Merhabalar,
Jantın ve tellerinin yenilenmesi gerektiğini nasıl veya ne zaman anlarız? Belli bir kilometresi var mı? Tur bisikleti için soruyorum. 2016 model Fuji tur bisikletim var, jant telleri orijinal, hiç değiştirilmemiş. Ben 2 yıl kadar önce aldım, yurt içi ve dışı turlarda kabaca 25.000 km yaptım, benden öncesini bilmiyorum. Yüke ve kullanıma bağlı olarak 2 + 1 olmak üzere toplamda 3 adet jant teli kırıldı şu ana kadar. Gevşemeleri vs. saymıyorum, şu an önümde de değiller ama hafifçe kavisli hale gelenleri olmuştur. Bunlar salmış kendilerini, kırıldı kırılacaklar, yorgunlar vb. diyebileceğimiz görünümleri olur mu, nasıl anlarız?
Gene kullanıma, tellerin ayar/akort kaçıklığına bağlı olarak, jantın birinde hafif bir yamukluk var sanırım (v fren sürtmesinden belli). Orijinal jantı (Vera Terra 36H), Mavic A719 ile değiştirmeye eğilimliyim. Kaza nedeniyle birini mecburen değiştirmiştim, ikincisi ni de Mavic ile değiştirip uzun süre kafamı rahatlatayım diyorum. İşte el atmışken, hem jantı hem de tellerini yenileyeyim diyorum ama hala kaydadeğer ömürleri kalmışsa sonuna kadar kullanayım istiyorum. Bundan sonraki bisiklet kullanımımı öngöremiyorum, ileride turlar yüklü de kullanabilirim, şehir hayatında gezi/spor amaçlı yüksüz de.
Ne dersiniz, ne önerirsiniz?