Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Forum için öneriler

Fotokritikte meşhurdu bu mevzu. Adam 2 fotoğraf çeker hemen usta olur, fotoğraf yorumlamaya başlardı ve fotoğrafa eleştiri yaparken ilk kriteri fotoğraf mı yazmış yoksa resim mi? Eğer resim yazıldıysa bizim 3 günlük Ara Gülerimiz hemen basardı negatif eleştiriyi "bi kere resim değil fotoğraf taaağm mıığğ" gibi. Buda böyle bir göndermedir işte.

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
Scudo
Fotoğraf (doğru yazımı bu şekilde) da bir tür resimdir. Otomobile "araba" diyenlere de aynı tepkiyi gösteriyor musunuz?

• Beğen
Tepkiler: mustafa ç
@Rex
Bunlarda bisiklet için kullanılan eş anlamlılaştırılmış tanımlar.

Gidon = Direksiyon
Sele = Koltuk
Kadro = Kadran,şase :)

@mehmetsunu

Hocam size ve insanlığa faideli olabildiysem ne mutlu bana :)
Bu arada trollük bomba konularınızı bekliyorum arayı fazla soğutmayın ;)

@Candan Biberci Şimdi sele zeytinine koltuk zeytini desek?

Eskiden kolyoz, kolyozdu. Uskumruda uskumru idi. Balıkçılar kolyoza uskumru, uskumruya da hakiki uskumru demeye başladılar, amacıyla (amacı ile). Şimdi bu örneğe göre dil zaman içinde ne oldu? Gelişti mi, değişti mi?

Bu işin akademik eğitimini almış ve profesyonel olarak yaşamını bu işle idame ettiren biri olarak bir iki kelamla kendi görüşümü ifade etmek isterim;

- Öncelikle, kim nasıl seslenmek isteniyorsa öyle seslensin, tanımlamaya çalıştığı nesneyi anlatabiliyorsa benim için sorun yok. Eleştirebiliriz ama yargılamaya hakkımız yok, haddimiz de değil kanımca, sıkça karıştırılan bir durum bence bu.

- Fakat teknik olarak birbiriyle alakası olmayan tamamen farklı iki nesnedir "resim" ve "fotoğraf". Uygulama teknikler, süreçleri, yöntemleri, uzayda kapladıkları boşluk ( Fırça darbeleriyle verilen kalınlıktan tutun da uygulandıkları zemine kadar ) ve sonucunda ortaya çıkan nesne tamamen farklı boyutlarda, farklı düzlemlerdedir. İsimlendirmedeki temel ayrım da bu yöntemlerin farklılığından kaynaklanır, burada uzun uzadıya etimolojik kökenine girmeden bu (link) kabaca bilgi sahibi olabiliriz.

- Aslında işin "sanat"-"estetik" yani "sanat felsefesi" tarafından baktığımızda -ki bu forumda böyle bir derdimiz yok- fotoğrafa resim demek oldukça komik bir durumdur. Tanımlamaya çalıştığınız nesneyi doğru tanımlamamış olmakla birlikte o nesneye farklı anlamlar bile yüklemiş olabilirsiniz.

- "Dilin yaşayan, değişken ve esnek yapısı", dilimize sonradan giren kelimeler (otomobil, fotoğraf vs.), eşanlamlı sözcükler (özür dileyerek -söz meclisten dışarı- yavşak kelimesi asıl anlamıyla bit yavrusunu ifade ederken argo kullanımda dildeki yerleşik anlamını az çok hepimiz biliyoruz) , hatta yöresel ağızlardaki farklılıklar zaman zaman bu tür tartışmalara neden olsa da teknik anlamda yöntem değişmediği için profesyonel bakış açısı da değişmez, yani resim sergisi diye girdiğiniz bir galeri veya müzede (şayet farklı tekniklerin bir arada uygulandığı eserler/kolaj yoksa) fotoğraf göremezsiniz bu nettir.

-Ancak netice itibariyle burada profesyonel bir bakış açısıyla hassasiyet gerektiren bir durum var mı, bence yok. Çünkü burası ne "sanat" konuştuğumuz bir yer, ne de işin "sanat felsefesi" boyutuna gireceğimiz entelektüel tartışmaların yapıldığı bir yer.

-Dilin yapısı gündelik yaşam içinde zaten o kadar "yapıbozumuna" uğruyor ki burada da fotoğrafa resim demek çok şaşırtmamalı bence. Çoğumuz zaten ne anlatılmak istendiğini anlıyor;bununla yetinip, göz yumuyoruz, saygılar.

@Rex

Hoşlanmıyorum, sinir oluyorum anlamında bir halk tabiridir. Dile pelesenk olmuş bir kalıptır.

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
bu olay fotokritik sitesinde az tartışılmamıştı, ne günlerdi be :D

tabi sonra site satıldı, yeni yönetim güzelce sıvadı, ustalar kaçtı,
süper amatörler "körler sağırlar birbirini ağırlar" modunda takılmaya başladı vs vs
artık ilgili sitenin kapısından bile geçmiyorum o ayrı :cool:

@emreselseyler İnsan hoşlanmayınca, bozulunca ayar olmaz da sanki ayarı bozulur. Eskiden buna zivanadan çıkmak denirdi.

Hortlattığım konunun bu derece canlanacağını tahmin etmemiştim.Forumun tozlu raflarında hortlamayı bekleyen bir çok konu var :D
Yeterki polemik olmasın diyeceğim ama düşünce ve fikirler bir kaç cevaptan sonra polemiğe dönüyor..

• Beğen
Tepkiler: mustafa ç
Roland Barthes'a göre fotoğraf daima görünmezdir. Dolayısıyla söz konusu fotoğraf gördüğümüz şey değildir. Biz bir fotoğrafı olduğu gibi değil, daha çok görüntüsünün onu resmettiği halini görürüz. Bu nedenle fotoğrafın materyalliği kaybolur. Ara Güler ve Sabit Kalfagil de fotoğrafa resim der. Tartışılması gereken konu içerik olmalıdır. Ama içeriğin tartışılacağı bir platformda değiliz.

@Rex zıvanadan çıkmak/ ayarı bozulmak daha öfke içeren şeyler. bizim buralardaki tam karşılığı 'asfalyalarım attı' dır. ayar olmak daha yumuşak bir tabirdir bunlara göre.

• Beğen
Tepkiler: Rex
Forumda takibe aldığım bazı konulara yeni mesajlar yazıldığı zaman bildirim gelmiyor. Benden başka bu durumla karşılaşan var mı?

Forumda takibe aldığım bazı konulara yeni mesajlar yazıldığı zaman bildirim gelmiyor. Benden başka bu durumla karşılaşan var mı?
Bende aynı sorunla karşılaşıyorum uzun zamandan beri

Takip ettiğim konularda bildirim gelmeme sorunu hala devam ediyor.

Neden bisikletim satılmıyor yav :( şuan satılsa alacağım bisiklet de hazır. Yani kışın biraz zor satılır doğrudur ama yetti ya. Malum öğrenci olunca elimde birikmiş parada yok yani elimdekini satmadan bisikleti alamıyorum hayır yazdığım fiyat çok da değil -bence-
Şuan içimde ya alacağım bisiklet satılırsa korkusu var inşallah satılmaz da ben alırım
Aslında en iyisi birikmiş param olsa o parayla alıp bisikleti yaza doğru satarak TL bazında para artırmak( Türkiye'nin bugi var lol)
Mesela sıfır bisikleti aldınız ancak almak için satacağınız eski bisikletinizi satmadınız. Bisikleti yaza doğru satarsaniz ikinci el bisikleti sifir bisiklete çevirmiş oluyorsunuz ancak öncelikle hazır bir paraya ihtiyacınız oluyor (enflasyonun yararları mi desem bilemedim 😄)
Ayrıca sahibindende bir ilan sahibi bile günde 5 kere fiyatını değiştirerek ilanı satamadiysa ben nasıl satayım :D

Dosyalar

• Screenshot_2023-01-30-01-31-04-305_com.sahibinden.jpg
    Screenshot_2023-01-30-01-31-04-305_com.sahibinden.jpg
    39 KB · Okunma: 92
  • Screenshot_2023-01-30-01-30-46-916_com.sahibinden.jpg
    Screenshot_2023-01-30-01-30-46-916_com.sahibinden.jpg
    41,5 KB · Okunma: 84
  • Screenshot_2023-01-30-01-30-33-445_com.sahibinden.jpg
    Screenshot_2023-01-30-01-30-33-445_com.sahibinden.jpg
    39,6 KB · Okunma: 65
  • Screenshot_2023-01-30-01-30-18-269_com.sahibinden.jpg
    Screenshot_2023-01-30-01-30-18-269_com.sahibinden.jpg
    38,8 KB · Okunma: 68
  • Screenshot_2023-01-30-01-29-59-119_com.sahibinden.jpg
    Screenshot_2023-01-30-01-29-59-119_com.sahibinden.jpg
    42,2 KB · Okunma: 61
Naçizane tavsiyemdir, bu kadar seri fiyat değişimi ile satmanız çok zor.

Geri