Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Her damlasına değer; Kaçkarlar'da ter, gözyaşı ve yağmur 1/6: Ardesen-Avusor-Ayder (2011)

delibalta

Forum Bağımlısı
Tepki
2.735
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
21 Ağustos 2011

(link)

Yıllar önce bir bisiklet antrenman kitabında okumuştum, özetle iyi bir bisikletçi olmak için herşeyden önce şans gerekir diyordu adam. Nasıl yani diyerek okumaya devam ettiğimde aldığım açıklama da şuydu: İyi bir bisikletçi olmak için gerekenler yanlarında parantez içinde bedelleriyle önem sırasına göre şöyle sıralanır; bisiklet sürmeye istekli bir karakter (genler ve yaşam şartları), bisiklet sürmeye uygun bir bünye (genler ve yaşam şartları), bisiklet (para), kolay ulaşılabilen ve gelişime uygun yol ağı (yaşanılan yer), iş ve aileden geri boş zaman ve enerji kalması (yaşam şartları). İstenen bedellerin büyük bir çoğunluğu bizim kontrolümüzde olmayan veya çok az kontrol edebileceğimiz şeylerdir. Demek ki bisiklet sürebildiğimiz veya sevdiğimiz herhangi bir işi yapabildiğimiz her an bu şansa sahip olduğumuz için ayrıca mutlu olmamız gerekir.
İstekliyim, vücudum çalışıyor, bisikletim var, dumanların ardında saklanan dağlara doğru giden yollar var, 1 hafta da zamanım var. Demek ki çok ama çok şanslıyım. O yüzden kaç gündür gittiğim onca yolda 3-5 metreden ötesini görmeme fırsat vermeyen, iliklerime kadar ıslatan ve üşüten, kafadan aşağı toprağa bulayan duman tiseyi bir şanssızlık olarak kabul etmem nankörlük olur. Broşürlerdeki yemyeşil çimenler, ulu çamlar ve masmavi göklere uzanan hırçın dorukları görmeyi bekleyen arkadaşlarımı hayal kırıklığına uğratacağımı peşinen söyleyeyim. Başlıkta da söylediğim gibi bu çok ıslak bir yolculuk olacak, çoğu zaman sırtımızda güneşin sıcaklığıyla coşku içinde değil de suratımızda tisenin ısırığıyla huşu içinde pedallayacağız.
Hiçbir zaman kahramanlarınızla tanışmayın derler zaten, o yüzden huzurlarına gittiğim ama göremediğim o yaylalar, doruklar, dereler, sırtlar... Hepsini en güzel halleriyle resmediyorum kafamda. Ya görseydim de beğenmeseydim !?

Neyse yolum uzun, 6 gün boyunca (21-26 ağustos 2011) bu dağlarda gezeceğim ama önce dağların eteklerine ulaşmam lazım. Bugün için Ardeşenden yola çıkıp Çamlıhemşinden geçip Ayder'e uğradıktan ve kalacak yer ayarladıktan sonra Avusor yaylasına bi soluk çıkıp Ayder'e geri döneceğim.

rota.jpg
Uzaydan rota, zaten bilinen bir yol olduğundan detaya girmiyorum.

climbs.jpg
tek bir büyük tırmanma var, mapmyride başlangıç ve bitiş irtifalarını karıştırsa da eğim ve farklar doğru. Ayderde 30-40 dakika duraklayıp bir oda ayarladım. Eşyalarımı bırakıp yanıma sadece gereken birkaç parça giyecek aldım. Çantamın ağırlığı 9-10 kilo arası birşey olduğundan ve sırtta taşıdığımdan boş yer çok olmasına rağmen otel işini akşama bırakmadım. Avusor da Simge pansiyona gittim, daha önce gelenleri sordum tabii direk. Hatırladılar ama bisikletle gelen başka gruplar da olduğundan hatırladıkları Kevserseri'nin grup mu bilemediler. En yüksek rakım 2400m ile Simge pansiyon oldu, günün toplam tırmanışı da 2400m civarı oldu. Ayder'e doğru bir ara sıkılıp bastım ama onun dışında temiz bir tempoyla gitmeye devam ettim. Ayderden sonra saatte 600m'lik bir tımanışla çıkmaya dikkat ettim, önümüzde daha zorlu yollar var.

hacprofil.jpg
Avusordan iniş hariç profil. Sahilde 30 derecenin üstündeki sıcaklıklar giderek düştü ve Avusor'da 11 dereceye kadar indi. Çok soğuk gelmişti ama üşümeye daha yeni başladığımı bilmiyordum tabii.

kackarlar 006.JPG
sıkıcı asfalt yol çevrenin manzarasıyla kendini affettiriyor. Bu "geride" modası da her yanı sardı.

kackarlar-008-jpg.279435

Çamlıhemşin levhası saklandığı yaprakların arkasından kendini gösteriyor.

kackarlar 013.JPG
Çamlıhemşin çıkışında Fırtına deresi üzerindeki köprü.

kackarlar 017.JPG
Büyük dere ile Hala deresi birleşip Fırtına'yı oluşturuyorlar.

kackarlar 020.JPG
Kavak köprüsü.

kackarlar 023.JPG
Bu dere akar gider narino
Taşlari yikar gider
Ne ettum sevduğume narino
Yuzume bakar gider

kackarlar 026.JPG
Güzel bir köprü daha, bu sefer daha yakından görmek istedim.

kackarlar 029.JPG
Hala köprüsü. Girişi hep böyle açılı mıydı yoksa sonradan mı değiştirildi bilmiyorum.

kackarlar 040.JPG
oy oy kıvrımlar harika.

kackarlar 041.JPG
köpük köpük sular heryerde.

kackarlar 044.JPG
rüzgar sağlam esiyor, tepeler duman altında kalkmış çoktan. Çocukken yaylaya giderken pek görmek istemediğim bir sahneydi bu.

kackarlar 045.JPG
vadiden yükselen koca ağaç ne günler görmüştür. Aklıma millennium oak isimli muhteşem programı getirdi direk.
(link)

kackarlar 049.JPG
bu kadar su nereden geliyor..

kackarlar 052.JPG
Ayder'in girişindeki kocaman köpekler.

kackarlar 055.JPG
Ayderin yukarısındaki Gelintülü şelalesi.

kackarlar 056.JPG
Bu vadinin yukarısında Avusor beni bekler. Bulutlara gireceğim tabii.

kackarlar 058.JPG
Ayder'in hemen çıkışında yol ayrımı, sağdan Kavron'a soldan Avusor'a.

kackarlar 060.JPG
vadiye sarıla sarıla tırmanmaya devam. Karşıda yine beyaz sular.

kackarlar 063.JPG
Bulutlara az kaldı.

kackarlar 065.JPG
yine buldum hanaftaları.

kackarlar 068.JPG
yayla evleri görünmeye başladı.

kackarlar 071.JPG
ağaçların boyu kısalmaya başladı artan rakımla birlikte.

kackarlar 072.JPG
boş görünen bir yayla evi.

kackarlar 073.JPG
karşı sırttaki evler de boş görünüyor.

kackarlar 074.JPG
vadinin aşağısında yağış başlamış anlaşılan.

kackarlar 075.JPG
yol Güney Amerika yolları kadar olmasa da neşelendi biraz.

kackarlar 076.JPG
arada biryerden güneş karşı sırta vuruyor.

kackarlar 078.JPG
şaka olsun diye getirilip dikilmiş bir yol tabelası.

kackarlar 079.JPG
Evlerin çoğunun kepenkleri kapalı.

kackarlar 080.JPG
ağaçlar artık 1 metre boya bile erişemiyor, sert dağ havası kendini belli etmeye başladı.

kackarlar 081.JPG
uzakta yalnız bir ev.

kackarlar 082.JPG
ve Avusor da futbol. ciğer açmanın en iyi yolu.

kackarlar 083.JPG
Bir süre sisin içinde ilerleyip yoldan ayrılarak Simge pansiyona doğru gidiyorum. Pansiyonda fazla vakit geçiremeden geri döndüm. Fotoğrafını çekmediğimi de neden sonra farkettim.

kackarlar 088.JPG
yol üzerindeki sayısız dereden biri. kaynağı sisler arasında kaybolmuş.

kackarlar 089.JPG
bölgedeki ayıya karşı güvenli arı kovanları.

kackarlar 066.JPG
bu da aynı yerde çıkışta çektiğim fotoğraf. hava ciddi derecede kapanmış ikindiden sonra.

kackarlar 090.JPG
Ayder'e az bir yolum kalmışken dumandan çıktım. Görüntüde yağmur sonrasına özgü bir berraklık ve ıslaklık var.

kackarlar 091.JPG
yavaş inip çevreyi izlemeyi tercih ediyorum. Bu kaya da yosunlarıyla dikkatimi çekti. Her an dereye inmeye karar verebilir tabii.

kackarlar 092.JPG
ağaçlardaki bu oluşumu arada sırada görsem de hakkında bilgim yok. Hep araştıracağım diyip unutuyorum sonradan.

kackarlar 094.JPG
tepeler sanki testere ağaçlar da dişleri. köpekbalığı ağzı da olabilir.

kackarlar 096.JPG
resimde bir kovan var ama bence boştur zira çok kolay ulaşılabilecek bir yerde.

kackarlar 099.JPG
rakım azalınca ağaçlar da değişiyor.

kackarlar 101.JPG
taşın suyun yönünü değiştirmesini çok beğendim.

kackarlar 103.JPG
fotoğraftaki kovanı bulun.

kackarlar 114.JPG
ve Ayder. yağmurdan hemen sonra.

İyice dinlenip beslenme zamanı. 5-6 saat sıkı bir tempoda sürmüş olsam da bu diğerlerine göre kolay bir gün olarak planlanmıştı. Yarına hazır olmam gerekse de odada sıkıldığımdan akşam çıkıp biraz dolaştım Ayder'de. Dağ havası ve aydınlatılmış sokakları bir arada pek görmediğimden garipsedim. Biri varsa öteki olmazdı genelde.
Bugün güzel bir gün oldu, yarın da güzel bir gün olacak diye düşünerek mağarama çekildim.

Dosyalar

• kackarlar 008.JPG
    kackarlar 008.JPG
    214,5 KB · Okunma: 3
  • kackarlar 008.JPG
    kackarlar 008.JPG
    214,5 KB · Okunma: 151
  • kackarlar 049.JPG
    kackarlar 049.JPG
    212,2 KB · Okunma: 2
Son düzenleme:
Scudo
Harika bir tur , bir ardeşenli olarak size eşlik etmek isterdim . Devamını bekliyorum , bu yaz bende böyle birşey yapmayı planlıyorum :)

• Beğen
Tepkiler: delibalta
Emeğine ve yüreğine sağlık kardeşim. Tüm paylaşımın için teşekkürler.

• Beğen
Dağlar çok çekici siz de güzel bir anlatım sununca tadına doyulmuyor.Teşekkürler.

• Beğen
http://a1208.hizliresim.com/10/w/ccn6l.jpg
Çok güzel bir tur.
Yalnız şu tabelaya çok güldüm:) 100 metre geride:)
Birde ayılardan korumak için ağaca yapılan kovanlar çok iyi ayı tırmanmasın diye aliminyum sarmışlar tam karadeniz aklı:)

• Beğen
Yolların güzelliği, yeşil ve doğa.. Gerçekten insanın böyle bir tur yapası geliyor. Karadeniz'in o güzelliği tartışılmaz zaten. Bir Samsun'lu olarak (baba memleketi) malesef Karadeniz'de yaşama veya gezme şansı bulamadım.. İnşallah ilerde, üstelik bisikletle bir Karadeniz turu nasip olur. Fotoğraflar için teşekkürler ve nice kazasız, keyif dolu turlara :)

• Beğen
Ben bunu neden görmedim ki?..
Hüseyin abi kışı ayrı güzel yazı ayrı güzel bir coğrafyadayız :)
Haydi pedallayalım :D

• Beğen
@SerkanNamazcı

:) bu etabı mı görmedin tüm turu mu?
En güzel yaylaları gezip hiç birini göremediğim ve yayla havasının ne olduğunu bir kere daha öğrendiğim tur oldu. Bu sene Pokut'u görebildim neyseki.
Şans çok önemli bizim oaralarda.

• Beğen
Tepkiler: SerkanNamazcı
@Hüseyin Çelebi
Bazılarını okudum fakat yorum yapmamışım ...
Yahu bunlara yorum yapılmaz mı ?..
Forumda okuyan dostlara sesleniyorum..
Bence her şeye değecek bir tur için 1 haftanızı ayırın derim..
Bir sene boyunca ahh ohh! keşke nerede orada köy,yayla,su diye sayıklamak garanti!

• Beğen
yine güzel bir tur....

• Beğen
Ayağınıza ve ciğerinize sağlık,muazzam bir coğrafya ve güzel bir anlatımla birleşmiş,böyle turları okudukça gaza gelip dağlara vurası geliyor insanın:)

• Beğen
10 yıl artadan sonra buradaki tur yazılarına tekrar bir göz attım. Fotoğraflar kapanan Photobucket hesabıyla birlikte gitmiş tabi. Ne zamandır tekrar yüklemek aklımdaydı. Forum yöneticileri sağolsunlar eski konuları düzenleme yetkisi verdiler. Güzel bir yeniyıl hediyesi oldu. Teşekkürler @sccetin
İçeriğe dokunmadan sadece fotoğrafları yüklüyorum. Bir de Strava öncesi olduklarından rotaları ekledim.

Ben bu dağlara, bu coğrafyalara sevdalanıp gidip geldikçe, araştırdıkça Strava'da ve burada karşıma çıktınız sayın @delibalta

Siz buraları karış karış geçip belgelerken, ben bisiklet nedir bilmezdim. Fakat dağlara, yollara ve bisiklete bakış açımızın neredeyse bire bir aynı olduğunu görmek beni tarif edilemeyecek şekilde mutlu etti. Nasıl denir, "daha önce görmediğin (veya kaybettiğin) ağabeyini/kardeşini bulmak gibi" bir şey...

Konularınızı fotoğraflar olmadan tamamen hayâl ederek dahi heyecanla, merakla ve huzurla okuyordum. Şimdi bir de fotoğraflarla daha da müthiş keyifli oldu ve olacak.

Özellikle 10 yıl önceye ait oluşu da yakın geçmiş olmasına rağmen Türkiye'de ne kadar hızlı bir değişim olduğunu gözler önüne seriyor. Bu bölgelerdeki değişim ise maalesef 'tahribat' şeklinde gerçekleşiyor. Her neyse, bu güzel konuyu, sürüşü, aktiviteyi, programı kirletmeden devam edeyim.

Merakla devamını bekliyoruz. Forum, 10 yıl öncesine ait bu kadar detaylı, verili ve çılgınca projelere ulaşabildiği için çok şanslı.

Elinize, kolunuza, pedalınıza sağlık @delibalta

• Beğen
Tepkiler: ag249
Geri