Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Ön frene basınca gidon titremesi

Baran Özkan

Daimi Üye
Tepki
119
arkadaşlar ben hidrolik disk fren kullanıyorum.. bu frendende her daim güzel takırdı sesleri geliyor (sürtme sesinden farklı olarak hani tel janta değer ya o ses gibi) ve birde ön frene basınca gidonda çok fazla bir titreme oluyor .. bu konu hakkında bir bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi acaba?

şimdiden teşekkürler bol pedallı günler dilerim:)

Scudo
gene senin için tahminlerimi söyleyeyim :) disk frenlerde diskten tıkırtı gelmesi disk rotorlarının gevşemiş olmasından kaynaklanır. frene bastığında gidondaki titreme içinde furç yatağını kontrol etmelisin. bide şaft borusu 1-2 mm bile uzun olsa bi titreme oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Baran Özkan
Rotor Vidalarını İyice Sıktıktan Sonra padlerin durumunu kontrol edin. Eğer gerekiyorsa pad ayarı yapın.

Titreme Diğer Arkadaşlarında dediği gibi Furş yatağından kaynaklanır. Gİdondan bisikleti tutup yukarı aşağı sallayın. Ses veya titreme varsa bu şekildede belli olur. Eğer yataların ve bilyaların durumu iyiyse sadece sıkıştırmak gerekir bu da basit bir işlemdir.

• Beğen
Tepkiler: Baran Özkan
fren setim deore ama ön disk arkaya göre daha büyük:D

sanırım dediğiniz gibi furş yatağından kaynaklanıyor titreme..
bilyalarda bi problem olduğunu düşünmüyorum.. bunu sıkmak için ne yapmak gerekiyor? oradaki kapağı açıp alyan ilemi sıkacağım acaba?

@mcqueen93

vidalı disk se evet :) basit bi işlem olsa gerek. ama genede vidalara karışmadan önce elinle disk i kontrol et eğer boşluk varsa yap. yoksa zarar verme ihtimalin yüksek.

bende de arka disk te sorun var. bugun rotorları değiştirdim.sorun rotordaysa yeni bi tane alırım. rotorda değil ise kalliper ve balataları de değiştirip deniyeceğim bakalım sorun nerdeymiş

Arkadaşlarımın düşüncesine katılıyorum sadece içlerinden bir tanesine katılmıyorum !

1-) Şaft borusu 5 mm falan uzun değilse sorun olmaz ama daha uzunsa mümkün olabilir
2-) Furç yatağını kontrol etmelisin açmışken çamur pislik oksitlenme falan varsa temizleyerek yağlamalısın
3-) Evet rotorların gevşemişte olabilir onları kontrol etmelisin bağlantı noktalarını falan
4-) Sanırım 185 lik rotor kullanıyorsun ve bunlarda esneme diğerlerine göre biraz daha fazla olabiliyor... Bir rotor ayarını yapmayı unutma maşanı takarken tam oturup oturmadığına dikkat et
5-) SON OLARAK ; MAŞA DA BOŞLUK OLABİLİR önlem olarak onu da kontrol et ama diğer ilk 4 maddeden sonra buna da bir bak derim ben ... Saygılar

hersşeyi denedim rotorları sıktım.Kaliperi ortaladım.Hiç biri fayda etmedi.En son arka lastiğin kadroyu tam ortalamdığını gördüm. Mandalları gevşetip tekeri ortaladım. Alyenle de kaliperi gevşetip freni sıkarak takrardan alyenle kapattım.Sonuç olarak frenlerden ne titreme ne de sürtme var frenleme gücüde eskiye göre arttı. Umarım yardımcı olur.

bende yakın zamanda aynı sorunu yaşadım; benim sorunum kaliperi iyi sıkmayışımdan kaynaklıydı daha doğrusu hidroliğe yeni geçtiğim için vidası kısa geldi ve aşınarak yerinden çıktı(yalama oldu) kaliperi tek vida tutmaya başladı. vidaları değişince sorun çözüldü ayrıca bazen bir vidayı sıkınca ikincisini sıkmayı unutabilirsiniz bu da titreme yapabilir ;)

Herkese iyi günler.Uzun süreden beri olan bir şey için sizden yardım isteyeceğim;V-Fren Sistemli bir bisiklet kullanıyorum.Arkada sorun yok fakat,özellikle iyice bastığımda gidon titriyor ileri geri oluyor.Bisikleti tutup gidonu (Tekerde dahil bisiklete yön verdiğimiz tüm yerler ismini bilmiyorum.) ileri-geri yaptığım zaman 1-2cm oynatabiliyorum.Bunu nerden sıkabiliriz yada çaresi nedir?Herkese çok teşekkürler,İyi Pedallamalar :)

@YgtSck46
Furş takımının vidası veyahutta çektirmesi gevşektir.Direksiyonun maşaya bağlanan kısmını gevşetip üst taraftaki maşanın ve gidon boğazının üst tarafındaki 5 allen lik vidayı abartmayacak şekilde sıkın ve gidonun rahat dönüp dönmediğine bakın ve rahat döndüğüne kanaat getiriyorsanız aynı işlemi tekrarlayarak gidon boğazını sabitleyin.
Bu çözümde olmaz ise furş takımında bir sıkıntı vardır veyahutta süspansiyon mevcutsa ondanda boşluk yaratabilir bir nebze.

Disk rotorunun düzgün şekilde alıştırılması yani Bedding-in denen mevzu doğru yapılmadıysa rotor milimetrik çarpılabiliyor yani şekil değiştirebiliyor ve bu titreme meydana gelebiliyor. Çare de rotoru değiştirmek maalesef. Her şeyi deneyip düzeltemeyen arkadaşlar bunu deneneyebilir.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Teşekkür ederim cevabınız için...İyi Pedallamalar

Eger jantinizda bir sorun yoksa bu oynamanin nedeni furs takiminin gevsemesinden kaynaklidir

Jantlarda sorun yok.Ama bugün frenin kablosu için bisikletçiye gittim,Bir tarafı mıydı,bir yaprağı mıydı bozuk dedi.Fakat biraz çıkarcı bizim bisikletçi.O yüzden pek takmadım.Ondan mıdır?Ama bir yandan da bisikletin arka tekerinden tutup gidonu ileri geri yapıyorum,1-2 cm gidip geliyor.Anlamadım nasıl çözülecek.Teşekkür ederim tavsiyen için.

Furs takimini kontrol et tipine gore nasil sıkılacagini bulabilirsiz

Teşekkürler,iyi akşamlar.

• Beğen
Tepkiler: alperr125
Arkadaşlar bilgisi veya fikri olan varsa yorum bekliyorum;
Benim arka diskden gene titreşim gelmeye başladı. Bisikleti ilk aldığımda alışması gerekiyor dendi, balataları söküp temizledim titreşim bir noktada kesilmişti. 500-550 km sonra bu titreşim gene geldi. Öyle garip ki, arka freni çok az sıktığımda yani tutmaya başladığında titreşim yapıyor biraz daha fazla sıktığımda ise geçiyor. Kir/toz vs.'den dir diyerek balataları söküp temizleme yaptım, gene devam etmekte. Frenin tutmasında, tutuş noktasında falan bir değişiklik yok.
Oluşan titreşim öyle bir ses yapıyor ve o kadar titriyor ki seleden hissediliyor. Bana parçalarda (balata ve rotorlarda) bir gariplik gelmedi. Neden olabileceği hakkında fikirleriniz var mı? Bedding'ini tamamladığını düşünüyorum.

Arkadaşlar bilgisi veya fikri olan varsa yorum bekliyorum;
Benim arka diskden gene titreşim gelmeye başladı. Bisikleti ilk aldığımda alışması gerekiyor dendi, balataları söküp temizledim titreşim bir noktada kesilmişti. 500-550 km sonra bu titreşim gene geldi. Öyle garip ki, arka freni çok az sıktığımda yani tutmaya başladığında titreşim yapıyor biraz daha fazla sıktığımda ise geçiyor. Kir/toz vs.'den dir diyerek balataları söküp temizleme yaptım, gene devam etmekte. Frenin tutmasında, tutuş noktasında falan bir değişiklik yok.
Oluşan titreşim öyle bir ses yapıyor ve o kadar titriyor ki seleden hissediliyor. Bana parçalarda (balata ve rotorlarda) bir gariplik gelmedi. Neden olabileceği hakkında fikirleriniz var mı? Bedding'ini tamamladığını düşünüyorum.
Bisiklet havaya kaldırıp tekeri çevirdiğinde sürtme varmı ? Yani teker sürtünmesiz rahat dönüyormu ona bir bak. Sürtme varsa disk/rotor değiştir. Ben öyle yaptım düzeldi. Oda heralde yağmurda frenleme veya başka bi sebeple eğilmiş olabilir dediler.

• Beğen
Tepkiler: sspl
Geri