@eray.hayta
Aliexpress'de bilinen bir markanın farklı bir ismi ile satıldığını gördüm ama birebir kopyasını görmedim. Mesela bisiklet takım formaları var ama orjinal diye satılmıyor. Satıcıya mesaj olarak sorduğunuzda orjianl değil replika vb. cevapta veriliyor.
Çin artık üretim ve maliyet anlamında çok büyüdü ve hiçbir ülkenin onlarla baş edebileceğini sanmıyorum. Her türlü yedek parçanın üretimin olması ve işçiliklerin ucuz olması vs.vs.
Üretmek çok geniş bir kavram. Mesela bir cep telefonu, iphone diyelim. İşlemcisi kendisine ait, ekranını üreten başka bir firma, bellekler samsung, üzerindeki switch'ler x bir firmadan, vs.vs.
Üretmek her şeyi ile ben icat edeceğim olayı değil yani, o işler o kadar kolay değil.
Firmalar bunları üretmek yılllarını ve milyon dolarlarını harcıyorlar. Argesini kuruyorlar ve tüm dünyaya pazarlıyor.
Bir cep telefonundan bir çok firma para kazanıyor. Kısaca bir ürünü tamamen her şeyi ile üretmemiz çok zor. Zaten bunu ne avrupalısı yapıyor, ne de amerikalısı.
İşin aslı bir konuda uzmanlaşmak ve arge yatırımı ile bunu geliştirmek. Biraz bizim milletimiz boş işleri seviyorlar, herkes yattığı yerden para kazanmak istiyor. Nerede kolay para var o işe atılıyor.
Gençlerimiz lay lay lom derdinde, ya oyun oynar ya abuk sabuk video izler ya da sosyal ağ'larda boş paylaşımlarda bulunur. Şu Hindistan kadar yazılım konusunda gelişseydik keşke. Tüm bunlarda biraz insanımızın suçu da var bence. Kitap okumayı geçtim gazete bile okumayan toplumdan ne bekliyoruz ki... Eğitim sistemimizde de suç yok değil zırt pırt sistemler değişiyor. Türkiye'de eğitim tercihleri gelecek için hangi sektör daha iyi para kazandırıyor ise onu seçmektir. Mezun olduktan sonra da kendisini Bill Gates sanmak.
O yok bu yok şu yok valla isteyen istedikten sonra her şeyi başarır. Bir çoğumuz Aziz Sancar'dan daha iyi bir eğitim aldık ama onun kadar olamadık. Zaten onun kadar olmayı beklemiyoruz da en azından imkansızlardan da bunlarının başarılabildiğini öğrenmiş olduk.
Demek ki sorun kişinin kendisi
Neyse konunun dışına çıkmaya gerek yok...
Unutmadan gençlerimizin yeni modası youtuber, twitcher, gamer vs.vs.
Hani şu çok abonesi olup çok para kazan kişileri görüpte, bende olayım yattığım yerden para kazanırım hayalleri.... İki kitap oku desen okumaz