Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Lastik ölçüleri, jant uyumu ve lastik seçimi

Evet, ön arka değişimi yaptım. Lastiğin aynı yerinde yamukluk var jant üzerindeyken. Hatta değişim yaptıktan sonra iç lastik bir nedenle delindi, başka iç lastik taktım, görünüm değişmedi. Yaklaşık 5 ay / 3.000 km kullandığım lastiğin bu duruma gelmesi normal mi?
 
Scudo
Merhaba Salcano igman deore 29 jant bisikletim var. Buna zırhlı şehir içi için lastik arıyorum öneriniz var mı?
 
Merhabalar,

Öncelikle burada yazılan faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Yazılanları okuyarak hem bu konuyla hem de başka konularla ilgili gerçekten faydalı bilgilere sahip oldum. Okuduklarım sonucunda jant genişliğinin çoğunlukla 13-25 mm arasında olduğu ve bu genişliğin 1.4 (min), 1.8(ideal), 2.2(maks.) katsayıları ile çarpılarak alt ve üst sınırlar için lastik seçiminin yapıldığını öğrendim.

Türkiye de çok fazla kullanılmayan Claud Butler marka Urban 100 model şehir bisikletine sahibim. Bisikletin üzerinde Exile marka jant bulunmaktadır. Jantın ölçüsü ETRTO 622-12 olarak yazmaktadır. Okuduklarım sonucunda dış lastik ölçüsünün 16.8 mm (min) , 21.6 mm (ideal) , 26.4 mm (maks) olarak kullanabilirim. Fakat bisikletimi aldığımda üzerinde 700*35C Rubena Flash dış lastik bulunmaktaydı. Bir sene kadar bu dış lastikleri kullandım. Hayalini kurduğum Antalya-İstanbul turuna çıkmadan önce 700*35C Rubena STU Flash dış lastikleri aldım. 3.5 yıl oldu hala bu lastikleri kullanıyorum. Ege, Akdeniz, Marmara, Batı Karadeniz de kullandım. Açıkçası hiç bir sıkıntı yaşamadım. 2020 yılında yapılacak olan önce kısa sonra olimpik Triatlona katılmak istiyorum. Burada da şu an kullandığım bisikleti kullanacağım. Burada bisikletin akışkanlığını arttırmak için mevcut şartlarda yapabileceğim en makul ve efektif seçenek dış lastiği inceltmek olacaktır.

Yazılanlar sonucunda bir fikre sahip olmama rağmen gerçekte jant ölçümün ETRTO 622-12 olması beni baya şaşırttı. 26.4 mm (maks.) değerin 1.3 katı üzerinde bir dış lastik kullanıyorum.

ETRTO 622-12 jant ölçüsüne karşılık dış lastik 700*21-22-23 gibi bir değere karşılık geliyor. 700*35 ölçüsünden bu ölçülere inebilmesi bana biraz şaşırtıcı geldi. Aklıma bazı sorular takıldı.
Böyle bir dış lastik almam da bir sakınca olur mu?
Yoksa şu an kullandığım dış lastik ideal ölçüsünde değil mi?
Yoksa okuduklarımı çok yanlış mı yorumladım :) ?
Fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Jantın görselini de paylaşıyorum.
ETRTO 622-12 (700x35c dış lastik)  s.PNG
Ekleme: Galiba ETRTO (622-12) ölçüsünün manası 622/17 , 17/622 , 622*17 gibi değilmiş. Biraz incelerken fark ettim. "622-12" ; 622 jant çapını 12 ise frenleme yüzeyinin genişliğini belirtiyormuş. Jant üzerinde jant genişliği ile ilgili bir değer yazmıyormuş. Dış lastiği çıkarıp elle ölçüm yaptım. Genişlik 20-21 mm arasında bir değer geldi. Minimum 28 mm, Maksimum 45 mm genişlikte lastik seçimi yapabilirmişim. Gerçi bu değere tekerlek üzerinde yazan 37/622 değerini 1.8'e bölüpte ulaşabilirdim. Ama işte jant üzerindeki "622-12" yazısı kafamı karıştırdı. Boş yere bu kadar uğraştım mı desem yoksa bu katsayıların sağlamasını mı yapmış oldum deyip kendimi mi avutsam bilemedim :D :D

Sorunum çözüldü. :)
 
Son düzenleme:
24x1 3/8 ebadında manuel engelli araba dış lastiği var elimde burdaki ölçüler nedir bilen var mı açıklar mısınız ?
 
3/8 genişlik mi inç olarak mesela yanak 3 inç mi 8 ne orda açıklayabilir misiniz ?
 
1 tam artı 3 bölü 8= 1.375 inç bu da 3,4925 cm, yanak genişliği mi peki bu ?
 
1 3/8 inch lastiğin eni oluyor.Aşağıdaki linklere de bakıverin...
(link)

(link)
 
Son düzenleme:
Merhaba, bianchi aspid 29d dağ bisikletim var, hem lastik yanaklarında oluşan çatlaklar ve lastik dişlerinin bitmesi, hemde lastikleri şehir içi kullanıma uygun hale getirmek için değiştirmek istiyorum.Eğer sizde uygun görür ve fikir verirseniz, bugün gidip decathlondan en altta linkini verdiğim 3 lastikten birini alacağım.

Bisiklette takılı olan lastik liktekinin aynısıdır (link)

Lastiğin üzerinde yazan ölçüler;
29x2.10 / 52-622
Jantın üzerinde yazan ölçüler;
ETRTO 622x19
ALLOY 6061-T5

Takmak istediğim lastik
1. (link)
2. (link)
3. (link)
 
@bearsoldier
Jantta 622-19 yazdığı için
Jant kalınlığı 19 olduğundan genellikle 28den 44e kadar kalınlıkta lastikleri kullanabilirsiniz
Genişlik 622 yazdığı için de 700 mm lastiklerden almanız lazım
 
@Anonim @Cem Coşkun O bilgiler biraz eski. Yeni nesil jantlar belli bir iç genişlikten sonra 3 kattan fazla kalın lastikleri destekleyebiliyor. Zaten @bearsoldier 'ın bisiklette 52c lastik varmış. Benim dağ bisikletimde de 19c jant var, üzerinde 57c lastiklerle geldi.

1.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: bearsoldier
Merhabalar. Bisikletim peugeot pgt3008 modeli. 28 inç jant.
Jant: 622x19 Alloy 6061-T6
Lastik: 700x38c

Takabileceğim en geniş lastik ölçüsü nedir?
 
@Aybek Cihan

Paylaştığım tablo en az 10 yıllık. Haklısınız. Geçmişte birkaç defa paylaşmıştım forumda ama hep silinmiş. Google sayesinde buldum yeniden.

Sizin verdiğiniz ölçüleri iç rahatlığıyla önerebilmek/kullanabilmek için lastiğin yanak ve taban ölçülerini ayrı ayrı bilmek lazım kanaatindeyim. Ne düşünüyorsunuz?
 
  • Beğen
Tepkiler: bearsoldier
Zaten yanlış hatırlamıyorsam benim bu bilgileri aldığım yerde de (Sheldon amcanın sitesi, çok yeni bir site değildir ama değerli bir sitedir) bu kaba bir rehber ama genişlik açısından pek çok kişi bu ölçülerin dışında da kullanabiliyor diyordu.
Temel oran jant genişliğinin 1,5 ile 2 katı arasıdır diye kalmış aklımda. Ama yeni jantlar daha kuvvetli yapılıyor olabilir.
 
@Cem Coşkun Haklısınız. Tablo yalnızca kağıt üstünde geçerli. Lastik ve jant dışında farklı unsurlar da var. Kadro ve maşa ölçüleri örneğin. Daha kalın lastiğe geçmek isteyenler oluyor ama buralarda yeterli yerin olması lazım.
 
Sayın hocalarım, mesajlarınız için teşekkür ederim, peki bir önceki mesajımda yazdğım 3 lastikten hangisini önerirsiniz,
 
Sayın hocalarım, mesajlarınız için teşekkür ederim, peki bir önceki mesajımda yazdğım 3 lastikten hangisini önerirsiniz,
Bahsettiğiniz lastikleri kullanmadım ama Trekking lastiği daha çok stabilize ve bozuk yollar içindir, onu eleyebilirsiniz bana kalırsa. Daha iyi patlak koruması için Vittoria Adventure, biraz daha hızlı olmak için City 5 gibi görünüyor. Seçim size kalıyor.
 
Geri