Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kitap okumanın faydaları

Necati Günüç

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
824
Tepki
557
Şehir
KONYA
1- Kitap Okuma hayata farklı açılardan bakmamıza yardımcı olur.
2- Kitap Okuma düşünceleri Olgunlaştırır.
3- Kitap Okuma stresi Azaltır.
4- Kitap Okuma dünyayı daha güzel görmemizi Sağlar.
5- Kitap Okuma Bizi ‘Bir Bilen” Yapar.
6- Kitap Okuyanın Güvenilir Bir Çevresi Oluşur.
7- Bilgi dağarcığımızı ve kelime hazinemizi zenginleştirir.
8- Anlama gücümüzü ve konuşma yeteneğimizi kuvvetlendirir.
9- Genel kültürümüzü artırır. Etkin ve etkili bir insan olmanın yollarını açar.
10- Meslek hayatımızdaki başarı düzeyimizi yükseltir.
11- Dünyaya bakış açımızı değiştirir.
12- Toplumsal ilişkilerimizin kalitesini artırır.
13- 0kul hayatındaki başarıları pekiştirir.
14- Hayal gücümüzü geliştirir.
15- Okumak haz duymaya, zihnimizi süslemeye, karar verme yeteneklerimizi geliştirmeye yarar. İnsanı olgunlaştırır, erdemli kılar.

OKUYAN İNSAN DAHA BİLGİLİ VE ELBETTE DAHA BAŞARILI OLUR.

Bilgi çağında yaşıyoruz. Başarının en önemli kaynağı bilgidir.

Bacon: ‘Bilgi, güçtür.’ der.

Ülkeleri yönetenler hep okumuş, bilgili ve başarılı insanlardır. Başarılı yazarlar, ömürlerinin yarısını okuyarak geçirmişlerdir. Onun için okuma alışkanlığı edinmemiz gerekir. Kahvelerde, meyhanelerde vakit öldüren insanların çoğu, okuma alışkanlığı edinememiş kimselerdir.

Voltaire: ‘Okuma, ruhu yüceltir.’ demiş.

Dilimiz, ancak edebiyat üstatlarının eserlerini okumakla zenginleşir. Büyük adamların eserlerini okumalıyız. Bu sayede hem düşünceleriniz gelişir, hem de ifade yeteneğiniz güzelleşir.

Dale Carnegie: ‘Her gün yirmi otuz sayfa okumakla kısa bir zaman içinde kültürünüzü yükseltip kitaplıklar devretmiş olursunuz. Kitap okuduğunuz zaman bir tek kelimeyi bile anlamadan geçmeyiniz, sözlüğünüz daima yanınızda bulunsun.’ diyor.
Okumayan insan, zihnini çalıştırmıyor, fikir jimnastiği yapmıyor demektir. Bir kitap veya yazı okuduğumuz zaman, onu kaleme alan yazarla sohbete dalmış oluruz. Okuduğumuz metin, bize yazarın düşüncelerini söyler; biz de o fikirleri zihnimizde tartarız, kabul veya reddederiz ki böylece biz de düşünmeye başlarız.

Okuma, düşünceyi besleyip düşünme yeteneğimizi geliştirir ve kelime hazinemizi genişletir. Okuma sayesinde konuşma kabiliyetimiz gelişir, düzgün ve güzel konuşur, güzel yazar hale geliriz.

Okuma gaye değil, araçtır. Okumanın sonunda bilgi edinmeli, faydalı şeyler öğrenmelidir. Okuduğumuz metin tarih ise günümüze ışık tutmalıdır; ahlak kitabı okuyorsak davranışlarımız düzelmelidir. Okuduğumuz bilgilerden faydalanmalıyız ve onları hayata tatbik etmeliyiz; aksi halde marangozluk kitabı okuduğu halde hiçbir şey yapamayan adama benzeriz.

Goethe: “Okumayı öğrenme, sanatların en gücüdür.” der.

Gerçekten de okuma alışkanlığı edinebilmek zordur. Hele televizyonların insanı haber, film, şov bombardımanına tuttuğu günümüzde okuya bilmek, sanatların en zorudur, fakat en güzelidir. TV seyreden insan pasiftir resimler süratle gözünün önünden geçer ve düşünmek için yakıt bulamaz. Kitap öyle değildir; istediğiniz yerde okumayı bırakıp okuduklarınız üzerine düşünebilirsiniz.

Okumak insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülke toplumları sahip oldukları bilgilerin % 60’ ını bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Geri kalmış toplumlarda kişiler okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerle harcamaktadırlar.

Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi yetişmiş olacaktır. Kendisini yetiştirmiş okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okumanın sınav hazırlığına da katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını çok iyi değerlendirebilen öğrenciler diğer öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar.

Kitap okumanın zihni gelişmeye katkısı aslında anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek 6. ya da 7.aydan itibaren dış dünyayı işitebilir. Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişimi sağlıklı olmaktadır. Kitap okunan ve kitap okuyan çocukların düşünceleri diğer çocuklara göre çok daha zengin olur. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artmaktadır. Okuma çocuğun kelime hazinesini de arttırmaktadır.

Birçok aile çocuklarının kitap okumamasından şikayetçidir. Kitap okurken sıkılan çocuk nedense saatlerce televizyon ya da bilgisayar karşısında kalabilir ve nedense sıkılmaz. Bilgisayarda oyun oynayarak televizyon seyrederek büyüyen çocuklarımız gittikçe okuma isteklerini yitirmekte ve okumanın sağladığı imkandan mahrum kalmaktadırlar.

Karakter gelişimi bilgiyi ve araştırmayı seven insanların yetiştirilmesi ile mümkün olur. Çocukların kendilerini okuyarak yetiştirmeleri gerekir. Çünkü eğitim sürecinde çocuklara her şey anlatılmaz yani buna imkan yoktur. Yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırabilen kişilerin sayısının artması için kişiye çocukluktan itibaren kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Kitap okuma alışkanlığı olan çocukların eğitim süreçleri de çok daha başarılı olmaktadır. Buda anne – babaların işlerini kolaylaştırmaktadır. Kitap okumayan nesillerin fikir üretme kabiliyetleri körelmektedir ve başarılı bir iletişim kuramamaktadırlar.

Çoğunlukla iş sonrası – okul sonrası ya da evde televizyon karşısında amaçsızca elimizde kumanda kanal kanal dolaşarak boşa geçirilen zamanlar kitap okuyarak geçirilebilecek en verimli zamanlardır. Yine bunun gibi tren otobüs taksi uçak gibi ulaşım araçlarında seyehat ederken de kitap okuyabiliriz ve zorunlu olarak geçen bu boş zamanları değerlendirebiliriz. Sahip oldukları her boş anda yanlarında bulunan kitabı okuyan batılılar kitap okuma alışkanlıkları ile göz doldurmaktadırlar. Ne yazık ki biz onlar gibi olamadık hala.
 
Scudo
Kütüphanemize geçen hafta bir vatandaş geldi. Efes Pilsen'de çalışıyormuş, Rusya'ya gitmiş. Mesleği satış-pazarlama ama doğduğu yerde, Mersin'de çocukken kütüphaneye çok gidermiş. Bu alışkanlığı yüzünden Rusya'da da kütüphaneye gitmiş, düşünün ki Rusya'ya gidiyorsunuz ve kütüphaneye okumaya gideceksiniz, çılgın Türk hikayesi gibi. Kütüphanede Atatürk resimlerini görüyor, 1. Dünya Savaşı'na ait Atatürk resimleri varmış.... bunları görünce araştırma yapıyor ve Yunus Nadi Araştırma Ödülü alıyor ki, misafirimiz akademisyen değil,çok ilginç ve Atatürk ile ilgili bir çok yeni kaynakları bize sunuyor.
Kütüphanenin faydaları işte.
 
Kitap okumak güzeldir dostum,insanı filozof yapar,mühendis yapar,kahraman yapar,aşık yapar.....ve kendisi yapar........kendin olmayı becerebilirsen...saygılar..izmir giant tan sinirli ADANALI...
 
Kitap okumanın tonla faydaları vardır ama bu faydaları elde etmek için kitap okunmaz. Bunun için okursanız bu faydaların pek çoğunu göremeyebilirsiniz ve göremezsiniz.benim düşüncem bu yönde...
 
  • Beğen
Tepkiler: Cycleone
necati sen ne bilin kitap okumayı:D
şaka bir yana bence kitap kadar yararı olan çok az şey var
 
kitap okuyanın ayrıca türkçe netleri artar:D denenmiştir
 
  • Beğen
Tepkiler: 42FY
@ugur.2034
evet gerçkten artıyor hele önemli sınavlarda dersane indirimi sbs oks falan felan paragraflar çok hızlı ve anlayarak okunuyor ve hemen çözülüyor;)
 
hER KONUDA faydası var zararı da bunu hayata geçirmemek olmalı.Güzel ve faydalı paylaşım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
Teşekkürler güzel bir konu, anlayarak okumak çok önemli, uyumadan önce mutlaka 5-10 sayfa kitap okurum.

Saygılar,
 
Merhaba Abilerim,

Bu yıl yorum ve okuduğunu anlamaya dayalı bir sınava gireceğimden kitap okumayı düzene oturtmaya çalışıyorum.Sevdiğim tarzda kitapları okumaya başlıyorum.Ancak kitaba bir türlü odaklanamıyorum.Kendi kendime kitaba odaklan hadi diyorum ama içimden bir ses odaklanmamı engelliyor.

Tarifi zor bir durum.Bunu nasıl aşabilirim ? kitap okumak istiyorum ama okuyamıyorum ya.Tek çare psikolog mu ?
 
@fiercesteel

Sevdiğin bir kitabı okumalısın yoksa 2.sayfada sıkılır bırakırsın. Mesela ben polisiye dışında çok kitap okuyabilen biri değilim. Bu yüzden evimde ki kitapların çoğu polisiyedir. Öncelikle sevdiğin tarz neyse ona yoğunlaş. Hangi tarz sevdiğini bilmiyorsan da kitapların özetlerine bak. Mesela polisiye bir kitabın özetini aç oku birde edebi bir kitabın özetini aç oku. Arada ki farkı kesinlikle anlayacaksın. Şimdiden bol okumalar..
 
@fiercesteel güzel kitaplar tek çare. Bazı kitaplar var ki, bitirtmeden kendisini, bıraktırmaz kendisini. Sevdiğiniz türü keşfetmek için ufak tefek daldan dala atlamanız lazım. Kimisi polisiye sever kimisi politika. Ben ağdalıymış gibi duran ama aslında komik bir basitlikteki ihsan oktay anar da kendimi buldum. İngilizce okumalarımdan sonra türkçe mi yaşar kemal düzeltir mesela, deli dolu fikirlerini paylaşmasam da yalçın küçükten bi şeyler öğrenirim.
Şunları okumalısın, bunları okumamalısından ziyade ruhunun ritminin attığı yazarları arayıp bulmalısın.
 
@pedallıyoruuz @Mehmet Metin Levent
Ben saftirik gibi komedi türü kitapları çok seviyorum.Neredeyse tüm kitapları bitirdim.Ona benzer birkaç kitap daha okumaya çalıştım.Ama kitaba başladığımda 50 sayfada okusam boşa okumuş gibi hissediyorum ve kitabın doğasına kaptıramıyorum kendimi.Mesela 2 sene önce 200-300 sayfalık saftirik kitabını 2 saatte bitiriyordum.Ve çok zevkli geliyordu.Ama artık nedense kitabın içine giremiyorum.
 
Kitap ne ya?!
Mangalını yakacaksın,stadyuma gidip karşı takımın taraftarlarına küfür edeceksin,şahine binip pencereden bira şişelerini fırlatacaksın,seçim sonrası makineli tüfekle havaya ateş edeceksin..vb
Hayat bu ya..:booo:
 
Kitap okumak,
Bilgi sahibi olmak demektir,
Tarihi araştırmak en büyük zevkimdi,
Kısa dünya tarihi kitabını okumuştum,ayrıca astronomiyı çok severdim,halada ilgilenirim,5000 yıllık tarihimize bakınca hep savaş hep savaş,değişen hiç bir şeyin olmadığını görmek acı bir gerçek,
Günümüzde ise didişen ulusların birbiri ile enerji kavgalarını görünce dedimki bunlar asla adam olmayacak,bir yanda pentagon cia rockefeller dupont,soros,diğer yanda rotschild ingiltere fransa almanya rusya gene bir hiziplesme,akdeniz senindi benimdi ,
Avamko senindi benimdi,yav kardeşim ne vakit akıllanacaksınız,
Geçmiş tarihe çok meraklı olduğum için epey kitap karıştırmıştım,tabi yanlış yanlı düşünen yazarları soyutlamisdim,tarih özerk olmalı, ideoloji üzerinden tarih okumadim,tarihe bakınca tüm ulusların sabıkalı olduğunu görmekte gecikmedim,
Komşusuna saldırmamis tek bir ulus yoktu,neden ,nedir bu insanın insana olan güvensizligi ,çözemedim bunu,,,,,
Savaşlar paylaşım rekabetinden doğar,eskiden verimli tarim arazileri ve madenler idi günümüzdede aynı amaç devam ediyor,petrol doğal gaz vs vs ,,,,,,,
Sosyalizmin alfabesi adlı kitabı 1976 'da okudum,daha sonra sol yayınları topladım,felsefe ile ilintili kitapları topladım,diyalektik materyalizmi inceledim,karşı düşünce metafiziği inceledim,genele ulaşmak istiyordum,
Çok uzun zaman ruh ve madde yayınlarını takip ettim ,kurtuluşta ergün arikdal 'in konferanslarını izledim,parapskoloji ,spiritoloji,ufoloji kitaplarını topladım,
Bir başka ilgi odağımda kızılderililerin dünya görüşü idi ,bu konuda en iyi kitap tanri taşta uyur idi,,islam tasavvufu ilgimi çekti,hacı bektaş velinin düşüncelerini inceledim,
Genele ulaşmak derin bir analiz yapmak isteği hiç bitmedi,ama sorular sorular devam ettik beynimde,
Wanace bilge şamanin dediğine kulak kabarttım dinler insan yapımı demiş idi,
Sonra nice 'in dediklerini hatirladim
-- tanriyi siz yarattiniz sonrada öldürdünüz ,,,,,
Bu kadar kitapları araştırdıktan sonra her şeyin değişime uğradını gördüm,artık mevcut dünyayı teknolojinin nasıl değiştirdiğini insanları nasıl yönlendirdiğini görünce
Düşünmeye başladım,acaba birileri bizleri yeni bir düzenemi sokuyordu ,eskinin tüm düşüncelerinı ortadan kaldırıyormuydu, ?
Bir gerçek vardı ,dünde vardı bugünde,oda kişinin benliği,içindeki ruhu,
Onsuz yaşam bence robotluk idi,ruhumuzu bize unutturacak o kadar cok maddesel tüketim araçları varki ,bu elimizdeki tablet ,efendim cep telefonu ,son model bir araba,
Teknolojik bir sürü oyuncak ile zihinlerimiz bombardıman edildi,bol bol reklamlar ile,
Geldiğim nokta bireyin kendi içinde tam anlamı ile barışık olması idiyse,bu her bireyin başarabileceği bir durum değil ,nasıl kendimiz ile barışık olabiliriz ??!!!
Bu soruyu bence her sabah yataktan kalkınca kendimize sormaliyiz ,
Belkide kitaplar bizi kendi içimizde dengede tutabilir,,,,,
Bisiklette olduğu gibi

Necati beyin ta 2010 senesinde açtığı konu çok önemli bir konu,ve günümüzde güncelliğini korumakta ülkede kitap okuma oranı yerlerde sürünmektedir

Okumak insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülke toplumları sahip oldukları bilgilerin % 60’ ını bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Geri kalmış toplumlarda kişiler okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerle harcamaktadırlar.

Necati beyin düşünceleri kayda değer ,bilgi önemli bir kaynak aynen doğru,yanlız ne yazıkki bilgi insanlığın aleyhinede olabilir ,teknoloji biliminin en son geldiği nokta insanlara çip takilmasidır,ayrıca insanın eş benzerinin robotunun yapılması,insan ne düşünüyor ise robotunda o düşüncede olması,bu yeni teknolojinin insanlığı nereye götüreceğide biraz sıkıntılı ,insanlara çipli kimlik verilmesi bizi nereye götürecek,
Beynimizi bilgisayara baglarsak ,biri bizi heklerse ne olacak al Başına belayı,
Insanlığın yararına olan teknolojilere lafım yok,ama insanın ruhuna tabiatına Aykırı gelişmelerin bizi yanlış yerlere götürebileceğinin endişesini taşımaktayım
Yukardaki teknolojideki gelişmeler bir bilgi birikimini sonunda gerçekleşmiştir,tabi bizleri nasıl bir gelecek bekliyor göreceğiz
 
Geri