Merhaba,
Malumunuz insan vücudu tıpkı bir motor gibi iş yaptıkça ısı açığa çıkıyor. Sonra biz bunu soluyarak ve çoğunlukla terleyerek dengelemeye çalışıyoruz. Terlemeyi kolaylaştıran ve/veya giysilerinizin emmediği özel kıyafetler var. Böylece derimiz daha iyi nefes alıyor ve kıyafetler ıslak kalmıyor. Peki bu terlemeyi kontrol altına alamayan veya çok terleyen bir sporcuysak ne yapacağız?
Zannedersem ben de onlardan biriyim ve az önce ilginç bir tecrübe yaşadım:
Sadece bir bakkala gidip gelme süresinde (15 dk.) tam 1,2 kg. su kaybettim! Aslında gün boyu oruçlu olduğum için doğal ve yavaş bir kayıp söz konusuydu. Bunun derecesini öğrenmek ve tedbirli olmak için sık sık tartılıyorum. Kilom 80 küsürlerde seyrediyordu. Dışarı çıktığımda ise tam 79,6 kg. idim ve döndüğümde 78,4 kg. ölçtüm. Ölçümde hata olmasın diye terli kıyafetlerimi çıkardım ve tartıda bir sorun yok ise en az 1 litre su kaybetmişim. Bu nasıl olur anlamıyorum!
Bir de şu var ki siz de oluyor mu bilmiyorum? Durma anında veya bisikleti park ediyorken, yani soluk soluya iken şıp şıp terliyorum. Sanki terleme bir anda artıyor. Yani hiç durmasam kaybettiğim 1 litreyi 3-5 km.'de değil 20-30 km.'de harcayabileceğimi tahmin ediyorum. Tabi çok hız yapmadan bunun mümkün olduğunu gördüm.
Peki terleme iyi bir şey ama bunu kontrol etmek mümkün müdür? En azından benim gibi çok terleyenler için...
Teşekkürler...
Uzmanı daha iyi bilir ama bir ekleme yapmalıyım:
Her insanın bir öz ısısı veya metabolik ısısı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hayatımda öyle insanlar gördüm ki (çoğunlukla iş ortamında) kimisi hava azıcık soğudu diye kapalı ortamda dış kıyafetiyle gezerken, kimisi klima arızlandı diye bütün gün pencerede ve dışarıda vakit geçirmiştir. Yani ben üşümezken başka gerçekten çok üşüyebiliyor ki bence onların metabolik ısısı (uzmanı artık daha iyi bilir kendimce bir terim uydurdum) çok düşük. Yani vücut normal seyrinde az ısı üretiyor ve/veya ısıyı koruyabilmek için yavaş enerji yakıyor.