Scudo Sports

Havalı Frenler

Baki Berk Kayalar

Forum Bağımlısı
Tepki
1.151
Bisiklet için havalı fren olur mu? Bence olur. Belkide ilk örnekleri üretilmiştir bile.

Bence normal hidrolik frenler basit bir teknolojiyle havalıya çevrilebilir. Neticede çalışma prensibi küçük bir pistonla hortumum içindeki basınçlı havayı ittirmek ve frenajı sağlamak. Sanırım hidrolik frenlerde de öyle. Hava basıncını korumak için belli zaman aralıklarıyla lastik pompamızla fren borusuna hava basmamız yeterli olacaktır.

Scudo
bir ara shimano havalı vites yapmıştı Shimano Airlines .

bu da fotosu

http://www.edgereview.com/ImagesAAG/shimair1.jpg

frenlerde hava kullanılması zor bir konudur. hidrolikte kullanılan sıvılar sıkışmama özelliği vardır,böylece verdiğiniz kuvveti hacim oranında iletir. hava dahil gazlar sıkışabildiği için aynı sistemle fren yapabilmek zordur. kamyon ve otobüslerdeki havalı frenler ise ters mantıkla çalışır. sistemde belli bir hava basıncı olduğu sürece frenler sıkılmaz. eğer hava basıncı kaybedilirse frenler sıkılır ve hareket edemezsiniz.

• Beğen
Tepkiler: bora_jb
@alpinist

tamamen katılıyorum havalı fren oldukca sacma bırsey olurdu shımano nun yapmasını da anlayamadım belkı baska bır calısma prensıbı wardır cunku hava cok yuksek oranda sıkısabılır ıstedıın kadar pompala yınede fren tutmaz yanı:)

Bu siteden alıntı yapamıyoruz malesef...

dolayısı ile bu linkide koyamıyoruz...

Ben de kesinlikle katılıyorum arkadaşlara;) Hava mekanızmalı bir sistem düşünülemez. Bu arada Shimanonun üretmiş olduğu sistem hava basınç sistemli vites grubudur.Onda sabit basınçlarla vites değiştirilir. Kullanıcının dışarıdan fazla kuvvet veya az kuvvet verme gibi bi olayı yoktur.O yüzden vites grubunda böyle bir sistem gayet mantıklı;)

havalı vites uygulaması da, freni de boş iş bence. shimano vites için uyguladı ve kullanıcıların pek reğbeti olmadı. yanlışlıkla hava kaçırma olayı, tübü tekrar doldur...

benim için tel veya hidrolik türündeki sistemler en uygunu ve pratiği.

Ayrıca shimanonun kullandıgı bu sistem tepe inişi bisikletleri için üretilmiş bir sistemdi.Mtb için üretilmemişti yani.Ama tutmadı o ayrı mesele.... Ha ayrıca konumuz fren :-d

Geri