Bence çok önemli bir konu, evet bisikletli için kırımızı ışıkta durmanın dezavantajı çok. Sıkışık trafik, yeşilde kalkışta araçların ayı gibi gaza basması ve sıkıştırması vs..
Fakat yayalar için de çok önemli, kırmızı ışıkta durmayınca yayaların güvenliği tamamen senin dikkatine kalmış bir durum haline geliyor.
Bugün sabah sabah yaşadığım bir olay; yaya haldeyim, yeşil yandı, ışıkta duran ilk araç bir belediye otobüsü, yayalar yola çıktı ve son anda iki yol bisikletli fişek gibi çıktı otobüsün yanından, kask aynalar vs ne varsa takmışlar (ne güzel kendi güvenliklerini sağlamışlar) ben son anda farkettim ve yanımda hamile bir bayan vardı onu son anda sağ kolumla durdurdum, bisikletli bana sanırım 20-30 cm mesafe ile bel kıvıra kıvıra zor geçti ve arkasından bağırdım ne yapıyosunuz abi kırmızıda geçilir mi? Adam yavaşladı ve şöle bağırdı, BİSİKLETLİYİZ LAN BİZ SEN DİKKAT EDİCEN, bastılar gittiler.. Benimde bir bisiklet aşığı olduğumu bilmeden..Hamile kadının karnına o hız ve yük ivmesi ile çarpsa ne olurdu? O kadına bu korku yaşatılır mı ? Yazık değil mi, candan önemli ne var ?
Kendine de yazık, neler yaşayacağının farkında mı acaba o kadına veya bebeğine bişey olursa..
Veya biraz ilerdeki kavşakta hayvan gibi süren bir aracın riskine neden giriyor ? Trafikte kazalar hatalar kombinasyonudur..
Araçlar bisikletlilere dikkat etmek zorundadır, çünkü daha az güvenlikle seyahat ediyoruz evet ama aynı sebepten bisikletlilerde yayalara saygı duymalıdır..
Ben ışıklarda dururum, hatta bence soluklanmak, su içmek için iyi de bir fırsat ve bence bir bisikletliye yakışan karizmatik, medeni bir duruş..
Lütfen rica ederim, bu konuyu bu açıdan düşünmeye çaba sarfedelim..