Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hydroformed butted alüminyum kadro ile 6061 ve 7005 kadrolar

Scudo
Evet bu soru merak konusu.:)City sport almaktan vazgeçip astro 240 srv
de karar kıldık.Bu noktada astroda olan bu kadronun özelliğini öğrenebilir miyiz?
Bu bisikletin ağırlığı nedir acaba?Bu konuda da yardımcı olursanız seviniriz.

@Zihni Görkem KEVREK

Ağırlık marka,kadro,boyut vs. gibi etkenlere göre değişir...

Hatta şöyle diyim,aynı markanın aynı model aynı parti üretim kadrolarında bile ağırlık farkı olur...

Mesela 7005 olanlar alüminyum ve çinko karışımı olan kadrolar... bunlardaki bir kaç damla farklar ağırlığa etkir... çünkü her maddenin öz kütlesi ayrıdır bilindiği üzere.çevresel etmenlerde var tabi ki...

6061 de 3 madde kullanılıyordu ama ne olduğunu hatırlamıyorum şu anda...

Fakat bunların çoğunluğunu Alüminyum oluşturduğu için Alüminyum kadrolar deniyor...

Bir de double butted/triple butted yani çift dipçikleme/üçlü dipçikleme.
Çelikte ki dövmenin alüminyum kadro versiyonu herhalde... Aynı malzemeden yapılan double butted kadro ile triple butted karşılaştırılırsa;
DB: darbelere karşı daha sağlam
TB: daha hafif
NOT:bu dipçikleme kesin bildiğim bir bilgi olmamakla birlikte forumlardan öğrendiğim bir şey.

Hydroformed ile ilgili bilgi verecek olursam, şekil verme ve soğutma işleminin aynı anda yapıldığı işlemdir...şekil vermeyi su basıncı ve kalıp ile gerçekleştirir bu işlem...(Bu konu da eminim,ilgi alakamın olduğu bir alanla dolaylı yönden ilgili.)

Eminim daha derin bilgi veren arkadaşlar çıkacaktır...

Saygılar.

Şimdi eriştim bilgiye,
6061'de Al. Magnezyum ve Silikon mevcut.
7005 de ise dediğim gibi Al. ve çinko.

6061 alaşımı şekil vermesi kesmesi daha kolay olan bir Alaşım...
7005 ise daha dayanıklı daha rijit bir alaşım...

Hafiflik yönünden tahmin ediyorum ki 6061 daha hafif olsa gerek... bileşenlerinin yoğunluğu daha az çünkü.. ama orana göre değişir tabi ki...

Düzeltme: 7005 Alaşımı 7075 ten türetilmiş bir alaşım, Alüminyum ve çinko ya ek olarak Magnezyumun da kullanılmasıyla elde edilmiş...

7075 Alaşımı ise 1936 da japonlar tarafından geliştirilmiş ve ikinci dünya savaşında meşhur Zero uçaklarında kullanılmışlar...

Akademik olayları sonlandırırsam Karbon teknolojisine yönlenicem zaten... çok ilgimi çekiyor bu konular. :)

Salcano astro 240 srv düşünüyoruz bilgilerde sadece hdyroformed alüminyum kadro olarak belirtilmiş bu bilgiler acıklayıcı oldu bir nebze tekrar teşekkürler..

Önemli değil...Forum amacı bu zaten bilgi paylaşımı...

NOT:Bir önceki mesajımı bilgi eksikliğinden dolayı edit'ledim.

Vay be bendeki xc500'e daha çok ısındım:) (7005)

paylaşım için teşekkürler.

Arkadaşlar, kardeşler,

Bazı metal malzemeler ısıl işlemle şekillendirildiklerinde, malzeme iç yapısında istenmeyen değişimler (tane büyümesi, tane sınırları, vs.) meydana gelebilmektedir. O yüzden çok yüksek olmayan bir ısıya çıkıp, malzemeye şeklini verip hızlı soğutmayla tane yapısını fazla bozmadan korumak mümkün oluyordur sanırım.

Hydroforming denilen işlemin de böyle bir amaca hizmet ettiğini tahmin ediyorum. 6061 ile 7005 farkına gelince, bir metalurji mühendisi daha net bilgi verebilir. Ben 6061'in düşük ısıda işlenebilirlik açısından tercih ediliyor olabileceğini düşünüyorum. 7005'le aralarında, bisiklet sürücüsünün farkedebileceği derecede sağlamlık farkı olacağını zannetmiyorum. Belki bir de 6061 daha ince et kalınlığı ile yeterli mukavemete ulaşıyorsa, ağırlık yönünden de tercih ediliyor olabilir.

Bilimsel net verilerle değil, o verilerden hatırladıklarımla yapılmış bir yorumdur.

Yanlışlarım varsa affola ve metallurgist'ler tarafından mümkünse düzeltile. :)

• Beğen
Tepkiler: H.T
Arkadaşlar peki ALLOY HYDROFORMED W 8900 kadrolar hakkında bilgisi olan varmı? alaşımı nedir falan. Şimdi hazır bu konu varken yeni konu açmak istemedim.

@Gokalp Gokmenler

Öncelikle "ALLOY" gördüğümüz anda ana malzemenin içine metalurjik yöntemlerle alaşım elementleri ilave edildiğini anlıyoruz. HYDROFORMING denilen işlem ise, akışkan basıncı ile şekillendirme yöntemi diyebiliriz. Muhtemelen kadro imalatında kaynak kullanmamak için, yani kadroyu yekpare olarak üretmek (şekillendirerek) için kullanılıyor olsa gerek. Eğer tahmin ettiğim amaçla kullanılıyorsa, bence muhteşem bir imalat diyebilirim. Çünkü önceki bir yazımda da belirttiğim gibi kaynak işleminde detay ve dolayısıyla risk çok fazla. W-8900'e gelince, 8000 serisi bir Alüminyum alaşımı olduğunu tahmin ediyorum. Ama bilgi verebilmem için araştırmam lazım. Aklımda hazır bir bilgi yok bununla ilgili. Görüşmek dileğiyle.

• Beğen
Tepkiler: Gokalp Gokmenler
Konuyu tekrar hortlatıyorum da technoformed işlemi nedir peki bilen varsa açıklayabilir mi ?

technoformed ile hydraformed ile işlenmiş kadrolar arasındaki farklar hakkında bilgisi olan yok mudur acaba ?

salcano ng 650 29 hd de kullanılan Hydroform Aluminyum Kadro tam olarak hangi alüminyum oluor aydınlatırsanız sevinirim bisikletin fiyatıda 870 tl alayım diyorum ama tereddütlerim var :(

@Genç89
meridanın kullandığı bi tabir, dairesel boruları mekanik olarak kalıplayarak direncini artırıyorlar.
http://w7.thaiwebwizard.com/member/siambikes/images/3/Image00005.jpg

http://d112e54l47d6r7.cloudfront.net/en_int/img/original/techno.png-c444b0_338.undefined

ne olduğu bizim için çok bişey değiştirmeyecek mühendislik bir detay, ama bisikletin sağına soluna havalı şeyler yazmak istiyo bisiklet üreticileri

@Tasogare Uzun suredir islerin yogunlugundan ilgelenecek zaman bulamadim. Biraz gec olsada açıklaman için teşekkur ederim. Sağlamlık açısından bu teknolojiler çok da fark katmıyor diyebilir miyiz o zaman ?

• Beğen
Tepkiler: Tasogare
@Murat Çetinkale
Şimdi kardeşim hydroformed mi daha iyi yoksa normal mi

@Ahmet İlhan Hydroformed daha iyi. Okuduğum kadarıyla, kaynak işlemindeki gibi ısıl işlem görmediğinden aliminyum liflerinin dayanımı artıyormuş. Yada en azından okuduğum kaynaklardan ben böyle anladım. Tabi çok yüklü turlara gitmeyen ki yüklü turlardan kastım avrupa turu vb. gibi turlardır çok farkedeceğini sanmıyorum. Gürkan Genç yada Hasan Söylemez gibi turlar yapan bireyler için farkedecektir inancındayım. Tabi yinede her zaman hydroformed kullanılarak üretilmiş kadrolar diğer kadrolardan daha iyidir demek doğru mudur emin değilim. İşin içinde işcilik gibi bir sürü etmen var sonuçta. O yüzden bende çok takılmıyorum artık bisikletimin tadını çıkarıyorum.

Hydroformed dedikleri kızgın alüminyum kadronun yağ içerisinde sekillendirilmesidir. Böylece düz borular değil eğimli borular elde edilir ve istenilen rijitlik veya darbe emicilik elde edilir.
Hydroformed bir kadro 6061 serisi alüminyumdan da üretilmiş olabilir 7005 serisinden de...

Biri diğerinden iyidir demek doğru olmaz. Tercih meselesidir. Ben şahsen ağırlığa, bb bölgesinin kalınlığına, bb cinsine, güvenilir dergilerin ve sitelerin yorumlarına bakıp karar veririm. Cannondale, trek, specialized, giant ve canyon gibi markaların kötü alüminyum kadro yapacağına inanmıyorum.

Geri