Scudo Sports

Maşa hasarı

Çağrı Fatih Yamalı

Forum Demirbaşı
Tepki
292
Bisiklet
Carraro
Arkadaşlar. Bugün geniş bir gezi yaptık ve bisiklet ile dik vaziyette 1,5metrelik bir yerden düştüm. Tüm ağırlık maşaya bindi. Şimdi fren yapınca çok az bir oynama var. Ortalama 3mm kadar. Yağ kaçırma, süspansiyon sorunu yada sertleşme yumuşama falan olmadı. Bu ciddi bir problem haline gelir mi ? Ağırlığım 72 kg. (Göbek vs. sıkıntı yok)

Scudo
Merhaba. O 3mm sallanan diye söylediğiniz yerin tam olarak nereden geldiğini tespit ettiniz mi?

Resimde işaretlemiş olduğum kısım, fren yaptığım zaman oynuyor. Ciddi bir oynama değil ama atlayıştan sonra frene basınca tekerlek sola çekiyordu. Vidasını sıktım, sorun düzeldi . Fakat dediğim gibi, bu kısımda 3mm - 5mm arası ileri geri gitme oluyor.

Masanin bacaklari öne dogru oynadigina eminmissiniz, furj takimi gevsemis yada hasar görmüs olmasin. Furjda hafif bir bosluk varsa size masa oynuyor gibi gelebilir. Sadece bir tahmin, Yoksa görmeden %100 kesin olarak kimse birsey diyemez.

Murat abi maşanın bacaklarının da öne doğru oynama olasılığı var. Çünkü içeri girip çıkan piston bacakların üzerindeki deformasyon ve yağ izleri maşa alt bacakların içerisinde bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti..

@Çağrı Fatih Yamalı Merhaba. O maşanın gümüş renkteki bacaklarındaki siyah halkalar nedir? Pas mı? Yağ mı?

Tabiki var serkan, ben masada hata yoktur demedim. Belki furjdadir hata demek istedim. Mesela eger furj gevsemisse 30 saniye de arkadain isi hal olur. Yani dedigim gibi bir seyi görmeden kesin bir sey diyemeyiz ama bir ihtimal ve bu ihtimal sadece saniyeler süren bir olay. Deneme de fayda var diyorum.

@Murat Cömez

Yok benim anlatmak istediğim sayfanın başında yağ kaçırma v.s yok diye yazmış. O bacaklarda görünen siyah halkalar yağ değil mi abi. Kesik ve krom dökülme izi değilse yağdır gibi geldi. Saygılar.. :)

Kir ve yağ. İlk aldığımda yağlıydı bacaklar, bende silmedim biraz esnesin diye. Sildikten sonra fazla olmadı . Yani şuan yok. Sürüşümü etkileyen bir problemde göremedim.

@Çağrı Fatih Yamalı

Sürüşünüzü etkilemez! Sadece freninizi etkiler. O kadar zor anlaşılan bir sorunu sadece frenlemede yada ani manevralarda hissedersiniz..

Eski model İphone' dan yazılmıştır..

Merhabalar arkadaşlar, ikinci el bir bisiklet aldım, carbon maşa 105 setli, alırken farketmedim, aldıktan sonra 1 ay dükkanda kaldı, sonrasında 2 aydır da evde duruyordu. Geçen gün malum havalar soguyor, binmeye başlarım rahat rahat diyip ince lastikleri çıkartıp cross lastiklerini takayım derken bir şey farkettim. Maşanın qr yerinde sanki, çift kat kaplama gibi görünen bir yer var ve bir kısmı kalkmış gibi. Alırken farketmedim ve üstünden 3 ay geçti, sizce yeni maşa arayışına girmeli miyim? Yoksa bir sorun oluşturmaz mı? Şimdiden yardım eden etmeyen herkese teşekkürler

Dosyalar

• IMG-20220925-WA0008.jpg
    IMG-20220925-WA0008.jpg
    48,7 KB · Okunma: 87
gelmiş geçmiş olsun kardeşim . lastiği maşadan söküp öyle bak istersen . eğer yırtılma veya ayrılma varsa bana göre maşa değiştirmen gerekir . gerçekten üzücü bir durum

• Beğen
Tepkiler: alper52
Fotoğraftan çok belli değil ama,lastiği tak çıkar esnasında Qr mandalı takarken yada bakım yaparken yere maşa üstüne bıraktığımız için bu tip boya atmaları oluyor bendede var,ayrıca karbon maşalarda Qr mandal takılan uç çatal kısımları alüminyum oluyor kolay kolay kırılmaz diye düşünüyorum.

Fotoğraftan çok belli değil ama,lastiği tak çıkar esnasında Qr mandalı takarken yada bakım yaparken yere maşa üstüne bıraktığımız için bu tip boya atmaları oluyor bendede var,ayrıca karbon maşalarda Qr mandal takılan uç çatal kısımları alüminyum oluyor kolay kolay kırılmaz diye düşünüyorum.
Daha detaylı çekmiyor telefon , tarif etmek gerekirse çikolatalı gofretin üstündeki gofret kısmı ayrılmış gibi duruyor ,

(link)

l7vs5nu.jpg

Aslında mandalın somununun kaymaması için o çift kat yer, ordan dolayı bir problem oluşturacağını sanmıyorum ama hafif altta kılcal bir çatlak gözüküyor. O çatlak boya çatlağıda olabilir, karbon çatlağıda, bence o daha önemli. Boya çatlağı ise bir sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.

"Lawyer lips" denilen çıkıntıları kırmış, tekeri QR somununu gevşetmeden maşadan çıkartabilmek için. Kırmayıp taşlayarak yok etseymiş iyiymiş. Yine de bişey olmaz maşanın o kısmı alüminyum çünkü. Tek dikkat etmen gereken orada gereksiz stres oluşturmamak. Bunun da 2 maddesi var:

1 - Milin genişliği maşanın genişliğine uygun olmalı. Mil, maşaya göre dar veya geniş olursa maşayı kasar. Dar ise pul ilave ederek doldurulmalı. Geniş ise dar somun kullanarak ideal genişliğe getirilmeli.
2 - 1. şart sağlandıktan sonra, QR sıkılığı önemli. QR somunu, mandal kapatıldığında "tekerin aşağı kaymamasını sağlayacak kadar" sıkı olmalı. Fazlası maşa uçlarına gereksiz yük veriyor.

• Beğen
Tepkiler: alper52
Geri