Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Geçirdiğim ameliyat sonrası bisikletle ilgili bir soru

teo53

Bisikleti seven doğa gezgini ?
Kayıt
30 Mart 2016
Mesaj
144
Tepki
388
Yaş
32
Şehir
istanbul
İsim
Orçun
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar herkese merhaba yaklaşık 2 yıldır düzenli bir şekilde bisiklet sürmeye çalışmaktayım. Mosso Wildfire 26 MTB bisiklete sahibim tüm düz yollarda uzun km bisiklet sürebilirim ancak rampa geldi mi bana birşeyler oluyor, anında nefes nefese kalıyorum. 8 yıl önce, sağ akciğerimden pnomotoraks ameliyatı geçirdim hemen sonrasında sol akciğerimden de aynı ameliyatı geçirdim fakat akciğerimin yarısına yakın bir kısmı alındı, bir çok nefes egzersizi ile hemen hemen eski seviyesine ulaştığını doktorum söylemekte, merdivenleri koşarak çıkabiliyorum ama şu bisiklet işini bir türlü çözemedim tavsiylerinizi ve tecrübelerinizi dinlemek isterim.

Sorum günceldir arkadaşlar yardımcı olmanızı rica ederim :)
 
Scudo
@teo53 Yazmamışsınız ama kilonuz fazlaysa yokuşlarda zorlanmanız normal. Diğer türlü size en iyi bilgiyi yine doktorlar verir diye düşünüyorum.
 
Aynı ameliyatı 2 yıl önce oldum. Gerçekten çok zor hastalık, geçmiş olsun. Allah kimseye vermesin.
 
Gecmis olsun..
Rampa derken her kisi rampada nefes nefese kalir, bu normaldir..ki zaten mtb kullaniyormussunuz gayet tabii bir sekilde sizi cok yoracaktir..eger lastiklerinizde arazi lastigiyse daha cok yoracaktir...
Birde belli bir yastan sonra dokulara oksijen aktarimi genc yastaki gibi olamiyor..eger akciger kapasitenizde ve oksijenlenme saturasyonunuzda sikinti yoksa gayet normal diyebilirim..genede risk etmeden doktorunuza basvurmaniz daha isabet olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Öncelikle vermiş olduğunuz tüm cevaplar için teşekkür ediyorum,
@shaquvictr Sizlere de çok geçmiş olsun gerçekten çok zor bir hastalık maalesef... Umarım şuan her şey yolundadır sizin için.

Yazmayı atlamışım boyum 1,73 kilom 71. Bu hastalıkla baş edebilmek için maalesef kilo almanız gerekiyor ameliyat sonrası kilom 49'du. Lastiklerimde arazi koşuluna göre asfalta uygun değil bunun farkındayım, ancak aşırı bir nefes nefese kalma söz konusu sanırım hekimime danışmam daha doğru olacaktır.
 
Size tek tavsiyem var sirasiyla her antreman gununuzde kosu-cross fit ve bisiklet antremanlari yapin. Hayatiniz degiscek.

@Aerocycle her gun bir tanesini yapin yani.
 
Nabzınızı takip ederek antrenman yapmalı zayıf nabız bölgelerini güçlendirmelisiniz bu herkes için geçerli. Bahadır Gürel hocanın ilgili konu başlıkları var okumanızı tavsiye ederim:harika: büyük geçmiş olsun bu arada.
 
Öncelikle geçmiş olsun.

Doktorunuz eski seviyenize ulaştığınızı söylediğine ve merdivenleri de rahatlıkla çıktığınıza göre bence yokuş pratiği yaparak bu işin üstesinden gelebilirsiniz.

Hiçbir sıkıntısı olmayıp yokuş çıkamayan birçok insan var. Bu gruba ben de dahil sayılırım yeni yeni kendimi geliştiriyorum.

Peki bisikletiniz yokuş çıkmaya elverişli mi? Aynakol en büyük dişli sayısı ise rubledeki en küçük dişli sayınısı bölünce en fazla 2,5 çıkması gerekiyormuş. 2,5 ve üzeri yokuşlarda daha da yorduğu söyleniyor.

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
@teo53 yokuşta herkes zorlanır mesela ben 11%'lik bir yokuş var yaklaşık 1km uzunluğunda. bisiklet 15kg dağ bisikleti, o yokuşu çıkarken bitiyorum resmen. haftada 1 kez veya 10 günde 1 kez çıkıyorum alışayım diye, ancak sanırım çok ara bırakıyorum. vücudumuz nankör zorlamadığın anda salıveriyor. senin de sıkıntın o olabilir.

nasıl bir yokuşta zorlandığını, ne zamandır sürdüğünü ve bisikletinin tipini ve ağırlığını söylersen daha kolay cevap bulabiliriz.
 
@ersinnsahin

İzninizle bir yanlış bilgiyi düzeltmek isterim. Aynakol büyük dişlide / ruble küçük dişlide kombinasyonu yokuş için değil hız yapmak içindir!!!
Yokuşta ayağınızın altındaki en rahat oranı aynakol küçük dişli / ruble büyük dişli verir. Bu oran şehir bisikletimde 22/32=0,6875 ve yol bisikletimde 30/32=0,9375. Kadro yapıları vs. de değişik olduğu için her ikisiyle de yokuşları rahat çıkabiliyorum. Çok sert yokuşlarda yürüdüğüm de oluyor tabii :)
 
  • Beğen
Tepkiler: teo53
Ameliyat geçirdiğinizden dolayı vücudunuz akciğerlerdeki hava kapasitesi (volüm) azaldığından dolayı , akciğerlerinizi daha çok çalışmaya zorlayacak . Normal insan düz yolda sakin gidişle akciğer %20 çalışıyorsa rampada %60 çalışır ve tüm dokulara yeterli havayı sağlar . Sizin ciğerleriniz %20 çalışsa düz yolda bile rampada %80 - %90 hatta %100 zorlayacak çünkü vücut aynı fakat gereken havayı sağlayacak akciğerler yeterli volümde hava basmıyor . Dolasıyla aşırı çalışma = nefes nefese kalma . Size tavsiyem rampada 1. viteste çıkmanız çünkü hava yeterli gelmezse dokulara beyin şalteri indirir ve bayılırsınız . Bu arada sağlık meslek 12. sınıf öğrencisiyim
 
  • Beğen
Tepkiler: teo53
@MAERKEK Zaten çok yorulduğum zamanlarda muhtemelen bahsettiğiniz şalter olayına çok yaklaşıyorum. :) Bazende 1.viteste bile bu durumu yaşadığım ve akciğerlerim yerinden çıkacakmış gibi oluyor.
 
@teo53

Rampaları belirli bir hızda çıkma yetisi - kişiden kişiye değişmekle beraber - uzun bir sürecin sonucunda kazanılıyor. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan, fazla kilo sorunu dahi olmayan birinin de ilk denemesinde nefesi kesilecektir.

Ancak antrenmanlara devam edildikçe kaslar gelişip duruma uyum sağlamaya ve vücut yeterli oksijeni kaslara ulaştırmaya başlar. Bir noktadan sonra da ortaya yanımızdan roket gibi geçen, rampaları iniyormuş gibi tırmanan hız makinaları çıkar. :)

Fazla kilo ve sizin yaşadığınız sağlık sıkıntısı bu süreci uzatan faktörler. Bu nedenle umutsuzluğa kapılmadan, aşırı zorlamadan imkan mertebesinde antrenmanlara devam edin. Vücudunuz duruma adapte oldukça o sizi nefessiz bırakan rampaların aslında o kadar da zorlamadığını göreceksiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: teo53 ve MAERKEK
@Sadettin Z.
Kondisyon olayı diyorsunuz . Evden hastaneye 6 km yol gidiyorum üç gün başlarda zor geliyordu . Düşük vitesle gidiyordum . Şimdi orta viteslerde kendimi zorluyabiliyorum yol bitivermiş hemen
 
@teo53 öncelikle geçmiş olsun. Rubleniz kaç dişli?
 
Geri