Şöyle bir durumda var, askerliği bedelli yapacaklar hali hatırı yerinde olan kişiler olacaktır. Hayatın alt kademesinin sillesini yememiş olanlar olacaktır, özellikle bu aşamalardan geçenlerle aynı ortamda kalmaları ister istemez sürtüşmeye sebeb olacaktır,bu insanın doğasında var. Bende kısa dönem yaptım, tertiplerden birisi yol iznini biraz uzattığı için bizden bir gün sonra çıkması gerekti. Adam pek belli etmiyordu ama biz çıkarken içi içini yiyordu.
Hani bir yolu bulsa bizide kendiyle çıkaracaktı.
Bence düzeltilmesi gereken konulardan biriside bu askerlik mevzusu.
İnsanları kısa dönem olsun uzun dönem olsun aylarca hayattan soyutlanıyor,düzenleri bozuluyor. Peki bu kişiler, on numara asker olabiliyor mu?Bir çatışmaya girecek olsa,karşıdaki düşmanı alt edebilecek yeteneklerle donatılıyor mu? Yoksa sadece nöbet tutma,bir kaç el atış yapma, onun dışında ne iş olursa yapma şeklinde gün mü dolduruyorlar?Bence askerler özel eğitimli,ücretli sürekli kişilerden oluşmalı. Onun dışındakiler,uzun dönem kısa dönem,bedelli ayırtı yapılmadan bir ay fiziki şartları elverdiği mühletçe tam donanımlı askeri eğitimlerden geçirilmeli. Bunlar ne olmalı,hemen hemen her türlü silahları kullanabilecek konuma gelmeli,baskın,sızma,savunma vs gibi konularda az çok bilgi sahibi olmalı.Bilemiyorum yani,kısacası teskereyi aldıktan sonra bir seferberlik olması durumunda işe yarayacak şekilde makinanın bir parçası olabilmelidir...Yoksa,10 tane mermi sıkıp, nöbet tutup, getir götür yapıp zaman doldurduktan sonra bir savaşta doğaçlama yapmaya kaldıktan sonra askerlik yapmasının ne önemi kalıyorki?
Bedelli mevzusuna şahsen sıcak bakıyorum, bu ülkenin askere ihtiyacı olduğu kadar,askerlerin ihtiyaçlarını tamamlanması,savunma sanayisine sermaye ve destek için ekonomide şart.