Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Her damlasına değer; Kaçkarlar'da ter, gözyaşı ve yağmur 2/6: Ayder Kavrun ve Pokut (2011)

delibalta

Forum Bağımlısı
Tepki
2.735
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
22 Ağustos 2011

(link)

Sabah erkenden büyük gün için hortladım, havaya baktım ve aynı dünkü gibi olduğunu gördüm. Yani öğleye kadar bulut ve çökmeden havadan havadan giden duman, öğleden sonra yağmur ve çöken duman. Bugünkü planım yukarı Kavrun'a çıkıp geri Ayder üzerinden Çamlıhemşine inerek yiyecek içecek aldıktan sonra güzel bir çıkış olduğunu duyduğum Pokut yolunu çıkmak. Pokut'un dillere destan manzarasını görme yaşım geldi de geçiyor, elimi çabuk tutmam lazım.

önce dünü bir hatırlıyoruz.
Her damlasına değer; Kaçkarlar'da ter, gözyaşı ve yağmur 1/6: Ardesen-Avusor-Ayder

rota2.jpg
rota

climbs2.jpg
Dünkü 2400m'lik toplam tırmanmaya karşılık bugün 2750m tırmanılacak.
iki tırmanma var, ilki 12km'de 1000m irtifa kazanılan Ayder-Kavron arası. Oldukça kolay bir eğime sahip, ara ara dinlendiren yerler var, yarısı ormanda yarısı yayla çimenlerinde geçiyor, işlek bir yol. Zemini de gayet düzgün. 1:45 gibi bir sürede çıkarak saatte 600m'nin biraz altında kaldım, günün geri kalanını da düşünmek lazım.
İkinci tırmanış ise pokut tırmanışı. 15 km'de 1600m irtifa kazandırıyor, eğimi çok fazla değişmiyor sürekli %8-%12 aralığında diyebilirim, zemin yer yer bozuk ama sert, dinlenilecek ara çok kısa belki 50 m'lik bir ara hariç yok. Tam tırmanış yarışı yapılacak yer. Babadağ çıkışından biraz daha zor bir çıkış. Az sayıdaki kısa sürekli duraklamalar hariç 2:30 saatte çıkarak 600m/saat kuralını az da olsa yukarı doğru esnettim. 2000m'de uyuyacağıma göre yarın çok fazla tırmanamam değil mi?

hac1.jpg
Ayder-Kavrun arası. tempo fazla yüksek değil, hava da 16 derecenin altına düşmedi.

hac2.jpg
yolun geri kalanı. Ayder çıkışında epey hız yaptım 75 km/s üstüne de çıkacaktım ama öndeki araba yüzünden yavaşlamak zorunda kaldım. günün en yüksek nabızlarına inişte erişmiş olmam da ilginç tabii. Yol geniş olunca insan hız duygusunu hissedebilmek için basmak zorunda kalıyor. Hava ise başlarda gayet güzeldi ama tırmanışın sonlarına doğru iyice bozarak 10 dereceye kadar düştü.

kackarlar 002.JPG
her bisikletçinin hayalindeki manzara. Sabah erken, yağış yok, yemyeşil doğa, altta bisiklet ve sırtta çanta.

kackarlar 009.JPG
yolun eğimi başlarda pek fazla değil, ormanın içinden tatlı tatlı gidiyor.

kackarlar 011.JPG
favorim derelerden biri daha.

kackarlar 012.JPG
hem o oluşum hem bal kovanları bir arada.

kackarlar 013.JPG
suların şimdi en az aktığı mevsimdeyiz. Mayısta görmek lazım buraları.

kackarlar 021.JPG
kar suları erirken bu oyuğun tamamen suyla dolduğuna eminim.

kackarlar 023.JPG
buradan baharda çığ da düşüyordur.

kackarlar 025.JPG
Galler düzü. Epey kalabalık bir grup var.

kackarlar 026.JPG
Çakmakçur ve Palakçur'a bir dahakine artık.

kackarlar 028.JPG
buradan ne güzel geçilir de akşama kadar kurumaz o ayaklar.

kackarlar 029.JPG
gözüme kestirsem de mantıklı davranıp köprüden geçtim.

kackarlar 034.JPG
arkada ıslak ve yorgun bir iz bırakarak.

kackarlar 036.JPG
ayıyı durduracağını sanmıyorum bu yöntemin. elektrik verildiyse bilemem tabii. Gerçi bu akıllı ayılar eldiven takar, lastik ayakkabı giyer gelir anlatılan hikayelere bakılırsa.

kackarlar 037.JPG
ormana giren yol. nereye gidiyor acaba?

kackarlar 038.JPG
duman var ama rüzgar sert olduğundan yere çökemiyor. Zaten çökse de etkisini 2000m civarında göstermeye başlar, daha aşağısı dumanaltı diye tabir edilen irtifada kalıyor.

kackarlar 039.JPG
pamuk dede ve çok cüceler.

kackarlar 043.JPG
Aşağı Kavrun.

kackarlar 045.JPG
Aşağı Kavrun ve üzerinde oturduğu sırt.

kackarlar 048.JPG
terkedilmiş gibi görünen yayla evi. çevresindeki bahçenin izi belli oluyor.

kackarlar 052.JPG
karşı yamacı izleye izleye gidiyoruz.

kackarlar 054.JPG
yolu kaybedince inekleri veya elektrik direklerini izlemek iyi bir fikir. Bu noktada yolu kaybetmek kolay değil tabii.

kackarlar 055.JPG
yaklaştım galiba.

kackarlar 057.JPG
hoşbulduk canım.

kackarlar 061.JPG
güzel bir dereleri var. bizim yaylada dere eğimden dolayı gürültüyle akar ve arka planda hep sesini duyarsınız. Evim otobana yakın olduğundan bazen gece rüyamda yayla evinde olduğumu sanıyorum otobanın sesini derenin sesiyle karıştırıp. Kendime gelirsem duruma göre seviniyor veya üzülüyorum. Özellikle canavarlı vb bir rüyaysa şehirdeki bir evde uyanmak iyi oluyor. Rüyamda ayıdan kaçarken bir de dağda uyanmak istemem.

kackarlar 062.JPG
orada bir yerde Naletleme geçidi. Geçidi aşınca Deniz gölü ve Dilberdüzü kamp alanına gidiliyor.
O tarafta yaptığım turların birinde şu an bulunduğum noktaya epey yaklaşmıştım.
Yusufeli-Çoruh-Kaçkarlar kampı 5. ve 6.günler Yaylalar-Dilberdüzü-Kaçkar-İspir
Araçla 400km gibi bir yol var arada ve bana başka bir dünyaymış gibi geliyor. Halbuki pratikte şu dağların arkası.

kackarlar 064.JPG
durunca üşüdüm tabii, hemen çaya hücum.

kackarlar 069.JPG
bu sefer o grubun bu grup olduğu kesin. hatırladılar da bizimkileri, ben de selam söyledim; bir dahaki gidişinizde alırsınız artık. Şahsen tanışmasakta artık bizden olan grup buralarda gezerken arada aklıma geliyor. Derenin üzerindeki platformun bozuk havada çekilmiş ıslak bir fotoğrafını çok net hatırlıyorum mesela.

kackarlar 074.JPG
köpeği bilmem de tasmanın şakası yok.

kackarlar 077.JPG
Kavrun sokakları. Çok nadiren yaylalarda böyle sokaklar olur, epey ilgimi çekiyor bisikletle geziyorum evlerin arasında.

kackarlar 078.JPG
bu pamuk dede değil gargamel resmen.

kackarlar 079.JPG
yukarıda hava iyi bence, yüksek irtifada bulut üstü olup eşsiz manzaralar görmek olası. Ne olurdu buradan arkaya aşan bisikletle geçilebilir bir patika yapabilseydik. Kazma kürek gitsek yapmaya hapse bile girebiliriz. Çok zorlu bir rota olurdu ve her ilkbahar tamirat isterdi ama değerdi.

kackarlar 097.JPG
hangi yaylada olduğumuz belli. Yazı google earth'ten de görünüyor.

kackarlar 098.JPG
düzlük varmış gibi görünüyor ama arka epey engebeli anladığım.

kackarlar 100.JPG
işte Yukarı Kavrun.

kackarlar 106.JPG
duman ve kayalıklar. zorluğun sembolü.

kackarlar 107.JPG
yeşil çatıları sevdim. Renkleri google earth'ten de belli oluyor.

kackarlar 115.JPG
dönüş yolunda serin havanın tadını çıkaran inekler. hava açık olunca sıcaktan ve sinekten rahat yok hayvanlara. Siyah boğa o mesafeden dikilip kesiyor beni bir süre.

kackarlar 121.JPG
yayla çocukları arazide. çevrede kimse görünmüyor, şehirde kim böyle bırakabilir çocukları ortalığa. insan insanın kurdudur sözünü hatırlatıyor bu durum bana. Ufakken yaylada isek annem beni bir sabah çıkarken görürdü bir de akşam çamura bulanmış döndüğümde.

kackarlar 122.JPG
bu arayı çıkarken çok beğenmiştim durup o anları bozmak istemediğimden inerken fotoğrafladım.

kackarlar 129.JPG
aşağıda Galler düzü.

kackarlar 133.JPG
yukarı çıkarken gördüğüm ormana giren yolun tekrar bu yola birleştiğini gördüp girdim.

kackarlar 134.JPG
tepeler sanki göğe uzanıyor.

kackarlar 135.JPG
mistik.

kackarlar 145.JPG
en güzel örneklerden biri.

kackarlar 151.JPG
sevimli bir tane.

kackarlar 153.JPG
Otelde bıraktığım eşyalarımı alarak tam yüklü olarak devam edeceğim. Dün kirlenenleri dünden yıkayıp asmayı da ihmal etmedim tabii. Nemli ortama rağmen tam olmasa da yeterince kurumuşlar. Bu bölgede mümkün olduğunca temiz ve kuru kalmak çok önemli.

kackarlar 166.JPG
Çamlıhemşin'e doğru rüzgara karşı basarak hızlı bir iniş.

kackarlar 184.JPG
korkunç vinçler

kackarlar 194.JPG
dereyle yamaçların arasına sıkışmış Çamlıhemşin. Binalar tek sıra; bir tarafları yola bir tarafları dereye bakıyor.

kackarlar 199.JPG
hemen önümüzde derelerin birleştiği nokta ve köprü.

kackarlar 202.JPG
bölgenin ünlü konaklarına bir örnek.

kackarlar 209.JPG
binaların detaylarına şaşmamak mümkün değil. Konakların hikayelerini Atlas dergisi yazmıştı zamanında, ilgi duyuyorsanız mutlaka bulup okuyun.

kackarlar 213.JPG
dört şerit teleferik. şerit değiştirmek biraz zor tabii.

kackarlar 215.JPG
vadi tabanından bile konakların orijinalliği görünüyor.

kackarlar 223.JPG
köprünün adını unuttum ama muhteşem bir duruşu var. üzerinden karşıya geçip inceledim epey.

kackarlar 234.JPG
yine ünlü ve güzel bir köprü ama adını unuttum. zaten ufak bir aramayla hakkında sayfalarca bilgiye ve başında çekilmiş binlerce fotoğrafa ulaşmak mümkün.

kackarlar 235.JPG
oldukça büyük bir köprü, yapılması oldukça zor olmuş olmalı.

kackarlar 239.JPG
konaklar köprüler derken Pokut ve Sal yaylalarına ayrılan yolun başına geldik.

kackarlar 250.JPG
çevrede konaklar olmalı ama ağaçtan görüş alanım yolla sınırlı.

(link)
kackarlar 263.JPG
baştaki beton kısımda bitti artık gerçek yayla yolundayım.

kackarlar 275.JPG
inceden tiselemeye başladı, hava da serinledi.

kackarlar 281.JPG
yoldaki tek düz yer. durup çantanın yağmurluğunu taktım.

kackarlar 288.JPG
artık bulutlardayım. yol ıssız, tam bir sessizlik.

kackarlar 292.JPG
orman ara ara yoğunlaşıyor, tise de ince bir yağmura dönüyor.

kackarlar 298.JPG
şu virajların güzelliğine bakın.

kackarlar 299.JPG
kıvrılıp sarılmış dağa yol.

kackarlar 303.JPG
yokuş bitti, sal yaylasına çıkmış olmalıyım.

kackarlar 305.JPG
pokut yakında olmalı.

kackarlar 308.JPG
normal bir araç için çok zor bir yol.

kackarlar 310.JPG
ve kalacağım pokut doğa konuk evine ulaştım. Tesis çok güzel, sahipleri son derece canayakın insanlar. yemekler ve yatak da süper. Benim gibi ıslak ve çamur da gitseniz kısa sürede ısınıp, karnınızı doyuruyorsunuz; sohbetle de kendinize geliyorsunuz. Bölgeye yolunuz düşerse mutlaka uğrayın, yolu da düşünmeyin araçla alınma seçeneğiniz var. Giderseniz tesis sahibi Haluk bey'e ve eşine selamımı da söylersiniz.
(link)

kackarlar 312.JPG
bıçak sırtına dizili Pokut evleri. böyle ayrı bir güzel bence.

kackarlar 630.JPG
Odamın penceresinden Pokut yamaçları.

Yarın havanın açmasını temenni ederek akşamın tadını çıkarıyorum. Sıcak sohbet, sıcak çay, güzel yemekler. Yarına hazırım.

Dosyalar

• kackarlar 007.JPG
    kackarlar 007.JPG
    181,2 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 029.JPG
    kackarlar 029.JPG
    229 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 137.JPG
    kackarlar 137.JPG
    91,3 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 138.JPG
    kackarlar 138.JPG
    194,6 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 139.JPG
    kackarlar 139.JPG
    138,2 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 146.JPG
    kackarlar 146.JPG
    190,7 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 152.JPG
    kackarlar 152.JPG
    54,7 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 174.JPG
    kackarlar 174.JPG
    269,9 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 185.JPG
    kackarlar 185.JPG
    173,9 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 228.JPG
    kackarlar 228.JPG
    92,6 KB · Okunma: 0
  • kackarlar 230.JPG
    kackarlar 230.JPG
    72,7 KB · Okunma: 0
Son düzenleme:
Scudo
Paylaştığınız için teşekkürler. Fotoğraflar çok güzel, manzaralar harika. Pedalsesi başlığındaki paylaşımı da hatırlıyorum, o fotoğraflar da güzellerdi. İnşallah benim gibi gitme fırsatı bulamayanlara da o güzel yerleri görmek kısmet olur. Tekrar teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: delibalta
Harika bir gezi olmuş. Anlatım ve fotoğraflar çok güzel. Özendiriyor insanı. :)
Paylaştığınız için teşekkürler. Gerçekten de yorgunluğunuza değmiş anlaşılan.

• Beğen
@akifberkant

teşekkürler. Ben pedalsesi sitesinde henüz bir paylaşımda bulunmadım, gördükleriniz muhtemelen Serkan veya Kevser'in paylaşımlarıdır. Karışmasına imkan yok zaten bizim gezilerin; onlar bir sürü insan ben tek kişiyim, tarzlarımız da çok farklı.

@Dinar İslamoğlu

21-26 ağustos 2011 arasında gitmiştim. Bu etap tam olarak 22 Ağustos 2011 tarihli.

Hazır cevap yazarken kask konusuna değinmek istiyorum. Bazı karelerde beni kasksız ve gözlüksüz görüyorsunuz ancak bunlar tepeme taş düşme ihtimali olmayan çıkışlarda çekilmiş karelerdir. Bu anlarda daha çok fotoğraf çektiğimden hep kasksız görünüyorum ama durum öyle değil.

Paylaşım için çok teşekkür ederim. faaliyetiniz çok hoşuma gitti, nice güzel turlara...

• Beğen
Gerçekten harika bir tur olmuş. Bu arada merak ediyorum gittiğiniz yayla olan Pokut ne anlama geliyor ? Ukrayna'nın Ivano Frankivsk (Lehçesi Stanislawow, Almancası Stanislau, 1939-1941 ve 1944-1962 arası Stanislav) ilinin doğusundaki Kolomiya kasabasının merkez olduğu, geçmişte Leh, Romen ve Avusturya (Alman da denebilir) egemenliğinde yaşamış, virajlı yollar ve dik uçurumların olduğu dağlık bölgeye Ukrayna dilinde Pokutya denmekte. Onunla bir bağlantısı var mı bilmiyorum ?

• Beğen
Kelime anlamını bilmiyorum, başlarda bölgedeki yer isimlerini soruyordum ama hem sayı fazla olduğundan hem de öğrendiklerimi unuttuğumdan vazgeçtim. Anlamını bilmesem kulağıma daha ahenkli geliyor zaten :)

bugüne kadar burada paylaştığınız, özellikle karadeniz gezilerinizin tamamını takip ettim, sizi tebrik ediyorum. Birşey sormak istiyorum, Scott Sub40 tarzı bir tur bisikleti ile(amortisörsüz, ince lastik) çamlıhemşinden, yaylalara doğru çıkabilirmiyiz? Yollar toprak olmasına rağmen çok ta fena gözükmüyor, gidilebilir mi?

• Beğen
dişli bir ince lastikle elbette çıkılabilir ama mtb lastiğine göre yolda kalma riskiniz daha fazla olur. Yolun ciddi bozuk kesimleri var, fotoğraflarda bu kesimler ya hiç yok ya farkedilmiyor. Lastiklerden sürekli diş eksiliyordu taşların kesip koparması sonucu. İnce bir lastiğin ne kadar sağlam olursa olsun yarılma riski var. Özellikle tırmanışta keskin taşlarla kaplı bölümleri yürümeniz gerekebilir. Dere geçişi vb gibi yerlerde aykanolu çarptığım yerler oldu. Özetle yollar gerçekten bozuk :)
Bulabildiğiniz en sağlam ve en dişli lastikle yanınıza 2 tane de yedek lastik alarak giderseniz yolda kalmadan geçeceğinize inanıyorum.
o bölgede amortisörsüz bisikletle 50 bin km yol yapmış biri olarak amortisör vb olmasa da gidersiniz görüşündeyim.

o zaman son bişey sorucam; örneğin çamlıhemşin ya da ayder merkeze kadar geldik bisikletle diyelim, ince-dişsiz lastik, bisikleti güvenli bir yere bırakıp en azından diğer yaylalara yürüme, uzak olanlara da vasıta ile gidip görme ihtimali varmı? bölge imkanlarını hiç tanımıyorum.

@ASinanB

Bölgedeki ulaşım imkanlarını ben de bilmiyorum zira hep kendi bisikletim veya aracımla dolaştım. Yürümeniz elbette mümkün, harita, gps vb ile işinizi görürsünüz. Araçla gezmek zor ve pahalı olabilir, karadeniz köy ve yaylalarında toplu taşıma çok zayıf. Trabzon havalimanından bir jip vb kiralamanız her türlü avantajlıdır. O bölgede bisiklet işin içine giriyorsa Ayder'e kadar gidip orada bırakmak çok anlamlı değil. En sıkıcı yeri bisikletle geçip geri kalanı araçla dolaşmış olursunuz.
Forumda Fikret Öztürk sizin düşündüğünüze benzer bir tur yapmıştı diye hatırlıyorum. Onun tecrübeleri faydalı olabilir.

• Beğen
Tepkiler: ASinanB
Huseyin Bey Merhaba,

PedalSesi T-shirtu cidden hala duruyor mu orada? Gecen senelerde cig dustugu ve evlerin buyuk kisminin zarar gordugu soylenmisti. Biz de ilk defa 2008 yilinda Kackarlar`a tirmanmistik. E tabi arkada 35 kg yukle hic de olay olmamisti. Ondan sonra iyice bagimlilik yapti her sene o taraflara mutlaka gidiyor yeni yerler kesfediyoruz.

Paylasim ve fotograflar icin cok tesekkurler. Emeginize saglik. Bizler icin de cok guzle bir nostalji oldu.

Demir Atli KevSerSeri

@KevSerSeri

duruyor, hem de çok iyi görünen ortalık bir yerde. kapıdan girdiğimde direk gözüme çarptı.
hatırladığım ilk geziniz doğu anadoludan gelerek son birkaç günü kaçkarlarda geçirdiğiniz bir geziydi. Sonra direk buraya gelelim diye bir karar aldıydınız diye aklımda kalmış.
Oralar kendini özleten duygu yüklü yerler, başlıktaki gözyaşı da ona işaret ediyor.

Sayın @Hüseyin Çelebi,

Harika bir gezi olmuş. Fotğraflar da muhteşem. Harika bir tecrübe olmalı. Çok teşekkürler.

Kazsız ve keyifli turlar

five

Yine harikalar diyarında muhteşem bir gezi yine mest oldum...

teşekkürler ..

• Beğen
Çok güzel ve rehber niteliğinde bir tur gerçekleştirmişsiniz oralara gidecek olanlar takip etmeli bu turu ve anlatımı.Teşekkürler.

• Beğen
Geri