Scudo Sports

Hurdacıdan bisiklet almak?

Anonim

Silinmiş hesap
Kayıt
27 Nisan 2005
Mesaj
0
Tepki
3
Bir bisiklet kadrosunun ömrü maksimum kaç yıldır. Yani hurdacıdan gidip gönül rahatlığıyla bisiklet alabilir miyim? Çürüme diye bir şey var mı? Vardır herhalde :D çok cahilce sormuş olabilirim.

Yani hurdacıdan alınan bisiklete makyaj(boya vs.) yapıp kullanmaya kalkmak bizi ciddi risklere sokar mı? Sokar elbet, sonuçta hurdadan almışsın bisikleti. Kendim sorup kendim cevap veriyorum. :eek:ut:


Kısacası hurdacıdan bisiklet alırken nelere dikkat etmeliyiz?
 
Scudo
Bisiklet den ne beklediğinize bağlı.Yani alacağınız bisiklet nasıl bi tarz yol, şehir, dağ onlar önemli. Sizin de dediğiniz gibi çürümemiş olması öncelik ama çürümüş yada parçaları eksilmiş olan bisikletlere ameliyat la hayata döndürdüklerini de biliyorum tabi sağlam ekipman ve anlayan kişi lazım. Nacizane tavsiyem kadrosu sağlam olan bir bisikleti alıp (tabi ucuz olması lazım)Kendiniz temizleyerek, üzerindeki parçalar ı da yenileyerek(zincir,fren pabuçları,iç ve dış lastik tabi durumlarına göre) keyfiniz isterse boyayarak yada boyatarak Kullanabilirsiniz.Hatta imkanınız var sa da birkaç resmini de buraya paylaşırsınız bizde feyizleniriz çalışmanızdan.
 
alacagınız kadro demir olmasında gerisi kolay :)
 
@Mustafa demirbacak
Bisiklet toplama-tamiri konusunda amatörün önde gideniyim. Merak ettiğim kadronun çürüyüp çürümediği gözle bakılarak anlaşılabilir mi?

@aycan turan

Biraz açar mısınız?
 
@aligüler
Yani o zaman şöyle diyeyim,hurdacıda bisikleti gördünüz baktınız pırıl pırıl ama muhtelif yerlerde çürükler var hiç dokunmayın bile.Gözle görülemeyen yerler de yada boyanın altında çürüme başlamış olabilir ama onuda baya bi incelemeniz lazım.Bence bulursanız bisikleti farklı açılardan özellikler eklem yerlerinden 2-3 tane foto çekip forum ile bi paylaşın Daha bilgili kardeşlerimiz abilerimiz mutlaka yardımcı olurlar.
 
Kadro demirse çürümüştür muhtemelen, sonuçta hurdacıya veriliyorsa eskidir. Fakat alüminyumsa çürüme riski olmadığından alınabilir
 
@Batuhan Köksal

Geçen bir arkadaş çok kıymetli klasik fransız bisikleti bir arkadaşına vermiş o da hudacıya. Aynı bisiklet den burada görmüş ve kıymetini anlayınca baya bir pişman olmuş yani kendisi öyle dedi.O yüzden hurdacılarda kıymeti bilinmeyen o kadar çok şey var ki,Mutlaka arada bir kontrol etmek lazım.Mesela iş gereği demir almamız gerekiyordu, hurdacıya gittik e kilo hesabı tabi demirler, gözüme kenara atılmış 2 adet çanta takıldı.Alınan malzemerin üzerine attım.Ucuza 2 adet hard case çantam oldu :D (Çok uzatmışım sonradan fark ettim)
 
@aligüler

demir kadro agır olur güzel bacak kası yaparsın ama erken yorulursun. en önemlisi uzun ömürlü olmaz
 
benim suan kullandıgım bisiklet 95 model. gayet ön arka yüklü uzun turlarada cıkıyorum. şimdiye kadar bir sorun yaratmadı kadro
 
@Mustafa demirbacak

Ben çok riskli buluyorum bu durumu. Çünkü bisikletin kadrosunun boyası çok temiz olan yerinde iz bile yokken tam o bölümün iç kısmında yani borunun içerisinde içten içe bir çürüme hatta çatlamalar meydana gelmiş olabilir. Kişi söker boyasını temizler astar atar, boya atar, komponentleri yerlerine geri takar. Kullanmaya başladığı anda bu çatlaklar ani bir şekilde kırılmalara hareket halindeyken parçalanmalara yol açabilir. Bu tip bisikletler bence alınır restore edilir ve duvara asılır. Bahsettiğim 15 - 20 yıllık kadrolar..
 
Hiiiç hurdacıdan bisiklet alınıp da uzak yerlere gidemezsin zaten bozulur. Kadro içinden çürümwye başlamış olabilir. En iyisi sıfır almak
 
@Serkan HODANCIEhem, pardon yani... :)

Biri dağ, diğeri tur olmak üzere iki bisikletim var. İkisi de 1990 model, ikisi de klasik çelik (Reynolds 531 krom-molibden çeliği) ve ikisi de hala taş gibi. Çelik ama ağır değiller. İkisi de yaklaşık 13.5 kg civarı. Ve bunları tepe tepe kaç bin km kullandığımın hesabını bilmiyorum.

Bisikleti dışarıda yağmur/kar altında bırakmayın, aşırı yağsız bırakmayın, kadroyu yamultacak derecede ağır kazalar yapmayın, parçalarına (bilhassa yürür parçalarına) darbe veya insan ötesi haşin güç uygulamayın, kısaca hor kullanmayın, o zaman makul bir bisiklet 50 sene de gider, daha fazla da.

Öte yandan, hurdacılarda bulacağınız bisikletlerin içinde kıymeti bilinmemiş sağlam kadrolar vardır muhakkak. Ama büyük çoğunluğu "makul olmayan" çok kalitesiz kadrolardır ki, toplamaya değmedikleri için komponentler bitince bisikleti komple hurdaya çıkarmışlardır. Veya kaza geçirmiş, kadrosu yamulmuş, paslanıp çürümüş, orta göbek vs. yalama olmuş... yani yine toplamaya değmez kadrolardır.

Azınlıkta kalan iyi kadroları o çöplüğün içinde tanıyabilmek sağlam uzmanlık gerektirir. Netice olarak Ali beye tavsiyem ya iyi kadroyu gördü mü tanıyacak hale gelmesi, veya bu işi unutmasıdır.
 
@Serkan HODANCI
Haklısınız Serkan bey ama kişiye göre, yani bazen de olmuyor işte o kadar emek verdim ben bineyim azıcık filan deniyor :) Ama dediğinize katılıyorum çok çok ilgi alaka göstermek gerekiyor eğer binme amaçlı düşünülüyorsa.
 
@Abdullah.R

Eeee elbette sen ayrısın abi :) Kastım olan bisikletler anladın abi. Eskinin çok kaliteli ve klasik olanları elbette çok farklı metallerden yapılıyordu. Çelik yerine demir olanları da vardı. :)

@Mustafa demirbacak

Kesinlikle restore edilip kullanılacaksa güvenlik için her türlü önlem alınmalı. Ama her şey bir yana olsa da restore edip binsek değil mi. :)
 
hurdacıdan 20 tl aldığım bisiklet 200 tl'e mal oldu..işçilik bisikletçiden oldu tabi.hafif kadro olduğu için aldım.
değişen yerler.jantlar-sele-gidon-ruble-fren ve vites sistemleri-aktarıcı+işçilik=200 tl
resim olarak profildeki, amortisörsüz beyaz olan.
ben şuna hayret ediyorum.avrupanın hurda bisikletleri afrikada nasıl kullanılıyor.bunu dernekler yapıyor galiba.bizde sistemli bir dönüşüm yok.anca bisikletçiler kar amacıyla bu işi yapıyorlar.hurdacı arabalarında bisikletleri gördüğüm zaman içim cız ediyor.bunları fakir çocuklara geri dönüşümle kazandırmak lazım.selamlar,saygılar..
 
Benim düldülü de hurdadan almıştım vakti zamanında 70 ya da 80 model muhtemelen. tabii kadro hariç tamamı değişti :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ender yüksel
Geri