Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Mat boyalı bisikletin kadro temizliği

sspl

Forum Bağımlısı
Tepki
2.688
İsim
Emre
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Carraro
Uzun bir aradan sonra hepinize merhabalar;
Bu dönemde ufak çaplı bir kaza geçirdim, bisikletforum formamda küçücük bi yırtık oluştu hatta bu yüzden. Öncelikle hepinizden bir kez daha trafikte dikkatli olmanızı rica ediyorum.
Soruma gelecek olursak, Mat beyaz renkli bir bisiklete sahibim, boyasının çok über bi şekilde kaliteli olduğunu zannetmiyorum. Bu yüzden 1 aydır yağmur-çamur, toz-toprak gezmelerin sonucu haliyle kadrom beyazdan griye doğru yol almaya başlayınca ve bir kaç bilgi edindim ne kadar doğrudur bilmediğimden, sizin bilgilerinizden de yararlanmak istediğimden bu konuyu açmalıyım dedim :)
İlk olarak, basınçlı yani bu benzinlikte araba yıkanan tazyikli suyla yıkamıyormuşuz, çünkü su en ücra köşelere girerek paslanmaya neden olabilirmiş.
2. Gazyağı ile silmek bir çok kiri kolayca çıkarıyormuş ama boyaya zarar verirmi emin olamadım
3. Benim aklıma da gelen bir kova suya az bir miktar bulaşık deterjanı ilave ederek, daha sonra durulayarak temizlemek.
Sizce nasıl olmalıdır?
Bunun için (çok pahallıysa hiç gerek yok) özel bir ürün var mıdır?
Yardımlarınız için teşekkürler.

Scudo
@Berke Kazankaya

Islak mendille çıkmayan izler, lekeler var yağ gibi. Denedim bende :D Uyuz biraz benim boyam galiba :D

Bu video oldukça faydalı olacaktır.
Ancak bulaşık deterjanını kesinlikle tavsiye etmem. Bunun yerine güzel köpüren bir el sabunu çok daha iyi olacaktır.
Gazyağı yerine de, yağ çözücü ürünleri kullanmak bana her zaman daha mantıklı geliyor. Mesela (link) işe yarayabilir.
Forumda, zincir ve yağ temizlerken, balata temizleme spreylerini kullanan arkadaşlar var. Ben kullanmadığım için bir yorum yapamam ama kullanlar tecrübelerini paylaşacaktır.

Tazyikli su boyayı paslandırmazki. Bisikleti ıslak ve çamurlu bırakmak paslandırır.
Islak mendille çıkmayan yerleri wd40 veya mazotla çıkarabilirsiniz. Sonra tekrar yıkama.

@Onur Kuzik

Zincir için değil aslında kadro için sormuştum bu soruyu, bir kaç yerinde resmen leke gibi oluşmuş. Bulaşık deterjanı yağı el sabununa göre daha iyi çözer gibi geldiği için öyle düşünmüştüm. Video içinde çok teşekkür ederim.

@Demir Ceyhan

Boyayı paslandırır demiyorum, göbekten girer, zincirin arasına girer bende söküp oraları kurulayamam demek istemiştim hocam

Ha evet, aynakol göbeğine belki su kaçabilir. Belki. Bu durumda yılda bir bakım yaptırmak yeterli olacaktır. Ben gres yağlı gidon boğazının ve sele borusunun bir yıldan fazla yağlı kaldığını gördüm. Oto yıkamada tazyikli suyla yıkadığım halde. Göbekler daha su geçirmez yerler zati.
Bir soru sorayım. Kim yılda bir bütün göbeklerin bakımını yapıyordur?

• Beğen
Tepkiler: sspl
Aslında bulaşık deterjanı bahsettiğiniz kadro üzerinde oluşan yağ lekelerini çıkartmasına çıkartır ama genelde içeriklerinde parlatıcı vs. özellikli maddeler olduğu için boyada istenmeyen bir parlaklık veya dalgalanma olur mu acaba diye ben hep endişe ettim ve bu yüzden kullanmadım.
Yağ çözücü spreyleri püskürttükten sonra 1 dk. kadar bekleyip, düz bir bez ile silip, su ile iyice durulayıp kurularsanız, yağlardan kurtulursunuz. Daha sonra sabunlayıp tekrar durularsanız, herhangi bir yerde yağ çözücü kalmadığında emin olabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: sspl
Ben hortumla suyu az miktarda acip kirleri yumusatiyorum. Ardindan sabunlu suda isladigim bezin suyunu sikip kose bucak siliyorum. Oh miss...

ben yağları mecbur balata spreyiyle temizliyorum başka türlü gerçekten çıkmıyor, onun harici genel olarak kararmalar var(siyah puslu lekeler) onları temizlemeyi beceremedim. ne basınçlı su+oto sampuanı cıkardı ne deterjan ne balata spreyi... Hakkaten napıcaz bu lekelere

Öncelikle geçmiş olsun.

Boyanın mat kalması için cilalardan uzak durun. Cila, tipi ne olursa olsun matlığı azaltıp parlak görünüm kazandırıyor. Belki ilkinde değil ama zamanla mutlaka parlaklaştırıyor.

@Mert S.
Evet benim demek istediğim de o siyah puslu lekeler, yağ lekesi gibi ama bi yandan da değil gibi... pişman oldum hafiften mat aldığıma parlak olsaydı daha kolay temizlenirdi

Siyah lekeleri başka bir ürün bulamayınca gazyağı ile temizledim, lekeleri çıkarttı ama boyaya zarar verdim mi bilmiyorum. Lastiğe sürülmemesi gerekiyormuş çatlatıyormuş bilginiz ola

WD-40 ile temizleyebilirsiniz. Tüm siyah lekeleri katranlaşmış yağ ve pislik kalıntılarını hatta asfalttan bulaşan zift lekelerini bile temizler. Yermediği yerde Würt ya da türevi olan bir fren balata temizleyici kullanabilirsiniz. (Özellikle sertleşmiş katran türündeki lekelere)..

Mat boya ıslak olduğu zaman çok hoş oluyor :)
Benim bisikletim de mat siyah, çok toz tutuyor.. bende ıslak mendille temizliyorum :)

• Beğen
Tepkiler: Harbi Bisikletci
Geri