Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kendin Yap - Doğada Pusula Yapımı

İltergüvenc

Aktif Üye
Tepki
110
İsim
İlter
Bisiklet
Ghost
Kendin Yap - Doğada Pusula Yapımı , Umarım videomuzdan keyif almışsınızdır.

• Beğen
Tepkiler: S26
Scudo
Mobil veriyle takip saglayanlar (ben gibi) videolari izleyemiyoruz , belki bazilarini fotograflida yaparsiniz diye soyluyorum . ha bide unutmadan derste toplantida vb yerlerde yine video izlemek sıkıntı.
Yinede ellerinize saglik. Merak ettim nasil yapılıyor diye

Olayın mantığını anladım, gayet pratik ama merak ettiğim: kuzey hangi taraf şimdi?

doğada kuzey ne taraf güney ne taraf aşağı yukarı -ekstrem durumlar hariç- zaten tespit ediyorsunuz, (yosunlar, karınca yuvaları, güneş vs) bu yöntem tam kuzey-güney hattını bulmak için kullanılıyor...

O anlamda sormadım yanlış anlaşıldım galiba. Elektromanyetik açıdan merak ediyorum.

• Beğen
Tepkiler: İltergüvenc
@Serden Us
İğnenin hangi tarafını elektrik yüklediyseniz o taraf güneyi gösterir. Tamamını elektrik yüklediyseniz ne tarafta (+) yükler fazla ise o taraf güneyi gösterir.

şöyle bir açıklama buldum detay isteyenler için;

İğne ile yön tayinine gelince… bu yöntemi önce evde deneyelim. herhangi bir mıknatısın herhangi bir noktasına (ama hep aynı noktaya) bir iğnenin sivri ucunu hızlı hızlı ileri geri veya sağa sola olmak şartıyla mesela 50 defa sürtelim. iğnenin hangi ucunu mıknatısın aynı noktasına sürtmüş isek iğne suda batmaz bir kaide üzerinde suya bırakıldığı takdirde iğnenin mıknatısa sütünen ucu daima güneyi gösterir. Klasik pusulalardan alışık olduğumuz üzere hatırlarsak pusulanın sivri ucu kuzey yarım kürede daima kuzeyi gösteriyordu. Oysaki iğnenin mıknatısa sürtünen tarafı ise daima tam tersi tarafı işaret ediyor. Yani kuzey yarım kürede iken güney yönünü… Bu iki zıt durum bir hayatı idame durumunda ölümcül hataya yol açabilir. Bu durumda iğnenin sivri ucunun tıpkı klasik pusulalar gibi kuzey yarım kürede kuzey yönünü göstermesini istersek iğnenin sivri ucunu değil de arka kısmındaki delikli ucunu mıknatısa sürtmemiz gerekecektir. Böylece yaprak veya kağıt parçası gibi suya batmaz kaide üzerinde iğnenin sivri ucu her zaman kuzeyi gösterecektir…

Geri