Gezi bisiklet ile olacaksa bilemem ama araçla gezecekseniz Tiflisi gezmek daha mantıklı olabilir. Batuma hiç gitmedim, ama gidenler hiç tavsiye etmedi. Bizim vatandaşlarımız, apaçiler doldurmuş şehri diyorlardı. Hele ki yanında eşinle vs gezeceksen tatsız şeyler yaşayabilrsin diyorlardı. Biz de öyle olunca Tiflise gittik.
Esnafı hiç pazarlığa gelmiyor. Bir pansiyonda kalacaktık. Pansiyon bomboş, saat gece 23:30 falan. Pansiyoncu 60 lari istiyor, biz 40 diyoruz. Bak kimse yok, hiç kazanamamandan iyidir vs diyoruz. Yok. 50 diyoruz. Yok. 55. Oda yok. 59a bile hayır diyor. 60'a kaldık mecburen. Benzer örnekleri yaşadık hep farklı esnaflarda.
Taksiler hariç. Taksiler çok çok ucuz. Ama mutlaka binmeden pazarlık yapın. Ciddi anlamda ucuz taksiyle ulaşım. Adamlarda yakıt da ucuz, araba da. Polise bulaşacak bir iş yapmamaya çalışın. Biz 2 defa gittik ve çok şüküür bulaşmadık ama başka arkadaşar bir herifin arabalarına arkadan çarpması sonucu polisle muhattap olmak zorunda kalmış ve hiç hoş olmayan şeyler olmuş. Ellerinde ne kadar para varsa adama vermek durumunda kalmışlar. Aksi taktirde zindana tıkıyorlarmış gözünün yaşına bakmadan. Birileri laf atar ve kavgaya bulaştırmaya çalıştırırlarsa hiç oralı olmayın. Dediğim gibi, polisin yabancılara bir garezi varmış.
Gümrükten geçerken 15'TL ye geçiliyordu yanlış hatırlamıyorsam. Pasaporta gerek olmuyor, kimlikle geçiyorsun. Geçerken bir kağıt veriyorlar, orada kullanacağın kimli yerine geçiyor. Aman kaybetme onu. Dönüşte geri vereceksin yanlış hatırlamıyorsam.
Elektronik eşyalarda çok bir fark göremedim ben ülkemizdeki fiyatlara göre. Sadece benzin çok hesaplıydı ve LPG'den dolayı benzinin tadını unutan arabaya iyi bir bayram ettirip, dönüşte benzin deposunu fulleyip gelmiştik. Gerçi otobüsle gideceğim demişsiniz, bu bilginin pek gereği olmaz sanırım. Herhangi bir şekilde arabayla gidecek olursanız aklınızda olsun, aracın şöforü, aracın sahibi olmalı ve ülke içerisinde arabayı sadece arabanın sahibi sürebilir. Başkası sürer ve yakalanırsanız, polisle hoş olmayacak şeyler yaşayabilirsiniz.
Araba yedek parçası bulunur mu bilmiyorum. Adamlarda 10lu yaşlarda mercedes'ler 4000 dolara falan satılıyor. Arabası bozulan arabayı çöpe atıp yeni araba alıyormuş. Trafikte her taraf tamponu vs dağılmış, boyası dökülmüş araba dolu. Ya da son derece lüks arabalar var. Ortası yok pek.
Parayı çevirme konusuna gelince. Ben o işlerden pek anlamam ama beraber gittiğim arkadaş bu konularda çok yamandır ve gerek duymadı o. Dolara falan çevirmedik. Gümrüğün hemen ilerisindeki petrolde TL'yi Lari'ye çevirdik. Geçen sene eylül ayıydı ve 100TL'ye 85 lari falan denk geliyordu sanırım.
Yiyecek olarak biz pek kayda değer birşey bulamadık. Boğazımıza düşkün kişiler olduğumuz halde. Birkaç Türk esnafla konuştuk ve yemek satan yerlerden pek yemek almayın, domuz yağı falan kullanırlar ve kullanmıyoruz derler dediler. Biz de hep Türk lokantalarından yedik. Yöresel olarak birtek "Haçapuri" adlı yiyecekten şüphelenmeyip tavsiye üzerine yedik ve gayet güzeldi. Lokanta demişken, ülkede taksiciler hariç neredeyse tüm esnaf kadınlar. Erkekler ne halt yiyor anlamadık.
Batum nasıl bilmem ama Tiflis'te neredeyse İngilizce bilen bir Allah'ın kulu yok. Türkçe de yok. Ya yerel dilleri, ya da Rusça. Koca Tiflis'te ingilizce konuşabilecek 2 kişi bulabildim o kadar gezide. Birisi bir pansiyonun Mısırlı görevlisi Rahmi

Diğeri bir otelin resepsyoncusu. Ama aşırı lüks bir otel olup fiyatı bize çok tuzlu gelince geri döndül ve işimize yaramadı tabi o hiç.
Batum'da nereler gezilir hiç bilmem. Ama Tiflis'e gideceğim dersen bir ara arşivi kurcalayıp aklımda kalanları saymaya çalışırım.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Aklıma gelen başka birşey olursa, veya aklına takılan bir soru olursa yardımcı olmaya çalışırım.