Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Jant Telleri

Arkadaşlar merhaba Fuji Touring bisikletimin jant teli kırıldı. Jant teli uzunluğunu tam bilemiyorum. Ölçtüğümde 292 ya da 294 gibi değerler çıkıyor telin tam boyunu mu ölçmeli yoksa deliğe geçen yerden sonrasını mı ? Veya Fuji Touring 28'' için tam ölçüyü bileniniz var mıdır ? Bir de hangi jant teli sağlamdır tur için dayanıklı akord ayarı uzun gidecek jant teli tavsiyesine ihtiyacım var. Teşekkürler :)

Scudo
Ön teller, arka sağ teller ve arka sol tellerin uzunluğu çoğu zaman farklı. Önde disk fren varsa ön sol ve ön sağ teller de farklı.
Tel uzunluğunu şu yöntemlerle bulabilirsiniz (kolaydan zora doğru):
- Kırılan teli sökün, parçaları uç uca birleştirip göbeğe giren dirsekten ucuna kadar ölçün. Parçası eksikse aynı teker, aynı taraftan bir teli söküp dirsekten ucuna kadar ölçün.
- Göbek deliğinden nipele kadar mesafeyi ölçüp nipel uzunluğunu ekleyin (çoğunlukla 12-14 mm)
- Göbeğin üreticisinin sitesinden göbek değerlerini alın, jant üreticisinden jant efektif çapını öğrenin, jant teli hesaplama sitelerinden tel uzunluğunu hesaplayın. Bazı sitelerde yaygın göbek ve jant modelleri seçilip veritabanından getirilebiliyor.

unknown.png

V-Fren bisikletim. Arka sağ taraftan kırıldı tel. Deore-LX 36 Telli göbek. Sağlam tellerden birini de söktüm dirsekten ucuna kadar (dirsek dahil 294) dirsek hariç 292 bu kafamı karıştırdı açıkcası . alırken de 144 adet satısı yapılıyor, doğrusunu alayım istiyorum. Teşekkür ederim.

Jant teli alacaksanız DT Swiss ilk tercihiniz olsun.

bir miktar pahalı bütçeme göre :)

V-Fren bisikletim. Arka sağ taraftan kırıldı tel. Deore-LX 36 Telli göbek. Sağlam tellerden birini de söktüm dirsekten ucuna kadar (dirsek dahil 294) dirsek hariç 292 bu kafamı karıştırdı açıkcası . alırken de 144 adet satısı yapılıyor, doğrusunu alayım istiyorum. Teşekkür ederim.

Özceylan gibi birkaç yerde tek tel satışı var, bazı yerler de 36 ve 72 telli paket satıyor.
(link)
Yeni aldığım 36 telli jantlar önde 294, arka sağda 292, arka solda 293 çıkmıştı. Arka için Özceylan'dan teklilerden yedekli olarak 20'şer tane aldım, ön için doğru boy onlarda olmadığından N11'den 72'li paket aldım.
Bunlar tabii ki alelade teller ama kaliteli bir örüm bu telleri hiç sorunsuz kullanabilmeyi sağlıyor. DTswiss gibi markalı teller mutlaka daha iyi ama o kadar da maliyetli:
(link)
(link)

Tel dirsekten kıvrılıp ikinci bir eksen oluşturuyor ya, aynı zamanda göbekteki tel deliğinin merkezi olan o eksenin merkezinden telin düz ucuna kadar olan mesafenin ölçülmesi lazım.

• Beğen
Tepkiler: felixyakuza
anladım, kıymetli katkılarınız için çok teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: Spartiat
Merhaba çok özür dileyerek konunuza yazıyorum. Yeni konu açmak için sanırım bir miktar saçmalamak lazım forumda... Her neyse konuya geleyim. Benim Sedona 321 Via bisikletim var. Dün bisikleti temizlerken jantta bir çatlak farkettim. Jant değiştirmek istiyorum. Ama hangi jant uygun bir türlü anlayamadım.

Bisikletin özelliklerine bakıncada şu ifade var:
JANTSDN 2800

Elinde uygun jant olan yada tavsiye edebilecek kimse var mı acaba ? Birde sadece çember alsam yeterli olacak mı ?

Aslında cevap bulmak için konu açmak gerekmiyor. Bu mesaja kadar 1272 mesajım vardı ama hiç konu açmadım. Birebir aynı jantla değişim için Sedona ya da bayileri ile iletişime geçebilirsiniz. Mosso Legarda için jant ihtiyacım olduğunda bayi fabrikadan 15 gün içinde orijinal jantı getirtebileceklerini söylemişti.

Uygun herhangi bir jantla değişim için trekking bisikletlerinin büyük çoğunluğunda kullanılan 19mm iç genişlikli 700c çemberlerden herhangi birini kullanabilirsiniz. Tabii değişmeyecek olan janta benzer bir model daha hoş durur. Sadece çember değişimi için ilk bakmanız gereken göbeğin tel sayısına uygun olması. Trekking bisikletlerinde genelde 32 ya da 36 tel oluyor.

Yapısına göre tek katlı, tek katlı yüksüklü, çift katlı, çift katlı yüksüklü ve çift katlı çift yüksüklü olarak seçilebilir. Yüksük = kuşgözü = eyelet. Fotoğraftaki jant çift katlı ve yüksüklü ama tek yüksüklü mü çift yüksüklü mü olduğuna içeriden bakmak lazım. Yüksüklü jantların gerilmeye daha dayanıklı olduğu, çift yüksüklüklerin gerilimi her iki kata yayarak daha da dayanıklı olduğu belirtiliyor ama karşı görüşler de var. Çift yüksüklülerin bir avantajı da tel başı en dış katmandan takıldığı için tel başının araya düşmesini engellemesi.

Bir de tel deliklerinin merkezde ya da offsetli olma durumu var. Offsetli olanlarda sağ teller sağa doğru olan deliklere, sol teller sola doğru olan deliklere takılıyor, diğerlerinde tüm delikler aynı hizada olduğundan fark etmiyor. Jantın profili nedeniyle efektif çapı değişirse ve bu değişim 1-2 mm'den fazla olursa yeniden örümde jant tellerinin de doğru boy tellerle değişmesi gerekir.

• Beğen
Tepkiler: omrceylan
Cevabınız için çok teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: Spartiat
Bu satıcıda tükenmiş ama sanırım jant bu: (link)
tam model numarası için işe yarayabilir

Bu firma ile iletişime geçtim. Bisiklet modelini hatırlamıyorum. Jantı görmem gerekiyor dedi. Delik sayıları farklılık gösteriyormuş sanırım. Janttaki delikleri sayıp bir yol bulmaya çalışacağım artık. Aynı jantı bulmak sanırım çok zor olacak. Ön ve arka aynı olsun istiyordum. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.

Merhabalar,
Jantın ve tellerinin yenilenmesi gerektiğini nasıl veya ne zaman anlarız? Belli bir kilometresi var mı? Tur bisikleti için soruyorum. 2016 model Fuji tur bisikletim var, jant telleri orijinal, hiç değiştirilmemiş. Ben 2 yıl kadar önce aldım, yurt içi ve dışı turlarda kabaca 25.000 km yaptım, benden öncesini bilmiyorum. Yüke ve kullanıma bağlı olarak 2 + 1 olmak üzere toplamda 3 adet jant teli kırıldı şu ana kadar. Gevşemeleri vs. saymıyorum, şu an önümde de değiller ama hafifçe kavisli hale gelenleri olmuştur. Bunlar salmış kendilerini, kırıldı kırılacaklar, yorgunlar vb. diyebileceğimiz görünümleri olur mu, nasıl anlarız?

Gene kullanıma, tellerin ayar/akort kaçıklığına bağlı olarak, jantın birinde hafif bir yamukluk var sanırım (v fren sürtmesinden belli). Orijinal jantı (Vera Terra 36H), Mavic A719 ile değiştirmeye eğilimliyim. Kaza nedeniyle birini mecburen değiştirmiştim, ikincisi ni de Mavic ile değiştirip uzun süre kafamı rahatlatayım diyorum. İşte el atmışken, hem jantı hem de tellerini yenileyeyim diyorum ama hala kaydadeğer ömürleri kalmışsa sonuna kadar kullanayım istiyorum. Bundan sonraki bisiklet kullanımımı öngöremiyorum, ileride turlar yüklü de kullanabilirim, şehir hayatında gezi/spor amaçlı yüksüz de.

Ne dersiniz, ne önerirsiniz?

Böyle bir şey olduğu zaman yenileme zamanı gelmiştir temsili. Evet jant bana ait.
IMG_20230605_111810.jpg

Jantın fren yuzeyleri dümdüz olana kadar kullanabilirsiniz. Devamında zaten jant kendini zorla degistirir.
Teller için hic bir bilgim yok. Varsayım olarak teller zaman içinde belli uzama eğilimi gisterirler rijitlikleri azalir haliyle jant akort ayarı tutmaz olur.

Merhaba @felixyakuza

Benim de bisikletim Fuji Touring (2016 model), jant teli yenileme eşiğindeyim. Bir bisiklet servisçisine gösterdi, tel takılıyken kabaca ölçtü 292 mm'lik almamı söyledi ancak siz dirsekli 292 mm ve dirsekli 294 mm bulmuşsunuz. Sonuç olarak, 292 mm mi 294 mm mi aldınız, hangisi uygun?

Merhaba @felixyakuza

Benim de bisikletim Fuji Touring (2016 model), jant teli yenileme eşiğindeyim. Bir bisiklet servisçisine gösterdi, tel takılıyken kabaca ölçtü 292 mm'lik almamı söyledi ancak siz dirsekli 292 mm ve dirsekli 294 mm bulmuşsunuz. Sonuç olarak, 292 mm mi 294 mm mi aldınız, hangisi uygun?

merhaba, 292mm diye hatırlıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Gezegen
merhaba, 292mm diye hatırlıyorum.

Teşekkürler @felixyakuza . Şu anda 292 mm'lik DT Swiss bulamıyorum. Siz hangi marka almıştınız?

Bu arada, bu iletiyi okuyan herkesten ricam, Taiwan markasını biliyorum, bu iki marka dışında jant teli markası önerebilir misiniz?

noname bir marka buldum hocam markasızdı.

bende hangi uzunlukta tel kullanmam gerektiğini hesaplamak istiyorum ama göbek verilerimi yeteri kadar bulamdım göbeğim shimano hb-tx505 qr 100 mm 32 delik
bilen varsa yazabilirmi bir de bunları hesaplamk için (link) bu siteyi öneriyorlar .bende pek sevemedim
çok fazla ölçü istiyo bu ölçülerin hepsi gerçekten gerekli mi.

Geri