Geçmiş olsun kardeşim. Pozitif yönde gelişen durumuna çok sevindim.buraya bir güncelleme geçeyim ? doktorum "fizyoterapist" son mr ve röntgen lere bakarak her iki dizin durumu iyi yanlızca sağ diz kıkırdağında yüzeysel bozulma var kapağının pozisyonu doğru yerde değil zaten buna içeride bir kas neden oluyor ve bir çok insanda diz pozisyonunu az çok etkiler dedi ben kendisine gitmekte sorun yaşadığım için diz kapağının pozisyonunu düzeltmem için gerekli egzersizlerimi atkafaşıma yaptırarak videoya çekip gönderdi. uzun yıllar sorun yaşamama ihtimalim daha yüksekmiş. ? normal hayata döndük ?
Bisikletin ölçülerine dikkat et ayakta ve rampada ayakta sürme, gereksiz kendinize yüklenmeyin. bir şey olmaz. Bana doktor diz darbe almış ola bilir gibime geliyor dedi ki bunu da doğru tahmin etti dizimden şüpelenmedim ama o dönemler kaza geçirmiş sol dize binmiştim birinde yolcu otobüsü çarpmıştı bir ötekinden yeşil ışıkta polis minibüsü ikisinde diz zorlandı bilmiyorum ama muhtemel.Geçmiş olsun kardeşim. Pozitif yönde gelişen durumuna çok sevindim.
46 yaşındayım ve bu rahatsızlığı ilk kez bu forum sayesinde öğrendim. Henüz eklemlerimde bir ağrı yok. Ancak ben de zaten öyle çok aşırı spor yapan, çokça bisiklet kullanan bir kişi değildim. Yine de kullanırdım. Uzun yıllar (evlilik, çoluk çocuk, iş temposu vs. derken) uzak kalmıştım. Geçen aylarda 45 yaşımın bitiminde yeniden bir bisiklet alıp ufaktan kendime yol verdim. Soğuklar bastırmadan ufak bir kaç deneme yaptım. Şimdilik soğukların getirdiği olumsuz şartlar yüzünden bahara erteledim. Bakalım süreç ne gösterecek. Baharda işe gidiş gelişi tam anlamıyla bisikletimle yapmayı planlıyorum.
Bisiklet sürerek zarar vermeniz için çok zorlamanız, hatalı sürmeniz, ölçünüze aykırı bisiklet ayarları, amaç dışı bisiklet tarzı ve kaza yapmanız lazım. benim sorunumun nedeni kaza ve işte dizimi aşırı kullanmam. şimdi Türkiye'de doktora göründüğümde eve döndüğüm gün alkol alıp cesaret vermesi için intiharı bile düşünmüştüm "doğru yanlış tartışmasına giremem ben arazide yaşayacağım ve dizlerim önemli kalbim kadar ha dizim durmuş ha kalbim fark etmez.". Halbuki dizimde çok büyük bir sorun yokmuş hatta iki dizinde arızalı demişlerdi oda doğru değildi. sorun bir şekilde diz kapağımın içe ve sola kayması kaymış bir dizle bisiklet sür yada yürü fark etmez kıkırdak bozulur. şimdi doktor yurt dışında sürekli konuşamıyorum fakat önerisi şöyle dizdeki kayma hatalı pozisyon düzelmedikçe bisikleti kullanmamın iyi olmadığı yönünde. egzersizler sonrası kullan diyor. egzersizler öyle deli gibi şeyler değil çocuk işi her gün 15dk falan alıyor 30 tekrar yapılıyor. suquad diz için iyi değil yapmanı önermem doktorlar da önermiyor normalde bile faydası zararı tartışılır bir hareket. ben sadece uyurken dizimden gece yatakta ses gelince ve bir iki defa sızlama gelince gittim büyük bir ağrım sorunum olmadı. bisikleti iş'e gidiş gelişte her gün 15km kullanıyordum Beyoğlu'na dönerken rampa çıkıyordum yaz kış sürerdim pazar günleri 40, 50 bazen 80,90km yapardım. öyle aşırı kullanmadım yani. Diz pozisyonunuz sorunluysa sürmeyin ama doktor bilir yani bak burada bir arkadaşın diz pozisyonu yıllar sonra bisiklet sürmesiyle düzelmiş ve ağrıları bitmişti ona da doktoru sür demişti. bana sür ama şimdilik bekle diyor.@Akurgal tam olarak nasıl bir tanı konuldu size hatırlıyormusunuz yani patelladaki malazik sürece yol açan durumu pedal çevirmek tetikliyormuydu sizde? kaç km sonrası hissediyordunuz ağrıyı? kadans konusunda nsıl bir tarzınız vardı... ve verilen egzersizler içinde sguat varmı