Scudo Sports

Kanatlı Yay Yapımı(Okçuluk)

Fatih Toraman

Forum Demirbaşı
Tepki
702
İsim
Fatih
Bisiklet
Amoeba
Merhaba değerli forum arkadaşlarım,
İki yılı aşkın süredir okçuluk sporuna duyduğum ilgi beni yay yapmak için bir uğraş haline sokmuştu.
Fakat hangi malzemeyi denersem deneyeyim sonuç tecrübe kazandıran bir başarısızlık oldu.
PPRC, pvc ve ahşap bunların hiç biri tek başına yeterli değildi. Hepsi elimde patladı. En son geçen hafta uygun ağaç temin edemediğim için
Çam ağacından denediğim yayında kırılması bardağı taşırsan son damlaydı. Artık pes edip bir yay satın alacaktım ki kanatlı yay fikri mantıklı gelmeye başladı.
Kanatlar kırılsada kabze sağlam kalacaktı. Kanatlar konusundaki fikir arayışında 8 yıldır sakladığım saat zembereği ilham kaynağı oldu.
Yolda yürürken dükkan kepenkleri dikkatimi çekmiş aradığımı bulmuştum. Hurdacıdan kepenk zembereği temin edip işe koyuldum. Cevizden kabze ve çelikten kanatlar ile nihayet başarıya ulaştım. Artık başlangıç için 35lb(16kg) gücünde güzel bir yayım ve para ile satın alınamayacak tecrübelerim var
1f642.png

Ayrıca yay yapımı konusunu araştırmaya başladığımda, Türk yapımı hatrı sayılır tek bir yay yapım filmi bulamamış zaman içinde yabancı kaynakları izlemekten asimile olmuştum. Öyleki yayın ingilizce karşılığı olan bow kelimesi Türkçesi kadar aşina geliyordu.
Bu sebepten bir içerik oluşturarak bu hobiye yönelmek isteyen arkadaşlarıma yardımcı olmak istedim.
Ayrıca diğer kendinyap konuma Tanto Bıçağı Yapımı(Mini Samuray kılıcı) linkinden ulaşabilirsiniz :)
İyi seyirler :)

Scudo
Çelik ve ceviz agaci agir malzemelerdir. Calismaniz gayet guzel. Bununla tatmin olmamaya basladiginda makarali sistem denemeni tavsiye ederim

• Beğen
Tepkiler: Fatih Toraman
@mariokaldato Abi teşekkür ederim. Bende öyle düşünüyorum :) ilk acemiliğimi attıktan sonra ve hakimiyetim biraz daha artınca 70lb civarında makaralı bir yay alacağım :)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Yay yapımı konusunda (link) Tunç Okçuluk ile iletişime geçebilirsiniz. kendileri bu spora gönül vermiş ve içinde olan, katkıda bulunan insanlar.. çok az olan geleneksel üretim teknikleri hakkında bilgi sahibidirler.. yolunuz düşerse bu konuda rahatlıkla sohbet edebilirsiniz, çok misafirperverdirler..

• Beğen
@Fatih Toraman
70 libre baya kuvvet ister :D pvc borudan isitma yöntemiyle osmanli yayi yapabilirsin aslinda , onlarda baya bi güçlü oluyor. Ben bi elemanin kendin yap videosunu izledim, icine karbon fiber cubuklar doldurup hem dayanimini arttirdi hemde libresini apgereyt etti :D

• Beğen
@eyupozturk Yolum İstanbul'a düşerse görüşüp sohbet edebilirim. Çok teşekkür ederim :)
@mariokaldato şimdiki yayımın tam iki katı kuvvet demek. Ama çekişin son haddinde makaralar sayesinde güç yarıya indiği için kullanabilirim zamanla :) Bahsettiğiniz videoların tamamını izledim :) ancak o elemanları kullandığı çoğu boru ve fiber çeşidi çevremde bulamayacağım türden. Ben tüm imkanları zaten denedim :)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
video çok güzel elinize sağlık. kendi yaptığın yay da ki zevki başka yay vermiyor. ben de pvc den katlanır yay yapmıştım. bir müddet sonra deforme olan kanatları değiştirebiliyordum. asıl sorun ok ucu yapmak olmuştu. onu da camdan ve bistüriden yaptım ama dengeyi tam sağlayamadı. oklar yay kadar önemli.

Tebrik ederim dostum, başarılarının devamını dilerim.
Gördüğüm kadarıyla ok da yapıyorsun. Ne yazık ki Osmanlı ok ve yay yapımında bilgi sahibi olan pek az, keşke yaygınlaşsa ve hepimiz bu ata sprouna, bu değerli savaş aletine yeteri kadar ilgi gösterebilsek.

Ok için, bildiğimiz düz şekil değil de, şu resimdeki gibi bir orantıyla inceden kalına, tekrar inceye giden bir biçim verilse, tam Osmanlı, Türk oku olur. Bunun böyle olmasının teknik bir çok nedeni var. ok dediğimiz şey dümdüz bir çubuk değil, olmamalı. Videoda tam göremedim, belki de öyleydi.
Selamlar, sevgiler...

@fatih toraman

97.gif

Merak edenler, ve öğrenmek isteyenler için Türk oklarının incelemesi :

(link)

osm.ok,fig..JPG

Tebrik ederim ellerinize sağlık.Daha da iyilerini yapmanız dileğiyle :) Türkiye'de ticari yapım dışında hobi amaçlı kendi geleneksel yaylarını yapan kişiler de mevcut siz de ileride bu tarz geleneksel yayları da merak ederseniz eğer kendi yayınızı yapmanızı tavsiye ederim. Biraz uğraştırır lakin sonucu güzel olur. :) Bende daha evvel kendim pvc den bizim kepaze dediğimiz idman yayı yapmıştım. Form olarak Osmanlı/Türk yayı formuna benzetsem de pvc olduğundan zamanla şekli biraz da olsa bozulabiliyor. Lakin verimli bir şekilde idman yapmamı sağlıyordu. 12540981_10153920302403872_184019464149658754_n.jpg

@Batuhan Yıldız

Süper :)

• Beğen
osmanlı yayalarını incelenmiştim. parmağa takılan zıhgır insan anatomisini yapılan yay doğa ile iç içeliği biliyordum ama ok da da bu mekaniği bilmiyordum. teşekkürler. mersin Tarsus da bir atolye buldum. üniversite açılınca mersinden oraya bisiklet ile gitmeyi planlıyorum.

Dosyalar

• Screenshot_20180806-210411.png
    Screenshot_20180806-210411.png
    96,8 KB · Okunma: 25
  • Beğen
@Batuhan Yıldız ismini söylememize internetten baktım, o kadar ünlü olduğunu da bilmiyordum şans eseri instagram da rastlanmıştım. çok teşekkür ederim. ben de sabırsızlanıyorum tanışmak için.

@seviman Forumdan bir süre uzak kaldığım için ancak gördüm. Çok teşekkür ederim :) Sözünü ettiğiniz gibi eğri okla doğru hedef vurulmuyor. Videodakiler idarelik oklardı. Sonrasında çok daha detaylı üretimlerini yaptım. Temren(Uç) olarak kanat çeliğinden arta kalan parçalardan yapmıştım :)

@Şeffaf Çok teşekkür ederim :) Ne yazıkki yitirdiğimiz muazzam bir kültür var ortada. Okçulukla ilgili bir sunum yapmış ve araştırma sürecinde Türk yayı ve okunun ardında ne denli derin bir AR GE ve mühendisliğin yattığını anlamıştım. Bize düşen bu kültürü küllerinden doğmasını sağlamak :) Selamlar, saygılar :)

@Batuhan Yıldız Çok teşekkür ederim :) Bu yayı yapıncaya kadar PVC PPRC ve ahşap pek çok deneme yapıp başarısız oldum veya istediğim sonucu alamadım. Ellerinize sağlık, çok pratik bir yay olmuş :) Ancak kullandığınız malzemenin PPRC olduğunu düşünüyorum. PVC daha sert ve gevrek bir malzeme. Geleneksel Türk yayı bir baş yapıt, inşAllah onuda yapmak nasip olur :) Selamlar

Dosyalar

• IMAG0053.jpg
    IMAG0053.jpg
    17,8 KB · Okunma: 26
çok iyi olmuş bu.mermi kovanı değil mi o :)

hiç satın yay ve ok ile atış yaptınız mı kendi yapımınız ile karşılaştırmak açısından hangisi zevkli

• Beğen
@seviman Evet 9mm mermi kovanı :) Olimpik kanatlı yaylar ile atış imkanı buldum ve kursuna gittim. Kendi yayıma göre oldukça hızlı ve isabetli atış imkanı sunmasına karşın, kendi yayımdan aldığım hazzı elde edemedim.( Kendi yaptığımdan mıdır nedir:) ) Hatta bir adet karbon ok satın aldım ve onlarda da ahşap okların hazzını yakalayamadım.

mersinde ben de bir tek atış yaptım. tabi gözler bozuk olunca isabeti ne kadar vurduğumu bile görmedim yanımdakiler sadece iyi vurdu felan dedi. :) . kendi yaptığımda köpükleri dağıtırken ya da içi dolu su bidonlarını delik deşik ederken ,vurduğumu görmeyince hiç tat alamadım.

(link)
bu hesapta adam kendi yağıyor sanırım. 210 tl ye satıyor. okların da tanesini 10 ar tl den satıyor. sizce nasıl

Geri