Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Neden dağ bisikleti alıp şehirde kullanıyoruz?

Yol bisikletinin zevkini biliyorum fakat ben yine de MTB tercih ederdim, eğer tekrar tercih etmek zorunda kalsam.

Neden MTB?
Yollardaki eğrilikler, kaldırım vb. yükseltiler vey alçaltılara karşı daha özgüvenli yaklaşım, amortisör gücü vs.

Neden şehirde şehir bisikleti kullanmıyorsun?
Çünkü Türkiye'de yaşıyorum.

///

Öte yandan MTB nedense daha "hor kullanılabilir" geliyor bana. Bir de yollar var. Dümdüz asfalt yolda gidiyorum fakat biraz içe çökme var yolda ve göze bile çarpmıyor. Böyle yerlerde dağ bisikletinin kalın lastiği ve amortisörü ile yırtıyorum ama başka bisiklet olsa yine bu şekilde yırtabilir miyim bilmiyorum.

Ayrıca asfalt şehrimizin her yerinde yok. Neredeyse her yerinde olsa bile olmayan tek bir yerle karşılaşmak, can sıkıcı olurdu bence. Tabii MTB'ye alışmış birisi olarak yazıyorum bunları. Eminim ki diğerlerinin tercih edilecek tonla farklı sebebi de vardır. Zaten öyle olmasa tercih edilmezler veya yeni bir bisiklet türü olarak satılmazlardı.

Scudo
Ben herhangi bir fikrim ve bilgim olmadan gittim pisikletçiye adam tanıtım yaparken radyoda "İbrahim Tatlıses Gezme Ceylan bu dağlarda seni avlarlar "parçasını duyunca çok etkilenip mtb aldım

@mehmet.ali
Dstum yas 30 olmus diyorsun da, bizim yas da 40 oldu, evet benim de cok hizla isim yok ama haftada bir gunumuz var kullanmak icin, onu da mumkun oldugunca sehir disina cikmak seklinde degerlendiriyoruz. Sehir disinda daha fazla vakit gecirmek icin bizi sehir disina en cabuk goturen ve sehre en kisa zamanda donmemizi saglayan yol bisikletlerini kullaniyoruz iste.
Maalesef istanbulda kullaninca boyle.
Kirsa. kesimde yasayip da 10 dakikada sehir disina cikabilen insanlara okadar cok imreniyorum ki. Ben de o insanlardan biri olsaydim kesinlikle mtb kullanirdim.

Memleketimizin yolları yol bisikleti için ne derece uygun?Kaza ve bisiklette takla atma neredeyse hep yol bisikletçilerinde oluyor malesef:(Yolda giderken aramı kollayacaksın?çukur tümssekmi?70 - 80 km hızla abs olsa durma mesafesi belli.Güvenlik düzeyi en alt seviyede olan yol bisikleti.Mtb ve yol bisikletinin orta yolu gerekli demekki.Yani TUR - HYBRID bisiklet..

Memleketimizin yolları yol bisikleti için ne derece uygun?Kaza ve bisiklette takla atma neredeyse hep yol bisikletçilerinde oluyor malesef:(Yolda giderken aramı kollayacaksın?çukur tümssekmi?70 - 80 km hızla abs olsa durma mesafesi belli.Güvenlik düzeyi en alt seviyede olan yol bisikleti.Mtb ve yol bisikletinin orta yolu gerekli demekki.Yani TUR - HYBRID bisiklet..

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Bakın mtb hayatımı nasıl kurtardı. 10-15 yıl evvel çift suspansiyonlu beldeyama pathcat bisikletim ile bir gün bilkent realden Eskişehir yoluna doğru 30-40 km hızla inerken önümdeki dolmuşu ortalıyorum. Aklımca sağa sola bakıyorum. Dolmuşçu çukuru ortalamış. Allahım bisiklet çukura bir girdi çıktı. Sanki G-3 kurma kolu çek bırak oldu. Aldığım 5 TL lik plastik çamurluklar bile kırıldı. Tabi o zaman kask falan hak getire. Düşsem ne olurdu düşünmek bile istemiyorum.

mtb'mi yol bisikletimi sorusu spor arabamı jeep mi sorusuna benzer çok saçmadır ikisinin kulvarı ayrıdır ikisinin yolu ve hızıda ayrıdır karşılaştırılamazlar tamamen tercih meselesi diye düşünüyorum

@hogutmen
:D yok sevgili kardeşim benim o tuşa basmam demek her zaman beğenmek anlamına gelmez .Bu sefer basarken "bunu gördüm bak ,takipteyim " manasındaydı :D

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
@barış barış

Zaten konu genelde Türkiye'de olmamızdan mütevellit yerli yerinde kullanamayışımız yüzünden yaptığımız seçimler üzerine ilerliyor. Konuda bir seçim ifadesi yok yani, şehirde dağ bisikleti kullanımımıza haklı gerekçeler sunmaya çalışıyoruz. :)

Yoksa elbette ki farklı yolların atları bunlar.

Düzenleme: Arkadaşın yanlışlıkla diğer mesajını alıntılamışım. Düzelttim.

Arkadaşlar konuyu biraz hortlatmak gibi olacak ama malumunuz yeni konu açamıyorum. Açabilsem bile açmazdım zaten bu konuda daha fazla konu kirliliği yapmamak için. ki bu konu oldukça faydalı yorumlar içeriyor. Zevkle okudum hepsini. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenlerin okuması gereken faydalı yorumlar içeriyor. Ama hala kararsızlığımı gideremedim.
Asıl sormak istediğim soruya gelirsek. Size durumumu anlatıp siz olsaydınız ne yapardınız sorusunu sormak istiyorum.

Ben şehrin yüksek kesimlerinden birinde oturuyorum ve yollar asfalt ama düzgün sayılmaz. Türkiye'nin klasik şehir yollarından. Asfaltta kullanacağım bisikleti burada hep. Eskiden mtb kullanırken çok hantal kalıyordu mtb asfaltta. Bu bakımdan bakarsak kilitlenebilir ön amortisörlü şehir bisikleti benim ihtiyacımı karşılayacak olan şey.

Ama yazın 1-2 ay bisikletimi memlekete götürüp köy yollarında, yaylalarda ve ormanlık alanlarda süreceğim ve ciddi arazi koşulları var orada. Bu bakımdan da sanki şehir bisikleti zayıf kalır gibi geliyor bana.

Sizce kaliteli ve kilitlenebilir 100 mm maşalı, 29" bir dağ bisikleti alıp şehirdeyken 28" slick şehir bisikleti lastiği takıp köyde de orijinal lastikleriyle mi kullanmalıyım. Yoksa şehir bisikleti köyde benim ihtiyacımı karşılar mı? Siz olsaydınız ne yapardınız?

Dipnot: Almayı düşündüğüm modellerden şehir bisikleti 13 kg , dağ bisikleti ise 13,3 kg

@55HBD

ben de benzer durumdaydım, ve şu an tam olarak dediğin gibi 29er bir dağ bisikleti alıp ona yol lastiği takmak fikrindeyim. şehir bisikletinden jant ve lastik dışında çok bir farkı olmuyor gibi o durumda
daha başka öneriler için de takipteyim :)

@gercek umurcan Asfaltta mtb sürmek hiç içime sinmiyor ama 1-2 ay da olsa o havada arazide o sürüş keyfini tatmak istiyorum. Acaba sadece lastik değişimi ile şehir bisikletinin vereceği verimi mtbde alabilirmiyim ki?

@55HBD dediğim gibi carraro 225 vb tarzı bisikletler ile aralarında çok bir fark ben acemi gözümle göremedim. Hoş kullanıp deneyimlemedim de bisikletçi bir abim ile ankarada çok olumlu yorumlarla anılan ve güvenilir görünen bir bisikletçinin sahibi önerdi bunu bana ve çok tercih edilen bir yöntem olduğunu söyledi. Daha iyisi herhalde sedona 410 gibi amortisörsüz ve hatta gereksiz sayılabilecek hiçbir şeyin olmadığı bir bisikleti tercih etmek olabilir ama yokuş diyorsun, bozuk yol diyorsun, orada kazın ayağı nasıl olur bilemem ama 1 ay sabredersen ben yakında alırım :) inşallah

@55HBD
Yerinizde olsam amortsorsuz duz masali bir bisilet alirim. 700/30 lastik ilede sikintisiz binerim. Ben sehir ici ve uzun turlarda bu özellikte bir bisiklete biniyorum.

• Beğen
Tepkiler: wenom
@gercek umurcan

410'un ozellikle bi forumda ciddi bir sayiyla kullanani-fani var. 401'a laf atmakla buyuk bir belaya bulastin!

Geri