Sadettin Z.
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 11.885
- Başlangıç
- 2010—11
- Bisiklet
- Bisan
- Bisiklet türü
- Cyclocross
Kırklareli ve Tekirdağ'da 375 TL'ye takıyor klinikler. Tarım müdürlüğünde 80 TL gibi bir ücret alınıyormuş. Sorun ücretten ziyade yavrumun çekeceği acı. Birçok hekim ile görüştüm, acısız bir işlem diyorlar ama izlediğim birkaç videoda epeyce acı çekiyor gibiydi canlar.
Ceza tutarı da tam bir muallak, bin küsur diyen de var, 10-15 diyen de... Çipsiz evcil hayvanlara bakılmayacağını söyledi veteriner. Ayrıca çipi olmayan hayvanları ilgili kurumlara bildireceklermiş. Sanırım ceza olayı böyle yansıtılacak.
Çipte GPS yok. Barkod gibi bir kodu var sadece okutulunca. Hayvan kaybolduğunda ancak duyarlı bir vatandaş bulacak ve veterinere götürünce çip okutulunca sahibinin bilgileri çıkacak. Dıdısının dıdısı yani. Evcil hayvanların sokağa bırakılmasının önlenmesini amaçlayan bu uygulamanın çok da şansı yok. Sokağa atmak isteyen o çipi oradan söker, yine atar.
Hasılı, hiç mi hiç istemiyorum çip taktırmayı. Umarım şu saçmalıktan bir an önce vazgeçerler.
İstanbul Anadolu Yakası'ndaki veterinerimde 300 TL'ye taktırdık çipi. Tüylü lokumum artık 9 yaşını geçtiği için tıbbi müdahale edemeyiz demeleri gözümü korkuttu doğrusu. İşlem çok kısa sürüyor ve damar yolu iğnesine benzer (tabiki daha kısa) bir iğne ile yapılıyor. Bizim hanımkız hafif kalayladı ama çok da rahatsız görünmedi.
Bir de yeni tip turkuaz pasaporta geçiş yapılıyor. Özellikle uçakla seyahat edecek olanlar için zorunlu hale geleceğini düşünüyorum.
Canların sokağa atılması konusunda çok doluyum. Değil sokağa atmak, üzerine dünyaları verseler yine de vermem kuzuşumu. Hayvan sahiplendirmesi yapılırken bir test yapılmalı. Yeteri kadar insan olamamış, kendine bakmaktan aciz insan görünümlülerin hayvan sahibi olması yasaklanmalı. Zaruri şartlar haricinde hayvanı sahipsiz bırakanlara ağır yaptırımlar uygulanmalı.