Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Genç yaşta aramızdan ayrılan Bahadır Gürel'in anısına...

sözüm meclisten dışarı

çok ufak yaşlardan beri bir iki spor dalında lisanslı lig sporculugu yapmış bunları yaparken hep salonlarda agırlıkla ugraşmış ve hala ugraşan biri olarak tesbitim şudur. salona gidip agırlık kaldıran insanlara laf sölüyenler genelde (bakın genelde diyorum) bu işi başaramamış, denemiş ama zor gelmiş, kası geliştirememiş tipler oluyor. kısacası bu konuda üşengec tipler oluyor. cocuklugu saymazsak 3 senedir bisiklet biniyorum. dedigim gibi senelerdir de spor yapıyorum. pro seviyeleri incelerseniz eger hiç bir pro sadece kendi dalında kalmaz diger dallarla vucudu besler. yani agırlık calısıyosan kondisyonda calısman gerekir. yada basket oynuyorsan bacak ve el kondisyonu için agırlık calısman gerekir. yani sadece bisiklete biniyorsan ilerde sıkıntı yaşarsın. agırlık calısmak zor gelebilir. bunun en dogal hali var herkesin kendi elinde oda "kendi agırlıgın" dır. salona gitmeyen yada gidemeyen fonksiyonel calışmalara yönelin derim. biraz azim ve düzgün beslenmeye cok saglıklı ve fit bir vucuda sahip olursunuz. tabi bunu yaşam tarzı haline getirmek şart ...
 
Scudo
@seauton @Ahmet Ayaz Bu konulara neden önem verdiğimi de yazayım: 4 yıl önce kalp ameliyatı oldum, üç ana damar tıkanmıştı; deyim yerindeyse hayata yeniden döndüm. Genç yaşlarda bedene ne kadar işkence etsek de buna direniyor; mesela 20'li yaşlarımızda nasıl beslenirsek beslenelim performans yarışlarında iddialı oluyoruz. Çünkü vücut kapasite olarak doruk noktalarda olduğundan sinekten yağ çıkarıp kullanıyor. Ancak yaş ilerlemeye başlayınca ne yediğimizin nasıl yaşadığımızın çok önemi var; çünkü vücut geçmişte yaptıklarımız da dahil tüm hataların hasarını yansıtıyor.
 
@Hayrettin hemen yazayım :)
Marmariç permakültür,
Tuğba günal
Birhan erkutlu
Ve alakırda yaşayanlar :)
Aynı zamanda yabancı bi kaç kaynak var ama araştırma aşamasında gördüğümden belirli bir adres veremicem :)
Çöpten çölde ev yapanlarda var, son zamanlarda cuvaldan ev çokca tutulur oldu :) ilgilenşyor musunuz :)
 
17 yaşında 110 kiloydum herkesin alay ettiği, kardeşimin bile dalga geçtiği, dışarı çıkamıyor aşağılandıkça yemek yiyordum kahvaltıda bile baklava yiyordum ve hocam bir tane bisiklet almamı yoksa derste bırakacağını söyledi, inanın 15 dakikadan fazla dayanamıyordum ağladım küfrettim ama zamanla sürme saatim artı şuan 68 kiloyum, hem fiziksel hem psikolojik olarak bisiklet bir tedavidir
 
ağırlık çalışmasında kalp zorlanması olduğunu duymuştum.tabi bunun teknik ve dozaj ayarı gerekiyor.bence bisikletçilerin arada bir kürek çekmesi lazım,bunu bulmak da zor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@Hayrettin taş ve toprak ev, ağaçtan yapılan(işlenmemiş) evler üzerine çokca video var, daha detaylı içerik için özelden konuşabiliriz istersen :)
 
Çok faydalı bir yazı olmuş, ben de bu sene fitness yapmaya başladım, bu sefer de bel ağrılarım arttı bakalım, biraz yoga falan eklemek lazım bel için. Bi ara koşayım demiştim ayak tentonumu sakatlamıştım, bir ay yürüyememiştim. Yani bi yaştan sonra hadi spor yapayımla olmuyor, bi yeri yaparken bir yeri bozuyorsun.

Fitnese devam etmeyi düşünüyorum, beslenme de çok önemli. Yaş nisanda 39 olacak bu arada...
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
çok güzel ve öğretici bir yazı öncelikle teşekkürler..

bende 10 gün içinde 29. yaşıma basacağım. ailemin bir etkisi olmadan (şimdilerde görüyorum herkes yüzmeye futbola basketbola gitmek için teşvik ediliyor) kendi rızam ile futbola başladım.

arardan geçen 20 sene içinde lisanslı olarak futbol basketbol ve voleybol oynadım ve boks yaptım. Futbolcu olabilme şansım vardı ama tercihimi üniversiteden yana kullandım. yaklaşık 10 senedir de vucut geliştirme ve fitness antremanları yapıyorum. spor salonunun tozunu yutmuş olanlar bilirler. eğer salonunuz merdiven altı bir salon değilse hocalar sizle çok ilgilenmez. yani trend olan jatomi mac sport international gibi yerlerde hocalardan destek almak istiyorsanız personel trianer tutmanız yani ekstra ücret ödemeniz gerekli. ama daha ufak yerlerde eski milli vucut geliştirici abiler her zaman daha yararlı olurlar.

neyse 2 sene böyle biyerde çalıştıktan sonra okuyup birşeyler öğrenmeye başladım. kendi programımı kendim yazarım o senelerden beri. uzun süredir spor içinde olunca ara ara porgramları değiştirmek motivasyon artırmak için farklı çalışmalar gerekti. bu sayede bisiklet ile yeniden tanıştım. h.sonu spor salonuna gitmiyorum. ctesi koşum oluyor. (5k-10k-15k) pazarda bisiklete biniyorum.

bi 10 sene sonra da inşallah ciddi bir sakatlık olmaz ise spora devam edeceğim. benim yaşam tarzım bu. çevremdekileri de bu yönde yönlendiriyorum.

sporun bir dalından tutun , sizi yüzüstü bırakmayacaktır.
 
@emrahozkan

Yanlış anlamayın ağırlık çalışmaları konusunda ben de öğrenciyim; öğrenirken de yardımcı olmak isterim, deneyimli olanlar daha iyisini söyleyecektir.

Spor saloluna gitmeden önce tecrübeli insanlardan öğrendiğim iki şey oldu. Birisi postür denilen doğru duruşu öğrenmek (ki günlük yaşamda da buna dikkat etmek gerekiyor) diğeri de spesifik kaslara odaklanmadan önce core bölgeyi geliştirmek, daha sonra genel kaslara yönelip ardından spesifik kaslara geçmek. Core bölge dediğim, karın ve bel bölgesi. Bir diğer dikkatim ettiğim konu hafta içinde kardiyo için harcadığım zamanı (spin bike/koşu) ağırlık için harcadığım zamanla dengelemek. BodyBuilder sitesini aktif kullanıyorum, haftalık raporda bu konuda doğru iş yaptığımı söylediğine göre bir bildiği vardır.
 
@Bahadır Gürel bey, aklıma takılan bir durum vardı önceden beri laktat eşiğimle alakalı 20 dk ve 1 saat sürdürebileceğim en yüksek nabız değeri konusu..

Bu durumun aldığım enerji ve beslenmeye göre değişdiğini düşünüyordum,

Daha önce bahsettiğim gibi bir yarış esnasında iyi bir beslenmeyle max nabız sınırım (220-yaş 30) olan 190bpm'de 1 saat gidebilmişdim, ve max 207'ye kadar çıkabilmişdim, bu ortalama ve maksimum değerler beslenme ve dinleniklik durumuma göre 165 ile 185 arası değişiyor diye düşünüyordum, o yüzden kendimi zorladığım antrenmanlarımda bir türlü eşiğimin hangisi olduğunu kestiremiyordum

çünkü normal şartlarda 170 olması lazım ama bu 20 dk yada 1 saatlik ortalama nabız değeri bal pekmez vs takviyeyle 190 olabiliyorsa benim eşiğim şimdi hangisi diyordum,


ki tam bu sırada training peaksde benim gibi düşünüyormuş o günün eşiğini 190 oldu yeni eşiğiniz diye yollamış sonrakileri ise 5-6 seferde 170-174 arası değişken olarak göndermiş, bu duruma sizin fikriniz nedir, sizdede durum gününüze göre böyle değişken olabiliyormu

(190 la bitirdiğim yarış günü neredeyse bütün vücudumun laktik asit dolduğunu hissettim, yarış sırasında ise o kadarda çok kramp yaşadım)
 
@Yılmaz Uyar bey biliyorum kendimin bile şaşırdığı bu değeri jel veya bal pekmez tarzı beslenmeyle 2 kere yakalayabildim belkide olması gerekenin üzerinde kendimi zorladım, belki iyi oldu belki kötü sonrasında bir sıkıntısını görmedim, o günde her zamanki nabız bandımla strava destekli aktivitemi daha önce paylaşmışdım, bi şekilde bu nabız değerinde beslenme veya dinlenmeyle gidebildiğim günlerde oldu, ama anlık bile o değeri görmede zorlandığım günlerde oldu, benim merak etdiğim değişken olan bu eşik değerini hangisine göre yorumlamak doğru olacakdır,

normal beslenme ve normal form durumuna göremi

yoksa ekstra beslenme ve ekstra dinlenik duruma göremi
 
@emrah9700
Belirtiğiniz verilerin beslenme/dinlenme vs... bağlantısı olamıyacak kadar anormal, 1 saat süreyle 190bpm nabız sürmek için Mutant olmak gerekir.
Ek: anlık olarak 190bpm görebilirsin, 220'de görebilirsin ama 1 saat süreyle 190 göremezsin!!!
 
@Yılmaz Uyar bey (link) bu aktivitemde 1 saat süreyle

bu aktivitemde ise 20dk süreyle (link) gördüm size yalan borcum yok

yeri geldi yorgunlukdan 160 nabızla 1 saat gidemediğim günlerde oldu, benim öğrenmek istediğim bu eşik hangi durumumuza göre belirleniyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@emrah9700

@emrah9700
Yahu hemen alınganlık göstermeyin...

Bakın alt bölümde sizin Strava'da belirtiğiniz veriler, bunlar olur değerler, gayetde başarılı:
----------------------
  1. (link)
    Ortalama hız ilk 8'kmde 38,8
    16km toplam mesafede 35,5 olarak ölçüldü..
    Stravayi 1km inisden sonra geç acdigim için ortalama burda dük çıkmıştır.
  2. (link)
    (link)
    Nabız 202yi son sprintde görmüştür.
----------------------
Tekrar etmek gerekirse; 5dk/10dk (bu süreler bile çok iyi sayılır) ve bu kısa ölçekde ortalama 190bpm maksimum nabız olabilir. Sprint'de 202bpm anlık olarak 1-2 dakika görebilirsin.

Ama 1 saat süreyle 190bpm ???
Ankara'ya yolunuz düşerse, antreman yapmak isteriz.
Selamlar.
 
@Yılmaz Uyar

@Yılmaz Uyar bey iyi birşeymidir bilmiyorum ama isteyince kendimi çok zorlayabiliyorum,

alttaki aktivitede durum aynen yorumda belirttiğim gibi

ama üstteki atdığım aktiviteye hiç değinmemişsiniz;

onda durum ise 1 saat 13dk ortalaması 187bpm ve onunda gerçek yarış startı verilene kadarki ilk 4 dksı 152 bmp ortalama olması ortalamayı düşürmesine rağmen ortalama 187 çıkıyor yani kısaca ilk 4 dksı 152bpm toplamı 1saat 13dk ortalama 187bpm, bu demektirki ilk 4dksı 152 olan aktivitenin kalan 1saatin üzerindeki süresinde 190 civarında gidilmişki ortalama 152'den 187 ye çıkabilmiş ve bu aktivitedeki maksimum nabız değerim 207bpm'yi görmüş..

Soru olarak bakıcak olursak duruma

ilk 4dksı 152 nabız ortalamasıyla gidilen bir yolculuğun 1 saat 13dk sürede 187nabız ortalamasına çıkarılması için; 4 dk'dan sonraki 1 saat 9dk'lık süre hangi nabız değeriyle gidilmiştir?

veya ilk 4dksı 15.2km hız ortalamasıyla gidilen bir yolculuğun 1 saat 13dk sürede 18.7km hız ortalamasına çıkarılması için; 4 dk'dan sonraki 1 saat 9dk'lık süre hangi hız değeriyle gidilmeli?
 
Geri