazi olarak ise sanırım en ucuz Amerika! Arazinin 1000 m2'si yaklaşık 500-600 dolar olarak almak mümkün. Fakat araziler çok geniş olduğundan tutar fazla oluyor. Örneğin bu ilanda 80.000 m2 tek tapu araziyi bir Türk 55.000 dolar olarak satıyor.
(link)

Sizin dediğiniz gibi bazı yatırım firmaları ve gazeteler Macaristan ve diğer Avrupa ülkelerinden gayrimenkul alınmasını tavsiye etmiş. Fakat ben daha tam olarak yeterli bilgi bulamadım henüz.

• Beğen
Yaşadığım şehirde 65 yaşında bir Türk var o'da emekli olunca gelmiş buraya. ilk başlarda çince öğrenmek için okula başvuru yaptığı için vizesini öyle yapıyordu şimdi ise bir çinli ile evlendi vizeyi öyle hallediyor.

@BerkSimsek

Sen şimdi Çin'de misin? O kişi evlilik yolu ile en kolay yolu seçmiş. Benim öyle bir şansım yok zaten ben nereye eşim oraya...:)

@Talha Ateş Evet Çindeyim tatil nedeniyle Ankaradayım şu an. Tam detaylı bilmiyorum bu işleri bir de para verip 3 seneliğine işçi vizesi alanları duymuştum ama illaki normal bir yoldan size oturma izni ve vize halledilir.

• Beğen
@Talha Ateş Ev satışı yapan Türkler var mı Macaristan da bilmiyorum ama, yerlisi ellerindeki ikinci evlerini elden çıkarıyorlardı. Yani şehir merkezinde evleri var şehir dışında da hobi evi tarzı (artık yazlık yada kışlık kişinin tercihine kalmış) evlerini satılığa çıkarmıştı, satılık ev sayısı talepten daha fazla olunca ev fiyatları çok uygun demişti oradaki rehber. Ama Türk sahipli alıcı bulmak biraz daha zor olabilir.

Bildiğim kadarıyla İngiltere, Avusturya ve Almanyada ev fiyatları Türkiyeye kıyasla çok daha yüksek olabiliyor.

Amerika ise tam bi muallak gibi geliyor bana, bir arkadaşım vardı babası Amerikalı, annesi Adanalı, babası IT sektöründe çalışıyordu hatta Afganistan, İncirlik vb. üslerde altyapı kurulumlarında vs görev almış. Çifte vatandaştı kendileri(yaşanılanları ve detayları pek bilmiyorum tabi) ama Amerika hükümeti baya bir entrikalar(maddi manevi yaptırımlar) sonucunda Türk vatandaşlıklarını iptal ettirtmişti.

Şöyle bir site buldum real estate (link)

Fikir vermesi açısından güzel ama Macarca site, google translate ile derme çatma anlaşılıyor :)

@tameryc Değerli kardeşim ilk mesajında verdiğin bilgi çok işime yaradı. Çok teşekkür ederim. Bu konuda araştırmalara başladım Allah hayırlısını versin.:)

Şu an için Macaristan'da çok sayıda satılık emlak var bunlara internet üzerinden ulaştım. En çok beni şaşırtan ise senin de bahsettiğin bağ içinde satılık evler... Bunlar çok güzel ve fiyatları çok uygun. Bir örnek; 2500 m2 üzüm bağı içinde iki katlı 70 m2 ev 3000 Sterlin. Yaklaşık 14.000 Türk Lirası. (Bu arada Macaristan parası Euro değilmiş)

Ayrıca şu adresten detaylı bilgi aldım. Şu başlığı atmış,

(link)

Bu adreste ise açıklamalarda bulunmuş. Oradan emlak alırken avukat ile beraber işlemler yapılıyormuş.
(link)

• Beğen
@Talha Ateş Abi İskandinav ülkelerini bilmem de bir yazı okumuştum, bu İngiliz toplulukları ülkeleri yani İngiltere, Avustralya, Yeni Zellanda, Kanada falan çok fahiş bedeller istiyor vatandaşlık ve oturma izni için yani trilyonlardan bahsediliyor. Dediğim gibi öyle yasal yollardan bu tür ülkelere öyle kolay kolay yerleşebileceğinizi sanmıyorum, umarım hayalinizi gerçekleştirirsiniz :harika: Ben bile kendimi Türk Milliyetçisi biri olarak görmeme rağmen bir fırsatını bulsam acaba bu ülkeden kaçar mıyım diye soruyorum kendime :)

• Beğen
@Talha Ateş

Ben bulgaristan gocmeniyim. Hem Türkiye hemde bulgaristan vatandasiyim. İstediğim ülkelere sorunsuz gidiyorum. Vatandaşlık öyle kolay alınmıyor. Avrupa ülkelerinde toprak ve ev almakta öyle kolay ddeğil. Bence bu konuda fazla hayal kkurmayın derim. Türkiye cennet gibi cçok güzel bir vatan. DDeğerini bilin...

• Beğen
@Talha Ateş Umarım gönlünüzce olur, hayırlısı olsun. Verdiğiniz linkleri inceledim, iyi araştırma yapmak lazım. Blogdaki kişinin de anlattığı gibi bu tarz şeylerde dolandırıcılık ile karşılaşmak mümkün, iyice araştırıp sağlam adımlar atmak gerek.

Gönlünüzce ve hayırlısı olması dileğiyle :)

• Beğen
Geri