Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Meilan X6 Akıllı Stop Lambası, Kendiliğinden Kapanma Sorunu (ÇÖZÜMÜ)

Gökhan Akkaya

BilgisayarKurdu
Tepki
1.676
İsim
Gökhan
Bisiklet
Nishiki
Meilan X6 model stop lambasını Bisikletforum ailesinden de birçok kişi kullanıyor.
Yurt dışından 35TL gibi cüzi rakamlara getirmiş olduğumuz bu lambanın bir sorunu var.
Maalesef bu fiyata "Akıllı" ürünler kategorisine girememiş :)

Gün ışığı sensörü veya hareket sensörü gibi ilkel elektronik devreleri düzgün yapmıyor işini.
Hareket halinde bile sönüyor bu stop lambası. Mesela Maltepe - Bostancı arası sahil turu yaparken %80 oranda kapalı kalacaktır, açılmayacaktır bu çok akıllı lambamız.

Sürekli arkayı kontrol edip ışığın yanıp yanmadığını kontrol etmek zorunda kalıyordum. Sürekli stop lambasını tokatlama gereksinimi duyuyordum :)
En sonunda elektronik devresine bir bakıp,içeride neler döndüğünü kontrol etmek istedim.

Hareket sensörümüz aşağıda görmüş olduğunuz alet, içerideki yay hareket halinde sağa sola oynayıp devreyi tamamlıyor ve elektrik yükü diğer tarafa ulaşıyor. Bu devrenin altında da 2 lehim noktası var.
1. noktadan 2. noktaya elektrik yükü geçtiğinde ; Devre 1 dakika boyunca ışık veriyor. Işık yanarken tekrardan devre tamamlanırsa yani hareket algılanırsa tekrardan sıfırlanıyor, 60 saniyeden geri sayıyor alet.
Sorun şu ki ; Bu sözde sensör ufak hareketleri algılayamıyor. Zıt yönlerde sallanması gerekiyor ki hareketi algılayabilsin. Nedir zıt yön? Örneğin kasisler örneğin çukurlar örneğin tümsekler.

Çözüm ise bok basit ; Sensörü kesip atıyoruz, 1. ve 2. SW noktalarını birleştiriyoruz. Sürekli olarak 60 saniye süre kazanıyoruz, hiç sönmüyor, hep hareket ediyor gibi algılıyor.

Cihazın önündeki plastik kısmı, yan tarafa ince vida sokarak çıkartıyoruz. 2 adet vida var, teki etiketin altında kalıyor. Vidaları açıyoruz ve plastik kısım dışarı çıkıyor, arka kapak da serbest kalıyor.
20171006_235036.jpg
20171006_234856.jpg
Arka kapağı da çıkartınca elektronik devre ortaya çıkıyor zaten ;
20171006_233937.jpg
Normalde bant olan yerde, aşağıdaki devre alamanı vardı, biz onu söküp atıyoruz.
20171006_233726.jpg
SW yazan kısımdaki yatay düzlemde 1 ve 2. lehim noktalarını birbirine tamamlıyoruz.
Bunu lehim ile yapanlar da var, ben elimdeki imkanlar dahilinde bant kullandım :)
Kalemin metal kısmını da oraya koydum ki kapak kapanında baskı uygulasın, temassızlık yaşanmasın :)
20171006_234704.jpg

Resimler yan, pek uğraşamadım. Kesin olarak kanıtlaması için video çekmek lazım elbette. Otomatik sönme özelliğinden vazgeçerek, kendiliğinden kapanma problemini çözdük bu şekilde.
20171006_235242_HDR.jpg 20171006_235357_HDR.jpg 20171006_235606_HDR.jpg

Yabancılardan lehim ile halledenler de olmuş ; Daha net bir fotoğraf. Sol alttaki ise ışık sensörü, o da pek işe yaramıyor. Tek bacağını tırnak makası ile keserseniz kurtulursunuz ondan da.

Meilan X6.jpg

Scudo
Arkadaşım da aldı bundan, aynı sorun var. Uygun zamanda ona el atıp düzeltirim artık.

• Beğen
Tepkiler: Gökhan Akkaya
Bende olacak bu alet havya ile iki dakikalık işi var tuşlu olsa daha kullanışlı olur üzerine birde aç kapa tuş koyarım süper olur.
Yaptığınız da güzel olmuş da nasıl kapanacak bu alet onu anlamadım.
bana yatay olanlardan lazım pilli olması tercihimdir takarım şarjlı pili bitince yolda kalmam değiştir devam.

Cihazin acma kapama dugmesi mevcut :) Farkli modlar arasinda gecisi de tek tusla yapiyor.

Pilli olmasi benim icjn dezavantaj. Zaten batarya omru cok uzun 2 3 gunden asagi sarja takma ihtiyaci duymuyorum inanin :)

Merhaba arkadaşlar konuyu hortlattım :) bende de aynı ürün mevcut açmaya çalışıyorum olmuyor 2 sene kullanmadım şimdi şarja takınca ve şarja takmadan şarj aletini takınca kırmızı yanıp sönüyor, 1-pil ömrünü tamamlamış olabilir mi 2- sensörü mü kesip çıkarsam yardımcı olabilir misiniz.

Dosyalar

• IMG_3307.jpeg
    IMG_3307.jpeg
    92 KB · Okunma: 18
...1-pil ömrünü tamamlamış olabilir mi...
Evet.

Li-Ion piller yaklaşık yarım şarjla saklanmalı. Arada bir kontrol edip %20'nin altına düşmesine izin vermeden %80 civarına şarj edilip bekletilmeli. Bu ölçümler yapılamıyorsa bitmesine izin vermeden, mesela ayda bir tam şarj etmek de hiç yoktan iyidir. Boş saklanırsa çabucak bozuluyor. Bunlara dikkat edilse bile pek 5 yılı göremiyor.

Geri