Mythshaman
Daimi Üye
- Kayıt
- 31 Temmuz 2022
- Mesaj
- 342
- Tepki
- 494
- Yaş
- 45
- Şehir
- Manisa
- İsim
- Bora KARA
- Başlangıç
- 2020—21
- Bisiklet
- Carraro
- Bisiklet türü
- Şehir - Tur
Öncelikle selamlar,
işletmeler ve üretimin içerisinde olduğunuzu ifade etmişsiniz ama "o rulmanın maliyeti kaç para" dediğinizde, kafamda bir anda cafede çay içip esnaf bir çaya 15 tl dediğinde " bir bardak çayın maliyeti kaç para yeaa" diye feryat eden tipler canlandı.
İşletmelerin içerisindeyseniz bu maliyet-fiyat-karlılık mekanizmasının nasıl hesaplandığınızı az çok biliyor olmanız lazım.
Öncelikle maliyet ve satış fiyatı arasındaki fark, o ürünün yılda kaç adet satıldığı ile alakalıdır.
Yani bir motosiklet lastiği üreticisi yılda 2 milyon adet satarken bisiklet lastiği üreten firma yılda 5bin lastik satıyorsa ciro/maliyet oranı çok daha yükseklere çıkıyor.
Ayrıca evet alu kadrolar hepsi 6061 aluminyumdur ama alt seviye lokal markalar çıkma aluminyumu eritip kadro yaparken üst segment global markalar cevher aluminyum kullanır. Millet bu sebeplerle carraro mosso vs kadroları bırakıp global amrkalara geçiş yapmaya çalışıyor.
Ve yerel ucuz markaların kadrolarıyla global markaların kadroları birbirinden çok farklı tekniklerle kaynaklanır. O yüzden insanlar aynı hatta daha düşük komponentli Specialized'e, Scott'a, Trek'e, Cannondale'e daha yüksek fiyatlar ödüyorlar ve sonuçlarını da gayet de güzel alıyorlar.
O yüksek fiyatlı dediğiniz jantlar ise aerodinami, hafiflik, sağlamlık, akıcılık felsefesiyle üretiliyor. Ve bu sporu yapan kişiler bunları gayet de hakkını vererek kullanıyor, ve fiyatlarından da çok da şikayetçi değiller, çünkü hakkını veriyorlar.
Motorsiklet ile bisiklet teknolojilerini karşılaştırmak ise elma ile çay tabağını kıyaslamaktan farksız. Motorsikleti kullanan kişinin erkekliği genellikle altındaki aletin beygir gücüyle ölçülürken tek beygir gücünde bile olmayan bisiklet kullanıcısının erkekliği rampayı çıkmakla, bastığı watt ile, yaptığı ortalama hız ile ölçülür.
Ayrıca özellikle pandemiden sonra yedek parça sıkıntısı çok arttı ve ne shimano'da, ne diğer markalarda aradığın ürünü ne ülkemizde, ne de yurt dışı sitelerde bulmak artık çok zor. Arz olmayınca fiyat da artıyor, çünkü talep hep var. Shimano dediğimiz firma yılda bir kez ülkeye ürün getiriyor, dağıtıyor elindeki malı bayiilere, ondan sonra ara da bul bulabilirsen.
Bu arada bisiklet asla ucuz ve basit bir araç değildir. Bizim kafamızdaki karne hediyesi algısı hep ucuz ürünlere yönlendiriyor ama ulaşım amaçlı her gün kullanacaksan, spor ve performans yapacaksan, uzun turlar yapacaksan bisiklet dünyanın bütün ülkelerinde pahalıdır, bir alman için de pahalıdır, bir amerikalı için de pahalıdır, ingiliz için de pahalıdır. İyi olan her zaman her yerde pahalıdır. Ve iyi bir şey alıp da bu hedeflerini gerçekleştirmek isteyen kişi de bu pavyon hesabını seve seve öder. Zaten bisiklet firmaları kaliteli ürün üretirken tur yapacak, performans yapacak kişilerin ihtiyacına yönelik ürün üretirler. Asya kıtasını yalnız başına baştan sonra geçmeyi hedefleyen bir turcu schwalbe'nin en üst seviye marathon lastiğini kullanır, shimanonun xt'sini kullanır, çantanın Ortlieb marka olanını kullanır, bagajını Tubus marka alır, montunu giysisini Northface'den, columbia'dan alır, çadırı bilmemnesi vesaire işte. Bu rakamlar batmaz adama. Evet bunlar yurtdışında da pahalı. Onun için "pavyon" asya steplerinde yalnız başına geçireceği bol yıldızlı gecelerdir, gobi çölüdür, kırgız yaylalarıdır, kazak bozkırlarıdır, o pavyon hesabını da seve seve öder. Şikayet de etmez.
Derinlemesine arge ve test maliyeti vardır evet. Kadro geometrisi denen kavram sürekli olarak üzerinde geliştirmeler yapılan ve inovasyona açık bir alandır. Bildiğimiz global markalar sürekli olarak inovasyonlar ile ayakta kalmaya çalışıyorlar, çünkü bunu yapmazlarsa ayakta duramayacaklarını biliyorlar.
Bisiklet lastiklerindeki kalite unsuru kaç kilo yük görecek oldukları değildir. Yanal yatış açıları diye bir kavram mtb ve gravel lastikleri harici yoktur. Evet motorsiklet lastiklerindeki kriterler bisiklet lastiklerinde yok, çünkü farklı şeyler. Biri güce karşı koyuyor, diğeri kullanıcının gücünü maksimum oranda kullanmasını sağlıyor. Elma ile çay tabağı durumu.
Bu sektördeki ilerlemeler markaların birbiriyle yarıştırdığı "sidik" sayesinde bir yerlere geliyor. Siz sidik demişsiniz ama, ben rekabet demeyi daha uygun buluyorum, zira teknoloji bu denli gelişirken, dünya ve iletişim ufacık bir alet vasıtasıyla cebimize sığmışken, bundan bisiklet sektörünün nasiplenmemesi imkansız olurdu, zira firmalar rekabet edebilmek için inovasyon yaratmak durumundalar, bu da değer demek, fiyat demek.
Kimse kimseyi, XT kullan diye zorlamıyor, Xtr pedal al demiyor, çantanın taytın formanın kaskın en pahalısını al demiyor. Piyasada ucuzu da var, pahalısı da. Sokma mil, evet pahalıdır, yaygınlaşana kadar da pahalı olacaktır. Aynı Shimano'nun 8li 9lu sistemlerinin ilk çıktığı yıllarda ne kadar pahalı olduğu gibi. Ben 8'li ultegra bile gördüm, şimdi ultegra 12'li.
Sonuçta herkes kesesine göre ürün aradığında bir şekilde bulabiliyor. Ama yeni teknolojiler hep pahalıdır, bu her şeyde böyledir. Ama bisikletin ucuz olması gerekliliği kadar da saçma bir kavram yoktur, ucuz etin yahnisi pek güzel olmaz.
Yani o sokma milin esnemezliğinden faydalanmak istiyorsan o paraları ödeyeceksin, aktarıcım Xtr olsun, ultegra olsun diyorsan ödeyeceksin, jantım çok dönsün, sular seller gibi aksın gitsin diyorsan o rulmanlı janta o parayı ödeyeceksin. Kimse sana zorla satmıyor bunları. Ama bunları istiyorsan ödeyeceksin. Bu kadar basit bu konu.
Ben işe gidip gelirken bile şehir bisikletiyle yılda yaklaşık 6000 km yapıyorum, boş günlerimde road bike uzun sürüşler yapıyorum, yağmur çamur olunca mtb ile orman yapıyorum, yani yıllık 15bin kilometreleri çok rahat görüyorum. Komponent farklarını çok iyi analiz edebiliyorum. Ayrıca kendim bisiklet sektörünün içerisindeyim ve üreticilerin maliyet yapılarına da oldukça hakimim. 1985 yılından beri bisiklet kullanıyorum ve ilk yol bisikletimi 1991 senesinde aldım. Bu işin teknolojisinin son 30 yılına fazlasıyla hakimim diyebilirim. Gözle görülür değişme ve gelişmeleri oldukça net bir şekilde gözlemleme imkanına sahibim.
Evet sektör gelişiyor büyüyor, büyüme hedefledikçe daha profesyonel kadrolarla çalışılıyor, daha çok arge yapılıyor, üretim ekipmanları güncelleniyor, ve tüm bunlara istinaden fiyatlar artıyor. Bu da gayet normal.
Öncelikle keyif aldığınız sürüşlerinizin aynı keyif ile uzun yıllar sürmesini içtenlikle temenni ederek mesajıma başlayım.
Siz biraz yazdıklarıma bozulmuşsunuz sanırım. Yukarıda bir forumdasimizin bahsettiği gibi, Malesef ki piyasayı şuna ihtiyaciniz var diye pompalayip, ihtiyaciniz dediginiz ürünleri size guler yuzle ederinin çok ustunde satan saticilara ve cebinizden cikan Pavyon hesabi benzeri ücrete kizip öfkesini bizlerden cikarmaya calismayin.
Cevher Alüminyum Hurda Aliminyum konusuna hiç girmek istemiyorum
Kadro tasarımına gelince yukarida yazdigim özel şartlar haric( şampiyonalar yada marka sidik yarışları) Arge maliyeti çok dusuk, uzun süren meşaketli testler yok. Belli tasarimlar var kucuk iyilestirmeler ve ekleme cikarmalar harici yok. Çünkü standart bir Bisikletin kadrosunun karsilasacagi direncler belli. Yani sizin sehirde kullandiginiz marka Bisikletinizin kadro tasarimi çok üstün bilimsel hesaplamalar yapilip, defalarca simule edilip, Uzun süreler yol testlerine tabi tutulup, belki yuzlerce tasarim çöpe atılmıyor, Otomotiv sektorundeki gibi
Favori konum rulmanlardan devam edeyim. Mesajimda yazdigim gibi bir rulmanin maliyeti bellidir. Bu Bisiklettede olsa, Sanayi üretiminde de olsa, pnömatik ,elektrik, mekanik...vs makinelerde. Otomotiv de de olsa belirli standartlarda üretilirler. Zaten belirli iyi üreticiler var piyasada hatta yine Bisikletlerin üst düzey diye tabir edilen rulmanlara dahi ihtiyacı yok, yine ne kadar kuvvet uygulaniyor? ne kadar ısı ve direnç ortaya cikiyor? kaç devirle dönüyor?...vs. Ben Rulmanlar hakkinda da cok bir bilginiz oldugunu dusunmuyorum. Bisikleti asla kucumsemiyorum, bende bir kullaniciyim fakat rulman fiyatlarında soyledigimin hala arkasindayim, baska bir makinede kullanilan aynı rulmanın, konu bisiklet olunca fiyatı arşa cikiyor malesef. Shimano nun 3/16 22 tane çelik bilyası 150-200 tl ye satiliyor. Bu bilyaların kilosu neredeyse 150-200 tl onu soylemeden gecmeyim.
Lastik hususunda yukaridaki mesajimda yazdiklarimi tekrarlamak istemiyorum. Yilda 5 bin satmasida son kullaniciyi baglamaz. Sizin akici dediginiz dusuk sürtünme katsayisina sahip Bisiklet lastiklerin gelistirilme ve uretim süreci, yine Otomotiv sektorundeki lastiklerin gelistirilmesi ve üretim süreci ile kiyaslanamaz bile. Ama fiyat hususunda sanarsiniz SS Motosiklet lastiği mübarek.
Son olarak iyi olan her zaman pahalidir genel olarak gecerli bir durum. Fakat teoride boyle gorunsede pratikte Size lazim olan kismi ne kadar? Sinekten cikan yağı hesaba katıp kücük Watt lar yada gram hesabi yapiyorsaniz, Hayatinizi bisikletten kazanan bir profesyonelsiniz demektir. Zaten boyle iseniz yuksek ucretler konusunda endise etmenize gerek yok, Sponsorlariniz karsiliyordur maliyetlerinizi. Ama profesyonel degilseniz, firmalarin oluşturduğu piyasa ve algının kurbanı olan Mental Masturbasyon yapan ve halinden memnun olan taraftansinizdir malesef.
Saygılarımla.